Sanatorium poszpitalne
gosia16 (offline) |
Post #2 28-04-2011 - 22:37:03 |
|
Jestem na rehabilitacji u siebie a teraz otrzymałam skierowanie na leczenie obrzęku do ROSOMAKA od 24 maja a wysłałam skierowanie 10 lutego i juz mam wyjazd to chyba szybko się załapałam, nadmieniam iż na pierwsze wysłane w ubiegłym roku w IX dostałam w XI odmowe.Moze któraś z was jedzie? pozdrowionka!!!!!!!!!!!!!!!
|
debora48 (offline) |
Post #3 01-05-2011 - 20:30:33 |
Kozienice |
Gosiu, ja byłam na rehabilitacji w Rosomaku w marcu. Płacisz tylko dojazd , pociąg, autobus plus Taxi20zł bo Rosomak to ostatnia piramida położona dość wysoko na górze. Wszystko pokrywa NFZ. Pokoje 3 osobowe, w pełni wyposażone( czajnik, kubki, talerze noże, łyżki) Wystarczy zabrać 1 ręcznik, dla każdego są w wyposażeniu 2 ręczniki i dodatkowe prześcieradło na leżanki przy masażach. Będzie was grupa 20osobowa, zabiegi zapisuje lekarz, personel jest bardzo miły.Jest też na dole mini bar, gdzie można coś dokupić,choć jedzenie na stołówce było super(spec. dieta),a najlepszy był chleb.... bar w marcu był zamknięty i musiałyśmy chodzić do innych sanat.
Pozdrawiam |
Halinka (offline) |
Post #7 26-06-2011 - 12:01:42 |
|
Dziewczęta Kochane, trudno, krzyczcie na mnie, ale zapytam (choć było pewnie ze 100 razy)
Gdzieś wyczytałam, że do sanatorium poszpitalnego to trzeba mieć skierowanie już w dniu wypisu ze szpitala. Mam nadzieję, że to nieprawda jest, że jak wyszłam 6 czerwca to sobie mogę to jeszcze załatwiać. Uprzejmie proszę potwierdzić lub zaprzeczyć |
Halinka (offline) |
Post #10 26-06-2011 - 22:11:46 |
|
Dzięki
Sił mam od groma i już chętnie bym z chałupy zwiała odpocząć, ale muszę pozałatwiać jeszcze kilka medycznych spraw. Nigdy w żadnym sanatorium nie byłam, poprzednim razem nawet mi to nie przyszło do głowy. A skoro terminy niezbyt szybkie, to chętnie już wnioseczek złożę - niech sobie leży i czeka Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-06-2011 - 22:26:28 przez Halinka. |
danka58 (offline) |
Post #11 29-06-2011 - 09:58:17 |
k/Gniezna |
Do konca nie wiem , jak jest z tymi sanatoriami. Mama miała mastektomie w kwietniu br i w tym roku miała dostać sanatorium w ramach NFZ. Zadzwonilam do NFZ w Poznaniu z prosba aby przyznano mamie sanatorium odpowiednie do amazonki. Pan dr stwierdzł, że w ciagu roku po leczeniu mama nie może wyjeżdzać na żadne leczenie uzdrowiskowe. Rehabilitowac sie moze jedynie w swoim miejscu zamieszkania. I sanatorium poszlo kolo nosa. Mama tak sie tym przejęła, że w tej chwili boi sie nawet wyjechac do brata do Gdańska bo zmiana klimatu
W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć. |
Halinka (offline) |
Post #12 03-07-2011 - 19:29:21 |
|
A ja jestem po mastektomii, już wiadomo że bez chemii ani radioterapii. Mam włożony jednoczasowo ekspander, który trzeba będzie przez jakiś czas dopełniać. Czy powinnam rozumieć to tak, że nie kwalifikuję się na razie jako osoba "do 1 roku od zakończonego leczenia onkologicznego (rak piersi i żeńskich narządów płciowych) lub jednego z jego etapów - chemioterapia i radioterapia"? Hm... Moim zdaniem rekonstrukcja to nie "leczenie onkologiczne"...
|
monrybek (offline) |
Post #13 20-02-2012 - 13:28:09 |
Lidzbark Warmiński |
Dziewczyny mam pytanie jak to jest z sanatorium poszpitalnym? W tamtym roku latem miałam 2 operacje oszczędzające i w pażdzierniku masektomie , jestem w trakcie rekonstrukcji . W Marcu mam mieć już włożony implant , i chciałabym śię starać o te sanatorium ale nie wiem jak? Czesto boli mnię bark i ręka, ostatni miałam zastrzyki , bo cała ta strona była sztywna.
|
Madziax (offline) |
Post #14 04-09-2012 - 19:18:58 |
Gdynia |
Moje drogie czy któraś z Was może wie jak najlepiej dojechać do ROSOMAKA z Trójmiasta? Dostałam sie na rehabilitację na 17.10.2012 i tak sobię myslę że może któraś z Was może mi coś więcej powiedzieć, co brać czego nie... na pewno jesteście bardziej doświadczone. Każda uwaga będzie cenna.
Pozdrawiam ciepło |
Justyna71p (offline) |
Post #15 23-01-2013 - 13:59:29 |
|
witam ! po jakim czasie po operacji można wyjechać do sanatorium ?
|
agordon1 (offline) |
Post #17 31-01-2013 - 16:20:22 |
|
Halo dziewczyny ja bylam w Rosomaku w 2012 roku . Rehabilitacja jest wspaniala obrzek ladnie schodzi . Szkoda tylko ze nie daja na koniec ponczoch do kompresoterapii. A drugim problemem jest to ze dopiero na poczatku 2014 roku mozna skladac ponownie na kolejny turnus. Ale maja byc jakies dofinansowania do wyrobow do kompresoterapi . Pisalam do min.zdrowia. Obejrzyjcie sprawe dla reportera z 6.12.2012 roku . Jezeli ltos chce do mnie napisac to chetnie odpisze . Moj email agordon1@wp.pl Pozdrawiam
|
Teresa45 (offline) |
Post #18 09-03-2013 - 22:28:36 |
Zabrze |
Mam prośbę do - bożki1, sereni i tych, które były już w ELEKTRONIE .
Jadę po raz pierwszy w życiu do sanatorium - ELEKTRON w Ustroniu - Oddział Rehabilitacji Ogólnoustrojowej dla osób po mastektomii od 3.04.-24.04.2013r. W zawiadomieniu napisali tylko , żeby zabrać dokumenty i leki na 3 tygodnie. Byłabym wdzięczna za informację jak wygląda taki dzień na tym Oddziele, jakie są zabiegi, co zabrać np. czy strój kąpielowy ? itp. Może ktoraś się też tam wybiera?. |
Janina.S (offline) |
Post #19 10-03-2013 - 12:12:06 |
widły Soły i Wisły |
Owszem byłam w Elektronie równo 2 lata temu - wspominam tak sobie . Jedzenie marne , mało urozmaicone więc konieczność
dokupienia owoców i warzyw. zabiegów dużo bo chyba 7 szt różnych w tym gimnastyka /jakiś dresik weź/ - ale w jednym dniu to przeważnie 4 lub 5 zabiegów - rozwleczone na cały dzień więc mało czasu na wyjścia a do miasta - rynku daleko . W kwietniu to pewnie juz cieplej będzie i możliwość spacerów po zawiłych leśnych alejkach będzie większa. Strój kąpielowy weż bo możesz dostać basen ale ten w innym budynku lub hydromasaż bo np. kąpiel perełkowa jest na miejscu Inne zabiegi też na miejscu . Teraz się zastanawiam bo ja miałam normalne skierow z NFZ-u i dopłacałam coś ok 300zł , a była grupa amazonek która miała zupełnie inne zabiegi i chyba dietę też . To tyle co pamiętam , aha i na 4 lub 5 piętrze strasznie wiało - trafiłam na kilka dni halnego - na piatym piętrze było ciężko. Może inne dziewczyny się odezwą i jeszcze cos dopiszą . .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
camay111 (offline) |
Post #22 08-10-2013 - 23:41:58 |
Pleszew |
Witam.Mam pytanie,może ktoś odpowie.Miałam operację oszczędzającą,wycięto tylko guz,węzły chłonne czyste więc usunięto tylko wartowniczy,nie mam obrzęków.Jestem po chemioterapii,radioterapii i brachyterapii,czy mogę sie ubiegać o turnus uzdrowiskowy,czy rehabilitacyjny?Dzięki!
Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy. |
julcia.1966 (offline) |
Post #23 08-10-2013 - 23:52:58 |
Ostrołęka |
|
ToJa (offline) |
Post #26 11-10-2013 - 20:01:02 |
|
troszke nie w tym watku zadałaś pytanie O turnus rehbilitacyjny oczywiście możesz się ubiegać, ale jest JEDEN bardzo ważny warunek, musisz być osobą niepełnosprawną . O turnus uzdrowiskowy oczywiście tez możesz złożyc wniosek (do NFZ) Poczytaj ten dział [amazonki.net] Przykro mi, że nie mogę naprowadzić Cię bezpośrednio na dany post (ale dawno mnie tutaj nie było i już troszkę "odwykłam" ) Jakos przed wakacjami (chyba ) odpowiadałam na pytania sasky7 odnośnie wszystkich rodzajów sanatoriów. trzym się pleszewianko_wielkopolanko |
domena (offline) |
Post #28 29-11-2013 - 12:26:58 |
Gdańsk |
Witam
Mam pytanie czy przysluguje mi sanatorium i jakie i Jak załatwic . Trzy m-ce temu byłam w szpitalu w Malborku 3 dni jestem po maskotomii, otzrymuje do 17 grudnia chemie ,obecnie przebywam cały czas na zwolnieniu lekarskim 182 dni kończy mi si 16 .02.2014 roku ,i nie wiem co dalej bo chciałam jechać do sanatorium bezpłatnie ale nie wiem jak to załatwic . Czy przysługuje mi jakies sanatorium bo zbiera mi sie limfa pod pachą i to jest uciążliwe..Pani Onkolog powiedziała mi ,ze dopiero po rolu czasu można sie starać o sanatorium a Ja tak długo nie chce czekac ? Pozdrawaim Witam jestem amazonka od września 2013 roku . Mam na imię Danuta ( domena) Pozdrawiam wszystkich |
marchewka25 (offline) |
Post #29 18-12-2013 - 17:55:40 |
Głogów |
Ja mam pytanie czy gdzieś nad morzem jest jakieś sanatorium poszpitalne ale z NFZ nie ZUS bo mi nie przysługuje,dzwoniłam do kilku ale wszędzie tylko rehabilitacyjne albo ZUSowskie.Wiem że w górach są ale ja wolałabym nad morze.Dzisiaj dostałam decyzję że mam stopień znaczny niepełnosprawności na rok,to może z PFRON też mogę się starać?
|