Sanatorium prewencyjne
mkiuglb76 (offline) |
Post #2 20-12-2015 - 15:41:12 |
|
no to wiadomość z pierwszej ręki :-) bardzo dziękuję jutro dzwonię. A czy na zabiegi trzeba wychodzić poza ośrodek? Pozdrawiam i miłego pobytu
eM |
mkiuglb76 (offline) |
Post #4 20-12-2015 - 17:28:01 |
|
a czy jest basen w ośrodku, czy można w szlafroku chodzić na zabiegi? A drenaż limfatyczny profesjonalny, bo to różnie bywa.....ile zabiegów przysługuje? A o tej porze jest tam co robić? Sorry, ze tak zamęczam pytaniami ale wolę wiedzieć co nieco
eM |
nadi (offline) |
Post #5 20-12-2015 - 18:38:30 |
|
w ośrodku są dwa baseny, jeden do ćwiczeń drugi duży bardzo ładne , możesz chodzić w szlafroku ale większośc nie chodzi, rzecz gustu, mamy około 106 zabiegów plus spotkania z dietetyczką, lekarzem 3x, onkologiem 2x ma odpowiedz na każde pytanie, super lekarka, treningi relaksacyjne, instruktarz automasażu,zabiegi:codziennie basen, nawet w sobotę, gimnastyka,masaż kręgosłupa, drenaż limfatyczny(bardzo dobry), BOA,kąpiel perełkowa, rowerki i bieżnia i inne.Wieczorami wypady na tańce a można też na różne wycieczki, biuro jest w WP, możesz zabrać korony czeskie i euro bo jest wycieczka np. do Drezna zresztą zobacz sobie DAR TUR Polanica Zdrój, my mamy bardzo ładną słoneczną pogodę więc spacery też, pozdrawiam
|
Olusia918 (offline) |
Post #10 24-12-2015 - 21:40:31 |
Gacki |
Witam Was dziewczynki wieczorowo)
Jestem amazonką od dwóch lat - leczenie skończyłam 5 stycznia tego roku. Chciałabym bardzo gdzieś pojechać na tydzień - dłużej nie mogę - nawet jesli zapłaciłabym za taki pobyt. Swego czasu do naszego klubu amazonki przyszła oferta takich tygodniowych pobytów z Rymanowa Zdroju. Czy jeszcze gdzieś można byłoby skorzystać z takiej formy rehabilitacji i przy okazji odpoczynku? |
Janina.S (offline) |
Post #12 28-12-2015 - 14:39:12 |
widły Soły i Wisły |
Olu , taki tygodniowy pobyt z dwoma zabiegami dziennie możesz wykupić w Bukowinie Tatrz. - "RYSY"
lub w Wiśle - "JUBILAT" . Byłam w tych ośrodkach na 2-tyg. turnusach rehabilit. i byłam zadowolona zabiegi i basen na miejscu i jedzonko smaczne . Jeśli Cię to interesuje mogę dokładniej odpowiedzieć . A jeszcze "DAMIS" w Krynicy Górskiej - też super. - polecam . .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Basia121 (offline) |
Post #19 09-01-2016 - 15:55:38 |
|
Nadi mam jeszcze pytanie co do pokoi są one chociaż słoneczne czy od strony północnej ciemne i przygnębiające i jak wyglada nas pilnowanie musimy być punktualnie o 22 i zamykają nam drzwi czy w miarę rozsądku i czy mamy odgórnie narzuconą dietę czy możemy być na normalnej .Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę udanego wekendu.Pozdrawiam.
|
nadi (offline) |
Post #20 09-01-2016 - 18:01:34 |
|
Ja trafiłam na pokoje bez słoneczka (nawet jedynka) ale nie powiedziałabym, że były przygnębiające, to zależy od towarzyszki i własnego humoru , są też na pewno słoneczne ale ja nie wiem, jeżeli chodzi o pilnowanie to w trosce o nas panie pielęgniarki około godz.21 sprawdzają jak się czujemy - ale my mamy być o 22 więc nie musi nas być w pokoju natomiast powinnyśmy na tą godzinę wrócić bo zamykają drzwi jednak portier otwiera po 22 bo przecież są tam też komercyjni a oni nie maja zakazów. Dietę prosisz lekarza i dostajesz, dziewczyny miały nawet wegetariańską, ale jedzenie jest dobre.
|
ankadubi (offline) |
Post #22 14-01-2016 - 08:25:34 |
|
Szanowne Panie! Dzięki za informacje, które umieszczacie na forum. Bezcenne źródło informacji! Z mapki znalezionej na 2016 rok na stronie ZUS [www.zus.pl] wynika, że mamy 5 ośrodków do wyboru. Wszystkie bardzo polecacie 1. Polanica - Wielka Pieniawa Dzięki „nadi” wiemy że: Wpis powyżej oraz Mamy możliwość rezerwacji jednoosobowych pokoi bez balkonu, (potwierdzone w grudniu 2015 przez mkiuglb76) Dostosowanie diety (nawet wegetariańska) Znalazłam wiele zachwytów jeśli chodzi o 2. Ciechocinek Chociaż tu było ryzyko w ubiegłym roku, że bez zapowiedzenia kierowali do Aleksandrowa (dzięki sabre17 i danka58), o którym krążą bardzo bardzo słabe opinie. A chociaż 3. Świeradów – Czerniawa to nie to co Polanica, ale też pozytywne opinie znalazłam wśród Waszych postów 4. Inowrocław – Kujawiak Polecany (b.tyka) ***************** Nie odnalazłam w ciągu ostatniego roku informacji o 5. Szczawnie Bardzo proszę dziewczyny, które były ostatnio o podzielenie się tą wiedzą, bo warszawski ZUS tutaj teraz proponuje marcowe terminy. z góry dziękuję! |
bbozena (offline) |
Post #24 26-01-2016 - 16:52:03 |
|
Witam wszystkie Panie. Byłam w Wielkiej Pieniawie z Prewencji ZUS w 2014r. na przełomie czerwca i lipca.Przychylam się do opinii innych, super zabiegi, super pokoje na parterze boczna strona lewa od głównego wejścia, jest też wejście osobne bezpośrednio na naszą stronę. Polecam..W zeszłym roku byłam w Ustroniu w Rosomaku na turnusie obrzękowym 28 dni. Skierowanie zściągnełam ze stronki Rosomaka finansowane z NFZ ale my nic nie płacimy , czeka się 18 m-cy. Najlepsza rehabilitacja. Musi być tylko pomiar ręki i obrzęk nawet nieduży. Skierowanie wypełnia onkolog. Jest bandażowanie reki oprócz innych zabiegów. Na koniec turnusu przy obrzeku 2 stopnia dostaje się recepty na rekaw i rękawiczkę. Receptę wypełnia rehabilitant, ja dostałam 2 rekawy jeden dzienny dofinansowuje NFZ, a drugi nocny, Jestem bardzo zadowaolona i po upływie 1 roku mogę starać sie znowu do Rosomaka.Tak też zrobię , ale dopiero latem i będę czekać na zakwalifikowanie. w Tym roku byłam na komisji w ZUS i dostałam Inowrocław Kujawiak od 28 maja.Koleżanki z którymi była w sanatorium bardzo chwalili zabiegi. Ciekawe czy coś się zmieniło. Czy można rezerwować jedynkę. Chociaż 2 też dobre bo jest z kim pogadać,pójść na spacer. Zawsze miałam 2 osobowy pokój a i koleżanki fajne. a może tym razem wybrać jedynkę.
|
mkiuglb76 (offline) |
Post #25 30-01-2016 - 09:28:36 |
|
Fajnie, że się dzielicie wrażeniami z pobytu - człowiek nie jedzie "w ciemno" :-) Mam jeszcze pytanie: czy możliwe jest skrócenie pobytu, wyjazd dzień wcześniej - czy jest z tym problem? Jak to jest w Pieniawie? Turnus teoretycznie kończy mi się w piątek, czy mogę wyjechać w czwartek? Miłego dnia :-)
eM |
bbozena (offline) |
Post #26 01-02-2016 - 17:03:53 |
|
Nie ma możliwości wcześniejszego wyjazdu., bo karty informacyjne dają w dniu wyjazdu. Ja chciałam wyjechać po południu, bo nie było już zabiegów i dzieci moje były samochodem i chciałam się znimi zabrać, a autobus miałam dopiero następnego dnia w godzinach nocnych.Prosiłam że po śniadaniu jak będę mogła jechać to cały dzień muszę coś ze sobą zrobić bo autobus mam o 22. Więc poszli mi na rękę i o godz. 19 dostałam kartę informacyjną , ale klucze zdałam i mogłam opuścić ośrodek po godz.24,00 czyli ostatniego dnia.
|
mkiuglb76 (offline) |
Post #27 04-02-2016 - 18:39:03 |
|
To jeśli ostatnim 24-tym dniem pobytu jest piątek, to kiedy mogę wyjechać?
eM |