Obrzęk limfatyczny
Al_la (offline) |
Post #1 22-11-2010 - 11:39:09 |
k/Warszawy |
[www.medonet.pl]
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Al_la (offline) |
Post #3 22-11-2010 - 15:36:21 |
k/Warszawy |
Zuzia, w tym artykule nieprecyzyjnie napisali używając słowa odwrotnie.
Nie przepychamy chłonki w odwrotnym kierunku. Tylko zaczynamy masaż najpierw od pachy, żeby przygotować tam miejsce na chłonkę. Potem masujemy ramię przepychając chłonkę w kierunku pachy, potem przedramię itd. Kończymy na dłoni. Tam samo pokazywała nam Ajaka w Ciechu, a metodę pokazywał Jej na warsztatach dr Doś. Dr Doś będzie naszym ekspertem, więc będziecie mogli zadawać pytania ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Perła (offline) |
Post #7 07-12-2010 - 11:31:43 |
Łódź |
Rany, chyba coś się zaczyna nie halo
![]() www.perla.nets.pl |
Tola (offline) |
Post #10 07-12-2010 - 20:06:37 |
Chojnice |
Mnie ręka boli jak sobie pozwolę ją trochę poużywać no i jak czasami zapomnę albo odpuszczę sobie masaż.Ostatnio mam też lekki obrzęk od spodu powyżej łokcia.Zauważyłam to po miesięcznym chodzeniu na gimnastykę(dla zdrowych),zrezygnowałam .Rękę już rozmasowałam i obrzęk jest niewielki.
Trzeba jednak bardzo uważać żeby nie przesilać. Zawsze się cieszę.bo cieszę się,że żyję!!! |
Psotunia (offline) |
Post #11 11-04-2011 - 13:26:16 |
|
A ja mam zupełnie dziwnie wszystko.
W miejscu rany po mastektomii byłam nadkrojona po raz drugi na początku marca - wycięto wtedy nerwiakowółkniaka z opłucnej. Od tego czasu czułam lekki obrzęk, ale nie było nic widać. Wczoraj wieczorem spuchła mi trochę dłoń i dwa palce: wskazujący i środkowy. Ramię bez obrzęku, tylko te palce dwa. O co tu chodzi? Miał tak ktoś? Jak się tego pozbyć? |
mag_dag (offline) |
Post #12 11-04-2011 - 18:01:50 |
Sosnowiec |
Psotuniu, miałam tak samo i to 6 lat po mastektomii mi się zrobiło
to normalny obrzęk, ale limfa zrobiła Ci zator nie wysoko pod pachą tylko na przedramieniu między łokciem a dłonią jest grupa węzłów chłonnych po wewnętrznej stronie - tam rehabilitantka namacała mi wtedy zgrubienie i rozmasowywała robiąc właściwie zwykły masaż przeciwobrzękowy, miałam 10 masaży, dwa razy w tygodniu, potem masowałam sama połykałam też venoruton i tabletki z kasztanowca, smarowałam Liotonem1000 i Reparilem - przeszło, ale dopiero po kilku tygodniach Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Monia_B (offline) |
Post #15 03-05-2011 - 16:22:37 |
Łódź |
nie bardzo wiem gdzie umieścić swoje pytanie - jeśli istnieje odpowiedni wątek, którego nie udało mi się odnaleźć to bardzo proszę o przeniesienie...
chodzi mi o jazdę na rowerze - jest to jedna z moich ulubionych form aktywności fizycznej ale niestety po dwóch dniach przejażdżek (wcale nie forsownych tylko spokojnych, parkowymi alejkami) zrobił mi się obrzęk ![]() Szukałam informacji w necie i wyczytałam, że niby nie ma przeciwwskazań ale może wy macie jakieś inne informacje na ten temat.... moja tfu ![]() |
Polcia (offline) |
Post #16 03-05-2011 - 16:37:43 |
|
mam górski rower, jazda odpada, robił mi się obrzęk dłoni
ale jeździłam na takim rowerze starego typu, gdzie rączki kierownicy są wysoko i ręce trzyma się uniesione do góry i wtedy ok, mogłam jeździć dużo i nie było problemu z ręką Dano Ci życie, które jest tylko opowieścią. Ale to już Twoja sprawa, jak Ty ją opowiesz ................. Marek Hłasko "Sowa, córka piekarza" |
mag_dag (offline) |
Post #17 03-05-2011 - 21:28:57 |
Sosnowiec |
Moniu, to widocznie jest zależne od urody, bo andżeles jeździ na rowerze jak szalona i nic jej nie jest
obrzęk jest na tyle nieprzewidywalny, że może wystąpić i bez żadnej aktywności fizycznej czy przeciążenia ręki - widocznie trzeba indywidualnie sprawdzić, co która z nas może robić ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Maja048 (offline) |
Post #18 03-05-2011 - 21:49:25 |
Wronki |
mag smarowałaś Liotonem rękę przy obrzęku limfatycznym? Ja mam masaż ręki ale ona mnie boli...tzn bolała już wcześniej...jestem już zarejestrowana do ortopedy...ale to dopiero w czerwcu...mam też skierowanie na masowanie i bandażowanie ale dopiero mam dzwonić pod koniec miesiąca aby się zarejestrować...
|
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #21 15-12-2011 - 22:22:57 |
|
Od kilku dni ciągnie mnie ręka,właśnie ciągnie a nie boli.Najgorzej jest rano,tak jakby żyła się napinała czy cuś.Masuję,głaskam,smaruję Liotonem i czekam,może przejdzie
![]() |
kasia82 (offline) |
Post #23 16-12-2011 - 09:12:59 |
|
Basiu ja miałam tak samo. Ręka nie puchła, nie bolała a coś mnie ciągnęło szczególnie jak podnosiłam rekę do góry. Ćwiczyłam codziennie z kijkiem plus 2 razy dziennie masaż i przeszło. Było to jakieś pół roku temu i do dzisiaj (odpukać!) nie mam z ręką żadnych problemów. Ja się bałam że to ciągnięcie było początkiem obrzęku ale będąc na warsztatach w Kołobrzegu zapytałam dr Dosia i on mi wtedy odpowiedział że obrzęk nie boli i nie ciągnie i u jednych może się pojawić mimo ćwiczeń a u niećwiczących może wogóle nie zaistnieć.
|
marszal78 (offline) |
Post #24 16-12-2011 - 19:50:22 |
Warszawa |
Ja też tak czasem mam dokładnie tak jak napisałaś jakby ta żyła była przykrótka,dzieje się tak zazwyczaj gdy przeforsuje rączkę,a czasem odpuszczę masaż. ![]() czasami mnie coś kuje pod pachą,podobno to normalne-czy też macie takie"kujące dolegliwości" ======================================== Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-12-2011 - 19:54:11 przez marszal78. |
Maja048 (offline) |
Post #25 16-12-2011 - 20:32:22 |
Wronki |
A ja dzisiaj stwierdziłam , że ręka mi "puchnie" w rękawie na zmianę pogody...Dzisiaj od rana było ok., gdy się obudziłam ręka była przy dłoni bez obrzęku...założyłam rękaw...poszłam do pracy i po kilku godzinach bez powodu poczułam,że rękaw za ciasny...po kilkudziesięciu minutach patrzę...na ulicy mokro...drzewa się uginają...i "eureka"...ręka zareagowała na zmianę pogody...ale mimo tego nadal będe masowała...
![]() |
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #26 16-12-2011 - 21:09:12 |
|
Marszal78,mam też tak czasem że czuje kłucie pod pachą ale też tam gdzie blizna,nawet czasem w ramieniu.Myślę że to nerwy albo mięśnie.Zauważyłam że uczucie "pełnej pachy" pojawia się u mnie na zmianę pogody.Także Maju taki już nasz meteopatów los
![]() |
magdam (offline) |
Post #28 16-12-2011 - 22:31:07 |
Gorlice, Kraków |
Też mam dolegliwości bólowe i nie tylko. Ostatnio bardzo często boli mnie pacha, blizna. Czasem mam też takie ostre kujące bóle na końcu blizny przy implancie. A te kucia są koszmarne bo rozmawiam z kimś i w momencie zgina mnie w pół (przez ból). Koszmarne jest też swędzenie pod pachą w środku a nie mogę się podrapać bo nic nie daje. Czasem mam odrętwiały cały bok, boli mnie przedramię i dłoń. Generalnie takie zawirowania mam jak coś się dzieje z pogodą albo właśnie przemęczę rękę (choć oszczędzam jak mogę, ale nie zawsze się da). Najgorzej jest jak w pracy siedzę nie przy swoim biurku, bo wtedy łokieć mi "wisi" za biurko, a przy moim biureczku mam specjalnie dorobioną podkładkę pod łokieć (dorabiana specjalnie dla mnie
![]() Dziewczyny niestety taki już nas los.... Wystarczy odrobina nadziei, pozytywne myślenie wszystko odmieni!!! |
Maja048 (offline) |
Post #29 16-12-2011 - 23:44:28 |
Wronki |
Ja już tyle lat szukam jak sobie ulżyć i...Na stronie forum ukazała się reklama rękawa do masażu limfatycznego. Firma z Poznania więc będąc tydzień temu w WCO poszłam na oddział rehabilitacji spytać o ten rękaw...szefowa oddziału podpowiedziała na co mam zwrócić uwagę aby mógł mi pomóc...No i
![]() ![]() |