Sanatorium prewencyjne

Wysłane przez Amazonki.net 

bbozena (offline)

Post #1

06-01-2017 - 18:02:16

Witaj M. Amazonki kierowane są do ośrodka w Rymanowie Zdrój do Zimowit Szpital Uzdrowiskowy ul, Leśna 4 . Ja mam turnus od 29.05.2017r

beniah (offline)

Post #2

06-01-2017 - 21:59:37

ROZTOCZE 

Dziękuję za wiadomość ,pozdrawiam

M. (offline)

Post #3

07-01-2017 - 12:41:55

Dzięki :-) Ciekawa jestem jak on się ma do Wielkiej Pieniawy w Polanicy?

eM

danka58 (offline)

Post #4

23-01-2017 - 13:53:26

k/Gniezna 

Z tym Ciechocinkiem to byłabym ostrożna. 2 lata temu tez mialam skierownaie do Ciechocinka do sanatorium kolejowego. Okazało się, że amazonki mieszkaja nie w Ciechocinku tylko w oddziale zamiejscowym tego sanatorium w Aleksandrowie Kujawskim 4 km do Ciechocinka. Lepiej się dokladnie dowiedzieć.

W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

alina648 (offline)

Post #5

14-02-2017 - 22:37:42

Witam! W ramach prewencji rentowej ZUS jadę 27 lipca 2017 roku do sanatorium Kolejowego w Ciechocinku. Czy może w tym terminie któraś z koleżanek amazonek z Podlasia również otrzymała tam skierowanie?

Bena (offline)

Post #6

19-02-2017 - 08:25:24

Jadę do Ciechocinka od 26.05 też z województwa podlaskiego. Z tego co orientuję się to amazonki są obecnie rehabilitowane w Ciechocinku a nie w oddziale zamiejsowym w Aleksandrowie Kujawskim.

beniah (offline)

Post #7

19-02-2017 - 12:29:41

ROZTOCZE 

Cześć dziewczyny .Dzisiaj wyjeżdżam do Polanicy z ZUS .Turnus od jutra ,czy ktoś tam jedzie w tym terminie ? Pozdrawiam

Gosia Samosia (offline)

Post #8

20-02-2017 - 19:42:18

Też dostalam właśnie skierowanie do Ciechocinka na 27 lipca i dopiero po powrocie do domu pomyślałam, że to przecież środek wakacji. Nie mam co zrobić z dziećmi, a do sanatorium nie zabiorę, no i pewenie w pracy będą się stukać w głowę jak powiem, że mnie tyle nie będzie.
Czy macie może wiedzę lub osobiste doświadczeznie w przekładaniu terminów? Czy ZUS przychyla się do takiej prośby? Jako to umowytwować?

Gosia Samosiaróże

M. (offline)

Post #9

20-02-2017 - 20:53:47

Ja nie miałam problemu z przełożeniem. Trzeba napisać podanie do Głównego Lekarza Orzecznika w danym oddziale ZUS i dołączyć otrzymane skierowanie z informacją, że odsyłasz je z takiego a takiego powodu i uprzejmie prosisz o wyznaczenie nowego terminu - zaproponuj okres. Tylko trzeba to zrobić odpowiednio wcześnie. Z motywacją nie kombinowałam tylko podałam faktyczny powód kolidujący z wyjazdem - u mnie była to sesja egzaminacyjna.
Gosia Samosia
Też dostalam właśnie skierowanie do Ciechocinka na 27 lipca i dopiero po powrocie do domu pomyślałam, że to przecież środek wakacji. Nie mam co zrobić z dziećmi, a do sanatorium nie zabiorę, no i pewenie w pracy będą się stukać w głowę jak powiem, że mnie tyle nie będzie.
Czy macie może wiedzę lub osobiste doświadczeznie w przekładaniu terminów? Czy ZUS przychyla się do takiej prośby? Jako to umowytwować?

eM

Anika64 (offline)

Post #10

01-03-2017 - 11:56:12

Warszawa Wesoła 

Halo!!! Czy jest tu ktoś, kto był w Rymanowie i może opowiedzieć jakie warunki, zabiegi?

M. (offline)

Post #11

01-03-2017 - 17:32:27

Też mnie to interesuje, piszcie :-)
Anika64
Halo!!! Czy jest tu ktoś, kto był w Rymanowie i może opowiedzieć jakie warunki, zabiegi?

eM

blakowairena (offline)

Post #12

06-03-2017 - 18:48:18

Witam.jestem po oszczędzającej operacji raka piersi,obecnie trzecia chemioterapia z czterech potem radioterapia. Czy wszystkie pacjentki mają skorzystać ze sanatoriów rehabilitacyjnych? jak długo trwa leczenie i kiedy będzie mozna podjąć pracę jestem na L4 od 5 grudnia.

agnes74 (offline)

Post #13

06-03-2017 - 20:33:09

Rawicz 

L4 możesz mieć 184 dni następnie świadczenie rehabilitacyjne od 1 miesiąca do roku, należy jednak pamiętać o tym, że na świadczeniu rehabilitacyjnym pracodawca może po 3 miesiącach zwolnić Cię z pracy i będzie to zgodne z kodeksem pracy. Na świadczeniu pierwsze 3 miesiące są płatne 90% a kolejne 70%. Zazwyczaj 6 tygodni przed końcem L4 należy złożyć dokumenty u pracodawcy, żeby złożył je w ZUS, wtedy stawiasz się z dokumentacją na komisji lekarskiej.
Co do sanatorium to również komplet dokumentów składasz do ZUS i czekasz na komisję lekarską i jedziesz.

agnes74 (offline)

Post #14

10-03-2017 - 19:39:49

Rawicz 

Jestem po komisji lekarskiej w ZUS.
Dostałam sanatorium z prewencji rentowej do Polanicy Zdrój na 14 września;-)

Gosia Samosia (offline)

Post #15

10-03-2017 - 20:00:01

No to pozazdrościć, bo chyba wszystkie forumowiczki chwalą sobie Polanice! ale prawie 6 miesięcy trzeba czekać .... to sporo. A z jakiego województwa ZUS kieruje do Polanicy?

Gosia Samosiaróże

anna z lubuskiego (offline)

Post #16

05-04-2017 - 22:54:49

Kostrzyn 

Jadę we wrześniu do Gościmia. Żeby tylko ładna pogoda była bo inaczej w głębi Puszczy Noteckiej będzie można umrzeć z nudów.

Anna50

Jola1234 (offline)

Post #17

08-04-2017 - 10:28:43

Witam,
Jestem na L4 od początku stycznia i chciałabym złożyć wniosek o sanatorium prewencyjne, oczywiście nie wiem kiedy zostanie mi przyznane i zastanawiam czy mogę wrócić do pracy w oczekiwaniu, ponieważ obawiam się ze potem zabraknie mi L4 aby skorzystać z sanatorium, czy lepiej czekać i złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Jak najlepiej logistycznie to poukładać? Proszę doświadczone Panie o porady.prosi

Gosia Samosia (offline)

Post #18

11-04-2017 - 22:31:28

Jolu,
po pierwsze to wszystko zależy od tego jak się czujesz, czy ręka puchnie i na jakim etapie leczenia jesteś (chemia, radio). O sanatorium można ubiegać się zarówno na L4 jak i na zasiłku rehabilitacyjnym oraz po powrocie do pracy.
Na 24 dniowy pobyt trzeba mieć sporo siły, bo ćwiczeń i zajęć jest bardzo dużo. Sanatorium co do zasady przyznają w ciągu 2-3 miesięcy od złożenia dokumentów, ale jeśli zależy Ci na jakimś konkretnym miejscu to i 6 miesięcy trzeba poczekać.
Więc jeśli nadal leczysz się i czujesz słabo, to warto jeszcze ubiegać się o zasiłek i wrócić spokojnie do zdrowia, a dopiero na koniec tego okresu ubiegać się o sanatorium. Ale jeśli już wróciłaś do jakiej takiej formy, to składaj wniosek i jedź - wrócisz jak nowasmiling smiley

Gosia

Jola1234 (offline)

Post #19

12-04-2017 - 08:28:07

Gosiu dziękuję bardzo buziak, czuję się w miarę dobrze, jestem tylko na hormonoterapii, niestety wystąpił u mnie przykurcz ręki i barku po stronie operowanej i pewnie nie dam rady w sanatorium smutny

Ladymargot (offline)

Post #20

14-04-2017 - 14:41:27

Warszawa 

...a mnie ZUS zafundował dzisiaj niespodziankę sanatorium prewencyjne na 3 tyg ..nie wiem jeszcze gdzie . Mam czekac listownie mnie powiadomią kiedy i gdzie smiling smiley no i przedłużenie zasiłku rehabilitacyjnego do roku czyli jeszcze 5 miesięcy smiling smiley a przecież jeszcze biorę herceptyne .

Wiara czyni cuda lecz tylko walka daje efekty

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-04-2017 - 14:43:00 przez Ladymargot.

Gosia Samosia (offline)

Post #21

18-04-2017 - 20:58:24

Jola1234
niestety wystąpił u mnie przykurcz ręki i barku po stronie operowanej i pewnie nie dam rady w sanatorium smutny

Jolu, a co zrobisz, aby przykurcz ręki i barku ustąpił? może właśnie w sanatorium by Ci pomogli. Są tam zajęcia na basenie, ćwiczenia na sali ale też masaże, bloczki, więc może to właśnie coś dla Ciebie? Warto skonsultować się z lekarzem, rozważ złożenie dokumentów.

Jola1234 (offline)

Post #22

20-04-2017 - 14:35:29

Gosiu złożę papiery do ZUSu ale chcę żeby ręka była trochę sprawniejsza, nie umiem zrobić orła na podłodze nie mówiąc już o ćwiczeniach z kijem. Chodzę teraz do fajnego rehabilitanta i widzę poprawę więc pewnie będzie lepiej

Ladymargot (offline)

Post #23

16-05-2017 - 16:38:34

Warszawa 

Witam
a ja właśnie dzisiaj dostałam z zus skierowanie na 27 lipca do Drezdenka w samej puszczy Ośrodek Rehabilitacyjno-Wypoczynkowy ...z tego co czytam ma słabiutkie opinie . Jak myślicie czy da się to zamienić na inną lokalizację .Z Warszawy to kawałek a muszę przyjechac na herceptynkę w środku pobytu .

Wiara czyni cuda lecz tylko walka daje efekty

Jola1234 (offline)

Post #24

01-06-2017 - 18:00:09

Witam,
Dostałam skierowanie do sanatorium ZUS od 27 listopada Wielka Pieniawa w Polanicy. wybiera się ktoś w tym terminie?

Anika64 (offline)

Post #25

22-07-2017 - 21:01:25

Warszawa Wesoła 

Witajcie,

udało mi się przełożyć Gościm w listopadzie na Ciechocinek od 2.11. Gdyby ktoś jechał w tym terminie, to proszę o kontaktsmiling smiley

karina10 (offline)

Post #26

23-08-2017 - 10:26:33

Warszawa 

Kochane, pomóżcie.
Pomóżcie mi zrozumieć w jaki sposób starać się o sanatorium? czy ono się wogóle nam "należy". Usłyszałam już od różnych pań, że absolutnie się nie należy smiling smiley mam sobie masować rękę i już.
Od kilku dni walczę z klubem amazonek, własnym lekarzem, za chwile z PFRON i nie wiem czym potem. Onka mówi, ze mam pobrać jakieś wnioski z poradni amazonek, tam się dziwią o jakie wnioski chodzi....
Czy któraś z Was przechodziła już to? Czy to z ZUS, czy NFZ, czy PFRON i może 2 słowa napisać.

Agaba190 (offline)

Post #27

23-08-2017 - 17:25:40

k/Warszawy 

Sanatorium prewencyjne (chodzi o prewencję rentową) załatwia się w ZUS-ie. Tam powinni Cię o wszystkim poinformować.
Tutaj o tym poczytasz
[www.zus.pl]

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

karina10 (offline)

Post #28

23-08-2017 - 20:50:22

Warszawa 

Dzięki Agaba.
Rozmawiałam też z PFRON, to jest troszkę bardziej skomplikowane ale możliwe.
Ja pamiętam, albo mi się coś merda, że amazonkom cis z automatu przysługuje najszybciej 6 msc po zakończeniu leczenia. Muszę Wandki popytać, razem wychodziłysmy...moze ona ma lepszą pamięć.
Z moich dochodzen wychodzi mi, że przysluje mi wafel Prince Polo smiling smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-08-2017 - 20:52:33 przez karina10.

danka58 (offline)

Post #29

04-09-2017 - 15:59:39

k/Gniezna 

Ja bylam w sanatorium w ramach prewencji rentowej juz 4 razy. Amazonkom takie sanatorium sie należy. Pobralam wniosek ze strony Zusu. Wypelnil mi go lekarz rodzinny( moze tez onkolog) i zlozylam do Zusu. Zus wyznaczyl termin komisji lekarskiej,na której orzekają czy sanatorium przydzielić czy nie. Ostatnio lekarz krecil nosem, ze 10 lat po operacji to sanatorium już nie jest mi potrzebne bo jestem zdrowa, ale w końcu mi przydzielił. Rehabilitację trzeba zacząc jak najszybciej aby nie powstal obrzek ręki.
Sanatorium jest bezpłatne, nawet zwracają koszty dojazdu.

W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

Agaba190 (offline)

Post #30

04-09-2017 - 18:26:59

k/Warszawy 

karina10
Dzięki Agaba.
Rozmawiałam też z PFRON, to jest troszkę bardziej skomplikowane ale możliwe.
Ja pamiętam, albo mi się coś merda, że amazonkom cis z automatu przysługuje najszybciej 6 msc po zakończeniu leczenia. Muszę Wandki popytać, razem wychodziłysmy...moze ona ma lepszą pamięć.
Z moich dochodzen wychodzi mi, że przysluje mi wafel Prince Polo smiling smiley

Karina nie bardzo wiem, dlaczego kombinujesz "jak koń pod górę". ? Jeżeli pracujesz to możesz starać się o sanatorium prewencyjne. Ja pojechałam do takiego sanatorium 3 albo 4 lata po operacji.
Dokładnie tak się to załatwia jak opisała Danka58.
Jeżeli nie pracujesz tylko jesteś na rencie, to prawdopodobnie sam ZUS przed końcem renty wyśle Cię do takiego sanatorium (sporo takich amazonek było razem ze mną na turnusie).
Jeżeli nie pracujesz i nie jesteś na rencie , to fakt - takie sanatorium Ci nie przysługuje. Możesz wtedy starać się o sanatorium z NFZ-u (musisz być ubezpieczona). Natomiast PFRON nie ma bazy sanatoriów . On może dać Ci do 60% dofinansowania do wyjazdu sanatoryjnego np. z NFZ-tu o ile pojedziesz do sanatorium, które znajduje się na liście dofinansowań PFRON.
Wszystko jest na stronie PFRON na ten temat. [www.sanatoria.org]

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 726
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024