Sanatorium prewencyjne

Wysłane przez Amazonki.net 

hdoris (offline)

Post #1

17-05-2015 - 10:22:30

Dzięki Maniu za odpowiedź. Myślę, że nie będzie źle w tej Czerniawie. Tez uważam, że ćwiczenia w basenie w Polanice to najfajniejsza rehabilitacja (byłam tam w 2013 r), szkoda ze w Czerniawie tego brak. Ale trzeba się cieszyć z tego co jest i już cieszę się że wyjadę i odpocznę. Jakbyś jeszcze cos mi podpowiedziała, co warto zwiedzić, gdzie warto być to będę Ci bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam

mania (offline)

Post #2

18-05-2015 - 09:03:47

Szczecin 

W Czerniawie jest basen i są zajęcia, ale na takie jak w Polanicy to nie masz co liczyćbezradny.
W czasie turnusu będzie pewnie zorganizowana biesiada w Leopoldówce, zapisz się bo warto.
Z bliskich wycieczek to oczywiście Stóg Izerski i wieża widokowa na Smerku po czeskiej stronie, a wracając przepyszne pączki w schronisku na Stogu. Z Czerniawy jest blisko do Szklarskiej i Karpacza, tylle że są to wycieczki dla zmotoryzowanych. Można wybrać się również do zamku Frydland i Czocha. uśmiech

hdoris (offline)

Post #3

22-05-2015 - 20:43:14

Dzięki za cenne wskazówki smiling smiley, a powiedz mi jeszcze Maniu czy można sobie wybrać zabiegi i jak tak to jakie warto?

psewa (offline)

Post #4

24-05-2015 - 19:00:54

Pozwolę sobie odpowiedzieć zamiast Maniprzewraca_oczy. Wróciłam z Czerniawy dwa tygodnie temu. Było super i wszystkim bardzo polecam. Amazonki są kwaterowane w dużych dwuosobowych pokojach w nowej części ośrodka. Pokoje mają oczywiście łazienki i są dobrze wyposażone(duża szafa, szafki małe i duże, stolik z krzesłami), brakuje tylko balkonów, są położone na poddaszu. W pokojach jest nowoczesny telewizor(bezplatny). Na korytarzu są dostępne czajniki, ale w pokojach nie ma kubków i sztućców. Jedzenie jak dla mnie okropne, ale z głodu nie sposób umrzeć. Pory posiłków nieszczególneniedowiarek śniadanie o 7:15! Pani doktór opiekujaca się amazonkami, kontaktowa, rzeczowa i skłonna do współpracy. Można sugerować jakie zabiegi by się chciało, ale amazonki nie mają dużego wyboru: masaże ręczne, mechaniczne (BOA), zabiegi wodne i ew. krioterapia miejscowa. Okolica Czerniawy przepiękna, ale daleko od "cywilizacji". Do Świeradowa można dojechać z ośrodka busem (codziennie darmowy przejazd), ale amazonki rzadko mają czas żeby się wyrwać, tak dużo zajęć ZUS dla nas przewiduje. Ogólnie było świetnie.radocha

hdoris (offline)

Post #5

24-05-2015 - 21:15:19

Bardzo Ci dziękuję, wiem już że musze zabrać kubek i sztućce, a może i czajnik. Jadę autkiem wiec mogę się zapakować, a jak z parkingiem?? piszą ze jest bezpłatny, mam nadzieje że jakieś miejsce tam znajdę. Pocieszające są dla mnie Wasze opinie o Czerniawie, w sumie większość zadowolona radocha
Mam nadzieję, że też będę mogła takie opinie po powrocie pisać duży uśmiech
Pozdrowionka

psewa (offline)

Post #6

25-05-2015 - 10:18:54

Miejsc parkingowych wokół ośrodka jest wystarczająca ilość i oczywiście są bezpłatne. Jak jedziesz samochodem to może zabierz suszarkę na pranie niedużą, rozkładaną, bo nie ma gdzie pożyczyć, a zabiegów w wodzie jest dużo i ręczniki i kostiumy trzeba gdzieś suszyć. Kabel do Internetu można pożyczyć na miejscu (WIFI bardzo słabe) i za 20 zł szlafrok. Nastaw się na dojeżdżanie po zakupy do Świeradowa lub Czech samochodem, bo sklep w Czerniawie, a w zasadzie taka większa budka ma działać tylko przez wakacje.

hdoris (offline)

Post #7

26-05-2015 - 10:51:30

Teraz wiem już prawie wszystko o Czerniawie, dziękuję wszystkim za te podpowiedzi, są bardzo cenne i na pewno je wykorzystam. jakby cos jeszcze Wam przyszło na myśl to piszcie. Ja już czekam na sanatorium hehe. Pozdrawiam

jolka195700 (offline)

Post #8

31-05-2015 - 17:38:12

Może ktoś był ostatnio w Ciechocinku w Kolejowym.Proszę o opinię.

danka58 (offline)

Post #9

01-06-2015 - 12:15:41

k/Gniezna 

Basia 121 ma być od 1.06 i też czekam na wieści bo jadę tam od 16.09.

W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

beniah (offline)

Post #10

21-06-2015 - 13:26:31

ROZTOCZE 

Cześć dziewczyny .Niedawno dołączyłam do Was .Byłam w Jantarze od 22 lutego do 17 marca ,było super. Nasz turnus był ostatni bo nie dogadali się z zus ,szkoda.Pozdrawiam swoją grupę i wszystkie Amazonki

gogo46 (offline)

Post #11

24-06-2015 - 17:15:30

Kup/Opolem 

Witam Dziewczynysmiling smiley Jestem 3,5 roku po wszystkim i normalnie pracuję ale bardzo chcę jechać do sanatorium rehabilitacyjnego.Proszę napiszcie jak mam się za to zabrać, właśnie sąd przyznał mi umiarkowany stopień niepełnosprawności. Dzięki za wszelkie informacjesmiling smiley

jolka195700 (offline)

Post #12

24-06-2015 - 20:09:41

Jeżeli pracujesz to możesz się starać o sanatorium prewencyjne z ZUS.Jest tam specjalny program dla kobiet takich jak my.Informacja na stronie ZUS w zakładce prewerencja rentowa.Jeżeli chodzi o stopień to możesz się ubiegać o dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego w PCPR. Jeżeli coś jeszcze to służę wiadomościami.Pozdrawiam.

danka58 (offline)

Post #13

08-07-2015 - 10:41:52

k/Gniezna 

Oj chyba na wiesci od basi121 z Ciechocinka się nie doczekam. Prędzej sama tam dotrę.

jolka195700 (offline)

Post #14

14-08-2015 - 13:43:26

Czy ktoś jedzie zamiast do Ciechocinka do Aleksandrowa Kujawskiego od 11 pażdziernika?Może z okolic Radomia,Kielc?

Pat (offline)

Post #15

16-08-2015 - 19:01:46

Jolka, a czemu do Aleksandrowa? Zmienili Ci? Ja mam skierowanie do Ciechocinka od 11 października, ale jadę z zupełnie przeciwnego kierunku.

ŻYCIE JEST PIĘKNE I BIEGA NA MALUTKICH NÓŻKACH:-)
...DLATEGO MUSZĘ ŻYĆ...

Becia (offline)

Post #16

17-08-2015 - 09:36:01

Siemianowice Śląskie 

danka58
Sanatorium dostałam, ale tak mnie wczoraj wkurzyli, że nawet się nie cieszę. Ciechocinek Kolejowy Szpital Uzdrowiskowy od 16.09-9.10.2015 r.

danka, czy na pewno masz od 16. września?
moja znajoma też jedzie do kolejowego i ma skierowanie od 17. września

"Życie nie po to jest, by się spieszyć.
Życie jest po to, by się życiem cieszyć."

jolka195700 (offline)

Post #17

17-08-2015 - 16:25:31

Pani w ZUS wyjaśniła,że za dużo ludzi jest do Ciechocinka i przerzucili część do Oddziału Zamiejscowego w Aleksandrowie,jest
duże obłożenie pacjentek amazonek .Myślę,że będzie chociaż nas więcej,żeby była grupa.Żałuję ,nastawiłam się bardzo na Ciechocinek ale co tam to tylko 10min autobusem.Pozdrawiam.

danka58 (offline)

Post #18

18-08-2015 - 08:02:03

k/Gniezna 

Becia, a Twoja znajoma jedzie jako amazonka? Bo jesli na inne schorzenie to termin moze byc inny. Na skierowaniu mam od 16.09niezdecydowany

Becia (offline)

Post #19

18-08-2015 - 13:35:44

Siemianowice Śląskie 

jako amazonka
na skierowaniu ma od 17.września niezdecydowany

"Życie nie po to jest, by się spieszyć.
Życie jest po to, by się życiem cieszyć."

Bena (offline)

Post #20

18-08-2015 - 18:57:50

Witam
Dostałam skierowanie do sanatorium kolejowego w Ciechocinku od 17.09. Kilka dni temu otrzymałam pismo z ZUS, że mam się stawić w Sanatorium w Aleksandrowie Kujawskim. Pani z ZUS powiedziała, że to odgórne zarządzenie. Nadmienię, że skierowanie do Ciechocinka otrzymałam w marcu. Ale cieszę się że będzie tam więcej koleżanek z tym samym problemem. Pozdrawiam

danka58 (offline)

Post #21

19-08-2015 - 10:56:24

k/Gniezna 

No to juz nic nie wiem. A może ten 17.09 to dla tych do Aleksandowa Kujawskiego? Sama już nie wiem co o tym myślećniezdecydowany

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-08-2015 - 11:08:32 przez danka58.

Bena (offline)

Post #22

19-08-2015 - 12:54:35

Mam pytanie, może któraś z koleżanek jedzie do Aleksandrowa Kujawskiego z województwa podlaskiego 17.09.2015

danka58 (offline)

Post #23

20-08-2015 - 07:15:11

k/Gniezna 

Beatko, masz rację. Jadę od 17.09. Ślepa bylam czy co dwa razy patrzyłam na skierowanie i widziałam 16.09.duży uśmiechDobrze żesmy się zgadały bo bym jeszcze dzień wczesniej pojechała. W kalendarzu tez zaznaczylam od 16.09śmiech

b.tyka (offline)

Post #24

23-08-2015 - 11:53:06

Augustow 

Polecam sanatorium w Inowrocławiu. Rehabilitacja, warunki super. Zdecydowanie słabsze warunki w Stegnie. Do morza ok. 1000 m. Wszystko zależy od pogody i towarzystwa. Dobrze że jest basen. W Pałacyku na Wodzie w Augustowie warunki, położenie rewelacja ale baza zabiegowa marna.

nutka (offline)

Post #25

23-08-2015 - 22:21:52

Stegna już nas nie dopieszcza.
Złożyłam wniosek, czekam na termin komisji.
Napiszcie, proszę (kto był) jak jest w Polanicy i Ciechocinku prosi

"W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu."
Richard Paul Evans
"... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
Dennis Genpo Merzel

jolka195700 (offline)

Post #26

24-08-2015 - 09:27:38

Z calą odpowiedzialnością polecam Polanicę .Ja byłam w Korabie,teraz ponoć jest Wielka Pieniawa to wszystkie zabiegi napewno w jednym miejscu.A basen
i gimnastyka w nim super.Ładne miasteczko,atrakcji też nie brakuje.Polecam ,polecam.

mała Mi (offline)

Post #27

24-08-2015 - 14:33:18

Rybnik 

jak sie ciesze dostałam skierowanie do sanatorium ---jade do Ustronia do Rosomaka -no o profilu reumatologicznym ale moze któras z amazonek tam się wybiera w pazdzierniku to się spotkamy duży uśmiech

Bena (offline)

Post #28

24-08-2015 - 17:21:45

Czy może któraś z koleżanek była w sanatorium prewencyjnym w Aleksandrowie Kujawskim, jakie tam są warunki.

mariangel (offline)

Post #29

25-08-2015 - 14:52:14

Zawiercie 

Nutko, właśnie jestem w Polanicy (drugi raz) na turnusie z ZUS-u. Warunki bardzo dobre - wszystko w jednym obiekcie, miasteczko i okolica piękne - jest zatem co robić smiling smiley. Co do zajęć (zabiegów) - trzeba się nastawić na ich dużą ilość. w ubiegłym roku miałam 98 i wydawało mi się dużo, teraz mam 113. Na początku trochę ciężko to ogarnać stres, szczególnie jak ma się dziury w mózgu po chemii jako ja, ale potem już z górki tak. W ubiegłym roku wszystkie amazonki (20) były na parterze w jednym skrzydle budynku i razem też miałyśmy posiłki. Zatem integracja poszła błyskawicznie. Teraz jest nas 25 i jesteśmy trochę porozrzucane, ale stopniowo poznajemy się.
Zatem, podobnie jak Koleżanka wyżej - polecam, naprawdę warto tutaj przyjechać.
Pozdrawiam Wszystkich bardzo gorąco buzki

Przyjaźń jest najpiękniejszym ze wszystkich prezentów, jakimi możemy zostać obdarowani aby szczęśliwie ukształtować swoje życie

Epikur

nutka (offline)

Post #30

26-08-2015 - 15:58:19

Mariangel, bardzo dziękuję za informacje buziak
Polanicę znam z ,,prywatnych' wycieczek. Szukam raczej informacji o warunkach i bazie zabiegowej w proponowanych nam, w tym roku ośrodkach, by nie wpuścić się na minę duży uśmiech. Komisję mam 3 września, może będę mogła coś ubłagać prosichichot
Jeszcze raz dziękuję za odzew i życzę mega wypoczynku buzki

"W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu."
Richard Paul Evans
"... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
Dennis Genpo Merzel
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 646
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024