Dokąd jechać?
bbozena (offline) |
Post #1 20-04-2013 - 16:17:47 |
|
Czy ktoś był w Augustowie w "Pałac na wodzie" na turnusie z ZUS. Wszyscy piszą tylko o Polanicy lub Inowrocławiu.Jestem bardzo ciekawa jak tam jest,ponieważ jadę tam 28 maja i nic nie wiem.W tej chwili jest tam "gosiek37",jak wróci to może coś napisze.A może zmienić Augustów na jakiś inny ośrodek.Proszę o pomoc.Chociaż nie wiem czy w Zusie można zmieniać .
|
ToJa (offline) |
Post #2 29-04-2013 - 23:46:34 |
|
aby zmienić sanatorium w Zusie musisz mieć konkretny powód, np. zachorować troszkę wcześniej.
bbozenko, w necie jest sporo informacji na temat tego sanatorium np. [www.palacnawodziefalkowski.pl] opinie raczej pochlebne. |
Gosia66 (offline) |
Post #3 30-04-2013 - 13:09:27 |
B-B |
Cześć wszystkim. Jadę na turnus rehabilitacyjny do Rosomaka. To jest mój pierszy wyjazd do sanatorium w ogóle, wiem, że warunki są tam bardzo dobre. Poczytałam forum, ale czy mogłaby któraś koleżanka napisać mi "w pigułce" trochę informacji praktycznych? Jakiś orientacyjny rozkład dnia, jakie zabiegi, czy są jakieś wycieczki, na jakiej zasadzie odpłatności, jak jest z czasem wolnym, o czym warto pamietać przy pakowaniu. Będę wdzięczna za każdą przydatną informację. Gosia.
PS. A może któraś z Was będzie tam od 29 maja? "Są góry, przez które trzeba przejść, inaczej droga się urywa...." |
szama (offline) |
Post #4 30-04-2013 - 17:17:46 |
Kraków |
W ZUS-e można zmienić termin lub sanatorium jeżeli to odpowiednio uzasadnimy, ja tak zrobiłam . Napisałam pismo podając nr sprawy i powody dlaczego chcę zmienić i po tygodniu otrzymałam skierowanie do nowego sanatorium. Zmieniłam czerwiec na wrzesień i góry na morze. Przyznaję, że nie spodziewałam tak pozytywnej odpowiedzi. Liczyłam się z tym, że zrezygnuję zupełnie z wyjazdu .
uśmiech nic nie kosztuje, a tak wiele znaczy ![]() |
caca (offline) |
Post #5 01-05-2013 - 10:56:56 |
SŁUPSK |
Witam serdecznie
![]() ![]() |
ToJa (offline) |
Post #6 01-05-2013 - 15:41:30 |
|
caca, ten prezent od zusu, to po to aby Cię uzdrowic, a więc nie spodziewaj sie, że otrzymasz rente na następny rok ![]() termin turnusu po komisji - najczęśćiej jest to okres od miesiąca do trzech (czyli akuratnie w sezonie) jeśli nie podałaś orzecznikowi, w jakich rejonach najbardziej odpowiadałby Ci turnus, to zus wysyła jak najbliżej miejsca zamieszkania (oszczędzają) chetnie podałabym Ci linka do strony, gdzie mogłabys sobie obejrzeć miejscowości do których wysyła zus, ale podawanie linków jest w tej chwili na forum zabronione napisze Ci więc, że możesz spodziewac się: Stegna, Połczyn, Augustów, ewentualnie Inowrocław. Stawiam na Stegne lub Augustów. edit: se zapomniałam zaniebieszczyć ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-05-2013 - 15:41:59 przez ToJa. |
andzia73 (offline) |
Post #7 01-05-2013 - 15:53:33 |
Gdańsk |
[www.zus.pl] caca tu masz mapke
![]() [www.zus.pl] a tu mozna sobie poczytać co i jak... ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-05-2013 - 15:54:56 przez andzia73. |
Szpaku (offline) |
Post #9 01-05-2013 - 16:50:48 |
Poznań |
Tojak linki jako odpowiedź na pytania są dopuszczalne na forum.
Niedopuszczalne są linki w stopkach bo pewnie o tym piszesz. ...szanuj ADMINA swego...zawsze możesz mieć INNEGO... zapraszamy fotografia dziecięca poznań |
ToJa (offline) |
Post #10 01-05-2013 - 16:53:51 |
|
aaa to w takim razie chyba nie zrozumiałam
znaczy w stopkach nie mozna dawac linku, a w poście można, tak? i jeszcze jedno, bo juz którys raz z kolei zwracasz sie do mnie Tojak (ja nie facet, ja baba) mam troche inny nick , juz Ci o tym pisałam ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-05-2013 - 16:54:38 przez ToJa. |
Szpaku (offline) |
Post #11 01-05-2013 - 16:55:58 |
Poznań |
Tojka w poście można gdy jest to rzeczowa odpowiedź na zadane pytanie.
Jeżeli masz jakieś pytania zapraszam do odpowiedniego działu: [amazonki.net] ...szanuj ADMINA swego...zawsze możesz mieć INNEGO... zapraszamy fotografia dziecięca poznań |
caca (offline) |
Post #12 02-05-2013 - 15:23:50 |
SŁUPSK |
Dziękuję ślicznie za wszystkie odpowiedzi
![]() ![]() ![]() |
ToJa (offline) |
Post #13 02-05-2013 - 15:50:21 |
|
Caca mam dla Ciebie smutne wieści.
Niestety, pomimo znacznego stopnia niepełnosprawności nie możesz jechać z opiekunem. Rehabilitacja w ramach prewencji rentowej jest dla osób, które rokują powrót do pracy po rehabilitacji. Podpowiem Ci natomiast: Skoro jestes skłonna pokryć koszty pobytu męża, to wystarczy zadzwonić do ośrodka, w którym będziesz odbywała rehabilitację i zarezerwować dla niego miejsce, podając oczywiście, że prosisz o wspólny pokój (noooo chyba, że nie chcesz ![]() |
caca (offline) |
Post #14 02-05-2013 - 18:33:55 |
SŁUPSK |
Troszkę szkoda ,że nie ma takiej możliwości ale druga opcja też nie jest zła.Suma sumarum na jedno wyjdzie, ważne że razem.
![]() ![]() |
ToJa (offline) |
Post #15 02-05-2013 - 20:31:15 |
|
caca, a pokazałaś orzecznie o niepełnosprawności orzecznikowi ZUSu na komisji orzekającej o konieczności wyjazdu na rehabilitację z prewencji rentowej? Mówiłaś, że masz stopień znaczny, że musisz z opiekunem?
Skoro masz skierowanie na rehabilitację w ramach prewencji rentowej dla jednej osoby (siebie) to nijak nie możesz zabrać męża jako opiekuna. Skierowanie jest podstawą do zakwaterowania, wyżywienia, zabiegów i zwrotu kosztów podróży. Jeśli masz trochę czasu do wyjazdu to zadzwoń do ZUSu (a najlepiej idź osobiście ze skierowaniem) i dopytaj. |
caca (offline) |
Post #16 02-05-2013 - 20:53:50 |
SŁUPSK |
Toja słoneczko Ty moje na Ciebie zawsze można liczyć
![]() ![]() ![]() |
ToJa (offline) |
Post #17 02-05-2013 - 22:00:54 |
|
caca, dręczyło mnie to Twoje pytanie, więc zaczęłam szperać w przepisach
tutaj jest rozporządzenie dotyczące prewencji rentowej [www.zus.pl] Nie znalazłm w nim nic odnośnie stopnia znacznego i wyjazdu opiekunów (ale mogłam przeoczyć, bo juz padnięta jestem na pyszczydło), poczytaj, może Ty coś znajdziesz. |
Gosiek37 (offline) |
Post #20 07-05-2013 - 10:34:24 |
Warszawa |
Bbozenko pierwszy raz byłam w sanatorium i padło na Pałac na wodzie w Augustowie.Nad samą rzeką i jeziorem Netta,Budynek robi niesamowite wrażenie zewnątrz jak i wewnątrz typowy pałac,wystrój,sala balowa w której podawane są posiłki przy muzyce.POkoje są dwuosobowe wyposażone w telewizor,czajnik,reczniki.Czytajac na forum o sanatorium w Inowrocławiu wyobrażam sobie wielki budynek ogromna ilosc kuracjuszy z róznymi schorzeniami,tutaj są tylko AMAZONKI,w mojej grupie było 17 pań,i goscie hotelowi.Jest kameralnie,duża kultura, spokój,który jest nam potrzebny do odbudowania psychiki.Zajecia prowadzą młodzi,ale zdolni fizykoterapeuci,problemem jest brak basenu na miejscu,chociaż nastepne grupy mają w planach wyjscia na basen,pani dietetyczka prowadziła bardzo interesujące wykłady,psycholog.Na miejscu jest stomatologia z protetyką
![]() ![]() ![]() |
bbozena (offline) |
Post #21 09-05-2013 - 19:57:37 |
|
Dziękuję Ci Gosiek37 za informację o Augustowie.Czekałam że jak wrócisz to napiszesz.Cieszę sie z Twojego opisu, ponieważ nie wiedziałam jak tam jest,Sama wybralam to sanatorium ze względu na krajobraz,ponieważ tam nie byłam, ale najważniejsze to żeby dobrze wypocząć coś zwiedzić i rehabilitacja.W zeszłym roku byłam w Rosomaku skierowanie po szpitalne,21 dniu za darmo wspominam bardzo dobrze.cały turnus dziewczyn bardzo fajny, też wycieczki, spacery, dieta onkologiczna ,pokoje tylko jak za czasów PRL,ale wspominam bardzo dobrze, i może w przyszłym roku też tam pojade na turnus obrzękowy 24 dni.Tylko trzeba sciągnąć skierowanie ze stronki Rosomaka wraz z kartą pomiarową,i wysłać na adres Ustronia, też za darmo.Jeszcze raz dziękuję ci Gosiek 37 jestem zadowolona z twojego opisu jadę 27 maja już mam bilet na autobus bezpośredni z Krakowa do Suwałk.Pozdrawiam jak wrócę po postaram się też napisać żeby osoby zainteresowane mogły podjąc decyzję jeśli mogą zasugerować w Zus.
|
Janina.S (offline) |
Post #22 17-05-2013 - 16:11:12 |
widły Soły i Wisły |
Znowu jak ten "bliźniak" - wszystko podwójnie , tak byłam w Bukowinie i w Wisle a teraz jadę do Krynicy też drugi raz
tylko 2 lata temu byłam w Damisie - tam respektują dofinansowania i są też zabiegi dla amazonek . Teraz będę w Geovicie - no dofinansował mnie syn - taki prezent dostałam na dzień Kobiet - teraz opdbiorę . Czyli od 24 maja do 7 czerwca będę się "uzdrawiać" w tym pięknym ośrodku - wcześniej widziałam. Może któraś będzie w tym czasie w Krynicy ? no i dodam że znajome góralki z forum już zapowiedziały że mnie odwiedzą. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
barbara (offline) |
Post #25 29-08-2013 - 14:01:52 |
Tczew |
No ja dziś wyczytałam w internecie ,że sanatorium mam przydzielone w okresie 26pazdziernik 16 listopad - chyba brzydki okres ,ale co tam ? Wypoczynek się liczy,prawda? Jadę do Ustki do PROMYKA ....dwa lata temu byłam w Ustce na turnusie rehabilitacyjnym ,tak że żadna nowość
![]() |
grazynakawa (offline) |
Post #26 03-12-2013 - 12:51:49 |
Oława |
9.12 jadę do Ciechocinka sanatorium "zdrowie" może ktoś był już tam i mógłby coś powiedzieć o tym miejscu,
a może któraś z amazonek też tam ma turnus w tym samym czasie, ja wyjeżdżam z Wrocławia. |
marzenka.28 (offline) |
Post #28 04-03-2014 - 20:17:09 |
SKOKI |
Jadę 3 kwietnia do POŁCZYN-ZDRÓJ w ramach prewencji rentowej,może któraś z WAS też się tam wybiera?
|