Co pomoże w zwalczaniu obrzęku?
skyman (offline) |
Post #1 04-11-2013 - 23:58:15 |
Rzeszów |
Nie ma czasami takiego czegoś jak np. po operacji gdy np. 2 tyg odsącza się krew i te inne płyny i taką metodą odsączyć chłonkę ? Nie ma możłiwości ? Wiem, że mama ma w poważnym stanie tą rękę, powiedziało jej to 2óch lekarzy prowadzących czy jak tam ona ma ustalone oraz na gimnastyce. Trochę się zaniepokoili i dali mamie kontakt do lekarza od drenażu limfatycznego - może jej pomoże i wbije na liste na listopad. Co do maści Wirovit to nie było w aptekach - jedynie sklepy online.
|
Agaba190 (offline) |
Post #2 05-11-2013 - 08:30:16 |
k/Warszawy |
Nie ma możliwosci zrobienia takiej operacji. Dopóki chłonka szuka sobie ujścia ( pierwsze dni po operacji) zakładają dren i butelkę i nie ma problemu.
Później ona tak jakby wsiąka w naszą tkankę i albo utoruje sobie drogę albo w niej zostanie (wtedy tworzy sie obrzęk). Lekarz wytłumaczył mi to na przykładzie gąbki. Dopóki jest nowa - sucha to jak wrzucisz ja do wody to nic sie nie dzieje. Możesz odlać wodę i gąbka będzie sucha. Jak ja zmoczysz to nie ma możliwosci odsączenia wody np. poprzez odessanie rurką. Można tylko wycisnąć. I na tym polega masaż limfatyczny. Ucisk i przesuwanie chłonki w kierunku innych (sprawnych węzłów). Noszenie rękawa lub bandażowanie to też ucisk i w związku z tym "niemożność" zatrzymania sie chłonki w tkankach. Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-11-2013 - 08:30:43 przez Agaba190. |
anna2008 (offline) |
Post #3 05-11-2013 - 09:03:44 |
Bydgoszcz |
Zdarzały mi się takie miejsca na ręce,które były bardzo twarde i trudne do rozmasowania,w tych miejscach (u mnie to okolice łokcia),chłonka nie mogła swobodnie przepływać,pomógł mi masaż i ręczny(delikatny) i za pomocą masażera(nacisk reguluje się samodzielnie do własnych potrzeb),najpierw usuwałam chłonkę z miękkich,luźnych miejsc w kierunku pleców,potem zabierałam się do okolic łokcia.Robiłam to przez kilka dni ,potem przerwa i znów przez kila dni ponownie.Efektu u mnie nie było zaraz,dopiero po jakimś czasie.
To jest już działanie inwazyjne,uszkadzające skórę,które to uszkodzenie może powodować stan zapalny (w efekcie nie gojenie się ranek),przy którym będzie tworzyła się ponownie chłonka i kółko się zamyka,Dlatego tak bardzo lekarze przestrzegają przed zranieniami chorej ręki ,otarciami,użądleniami itp Przed jakimikolwiek takimi zabiegami należy konsultować się lekarzem.Z mojej strony tylko napiszę,że przy takich problemach jakie ma Twoja Mama z ręką,raczej nie zdecydowałabym się na tego typu zabieg.
Faktycznie też kupowałam go w internecie,jest to środek pomocniczy,dodatek do całej terapii p/obrzękowej "Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" |
Agaba190 (offline) |
Post #4 05-11-2013 - 12:50:13 |
k/Warszawy |
Wg mnie musisz udać się Z Mamą do specjalistycznej poradni zwalczajacej obrzęki limfatyczne .
Na pewno konieczne będzie bandażowanie ręki (nie jest to zbyt przyjemne). A później noszenie rękawa uciskowego. Widziałam efekty i naprawdę warto walczyć. Chodziłam w CO na rehabilitację z Panią, która miała tzw. obrzęk olbrzymi ( różnica między rękami wynosiła o ile dobrze pamiętam około 12 cm.) Po 3 tygodniach bandażowania, masaży, znowy bandażowania obrzęk zmniejszył sie do różnicy 5 cm. Co dalej nie wiem, bo nie mam z nią kontaktu. Wiem, że sprawdzała opcję zrobienia operacji w jakiejś klinice (szpitalu) w Gdańsku. Tam podobno robili ( to był rok 2005) przeszczep mięśni z pleców pod pachę i ten mięsień podobno miał przejąć rolę węzłów chłonnych. Tzn. mial być taką pompką, która przepycha chłonkę. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam. Na pewno ani Ty ani Mama nie poradzicie sobie same bez specjalisty. Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Agaba190 (offline) |
Post #6 15-11-2013 - 16:11:11 |
k/Warszawy |
A kto zakazał bandażowania?. Lekarz rehabilitant?. Co innego jest sam masaż a co innego masaż + bandażowanie ręki . To jest specjalne bandażowanie.
Poczytaj tutaj: [amazonki.szczecin.pl] Nie wiem jaki obrzęk ma Mama. Trzeba pójść prywatnie do lekarza rehabilitanta. Czekanie 8 miesięcy nie wchodzi w grę. Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
hania4 (offline) |
Post #8 25-01-2014 - 19:16:37 |
Łódź |
u mnie też- efekt końcowy żaden!!! właśnie skończyłam drenaże limfatyczne + bandażowanie, które miałam prywatnie, wydałam sporo kasy i nic!
od ponad dwóch lat z tym walczę.. boję się żeby nie było jeszcze gorzej mam 9 cm różnicy "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |
arkaola (offline) |
Post #9 25-01-2014 - 19:39:19 |
Izbicko |
Ja sobie sama automasaż robię dzień w dzien rano i na wieczór minimum a jeśli czuje, że cos zaczyna szczypac kłuć to cześciej. Trzeba też pamięteć o strzepywaniu ręki w górze, unikac przegrzaznia, przemarznięcia, Broń Panie Boże od ściągania bandażami, przecież nawet bransoletki nie wolno nośić ,żadnych obcisłych rzeczy, ciśnienia mierzyć. W naszym przypadku masaż limfatyczny troche inaczej wygląda.Trzeba też trzymac ręke wyżej ja mam dużo poduszek zawsze wkoło siebie i podkładam sobie i jak do tej pory rączka w jaknajlepszym porządku. Jak już sie obrzęk zrobił trudno bez pomocy lekarskiej będzie sie z nim uporać.
|
dorota79 (offline) |
Post #10 24-05-2014 - 12:15:03 |
|
Jeśli któraś z Was nie może pozbyć się obrzęku, a nie próbowała jeszcze kinezjotapingu to polecam ten super wynalazek,
Po pierwszym przyklejeniu tapów poczułam ogrona ulgę, chłonka już po paru godzinach odpłynęła, jestem mega zadowolona. Minął już prawie miesiąc od ostatniego naklejania a chłonka się nie gromadzi pomimo iż chodzę codziennie na kijki, dużo pracuję ta ręką. Podpatrzyłam jak rehabilitantka to nakleja i jak tylko poczuje dyskomfort to przy pomocy męża przykleję sobie takiego tapa. |
dorota79 (offline) |
Post #12 24-05-2014 - 12:22:52 |
|
to są takie plastry w rolce, które zakupiłam w sklepie medycznym
rehabilitantka odpowiednio je przycina i nakleja tam gdzie jest obrzek plastry te mają za zadanie rozluźnić powięź mięśni i umożliwić swobodny odpływ chłonki Byłam w szoku że takie przyklejenie plasterka daje takie efekty Benia wpisz w gogle kinezjotaping i zobaczysz jak to wygląda, bo nie wiem czy wolno wklejać tu takie linki |
Al_la (offline) |
Post #13 25-05-2014 - 19:22:46 |
k/Warszawy |
[amazonki.net]
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Onkofizjo Paulina (offline) |
Post #14 13-07-2014 - 21:12:52 |
Warszawa |
W kwestii kinesiotapingu - owszem pomaga u części pacjentek. Jednak nie zdarzyło nam się w praktyce, żeby obrzęk limfatyczny uległ zmniejszeniu po jego zastosowaniu. Poprawa następuje właśnie w wyniku "uniesienia powięzi" ale raczej powoduje to rozluźnienie tkanek w obrębie obrzękniętej kończyny. Tylko apeluje do Was dziewczyny, żeby zakupić plastry do kinesiotapingu z wyższej półki - niestety tańsze, mniej sprawdzone produkty mogą powodować reakcje alergiczne. Wywołanie alergii na już opuchniętej kończynie może powodować znaczne pogorszenie obecnego stanu, więc miejcie to na uwadze
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-07-2014 - 21:13:53 przez Onkofizjo Paulina. |
dorota79 (offline) |
Post #15 13-07-2014 - 21:24:51 |
|
U mnie obrzęk limfatyczny ustąpił własnie po kinesiotapingu i mogę powiedzieć, że efekt jest długoterminowy. Chłonka praktycznie się nie zatrzymuje pomimo iż nie ćwiczę i nie masuje. Wczesniej po nordic walking puchła mi ręka w okolicy łokcia a teraz nie ma to miejsca. Gdy po paru tyg. zaczynam czuć dyskomfort w związku z chłonką to przy pomocy któregoś z domowników naklejam sobie tapa 3 dni i znów jest pięknie. Dla mnie to rewelacja.
Tapy z wyższej póki japońskie wogole sie nie sprawdziły, odklejały się koszmarnie. Te najtańsze tyrzymały się rewelacyjnie. |
Onkofizjo Paulina (offline) |
Post #16 13-07-2014 - 23:24:37 |
Warszawa |
Dlatego napisałam, że pomagają u części pacjentek. Dobrze, że akurat zadziałały pisząc o tapach z wyższej półki nie koniecznie miałam na myśli oryginalne, japońskie - wiadomo cenowo stoją najwyżej, ale nie każdemu pasują. Przestrzegam przed zakupem jak najtańszych. Kiedyś jeden z pacjentów zakupił przez internet coś na wzór kinesiotapów (15 zł za rolkę). Ale... farbowały, odpadały i szarpały się na bokach. O ile odpadanie i szarpanie nie zaszkodzi spuchniętym kończyną, o tyle farbowanie już może.
|
wera (offline) |
Post #17 18-04-2015 - 22:19:09 |
Białystok |
Mam pytanie. Jak długo może utrzymywać sie obrzęk limfatyczny ręki? W listopadzie złamałam nogę i chodziłam o kulach w styczniu pod koniec zaczęła mi puchnąć ręka. Z początku nie bolał mnie to jednak w lutym ręka o około 2 cm spuchła. Dostałam skierowanie na rehabilitację ale muszę poczekać na wizytę do 5 maja po mimo że na skierowaniu lekarz napisał że to pilne. Boje sie że za długo trwa u mnie ten stan i że juz mi obrzęk nie odpuści. Na razie byłam parę razy na masażu ręcznym i od czasu do czasu smaruję rękę maścią z heparyną. Co jeszcze można robić? Obrzęk czasem się zmniejsza czasem zwiększa czy to dobrze?
|
Al_la (offline) |
Post #18 19-04-2015 - 11:28:07 |
k/Warszawy |
Niestety, obrzęk może się utrwalić i pozostaje na stałe. Dlatego musisz jak najszybciej znaleźć się pod opieką fachowego rehabilitanta. A póki co masuj rękę delikatnie od dłoni do pachy, układaj wyżej, oszczędzaj i smaruj żelami z heparyną.
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
wera (offline) |
Post #19 20-04-2015 - 22:29:14 |
Białystok |
Dzięki Al_la, mam wizytę u lekarza 5 maja więc może jakoś wytrzymam, narazie tak jak napisałaś masuję rękę, smaruję maścią z heparyną i oszczędzam ją. No i mam nadzieję ze w koncu mi sie uda pozbyć obrzęku, bo widzę jak mi sie ta ręka zmienia i jak chłonka zaczyna szukaś sobie ujścia to robi mi sie na ręce w okolich dłoni i łokcia taka bruzda jak na zdrowej.
|
wera (offline) |
Post #20 17-05-2015 - 11:00:34 |
Białystok |
Hej witam wszystkie osoby zainteresowane tym wątkiem. Chcę się wam pochwalić że po wizycie pani doktor zaleciła mi na mój obrzęk tabletki z diosminą OTREX 600 mi pomagają i pomału ręka podpucha, jeszcze tylko czekam na rehabilitację pod koniec czerwca. Mam nadzieję że komuś się przydadzą te informacje. Codziennie też masuje tak jak nas uczono po operacji no i ćwiczenia z kijkiem też dają fajne efekty
|
doubleD (offline) |
Post #24 15-08-2015 - 16:23:47 |
London |
u mnie lekki obrzek wyczuwalny palpacyjnie pojawil sie po wycieciu tylko dwoch wezlow chlonnych i podaniu EC dwa razy w ta reke. pielegniarki powinny byly wiedziec lepiej a ja powinnam byla lepiej pilnowac swojego ale mleko juz sie rozlalo.
mialam dzisiaj wizyte u rehabilitantki, zrobila masaz i drenaz i zalecila rekaw i rekawiczke, z czym pewnie bede sie musiala pogodzic przez miesiac po to zeby zabic problem w zarodku. rekaw i rekawiczke podczas cwiczen i lotow jestem w stanie przezyc w dluzszym okresie a moze i na zawsze ;-( alternatywa jest tez rekaw z rekawiczka ktora mozna zakladac na noc wiec przepisze mi tez to ale zobaczymy czy przemoge sie zeby zaprezentowac rekaw w biurze, rekawiczka nie jest az takim problemem i pewnie nie spowoduje u mnie at takiej emocjonalnej traumy ;-) |
lulu (offline) |
Post #25 15-08-2015 - 16:40:50 |
k/Kwidzyna |
Jak najczęściej opuchnięta rączka ma być trzymana tak, aby pod pachą był kąt rozwarty i oczywiście mizianie łapki też.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
doubleD (offline) |
Post #27 17-08-2015 - 11:02:33 |
London |
dzieki dziewczyny, opuchlizna jest minimalna i mozliwe ze chemia i sterydy nadal robia swoje wiec jest to sprawa przejsciowa. rehabilitantka tez jest pozytywna ze zrobienie z tym porzatku teraz powinno zapobiec problemom pozniej i nie bede niewolnica rekawa poza sportem i lataniem ;-)
|
aquila (offline) |
Post #28 17-08-2015 - 18:20:50 |
|
leciałam samolotem kiedy miałam obrzęk dłoni, wtedy jeszcze nie nosiłam rękawiczki, nic mi się nie pogorszyło, ba, po locie powrotnym nawet mi się sporo poprawiło a strasznie się bałam że mi cała łapa spuchnie
tak czy inaczej potem, w ramach profilaktyki, kupiłam sobie rękawiczki na dzień i na noc It's just a ride ... |