Sanatorium prewencyjne

Wysłane przez Amazonki.net 

Amazonki.net (offline)

Post #1

19-02-2010 - 14:23:41

Forumowo 

Jak załatwić? Podziel się swoją wiedzą.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-02-2010 - 14:25:14 przez Amazonki.net.

viola64 (offline)

Post #2

18-05-2010 - 12:14:21

Bydgoszcz 

pozdrawiam z pobytu w sanatorium w Ciechocinku w ramach Zus-owskiej prewencji rentowej jestem na L-4
relaksuję się i odpoczywam opieka , warunki , baza zabiegowa są zadowalające buzki

ToJa (offline)

Post #3

18-05-2010 - 12:25:16

wniosek pobrałam z zusu juz dawno, ale dopiero dzisiaj przypomniało mi sie, ze lekarz musi go wypisac......
mam juz wypisany.......teraz tylko trzeba go dostarczyc do zusu........hm....ciekawe ile to u mnie potrwa....pewnikiem ze 3 miechy beda go zawoziła....... a zus mam oddalony od miejsca pracy tylko o 3 przystanki tramwajowe.........

dzieki za pozdrowienia Violu smiling smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-05-2010 - 12:25:43 przez ToJa.

Agaba190 (offline)

Post #4

18-05-2010 - 16:20:53

k/Warszawy 

Wniosek (w sprawie prewencji rentowej) złożyłam w marcu. Jak na razie cisza. Chyba muszę znaleźć kopię (ze stemplem) i ich popędzić.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

ewa m (offline)

Post #5

18-05-2010 - 19:39:40

Gdynia 

W Trójmieście ZUS poinformował że już zakończyła się akcja w ramach prewencji rentowej wnerwiony dzisiaj byla moja znajoma na komisji z którą razem składałam wniosek ,ja mam wezwanie na 22go ,i właśnie taką wiadomaść otrzymaławnerwionyjakiś bałagan tam mają no bo po co ja mam jechać do tego orzecznika skoro już za póżnomyśli

Agaba190 (offline)

Post #6

25-05-2010 - 18:32:24

k/Warszawy 

Nic już nie rozumiem, u jednych (ewa m - Gdynia) się skończyło, a w Warszawie właśnie się zaczęło. Od 1 kwietnia.
Dziś dostałam telefon z ZUS-u. Pani pyta czy chcę jechać do sanatorium od 6 czerwca na trzy tygodnie. Nie wiedzą jeszcze gdzie. Podobno w grę wchodzi Inowrocław i Ustroń.
Naturalnie powiedziałam, że chcę. Ma zadzwonić w sprawie odebrania skierowania. To żadnej komisji nie będzie????

Dlaczego Viola pojechałaś na L4?. Ja chcę wykorzystać te 21 dni dodatkowych z racji niepełnosprawności. Tzn. mam już tylko 18 dni ale dołożę resztę z urlopu.
Szefowie jak usłyszeli to mało nie dostali zawału. Bo jestem jednoosobowym działem logistyki w mojej firmie i tak naprawdę to nikt z pozostałych pracowników nie umie wszystkiego. Kilka osób wie o co chodzi i każda z nich jakiś mały kawałek umie "obsłużyć".
Będzie się działo. Już zapowiedzieli, że mam zabrać komputer i dostanę mobilny net. Zobaczymy czy to zadziała.

Mam większy problem, bo mój syn składa papiery do liceum i od 18 czerwca do 22 czerwca . I niestety podanie musi byc wydrukowane z "systemu" i podpisane przez rodzica lub opiekuna prawnego.

Jak się uda z tym sanatorium to muszę wziąć Inowrocław, bo na 1 dzień przyjadę wtedy do W-wy podpisać podanie.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

evia007 (offline)

Post #7

27-05-2010 - 08:37:01

Żory 

Ja nie musiałam nic pobierać,pani orzecznik zapytała się mnie czy pojadę do sanatorium jak załatwiałam zasiłek rehabilitacyjny i wszystko sama wysłała.Mam jechać do Ustronia,to blisko mojego domu i będę mogła zaglądać do mojej córki.Mówiła że mają nakaz odgórnie żeby wysyłać do sanatorium.

Kela (offline)

Post #8

27-05-2010 - 09:31:37

Wniosek mam wypisany, badania mam również
tylko przekonania brak
24 dni!!!!!!!!!!! jak zostawić czterech facetów samych na tak długo!!!!!!!!
nie składamthumbs down

ToJa (offline)

Post #9

27-05-2010 - 20:36:37

Kela....składaj......Twoi faceci dadza sobie radę......jestem pewna.......
jakby co to instrukcji telefonicznie udzielisz......
a przed przyjazdem do domu nastawisz sie psychicznie, ze sajgon ujrzysz jak wrócisz......
ale za to 3 tygodnie bedziesz na luziku.........

viola64 (offline)

Post #10

28-05-2010 - 22:21:27

Bydgoszcz 

agaba190 sprawdzę problem ma pewnie moja kadrowa ?przewraca_oczy

Agaba190 (offline)

Post #11

30-05-2010 - 17:53:10

k/Warszawy 

Jadę do Inworocławia od 6 czerwca.
Z urlopem się zrobił problem, bo w ustawie o niepełnosprawnych napisane jest, że urlop (łącznie 21 dni) może być wykorzystany na wyjazd do sanatorium na wniosek lekarza. A ja jadę z ZUS-u. W poniedziałek zadzwonię do Zus-u może coś mi powiedzą.
W razie czego wezmę zwykły urlop wypoczynkowy, bo L-4 na wyjazd u mnie wydają dopiero jak się ma wykorzystany urlop wypoczynkowy.

Mark Twain

Bajdunia (offline)

Post #12

13-06-2010 - 14:54:07

koło Zielonej Góry 

Mam pytanie
te ZUSowskie sanatorium się należy tylko od razu po operacji, po zwolnieniu lekarskim?
Byłam w sanatorium po operacji kolana.
A 4 lata po mastektomii można się starać o sanatorium w ZUSie?

operacja 26.06.2006.

ToJa (offline)

Post #13

13-06-2010 - 15:12:33

Bajdunia...to sanatorium może dostac każdy kto nie jest na rencie.........
obojetnie kiedy miał operacje..........
Zus wysyła do tego sanatorium osoby, które przebyły jakąs poważna operacje lub chorobę, aby osoba ta nie starała się o rente.........
np. siostra mojego męza miała bardzo poważna operacje na kregoslup...... 3 lata była na rencie...renta sie skonczyła, wysłali ja do sanatorium i cudownie ozdrowiałej dali 100% zdolnośc do pracy.........

ale osoby pracujace lub przebywajace na L-4, mają mozliwośc darmowego wypoczynku na koszt ZUS smiling smiley

viola64 (offline)

Post #14

13-06-2010 - 16:06:40

Bydgoszcz 

agabo190 życzę udanego pobytu i kuracji w naszym regionie buzki

Ola_1300 (offline)

Post #15

23-06-2010 - 08:42:14

Gdańsk 

Miłe koleżanki ja też mam pytanie o sanatorium.Ja miałam operacje w maju teraz ciągnę zwolnienie L4 wypłacane przez Zus.Kiedy będę mogła coś załatwiać aby takie sanatorium dla mnie też było dostępne?Wspomnę że zaczynam chemie w lipcu.załamka

ToJa (offline)

Post #16

23-06-2010 - 14:58:38

Olu....mysle, ze teraz najwazniejsze jest leczenie........
czy juz zlożyłas dokumenty o stopien niepełnosprawności? jesli nie to uczyń to szybciutko, bo na wczasy rehabilitacyjne przy znacznym stopniu jest szansa wyjazdu........
sanatorium z prewencji rentowej - konczysz chemie (jesli nie bedziesz miała radioterapii) i wtedy mozesz składac dokumenty do ZUS
sanatorium z NFZ - dokumnety składasz po zakonczeniu leczenia, ale jesli raczek to Twoje jedyne chorówbsko, to raczej dokumenty Ci odrzuca, tam jeszcze istnieje przekonanie, ze zaraz po raczku nie mozna wyjeżdżać na leczenie, najczęściej mozna sie zalapać na zwichrowany kręgoslup, a raczek jako inna przebyta choroba........
jak cos to pytaj na priv.........ciutke sie podszkoliłam w dokumentach, składaniu itd........ ja niestety zbyt późno sie o niektórych dowiedziałam i przepadlo......
zajrzyj tez tutaj [archiwum2.amazonki.net] , sa tam watki o turnusach i sanatoriach

evia007 (offline)

Post #17

24-06-2010 - 18:28:37

Żory 

Olu-ja dostałam sanatorium z prewencji zusowskiej.Mam skierowanie na 13-go września w Ustroniu.Nic nie musialam załatwiać.Pani orzecznik w zus(bardzo miła)w czasie komisji o przedłużenie zasiłku rehabilitacyjnego zapytała czy pojadę do sanatorium ,bezpłatnego i już mam.

Ola_1300 (offline)

Post #18

25-06-2010 - 06:04:42

Gdańsk 

W takim razie ja muszę jeszcze poczekać ! Ale napewno bym chętnie pojechała do sanatorium.
Evia 007 to już po wakacjach jedziesz na następne hihihi.Masz super,napewno się tam zrelaksujesz maxymalnie.hura

Agaba190 (offline)

Post #19

29-06-2010 - 21:15:24

k/Warszawy 

Właśnie wróciłam z sanatorium w Inowrocławiu.
Były tam amazonki zarówno na rencie ( w okresie przed następną komisją - przedłużeniem renty bądź nie) oraz te, którym kończy się zasiłek rehabilitacyjny. Te wszystkie dziewczyny skierował ZUS (nie składały żadnych podań). Ja pojechałam na własną prośbę.
Warunki mieszkaniowe (sanatorium Kujawiak 2) takie sobie. Pokoje dwu osobowe z łazienkami. W jednych pokojach normalna duża szafa w drugich malutka pojedyncza (dziewczyny trzymały rzeczy w walizkach). Jedzenie (stawka żywieniowa 7,90 zł/osoba/dzień) to sobie możecie wyobrazić, ale da się wytrzymać. Wzięłam tzw. dietę nisko tłuszczową.
Ale za to zabiegi super. ZUS nie narzuca żadnego limitu (tak powiedziała mi na pierwszym badaniu lekarka).
Z NFZ mamy tylko 54 zabiegi w ciągu 21 dni. Z ZUS-u miałam 97 zabiegów w ciągu 24 dni. Oprócz tego 10 spotkań z psychologiem (obowiązkowych), 16 zajęć relaksacyjnych metodą Schultza (genialnych) i obowiązkowo trzeba było uczestniczyć w 5 (z 15) wykładów psychologa (na różne tematy np. Radzenie sobie ze stresem, Lęk i depresja, Walka z uzależnieniami, Jak radzić sobie ze złością, Jak podnieść samoocenę itd).
Z zabiegów to krioterapia, masaż ręczny limfatyczny ręki, masaż kręgosłupa, masaż ręki w rękawie (tzw. BOA), hydroterapia, gimnastyka w basenie, gimnastyka na sali (niektóre dziewczyny miały indywidualną na bloczkach lub na Atlasie), masaż aquavibron, nordic walking (popularnie zwany "kijami"winking smiley.
Masażyści na poziomie, panie rehabilitantki także, może basen trochę obskurny - no ale nie można mieć wszystkiego.

Teren wokół sanatorium cudowny. Przepiękny park, no i wspaniałe tężnie solankowe. Na terenie parku siłownia (bezpłatna). W parku cała gama przeróżnych śpiewających i ćwierkających ptaków, wiewiórki i jeże.
Sam Inowrocław bardzo ładny. Widać, że dużo inwestują w miasto (przebudowa ulic, kanalizacja, remont naprawdę pięknych kamienic.
Naprawdę polecam.

Mark Twain

ToJa (offline)

Post #20

29-06-2010 - 21:22:24

no wreszcie wrociłas..... radocha
bo juz sie zaczelam martwic, ze o forum zapomnialas grinning smiley
mnie narazie udalo sie wniosek zlozyc....hehehe najpierw nosilam go w torebce pusty....potem wypisany......teraz jestem oczekujaca na orzecznika........

Agaba190 (offline)

Post #21

30-06-2010 - 19:04:05

k/Warszawy 

Wróciłam, wróciłam. Nie miałam ze sobą komputera i tak naprawdę to nie miałam nawet czasu szukać kawiarenki internetowej.

Aha i jeszcze jedno dot. sanatorium z ZUS. Ostatniego dnia dostałyśmy taki wypis (jak ze szpitala) i na końcu napisana jest opinia lekarza dot. naszych możliwości powrotu do pracy. Nie wiem czy wszystkim, ale kilku dziewczynom wpisano, że są zdolne do podjęcia pracy. Wiem, że tym , które wykonywały przed chorobą pracę fizyczną wpisano, że nie mogą jeszcze podjąć pracy zarobkowej.
Taki sam wypis (który dostajemy my) jest wysyłany do ZUS-u.

Mark Twain

ToJa (offline)

Post #22

30-06-2010 - 19:13:44

hehehe Agaba, przeciez sanatoria z prewencji rentowej to sanatoria, ktore uzdrawiaja....wiekszosc osob po tych sanatoriach nie ma przedluzonej renty.,......

ToJa (offline)

Post #23

14-07-2010 - 09:45:31

na dzisiaj na godz. 7.40 zus mnie zawezwał cobym sie stawiła do orzecznika w celu ustalenia czy nalezy mi sie zusowskie sanatorium rehabilitacyjne......
wniosek mialam bardziej napisany na rehabilitacje kregoslupa, raczek był jako choroba wspołistniejaca.....
poogladała se mnie pani orzecznik......i .........przyznała rehabilitacje..... o terminie i miejscu powiadomią mnie pisemnie.......
i tu male pytanko.......po jakim czasie dostalyscie zawiadomienie.......i ile czasu po otrzymaniu zawiadomienia mialyscie do wyjazdu........
hm...znowu pewnie po nocach w robocie bede siedziala, cobym se mogla wyjechac........

była jeszcze na tej wizycie zła wiadomość.........
orzecznik do mnie - wzrost
ja - 160 cm
orzecz. - waga
ja - 53 kg
orzeczn. - na wage proszę, bo mi ta waga nie pasuje
ja - a co na mniej wygladam smiling smiley
staje na wage..... i ..... co widze....... trza sie bardziej z panem MM zakolegowac......... 57 kg ...... a moze waga była zepsuta myśli

dani (offline)

Post #24

14-07-2010 - 10:00:06

chichot
Waga oskubanego kurczaka....myśli

Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach..

Al_la (offline)

Post #25

14-07-2010 - 10:36:46

k/Warszawy 

I wypatroszonego chichot

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Agaba190 (offline)

Post #26

16-07-2010 - 09:04:04

k/Warszawy 

Na pewno była zepsuta. Zawsze sobie to powtarzam stając na wagę w domu. duży uśmiech

Co do terminu wyjazdu, to u mnie było nietypowo. Nie byłam na żadnej komisji. Pani z ZUS-u zadzwoniła 30 maja z pytaniem, czy od 6 czerwca pasuje mi wyjazd.

Mark Twain

basia04 (offline)

Post #27

16-07-2010 - 19:29:55

Olsztyn 

Witajcie,
Dziewczyny, napiszta bom nie kumata zbytnio. Czy skierwoanie do sanatorium z ZUS może wypisać lekarz rodzinny. U onka mam nie tylko gadzinę w karcie. U rodzinnego różne choróbska.
Pozdrawiam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-07-2010 - 19:31:30 przez basia04.

ToJa (offline)

Post #28

16-07-2010 - 19:43:04

wniosek na leczenie rehabilitacyjne w ramach prewencji rentowej moze wypisac kazdy lekarz (mnie wypisywal rodzinny) .........
nawet nie musisz za duzo bajek opowiadac, zeby jechac do sanatorium rehabilitacyjnego z prewencji........
ale jesli jestes na rencie to......... po przyjeździe z takiego sanatorium moga Cie uzdrowic grinning smiley

basia04 (offline)

Post #29

16-07-2010 - 20:24:10

Olsztyn 

Witaj ToJa, nie nie jestem na rencie jestem na zasiłku rehabilitacyjnym. 24 września wracam do pracy .W poniedziałek pójdę do swojego rodzinnego i spróbuję, a nuż sie uda jescze zmieścić w czasie..

EDYTKA3001 (offline)

Post #30

28-07-2010 - 08:28:40

Puławy 

Drogie koleżanki.
Czytam Wasze wiadomości i zastanawiam się ,czy się cieszyć,bo dostałam sanatorium w ramach prewencji rentowej do Ustronia.
Termin trochę odległy bo od 13 września 2010r.Na 24 dni.
Po sanatorium wracam do pracy.
Czy któraś z Was się wybiera do sanatorium,chciałabym poznać Was w realu....oczko
Pozdrawiam Edyta

Witam serdecznie koleżanki amazonki.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 375
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024