Co pomoże w zwalczaniu obrzęku?
Gosia66 (offline) |
Post #1 20-03-2012 - 10:18:17 |
B-B |
Basiu, ja mam obrzęk od sierpnia. Też nie wiem, czy z upałów, czy z czegoś innego, bo bardzo starałam się dbać o rękę. Myślę, że jeśli domowa gimnastyka i spanie z ręką do góry nie pomoże, powinnaś przed wyjazdem pójść kilka razy chociaż na drenaż limfatyczny. I rękaw jak najbardziej, chociaż ja noszę go trochę mało konsekwentnie. Ale drenaż pomaga. Za to rozgrzewanie chyba jest przeciwskazane. Tak samo jak ciepłe kąpiele. Pozdrawiam.Gosia
"Są góry, przez które trzeba przejść, inaczej droga się urywa...." |
basia_z_gor (offline) |
Post #2 20-03-2012 - 16:38:39 |
Jelenia Góra |
No byłam już w sklepie medycznym umówilam sie na czwartek rano, tam właścicielka sama jest amazonka i obmierzy mnie i wyślemy zamówienie na zrobieńie rękawa i dodatkowo rękawiczki. Ona ma jakieś szwedzkie. (?) mówi, ze taki rekaw w sumie powinna nakładać nawet profilaktycznie każda amazonka jak zamierza coś powazńiejszego robić lub daleko jechać, albo do pracy. Teraz jestem po masażu i już nawet w tej chwili odchuwam ulgę, ta dłoń tak nie rozpiera od środka, jest lżejsza i bardziej miękka. Siedzę właśnie w poczekalni u naczyńiowca i zaraz będę miała robione USG tej ręki.
"Dzieci są naszym mostem do nieba" |
szama (offline) |
Post #3 20-03-2012 - 20:25:53 |
Kraków |
Basiu! Ja przez kilka lat po operacji nie miałam problemów z ręką, ale w ubiegłym roku jak urodziła mi sie wnusia, to wsiadłam w samolot i poleciałam do niej. Wtedy zauważyłam lekki obrzęk ręki,który powiększył sie w drodze powrotnej. To było pod koniec lipca, a w sierpniu już obrzęk był duży....od nargarstka do okolic ramienia. Długo szukałam pomocy, aż trafiłam do poradni leczenia obrzęku limfatycznego przy hospicjum u nas w Krakowie. Tam pani doktor załozyła mi kartę i zrobiła bardzo szczegółowe pomiary obrzęku, po czym zadecydowała, że bedę miała bandażowaną rękę. Codziennie bandażowano mi rękę od pałców po ramię, następnego dnia pomiary , nawilżenie lekkie ręki i znowu bandażowanie i tak przez 3 tygodnie, wyglądałam jak z reklamy MICHELIN, ale ręka wróciła prawie do normy i wtedy zamówiono dla mnie rękaw oraz rękawiczkę. Mam to nosić cały dzień i zdejmować tylko na noc. W tej chwili chodzę już bez rekawiczki i częściej zdejmuję rękaw. Natomiast zawsze zakładam do prac domowych i do podróży. Pani doktor powiedziała mi , że podróż wpływa niekorzystnie przy skłonności do obrzęku, a u mnie m.in. to przyczyniło się do obrzęku , chociaż musiała byc też inna przyczyna na którą nie zwróciłam uwagi. Rękaw musi byc idealnie dopasowany. Poszukaj gdzieś u siebie takiej poradni. Jak byłam w sanatorium w Ustroniu, to tam też bandażowano kobietkom ręce. Myślę, że u Ciebie nie będzie takiej konieczności, bo chyba Twój obrzęk nie jest duży, ale rękaw do podróży polecam.
![]() uśmiech nic nie kosztuje, a tak wiele znaczy ![]() |
oleole (offline) |
Post #4 25-03-2012 - 19:54:03 |
|
Kochane,
układ limfatyczny ma ogromne zdolności kompensacyjne dlatego obrzęk najczęściej pojawia się nie od razu, a nawet kilka lat po operacji. Przy operacjach oszczędzających może w ogóle się nie pojawić. Radioterapia bardzo zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się obrzęku, bo bardzo uszkadza drogi odpływu limfy. Poszukajcie dobrego rehabilitanta. Ani maści ani drobna gimnastyka nie pomoże, a masaże nawet mogą pogorszyć stan, są zakazane przy obrzęku limfatycznym. Drenaż limfatyczny, kompresjoterapia za pomocą bandaży a potem rękawa i rękawiczki, gimnastyka lecznicza i ochrona skóry to postępowanie dające sukces. Rękaw i rękawiczka muszą być robione na miarę. Mierzenie ręki nie oznacza doboru rękawa na miarę. Dobór rękawa w rozmiarach gotowych też wymaga zmierzenia. Wyrób musi mieć metkę z nazwiskiem pacjenta. Ponadto do obrzęków limfatycznych nadają się jedynie dzianiny dziane na płasko, czyli wyroby mają szwy. Po tym się je poznaje. Te inne można stosować tylko, gdy się chce przeciwdziałać powstaniu obrzęku, ale jak już jest należy szukać takich wyrobów ze szwem. Polecam wam filmy, szczególnie drugi, zaskakujący [jobst.pl] znajdziecie też tam broszurę nt. obrzęku limfatycznego [jobst.pl] |
mag_dag (offline) |
Post #5 25-03-2012 - 22:31:13 |
Sosnowiec |
oleole, a wytłumacz mi dlaczego po operacjach oszczędzających obrzęk może się w ogóle nie pojawić? czy obrzęk nie ma związku z usunięciem węzłów chłonnych? usuwa się je tak samo przy operacji oszczędzajacej jak przy mastektomii, ja do tej pory sądziłam, że właśnie osoby po radio mają większe prawdopodobieństwo obrzęku - a po operacjach oszczędzających ZAWSZE jest radioterapia Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
iwa72 (offline) |
Post #9 20-06-2012 - 16:17:31 |
Chełmno |
Mam obrzęk dłoni i przedramienia po 1 cm...Byłam dziś u lekarza w CO w Bydgoszczy i pani dr.zaproponowała mi Kinesio-taping zabieg niestety jest odpłatny ...Może któraś z Was miała taki zabieg wiem że są przyklejane plastry do skóry ale czy to pomaga??Pozdrawiam
![]() |
hania4 (offline) |
Post #14 21-06-2012 - 20:57:32 |
Łódź |
No właśnie 1,5 cm. joakil to można wytrzymać....
dobrze że piszecie na ten temat i wymieniacie doświadczenia obecnie mam już obrzęk 6cm...- jestem po miesięcznej rehabilitacji (wirówka, podwieszki itp.) oraz prywatnie chodziłam na drenaż aparatem Boa- i nic- jak było tak jest.. ![]() ![]() "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |
hania4 (offline) |
Post #17 21-06-2012 - 21:56:31 |
Łódź |
Ja miałam od razu duży obrzęk-tzn. mam go od lutego, a jestem 1,4mce od operacji- nie było tak że 1cm, potem więcej..
na obecną chwilę mam dwie różne ręce ![]() to prawa ręka jest z obrzękiem i trudno mi wykonywać różne czynności codzienne.. ![]() "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |
Haniap. (offline) |
Post #19 21-06-2012 - 22:40:28 |
Poznań |
Kochane bardzo mi przykro,że macie takie kłopoty z ręką
![]() ![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
hania4 (offline) |
Post #20 22-06-2012 - 20:34:49 |
Łódź |
Dzisiaj się dowiedziałam że 6cm to nie jest duży obrzęk!!!
![]() że są obrzęki 20 cm....i to jest dopiero obrzęk! myślałam że niedosłyszę.. więc teraz uważam że mam " malutki " obrzęk - a co ! ![]() ![]() "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |
oleole (offline) |
Post #21 04-07-2012 - 13:15:03 |
|
6 cm, 1 cm, 20 cm - nic nie daje określenie czy duży czy mały. Jak się pojawił trzeba działać, by nie zaczął np. twardnieć, wtedy trudno go odprowadzić. Wszyscy szukają cudu i próbują "odkrywać Amerykę". Można, tylko tak mało czytam postów wskazujących, by stosowano to, co sprawdzone i likwiduje obrzęk: 1. ochrona skóry, 2. kompresjoterapia (na początku bandażami, nawet 2 razy dziennie przebandażowywanie, po zakończeniu czyli zlikwidowaniu obrzęku koniecznie od rana do wieczora rękaw i rękawiczka (lub sam rękaw), 3 gimnastyka (zawsze z zabandażowaną ręką lub w rękawie), drenaż limfatyczny (w pierwszej fazie likwidowania obrzęku najlepiej codziennie, potem 2 razy w tygodniu do końca życia). To tak po krótce, ale to działa, nie będzie obrzęku.
Taping - nowinka, fascynacja, nie zaszkodzi, ale niektórzy udowadniają, że ma efekt placebo. Z dala od kompresjoterapii przerywanej, czyli. np. Boa, wirówki itp. to też poza sprawdzonym standardem. Możecie nie mieć obrzęku naprawdę. 2-3 tygodnie intensywnej pracy a [potem dbanie by nie powrócił poprzez noszenie odzieży uciskowej. I prawda okrutne - to dolegliwość chroniczna, czyli nie ma wyleczenia, i jak nie ma konsekwentnego działania, to powróci obrzęk szybko. Ale tez nie obwiniajcie się, niektóre będą miały obrzęki, niektóre nie. I nie zależy to od tego, jak starałyście się. To zależy od operacji i zdolności kompensacyjnych organizmu. Najlepsza broszura o obrzęku limfatycznym moim zdaniem i opisem metod [www.jobst.pl] a to strona pierwszej an świecie kliniki limfologicznej, strona po polsku [www.asdonk-online.de] Znajdziecie ta,m poparcie na moje słowa. |
kesy (offline) |
Post #22 04-07-2012 - 21:13:38 |
Starogard-Gdański |
Ja na szczęśćie mam obrzęk do 2cm..piszę na szczęśćie... bo widziałam kobietę z tak wielkim obrzękem że doznałam szoku.
Czekała na wizytę do lekarza tak jak ja...nie wytrzymałam i zapytałam...okazało śię że jej ręka ma średnicę 80cm ![]() Spotkałam tą kobietę po jakimś czasie...i tą nieszczęsną rękę wiozła na specjalnym wózeczku...bo nie była w stanie jej unieść. Mam nadzieję że Was nie przestraszyłam..ona twierdziła że jej uszkodzili tą rękę po naświetlaniach.Więc sądzę że to są raczej sporadyczne sprawy. ![]() ![]() ![]() |
Maja048 (offline) |
Post #23 05-07-2012 - 19:47:24 |
Wronki |
Podaję zestaw ćwiczeń do S t o s o w a n i a !!! A oto lista ćwiczeń które możesz wykonywać w domu.Poprawiają sprawność kończyny górnej.Ich sekwencja jest specjalnie dobrana aby poprawić przepływ chłonki.Nie są to zbyt wyczerpujące ćwiczenia,ani nie zajmują zbyt wiele czasu- jedyną ich wadą jest to,że prawdziwy skutek przynoszą dopiero wtedy gdy są wykonywane codziennie.
Gimnastykę rozpoczynamy od barków i ramion 1. Ręce wzdłuż tułowia.Wykonujemy 10 x ruch wzruszania ramion. 2. Ręce wzdłuż tułowia.Wykonujemy ruchy krążenia ramion 10 x 3. Ręce w bok uniesione na wysokości barków.Dłońmi "rysujemy" kółka od całkiem małych do coraz większych 10 - 20 x 4. Siadamy przy stole,na blacie opieramy łokieć.Prostujemy i zginamy rękę w łokciu 10 - 20 x 5. Siedząc w fotelu i mając rękę wspartą na oparciu dotykamy go naprzemiennie raz grzbietem raz częścią dłoniową ręki 10-20x 6. Pozycja jak w ćwiczeniu powyższym,ręka zwisa poza oparciem.Prostujemy i zginamy rękę w nadgarstku /maksymalny zasięg ruchów/ 10 - 20 x 7. Dłonie złożone razem,kończyny górne zgięte w łokciach.Dłonie są wysokości klatki piersiowej.Pchamy ręce przeciw sobie. Tak jakbyśmy chciały ucisnąć piłeczkę która jest między nimi. 10 x 8. Stajemy twarzą do ściany dość blisko.Obie ręce opieramy na ścianie tak wysoko jak potrafimy sięgnąć.Pchamy ścianę jakbyśmy chciały ją przesunąć,staraj się nie odchylać do tyłu. 10 x Ćwiczenia wykonujemy bardzo wolno.Ja dodatkowo myję rękę w zielu ostrożenia.Po bandażowaniu myłam codziennie,teraz co drugi,trzeci dzień. POWODZENIA! Pozdrawiam Maja |
Renka623 (offline) |
Post #25 11-07-2012 - 16:26:30 |
|
Ja jestem 1m-c po wycięciu węzłow chłonki nie miałam ani razu sciąganej reka mi nie puchnie.Moje pytanie jak sobie radzicie ze spaniem.Ja bardzo lubialam spać na brzuchu./operacja oszczednościowa piersi 3m-ce/Rekę cwiczę codziennie.Ale jak mogę spać czy na brzuchu czy na boku /pierś prawa/Pa
|
hania4 (offline) |
Post #26 11-07-2012 - 23:04:36 |
Łódź |
Ja mam obrzęk dość duży jak już pisałam
obecnie przychodzi do mnie masażysta-rehabilitant i mam masaż oraz bandażowanie- mam nadzieję że mi to pomoże.. ![]() ![]() "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |
lulu (offline) |
Post #27 12-07-2012 - 10:47:07 |
k/Kwidzyna |
Renka623 ja po operacji (mastektomia prawej) bardzo uważałam (raz tylko pojawił się mały obrzęk ... na własne życzenie) ze spaniem, tylko lewy bok i na wznak. Po roku jak nic z ręką się nie działo, zaczęłam próbować ... troszkę na prawej stronie, troszkę na brzuchu. Teraz już nie zastanawiam się nad sposobem spania. Jeśli podejrzewam rękę o jakieś niecne zapędy to w chwilach kiedy sobie siedzę, rękę mam uniesioną do góry (podpieram na kijku) tak, aby pod pachą był kąt rozwarty ... wyraźnie rozwarty.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
lulu (offline) |
Post #29 12-07-2012 - 21:03:33 |
k/Kwidzyna |
Ja nie mogłam się do klina przyzwyczaić, nauczyłam się (przez pierwszy rok tak robiłam) spać z ręką za głową.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |