Co pomoże w zwalczaniu obrzęku?
Wysłane przez Amazonki.net
Al_la (offline) |
Post #4 14-01-2018 - 20:46:56 |
k/Warszawy |
[www.youtube.com]
Na Youtube jest wiele takich filmików, pooglądaj ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
nordkap (offline) |
Post #7 08-07-2020 - 15:43:38 |
okolice Konina |
Proszę o poradę w sprawie limfy. Po BCT i wycięciu 14 węzłów byłam dosłownie 2 razy u rehabilitantki na drenażu, ręka po 2 tygodniach w pełni sprawna i w ogóle nie odczuwałam jakichkolwiek niedogodności. Pierś była za to obrzmiała, spuchnięta, gorączkująca i twarda w miejscu wyciętego fragmentu (tak samo było po biopsji). Lekarz kazał czekać. Przyszły wyniki i decyzja o mastektomii z jednoczasówką.
W szpitalu do drenu spływało między 90 a 120ml dziennie wydzieliny. Dren zdjęty w 7 dniu. Jestem 19 dzień po mastektomii. Na ściąganie limfy jeżdżę 2x w tygodniu. Początkowo pierś i bok był bardzo ciepły i 37,5 stopni. Teraz już jest troszkę lepiej. Masuję się w domu i chodzę raz w tygodniu na drenaż limfatyczny. W mojej poradni ściąganie jest tylko we wtorki i czwartki. Byłam 3x na ściąganiu, spływa mi max 50ml dziennie i zmniejsza się. Czy między wtorkiem a czwartkiem nie jest zbyt mała przerwa? Gdzieś tu na forum czytałam, że zbyt częste ściąganie rozleniwia limfę. Czy lepiej jeździć raz w tygodniu żeby limfa sama szukała sobie spływu? Czy tylko się masować, czy również ćwiczyć (ręka jest sprawna)? Piszecie limfa a mi ściągają po prostu taką ciemną krew, to tak ma być? Rak przewodowy in situ pTis, pN0 (0/14 węzłów) ER 100%, PR 90%, HER2 negatywny (1+), Ki67 10%, e-cadheryna + 05.2020 operacja oszczędzająca, 06.2020 mastektomia + implant podskórny |
Tomasz. (offline) |
Post #9 17-07-2020 - 10:25:29 |
Pruszków |
Czy był usuwane wszystkie węzły? Jeśłi tak, to chłonka (obrzęk limfatyczny) jest możliwy do końca życia. I do końca życia należy o tą rękę dbać i jej nie przeciązać pracą pod żadnym pozorem. Nawet nie pobierać z niej krwi do badań, o dźwiganiu siatek z zakupami nie wspominając. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Ewa75 (offline) |
Post #10 06-08-2020 - 10:24:07 |
|
Witam Amazonki, czy na obrzęk ręki będzie dobrze także rękaw kompresowy sportowy? Mój syn ma taki do gry w siatkówkę [www.poundoutgear.com] czy to to samo co w sklepie rehabilitacyjnym? Pozdrawiam Ewa
|
Feles (offline) |
Post #12 22-01-2022 - 11:33:00 |
|
Dobrze, że dzielicie się swoimi radami i doświadczeniami, co prawda ja nie mam obrzęku. Jednak moja mama ma dość spory i nie wiem jak jej pomóc.
Sklep Anna Cosmetics |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
568
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022