Sanatorium prewencyjne

Wysłane przez Amazonki.net 

psewa (offline)

Post #1

04-03-2016 - 16:32:55

Witam, odebrałam właśnie pismo z ZUS z wiadomością, że nie widzą konieczności wysyłania mnie na rehabilitację prewencyjną.płacze Jestem po mastektomii częściowej z węzłami, naświetlaniach, po histerektomii całkowitej i teraz na tamoxifenie. Byłam raz w sanatorium z ZUS 4 miesiące po operacji. Wróciłam już co prawda do pracy, ale dokucza mi kręgosłup i stawy. Czy któraś z koleżanek była w takiej sytuacji, czy można pisać odwołanie i czy coś to daje?

mariangel (offline)

Post #2

04-03-2016 - 22:50:39

Zawiercie 

Niestety, nie ma możliwości odwołania. Decyzja orzecznika - rzecz święta zly Mnie też w ubiegłym roku odmówiono - od razu "paszczą" oznajmił mi to orzecznik, potem przysłali pismo. Byłam nieco zaskoczona, pomyślałam, że chyba zaczynają oszczędzać. Zapytałam jedynie, czy mogę ponownie złożyć wniosek - odpowiedź: tak, za jakiś czas. Nie dopytywałam za ile, bo orzecznicy to w większości niemili ludzie i wolałam już iść na świeże powietrze grinning smiley.
Aha, dodał jeszcze, że nie mam obrzęku a inne schorzenia można rehabilitować w warunkach ambulatoryjnych.

Przyjaźń jest najpiękniejszym ze wszystkich prezentów, jakimi możemy zostać obdarowani aby szczęśliwie ukształtować swoje życie

Epikur

Becia (offline)

Post #3

07-03-2016 - 20:20:20

Siemianowice Śląskie 

ponowny wniosek można złożyć zaraz, nawet po kilku dniach
moja znajoma amazonka 2 lata temu miała taką sytuację i za drugim razem trafiła na innego lekarza, i bez problemu dostała uśmiech

"Życie nie po to jest, by się spieszyć.
Życie jest po to, by się życiem cieszyć."

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 07-03-2016 - 20:22:27 przez Becia.

danka58 (offline)

Post #4

08-03-2016 - 07:53:47

k/Gniezna 

Beatka, słyszałam że jedziesz razem z Ulą. Oj będzie się działo... zazdroszczętak Polanica waszaduży uśmiech

W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

Becia (offline)

Post #5

12-03-2016 - 20:12:35

Siemianowice Śląskie 

czyli już wiadomość do Ciebie dotarła chichot
będzie się działo... oczko
jeśli chodzi o zabiegi, to najbardziej cieszę się na gimnastykę w basenie

ale w ZUS-ie nie było tak łatwo z tym miejscem i terminem...
najpierw pani spytała, czy mogę jechać w święta, potem zaproponowała Szczytno od 5. maja, gdy spytałam o Polanicę, to sprawdziła, że pierwszy wolny termin dopiero od 23. czerwca
ja spokojnie odpowiedziałam, że ten termin mi pasuje, ale ona do koleżanki, że nie mogą tak odległego (od dnia badania lekarskiego i przyznania sanatorium) terminu dawać i zastanawiały się co zrobić... w końcu powiedziała, że musi napisać notatkę, że na wniosek pacjentki, która chciała Polanicę taki termin
uffff... ulżyło mi hura

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-03-2016 - 20:13:52 przez Becia.

M. (offline)

Post #6

12-03-2016 - 20:34:39

... a do Szczytna też kierują?

eM

Becia (offline)

Post #7

12-03-2016 - 21:24:50

Siemianowice Śląskie 

w moim i opolskim ZUS-ie tak
to zależy w jakim rejonie Polski się mieszka
generalnie ZUS kieruje to sanatoriów znajdujących się najbliżej miejsca zamieszkania, żeby nie podwyższać dodatkowo kosztów przejazdu, które nam zwraca

M. (offline)

Post #8

12-03-2016 - 23:18:10

Becia
w moim i opolskim ZUS-ie tak
to zależy w jakim rejonie Polski się mieszka
generalnie ZUS kieruje to sanatoriów znajdujących się najbliżej miejsca zamieszkania, żeby nie podwyższać dodatkowo kosztów przejazdu, które nam zwraca
Hm... no nie powiedziałabym, że Szczytno jest blisko uśmiech zdziwiłam się, bo na mapie ZUS-u jest tylko 5 ośrodków dla nas: Polanica, Świeradów, Inowrocław, Szczawno i Ciechocinek - Szczytna nie ma :-) ale na Mazury ja też bym chętnie pojechała

eM

Becia (offline)

Post #9

13-03-2016 - 10:29:49

Siemianowice Śląskie 

sorki M.! wybacz to chyba SKS jezor
oczywiście miałam napisać Szczawno wstydniś

M. (offline)

Post #10

13-03-2016 - 21:54:59

Becia
sorki M.! wybacz to chyba SKS jezor
oczywiście miałam napisać Szczawno wstydniś
szkoda (oj czemu zaraz SKS śmiech), pojechałabym na Mazury uśmiech a póki co po raz pierwszy mam jechać do Polanicy - w maju

eM

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-03-2016 - 21:57:37 przez M..

Betii (offline)

Post #11

13-03-2016 - 22:03:19

Tychy 

Polanica, piękna miejscowość, byłam właśnie z ZUS w czerwcu 2012, było super.radocha

Życie jest piękne.Szczęśliwa i zadowolona z życia i oby tak było dalej.serceserce
Mam jedno maleńkie marzenieprosi i myśle,że za niedługo się spełni.tak
"Śpieszmy się kochać ludzi,tak szybko odchodzą" Ks.Jan Twardowski.

Moja Kochana Mamusia (*)(*)(*) 03.06.2017

Wandka (offline)

Post #12

13-03-2016 - 22:52:20

Warszawa 

M. jeśli tak bardzo chcesz jechać na Mazury to zapraszam latem. Mam śliczną działkę w okolicach Mrągowa nad samym jeziorem.kwiatek

M. (offline)

Post #13

17-03-2016 - 20:41:17

Wandka
M. jeśli tak bardzo chcesz jechać na Mazury to zapraszam latem. Mam śliczną działkę w okolicach Mrągowa nad samym jeziorem.kwiatek
Dziękuję, pięknie tam musi być - to cudownie mieć takie miejsce, ja szukam takiego już parę lat. Pozdrawiam serdecznie uśmiech

eM

Becia (offline)

Post #14

20-03-2016 - 19:46:38

Siemianowice Śląskie 

M.
... a póki co po raz pierwszy mam jechać do Polanicy - w maju

ja jadę do Polanicy od 23. czerwca uśmiech

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-03-2016 - 19:46:53 przez Becia.

annag (offline)

Post #15

30-03-2016 - 18:01:05

Konstancin 

Dwa razy dostałam odmowę....Odwołania się nie pisze, tylko trzeba ponownie złożyć wniosek....aż do skutku...
Powodzenia

jadwigam (offline)

Post #16

05-04-2016 - 23:04:30

witam , mam skierowanie do Polanicy w październiku i możliwość zamiany na Szczawno we wrześniu. Na temat Polanicy naczytałam się dużo pozytywów a jak jest w Szczawnie. Proszę o opinie na temat tego ośrodka. Zastanawiam się co można robić w październiku w Polanicy niezdecydowany

jolka195700 (offline)

Post #17

07-04-2016 - 12:13:44

Byłam w Polanicy w pażdzierniku 2013r. wtedy jeszcze w Korabie.Bardzo mile wspominam pobyt tam.Pogoda była piękna ,można spacerować , korzystać z wycieczek organizowanych przez biuro turystyczne,miejsca fajne,wszędzie blisko.Część zabiegów miałam w Wielkiej Pieniawie , super basen.A tańczące fontanny niesamowite.Do tego przefajne dziewczyny i pobyt udany.Rehabilitacja też bez zarzutów.

Gosia Samosia (offline)

Post #18

12-04-2016 - 13:08:58

No właśnie właśnie, czy ktoś w tym Szczawnie już był w tym roku? W Zusie mówili, że to nowe miejsce.

Co to może oznaczać? wersja optymistyczna - będą się starać aby nie utracić kontraktu, wersja pesymistyczna - będą się na nas uczyć smiling smiley
Basenu nie mają, więc takich zabiegów jak w Polanicy pewnie nie będzie, w odległości 3 km jest basen - jak by ktoś chciał. Tyle się dowiedziałam telefonicznie.
Pokoi jedynek też nie można rezerwować, oczywiście można przyjechać wcześniej i polowaćsmiling smileysmiling smileyniedowiarek
No ale samo Szczawno to raczej ładne uzdrowisko, a przecież w okolicach Wałbrzycha nadal gdzieś ten złoty pociąg na czekaduży uśmiech

Ja mam termin na maj 2016, więc wtedy będę mogła w pełni opisać, ale jak by ktoś coś wcześniej wiedział i podzielił się informacją to było by naprawdę suuuuper!!!

Gosia Samosiaróże

iwet (offline)

Post #19

16-04-2016 - 17:18:37

Warszawa 

Gosia w Szczawnie warunki mieszkaniowe są przyzwoite.Nie ma rezerwacji ,dla amazonek są pokoje dwuosobowe i 3 jednoosobowe.Na basen dowozi busik ,wszystko jest dobrze zorganizowane.Baza zabiegowa też dobra.

alina648 (offline)

Post #20

19-04-2016 - 20:45:06

Dzień dobry. Wczoraj otrzymałam skierowanie z ZUS-u na turnus rehabilitacyjny od 03 października 2016 roku do Szczawna Zdroju. Moze ktoras z Pań z Podlasia, ewentualnie z Mazur, w tym terminie również wybiera sie do tego sanatorium? Byłoby miło wczesniej poznac się i ewentualnie zaplanować wspolną podróż do Szczawnamyśli
Pozdrawiam

gisama (offline)

Post #21

20-04-2016 - 15:22:37

dzień dobry
ja dostałam skierowanie z Zus-u od 11 sierpnia 2016 do Polanicy. Czy ktoś może jedzie w tym terminie, wspólna podróż ...
Jestem z Wejherowa

sabre17 (offline)

Post #22

25-04-2016 - 11:20:08

olsztyn 

Witam wszystkie Amazonki !
Jadę do Polanicy 30 maja. Zawsze jeździłam z moją kuzynką, też Amazonką, ale tego roku ona dostała termin od 23 czerwca też Polanica - Wielka Pieniawa.
Może któraś z Was miałaby ochotę zamienić taki termin z 30 maja na 23 czerwca. Ja nie mogę jechać w innym terminie , bo praca mi nie pozwala. Ja jestem z okol. Olsztyna a moja kuzynka z Lublina i to była dla nas fajna okazja na wspólnie spędzony czas na zabiegach no i po.
Jeździłyśmy tak już trzy razy, w tym roku się nie udało.
Może też spotkam którąś z czytelniczek tego forum w Polanicy.
Pozdrawiam !

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-04-2016 - 11:22:53 przez sabre17.

re_niula (offline)

Post #23

24-05-2016 - 17:25:54

Bytom 

Witam wszystkie dziewczyny . Jadę do Polanicy od 29.11.2016r .Czy ktoś może jedzie w tym terminie .

Gosia Samosia (offline)

Post #24

07-06-2016 - 21:57:02

Szanowne Panie
Właśnie wróciłam ze Szczawna Zdrój i chciałam podzielić się wrażeniami.
Amazonki są zakwaterowane na parterze, w jednym skrzydle Domu Zdrojowego, pięknego, zabytkowego budynku z 1909 roku. Wybudowany przez rodzinę Hohbergów (drugą, najbogatszą wówczas, książęcą rodzinę w Niemczech), wraz z całą infrastrukturą uzdrowiskową – pijalnią wód i spacerownikiem dla „dam”, jest usytuowany w centrum Szczawna. Historia księżnej Daisy, która dbała o wystrój wnętrz, jest wielokrotnie przypominana w Szczawnie. W uzdrowisku znajdują się dwa przepiękne i kilkunastohektarowe parki (Zdrojowy i Szwedzki ) z bogatą roślinnością, wśród której znajdziemy aż 130 pomniki przyrody - majestatyczne buki, tulipanowce i urzekające w maju magnolie. Na szczególną uwagę zasługują różaneczniki i azalie, które zjawiskowo kwitną w maju i czerwcu. Jest gdzie spacerować.
Samo Szczawno niezmiernie mnie zauroczyło, chociaż zdziwieniem było, że jest tak otoczone Wałbrzychem – dojdziemy tam, 20 min spacerem w każdą stronę. Ja bym powiedziała, że to dzielnica Wałbrzycha, ale to podobno obraza, więc nic nie mówiłamduży uśmiech
Pokoje ładne, nawet niektóre ze stylowymi mebelkami, widne, dwuosobowe. Są dwie jedynki, ale dosyć ciemne i powiem szczerze, że cieszyłam się, że byłam w dwójce, bo trafiłam przemiłą koleżankę. Panie na recepcji w większości i miłe i pomocne.
Jedzenie: do wyboru jest dieta zwykła i lekko strawna. My poprosiłyśmy dietetyczkę o więcej warzyw i dostałyśmy. Ja bym tam jeszcze do śniadania i obiadu dołożyła po parę listków sałaty, ale poza tym naprawdę zjadliwe.je Chodziłam zawsze tak objedzona, że nie starczało miejsca na ciastka w Bohemie. A ciastka, ciasta i inne są tam kuszące niezmiernie!
Basen czysty, nowy, przestronny, dojazd 7 min busikami. Zajęcia w basenie z cieplejszą wodą, więc całkiem przyjemnie, później można jeszcze 20 min popływać lub pomoczyć się w jacuzi.
Zabiegów dużo! 7-8 dziennie, ale wartozmeczony ja czuję różnicę, chociaż sceptycznie podchodziłam do tego wyjazdu. Warto upomnieć się o skierowanie na wody zdrojowe, bo nie przepisują, a będąc w Szczawnie nie pić wód to naprawdę szkoda. Chociaż jedna z koleżanek spotkała się z następującą odpowiedzią pani ordynator, na pytanie „jaką mogę pić wodę?” (bo są 4 różne: Dąbrówka, Mieszko, Marta, Młynarz) „nie po to tu pani przyjechała”. Płukanie organizmu po chemii czy radio chyba jednak jest dla nas ogólnie zalecane, a Dąbrówka płucze bardzo skuteczniewinking smiley więc nie wiem dlaczego takie podejście.
Zajęcia z psychologiem trwają 25 min – razem ze zbieraniem podpisów oraz spóźnieniem prowadzącej. Muzyczka, relaks i tyle. To trochę szkoda, ale co kto lubi. No i trzeba się było upomnieć o zmianę pościeli, bo kierowniczka nie pamiętała jak jest w kontrakcie z ZUS.
Warto zwiedzić pobliski Krzeszów z najstarszą ikoną Matki Boskiej w Polsce oraz czeską część Gór Stołowych - Adrspach - wszystko w odległości 30km.
Podsumowując: można jechać!kwiatek

psewa (offline)

Post #25

14-06-2016 - 13:19:56

Mam pytanie, gdzie w Inowrocławiu kwaterowane są amazonki? Czy na miejscu jest basen? Może dostanę późną jesienią to wolałabym po deszczu nie chodzić na zabiegi pada

domina13 (offline)

Post #26

14-06-2016 - 14:22:03

Piotrków Tryb. 

psewa
Mam pytanie, gdzie w Inowrocławiu kwaterowane są amazonki? Czy na miejscu jest basen? Może dostanę późną jesienią to wolałabym po deszczu nie chodzić na zabiegi pada
Zakwaterowanie w sanatorium "Kujawiak" na 4 pietrze,przeważnie jest 20 amazonek i wszystkie w jednej części,pokoje 2-osobowe,baza zabiegowa i basen w budynkuuśmiech

4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014);
Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-06-2016 - 14:22:44 przez domina13.

psewa (offline)

Post #27

15-06-2016 - 09:52:40

Cieszę się, że wszystko na miejscu. Teraz tylko czekam dadzą, albo nie. Loteria. stres

psewa (offline)

Post #28

23-06-2016 - 17:26:36

Hura! dostałam sanatorium. Na przełomie listopada i grudnia jadę do Szczawna. Jestem zadowolona, co prawda wolałabym coś bliżej Inowrocław, Ciechocinek, ale nie było wyboru.
Na początku smutna pani powiedziała że do końca roku nic już nie ma, ale kazała czekać i po półgodzinnym oczekiwaniu wydobyła jeszcze jedno miejsce. duży uśmiech
Chyba ZUS ma zbyt małe limity, bo to przecież dopiero czerwiec, a tu już koniec z wyjazdami.

atur (offline)

Post #29

18-07-2016 - 13:09:20

Gdansk 

czekalam na opinie ze Szczawna Zdroju.Ciesze sie , ze jest taka dobra .Jade tam 6.09. Pozdrawiqm.

M. (offline)

Post #30

25-08-2016 - 23:21:48

Niestety jadąc do sanatorium z ZUS i posiadając orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym nie można skorzystać z 21 dni wolnych tak jak w przypadku wyjazdu na turnus rehabilitacyjny. Oto cytat ze strony Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych: "Należy jednocześnie podkreślić, że art. 20 ust. 1 pkt 1 ustawy o rehabilitacji (...) daje prawo do korzystania ze zwolnienia w wymiarze 21 dni roboczych, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, osobie zaliczonej do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności, jednak tylko w celu uczestnictwa w turnusie rehabilitacyjnym. Osoby skierowane do sanatorium przez lekarza NFZ nie mogą więc, podobnie jak osoby korzystające z prewencji rentowej ZUS, z takiego zwolnienia korzystać" Link do treści artykułu [www.niepelnosprawni.gov.pl] Zastanawiam się czy można z tym dyskutować. Mam przyznany pobyt z ZUS od 12.10 w Polanicy ale w takim razie pojadę na urlopie :-( Może któraś z Was ma podobną sytuację?

eM

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-08-2016 - 23:23:01 przez M..
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 584
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024