Dokąd jechać?
ToJa (offline) |
Post #1 26-08-2012 - 20:53:24 |
|
2 lata temu kijków nie można było wypożyczyć - ja jeżdżę ze swoimi. Zamiast "kreacji wieczorowych" pakuję kijki
![]() W Jubilacie zabiegi są w godzinach dopołudniowych, między zabiegami swobodnie zdążysz jeszcze zaliczyć basenik i ćwiczenia w salce fitness. Po obiadku masz już czas wolny. Do kolacji i po kolacji możesz spacerować. Turnus rehabilitacyjny różni się od pobytu w sanatorium. Turnus rehabilitacyjny to takie wczasy z zabiegami ![]() Co zabrać? zależy jak masz zamiar spędzać wolny czas (na turnusie rehabilitacyjnym jest go bardzo dużo). Na pewno przydadzą się wygodne buty, strój sportowy (kilka wersji), "sprzęt" na basen (kostium, klapki, czepek, szlafrok - wygodniejszy do basenowych przebieranek). Przyda się jakieś wyjściowe ubranko - 2 razy w czasie turnusu sa tańce. A jeśli lubisz tańczyć to polecam Hotel Gołębiewski (kobiety wchodzą za zupełną darmochę). W pokoju jest czajnik, talerzyki, szklanki, sztućce, tv, wi-fi. Pościel i ręczniki wymieniane po tygodniu, lub w miarę potrzeb. Jak wysiądziesz z pociągu to weź taxi - pod górkę z walizką nie dasz rady - taxi 10-15 zł (podpytaj w kolejce czy ktoś do Jubilata - będzie taniej). W ramach turnusu - wycieczka (za darmo) do polskiego i czeskiego Cieszyna (polecam). PKS-em możesz wybrać się do Ustronia - bliziutko jest. |
ToJa (offline) |
Post #4 26-08-2012 - 21:12:23 |
|
Możesz przyjechać wcześniej, ale za nocleg musisz zapłacić - 2 lata temu to było 50 zł (zadzwoń do Jubilata i zapytaj - na recepcji są baaaaaaardzo miłe panie i jeden przystojniak
![]() Dostaniesz 1 ręcznik duży i 1 ręcznik mały. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-08-2012 - 21:13:42 przez ToJa. |
Janina.S (offline) |
Post #5 27-08-2012 - 07:24:03 |
widły Soły i Wisły |
Jako że ja jestem zodia...... "bliźniak" to u mnie wszystko podwójnie - tak w Bukowinie i w Wiśle /Jubilat/
byłam 2 razy - jednak w Jubilacie lepsze warunki i jedzonko i zabiegi no i basen dostępny - bezpłatny oprócz 2-óch zabiegów /dziennie. Krysiu , pomyśl jakie zabiegi chciałabyś mieć bo lekarz raczej dostosuje się do Twoich sugestii. Weź raczej pokoik 2-u osobowy bo jedynki są małe , ciasne i bez balkonu . .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Janina.S (offline) |
Post #7 27-08-2012 - 08:48:09 |
widły Soły i Wisły |
Krysiu te kije to jednak myślę że są bo jak ja byłam w 2008 i w 2009r to była grupa która ćwiczyła /turn . odchudzający/
i dziewczyny chodziły z kijkami. Jednak zadzwoń żeby uprzedzić swój przyjazd dzień wcześniej , jak ja byłam to kol. przyjechała 2 dni wcześniej . Pokój wolny się znajdzie na pewno bo ludzie wyjeżdżają przed końcem turnusu ale sprawdź telef. [www.google.com]ła&ie=UTF-8&oe=UTF-8 .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
marysieńka (offline) |
Post #8 27-08-2012 - 20:18:25 |
Konin |
Będę w sanatorium ,,Rosomak" w Ustroniu od 5 września...Może któraś z kolezanek tez tam jedzie?
|
hania4 (offline) |
Post #9 27-08-2012 - 22:54:12 |
Łódź |
Ja niestety jeszcze nie, dowiedziałam się że list-grudz.
choć w tym samym czasie składałam- ale zależy jak onka wypisze ja miałam kiepską i kiepsko wypisała. Teraz mam obrzęk 10 cm. Życzę Ci dobrego pobytu Haniu i będę czekała na wieści od Ciebie. ![]() ![]() "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |
gosiaw (offline) |
Post #10 17-09-2012 - 14:39:11 |
Biłgoraj |
Dziewczyny, dziś dostałam dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego.
![]() ![]() No i co teraz? Może któraś z Was wybiera się na taki turnus w październiku lub w listopadzie? Trochę mam chęć pojechać do Bukowiny Tatrzańskiej bo kocham góry ![]() |
ToJa (offline) |
Post #11 17-09-2012 - 16:35:30 |
|
gosiuw, faktycznie góry są piękne jesienią, gorąco polecam
![]() W ośrodku Rysy w Bukowinie była JaninaS, opisywała na forum w którymś z wątków sanatoryjnych. Już w którymś z wątków podawałam link do forum sanatoryjnego [www.forum.nasze-sanatorium.pl] - jest tam taki dział "oceń sanatorium", przejrzyj sobie, może trafisz na coś interesującego, bo turnusy rehabilitacyjne to superasna sprawa - sama sobie wybierasz ośrodek, do którego chcesz jechać. Gdyby Ci się zamarzyły Bieszczady to polecam Dedal w Polanczyku - na 2 tygodniowe turnusy tez przyjmują ![]() |
Janina.S (offline) |
Post #12 17-09-2012 - 18:29:57 |
widły Soły i Wisły |
Wywołana do tablicy zgłasza się bywalczyni w Bukowinie T, - byłam 2 razy .
Pażdziernik ma być pogodny a w górach to miód_cud jeśli lubisz łono natury , widoki , kąpiele / termy/, a nie brukowane ulice i rewie na deptaku - tego tam nie znajdziesz , tyko wycieczki , spacery , wyjazdy itp. Poszukaj wcześniej w tym wątku już pisałam na ten temat . .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
gosiaw (offline) |
Post #13 21-09-2012 - 00:16:59 |
Biłgoraj |
Dzięki kochane, już zarezerwowałam miejsce na 11 listopada w Bukowinie Tatrzańskiej
![]() ![]() No i dodatkowo te termy ![]() ![]() Może któraś z Was tez się wybiera? |
karolina21 (offline) |
Post #14 21-10-2012 - 18:30:10 |
Strzelce Krajeńskie |
Potwierdzam
![]() ![]() ![]() |
ToJa (offline) |
Post #16 05-11-2012 - 18:04:16 |
|
Turnus rehabilitacyjny, to nie "prawdziwe" sanatorium. To raczej wczasy z zabiegami. Chętnie podpowiem, ale nie wiem o jakie rady Ci chodzi ![]() Co zabrać: koniecznie sportowe ciuchy - dres, leginsy, krótkie spodenki do ćwiczeń, koszulki z krótkim rękawem, sportowe obuwie Te sportowe ubranka to zarówno takie na salkę gimnastyczną jak i na spacery. Coś ciut elegantszego tez się przyda - jakieś wygibasy na parkiecie zazwyczaj są. |
filipinka35 (offline) |
Post #17 05-11-2012 - 21:55:24 |
|
Tojka czy ja mam szanse na taki turnus rehabilitacyjny. Pytam bo nie pracowalam przed rakiem
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
filipinka35 (offline) |
Post #19 05-11-2012 - 22:45:50 |
|
Magda dziekuje za info
![]() Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
DanaPar (offline) |
Post #22 05-12-2012 - 20:00:10 |
Police |
Filipinko
na turnus rehabilitacyjny możesz jechać indywidualnie, niekoniecznie ze skierowaniem. Wystarczy orzeczenie o niepełnosprawności. A skierowanie od lekarza jest potrzebne, gdy chcesz wystapić do MOP-su o dofinansowanie. W naszym powiecie 100 % funduszy zagosodarowywane jest na dzieci. Na takie osoby jak my, niezależnie od statusu finansowego nie ma pieniędzy. Korzystając z takich turnusów, należy wziąć fakturę i ją uwzględnić w rozliczeniu rocznym (18 % wydanej kwoty można odzyskać).. Pa |
DanaPar (offline) |
Post #25 20-02-2013 - 14:42:10 |
Police |
Hej
chcę podzielić się moimi uwagami, co do sanatorium Sylwia, gdyby ktoraś z Was miała wybór. Przy sanatoriach zwykle bywa tak, że wyboru nie mamy i z pokorą trzeba przyjąć to co NFZ proponuje. My z mężem chcieliśmy góry i to nasze życzenie zostało spełnione. Szczawnica jest urocza. Jest gdzie spacerować, dla tych co wolą równy teren (przełom Dunajca) lub większy wysiłek z chodzeniem po górach. Blisko Sylwi wyciąg, więc i dla narciarzy frajda. Co do sanatorium Sylwia: wyżywienie dobre, urozmaicone, zabiegi takie sobie (brak drenażu limfatycznego) raczej nie do polecenia, podobnie jak i opieka lekarska taka sobie. Dobra strona, to codzienny basen. Zabiegi można było załatwić do 11-tej i jeszcze przed obiadem zaliczyć spacerek. W Sylwi brak jest jakiejkolwiek świetlicy, gdzie można by się spotkać choćby na brydżu, itp. A pokoiki małe, też nie bardzo nadające się do spotkań, z małym stoliczkiem, przymocowanym do ściany, więc o biesiadowaniu w pokojach, raczej nie było mowy. Na balety, które są nieodzowną częścią terapii sanatoryjnych trzeba było chodzić do innych ośrodków lub restauracji. Ale ogólnie było ok. Ja byłam zadowolona. Mam nadzieję, że naładowałam akumulatory. Zmiana klimatu, liczne spacery, jazda na nartach to wszystko zaprocentuje porawą kondycji. ![]() |
barbara (offline) |
Post #26 02-03-2013 - 15:36:39 |
Tczew |
witajcie dziewczynki,może ja też zabiorę głos w tak ważnej dla nas sprawie jak turnus rehabilitacyjny czy sanatorium
![]() ![]() ![]() ![]() |
alunia13 (offline) |
Post #27 09-04-2013 - 15:19:38 |
|
Dzisiaj dostalam informacje o przyznaniu dofinansowania do uczestnictwa w turnusie rehabilitacyjnym. Jest to moje pierwsze skierowanie ....nigdy nigdzie nie wyjezdzałam wiec jak nadaża sie okazja to chciałabym z niej skorzystać..........Przeczytałam cały wątek i dobrze wspominacie pobyt w górach ........ ale ja chciałabym wyjechac nad morze. Skorzystam z waszych wskazówek i wybiorę sie do któregoś może????? do Jarosławca lub Kołobrzegu Dzieki za podpowiedż.
![]() |
zosiaa (offline) |
Post #29 14-04-2013 - 20:09:42 |
Okolice Krakowa |
Witam Was kobietki. Wybieram sie ze ZUS -u do sanatorium.Jak ładnie poprosze to moze pojade tam gdzie chce.I tu jest problem bo ja nie wiem gdzie!!! W Ustroniu juz byłam.Chciałabym zeby był basen bo to jest moje marzenie.Jechałabym nad morze ,ale sie nie moge zdecydowac bo to daleko.I co tu robic? Poradzi mi ktoś
![]() |
Janina.S (offline) |
Post #30 16-04-2013 - 14:50:55 |
widły Soły i Wisły |
Właściwie to Wisła blisko Ustronia leży ale basen jest i to dostępny prawie cały dzień - chyba tylko przez 2 godz jest gimnastyka grupowa .
Wisła , ośrodek " Jubilat".. a jeszcze w Bukowinie "Rysy" - też jest basen . i W Krynicy - "Damis" ...tylko tam basen jest jeżeli masz gimnastykę w wodzie jako 1 zabieg . .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-04-2013 - 14:52:52 przez Janina.S. |