Jak załatwić sanatorium rehabilitacyjne?

Wysłane przez Amazonki.net 

Amazonki.net (offline)

Post #1

19-02-2010 - 14:31:28

Forumowo 

Dzielimy się swoją wiedzą na temat: komu przysługuje, jak załatwić, skąd wziąć skierowanie?

joanna_w29 (offline)

Post #2

27-07-2010 - 16:27:34

Szczyrk 

ja mam zapytanie
kiedy mogę się starać o sanatorium, i gdzie - w ZUSie mówią że po roku od operacji dopiero (miałam w styczniu 2010)
na Komisji z PCPR też mi powiedzieli że jeszcze za wcześnie
moja onkolog co raz to na jakims wolnym albo zapomnę zapytać szok
jeżeli ktoś się orientuje to prosze o informację

uśmiech

osoby zainteresowane moimi pracami zapraszam po informacje na mój profil ok
albo przez wiadomość prywatną

luska (offline)

Post #3

27-07-2010 - 16:33:31

Gdynia 

możesz starać się o sanatorium poszpitalne.....3 tyg się należy ....

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

ToJa (offline)

Post #4

27-07-2010 - 18:08:05

wczasy rehabilitacyjne z dotacji PFRON (te ktore zalatwia sie w PCPR) mozesz zalatwiac....a niby dlaczego za wczesnie......nie ma ograniczen
ja skonczylam leczenie w grudniu, w styczniu zlozylam wniosek a na poczatku marca pojechalam............
ciezko jest jednak dostac dofinansowaanie tych wczasow rehabilityacyjnych, bo PCPR nie maja kasy za duzo........... najlepiej to okolo paxdziernika skadac wniosek, bo wtedy nieraz dostaja dodatkowe pieniadze, albo zaraz w styczniu 2011 (pierwsze dni stycznia) wtedy mozna sie najszybciej zalapac grinning smiley

no i jeszcze mozna starac sie o turnus w sanatorium w ramach prewencji rentowej.......... to w ZUS.......jest watek na ten temat

joanna_w29 (offline)

Post #5

27-07-2010 - 18:29:28

Szczyrk 

dzieki za odpowiedzi uśmiech
myslę że faktycznie popytam w PCPR jeszcze

osoby zainteresowane moimi pracami zapraszam po informacje na mój profil ok
albo przez wiadomość prywatną

luska (offline)

Post #6

27-07-2010 - 18:34:54

Gdynia 

ale można starać się do sanatorium poszpitalnego na 3 tyg za darmo .....tylko za przejazd płacisz ....skierowanie można ściągnąć z netu np do Ustronia sanatorium "ROSOMAK"....lub wziąć z klubu amazonek ,następnie wypełnia to onkolog lub rodzinna i wysyłasz pod wskazany adres .....

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

ToJa (offline)

Post #7

27-07-2010 - 20:11:24

Luska...a jest jakis termin, po ktorym juz nie mozna.....
hehehe se pomyslalam, ze wczasow rehabilitacyjnych mi nie dali to moze bym sie zalapala do ustronia
hm...ale ja po szpitalu to ponad dwa lata jestem............... wtedy nie doczytalam ze mozna jechac

luska (offline)

Post #8

27-07-2010 - 21:16:49

Gdynia 

Tojka nie ma terminu ja np czekałam 3 lata na takie sanatorium

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

ToJa (offline)

Post #9

27-07-2010 - 21:34:18

znaczy moge teraz se zlozyc dokumenty..................... po tych dwoch latach................
Luska, a gdzie to sie sklada.............do nfztu czy jak.................
napisz wszystko po kolei moze nowe dziewczyny tez skorzystaja

punkt 1. pobieramy wniosek z klubu lub z neta (tu Luska poda link )
punkt.2. wniosek wyoelnia onka lub rodzinna

a dalej w punktacha Luska napisze.............. Luska plisssss

Becia35 (offline)

Post #10

27-07-2010 - 21:48:09

Ja tez bardzo proszę o ten link z wnioskiemprosi

bożka1 (offline)

Post #11

28-07-2010 - 13:04:49

Jastrzębie Zdrój 

W Rosomaku na ten rok juz nie ma miejsc a na przyszły nie wiedzą bo będą się prawdopodobnie prywatyzować.tak Ja wysłałam w III br. i mi odesłano z tą informacja .myśli Wysłałam do ELEKTRON-a tez w Ustroniu , ale tam jest kolejka trzeba poczekać ok

luska (offline)

Post #12

28-07-2010 - 18:07:19

Gdynia 

Nie prawda w Rosomaku przyjmują ,z mojego klubu obecnie są 2 dziewczyny w Rosomaku i są bardzo zadowolone z pobytu

pkt: 3 wypełnione orzeczenie przez onka ,lub rodzinną wysyła się listem poleconym pod wskazany adres na skierowaniu i czekasz na odpowiedz ......często zdarza się tak,że przesyłają odmowę z powodu braku miejsc ,ale Ty się tym nie przejmuj i wysyłaj kolejne skierowanie....aż Cię przyjmą....kosztuje Cie to tylko znaczek ....więc do dzieła....

[www.uzdrowisko-ustron.pl]

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 28-07-2010 - 18:11:11 przez luska.

ToJa (offline)

Post #13

28-07-2010 - 18:12:28

Lusia siostrunio moja kochana.......dzieki .... buziaka dostaniesz jak urosnę chichot

a jak nie mam obrzeku to jest nadzieja? heheheh znaczy na wyjazd nie na obrzęk duży uśmiech

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-07-2010 - 18:13:46 przez ToJa.

luska (offline)

Post #14

28-07-2010 - 18:14:16

Gdynia 

naprawdę pisać i wysyłać ...odmówią wysyłać jeszcze raz .....to działa ...mamy to w klubie wypraktykowane
dobrze by było że onkolog lub rodzinna napisała na skierowaniu że jest obrzęk II st wtedy można szybciej się dostać ,a na miejscu już nikt nie sprawdza co miałaś w skierowaniu napisane

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-07-2010 - 18:19:03 przez luska.

bożka1 (offline)

Post #15

28-07-2010 - 21:50:10

Jastrzębie Zdrój 

Luska ja miałam wypisane przez onkologa i miałam napisane z obrzękiem niedowiarekI tak jak pisałam odesłano mi skierowanie.bezradny Dzwoniłam i pytałam dlaczego i dostałam taka odpowiedź jak pisałam. Moja koleżanka wysłała w II i jeszcze się załapała jedzie chyba od 11.VIII . Tak ,że chyba mnie celowo nie wprowadzono w błąd nie wiem myśli

kati998 (offline)

Post #16

01-08-2010 - 21:54:01

KOstrzyn  

Witajcie !!! poczytałam wasze watki , ale nigdzie nie znalazłam linku aby pobrac wniosek do sanatrorium. Czy mogłybyści mi go podać. Jestem teraz w trakcie leczenia, przeszłam 4 chemie przedoperacyjne , operacje i 3 chemie pooperacyjne , 6 sierpnia jade na ustalenie naswietlan-przyznam sie ,ze troszke sie ich boje. POzdrawiam

luska (offline)

Post #17

01-08-2010 - 21:58:22

Gdynia 

kati998
Witajcie !!! poczytałam wasze watki , ale nigdzie nie znalazłam linku aby pobrac wniosek do sanatrorium. Czy mogłybyści mi go podać. Jestem teraz w trakcie leczenia, przeszłam 4 chemie przedoperacyjne , operacje i 3 chemie pooperacyjne , 6 sierpnia jade na ustalenie naswietlan-przyznam sie ,ze troszke sie ich boje. POzdrawiam

patrz wyżej post 12 tam wkleiłam link

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-08-2010 - 22:00:21 przez luska.

kati998 (offline)

Post #18

01-08-2010 - 22:00:13

KOstrzyn  

DZiekuje , ze tak szybko zareagowałas .. pociesza

ailimes (offline)

Post #19

06-08-2010 - 22:27:50

Toruń 

Polecam sanatorium Rosomak w Ustroniu. Są tam turnusy dla amazonek 3 tyg.z obrzękiem ręki co najmniej II stopień. Warunki b.dobre. Program przeznaczony specjalnie dla nas. Jest relaksacja, psychoterapia,gimnastyka zbiorowa,oddechowa, na przyrządach, indywidualne masaże limfatyczne ręki, automasaż w grupie. Byłam w ub.roku w sierpniu i wróciłam b.zadowolona. Pogoda też dopisała, wypady w góry wycieczki, ubawy. Skierowanie pobiera się z internetu-trzeba wejść na Przedsiębiorstwo Uzdrowiskowe Ustroń-Rosomak. To skierowanie musi wypełnić onkolog / nie może lekarz pierwszego kontaktu/ i wysyła się samemu na adres podany w skierowaniu. To jest poza NFZ. Pobyt jest bezpłatny. Komisja w Ustroniu kwalifikuje. Teraz mogą być już problemy, ale trzeba wysyłać. Najlepiej pod koniec roku.Jeśli będzie odmowa, pisać ponownie. Pozdrawiam.

Ela63 (offline)

Post #20

01-10-2010 - 20:28:34

W dolinie Grabowej 

Jestem 3 tata po mastektomii........nie korzystałam z turnusów reh. z różnych względów.......dziś zawiozłam swoje skierowanie do PCPR i dowiedziałam się że na dzień dzisiejszy i do odwołania takie sanatorium będzie przysługiwało mi co dwa lata a nie tak jak do tej pory co roku.Czy u Was jest podobnie?
I jeszcze jedno, prosiłam rodzinną o napisanie w skierowaniu o moich innych dolegliwościach i bólach kolan.....stwierdziła że to może byc powodem odrzucenia mojego skierowania.Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.
bezradny

Chcąc odzyskać młodość, trzeba tylko powtórzyć swoje szaleństwa oczko

O . Wilde

na forum od października 2007
--------------------------------------

Następna (offline)

Post #21

22-01-2011 - 18:09:36

Krosno 

cześć, ja wysłałam skierowanie do Rosomaka około września i już w grudniu kazali mi przyjechać (bez obrzęku). Musiałam walczyć o dalszy termin (względy rodzinne i inne), dostałam styczeń, też nie chciałam, więc mam 23 luty. A w ogóle to zapomniałam, że wysłałam skierowanie, i przypomniał mi o tym telefon w listopadzie, czy mogę przyjechać "jutro", bo zwolniło się miejsce. Tak że próbujcie, bo jak widać, biorą!!! To było skierowanie z komputera, wypełnione przez onkę i "bez obrzęku". Rozumiem, że nie będę nic płacić? I ja chcę odpoczywac, a nie łazić na wycieczki po górach!!!

"...od jutra będzie nam się wiodło coraz to lepiej i lepiej..." pies

Magda (offline)

Post #22

23-01-2011 - 09:55:58

Jastrzębie Zdrój 

uśmiechnastępna ty dostałas z marszu boś świerzo po operacji,a u mnie ponad 3 lata mineło i tylko załapała bym sie przy 3 stopniu obrzęku ...więc ja zdrowa jestem i nie chcę już nic ...chichot

Hala1962 (offline)

Post #23

23-01-2011 - 10:12:36

Szczecin 

dziwne z tymi sanatoriami historie...byłam ostatnio na badaniu u lek.med.pracy coby mi przedłużył pozwolenie na pracę i lekarka powiedziała że "ho ho ho to już prawie trzy lata, to my takie osoby do sanatorium zaczynamy wysyłać..."
no więc jak to jest, mogę się starać czy tak jak Magda pisze już po śliwkach...gruszkach czy czymś tam jeszcze...
jeśli chodzi o odpłatność...na stronce rosomaka jest cennik...więc dlaczego niektóre osoby piszą że jadą za darmo...
sorry, ale wcześniej nie interesowałam się tym tematem i strasznie zielona jestem wstydniś

Magda (offline)

Post #24

23-01-2011 - 10:19:15

Jastrzębie Zdrój 

uśmiechHala po operacyjne jest za darmo i na obrzęk 3 stopnia takie dostałam wytyczne z Rosomaka
a pozostałe senatorium jest płatne...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-01-2011 - 10:19:47 przez Magda.

Hala1962 (offline)

Post #25

23-01-2011 - 10:27:38

Szczecin 

dzięki...szkoda....trudno... smiling smiley

krakuska (offline)

Post #26

23-01-2011 - 10:33:56

Kraków 

turnusik z ZUS-u - prewencja rentowa też jest za darmoduży uśmiech
( tzn. my nie płacimy, płaci ZUS za wszystko, nawet za dojazd.....no a to przeca nasze składkimyśli)

ToJa (offline)

Post #27

23-01-2011 - 11:36:49

Halu, są różne typy sanatoriów - np. sanatorium poszpitalne, sanatorium z prewencji rentowej (ZUS), sanatorium NFZ, turnusy rehabilitacyjne (MOPR lub PCPR)
Tyle razy juz o tym pisałysmy i na tym forum i na poprzednim
dokładnie proszę przeczytać wszystkie sanatoryjne wątki
wytłumaczone jest wsio wielkimi literami

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-01-2011 - 11:37:35 przez ToJa.

basia04 (offline)

Post #28

03-09-2011 - 10:49:30

Olsztyn 

A ja dostałam Ustronie od 16 pażdziernika. Jedziemy razem z koleżanką z klubu. buzki

debora48 (offline)

Post #29

03-09-2011 - 13:31:13

Kozienice 

Basiu, a dokładnie to do jakiego sanatorium jedziesz? Ja w marcu byłam w Rosomaku ze względu na obrzęk, było super, ale w Elektronie też były amazonki......w lipcu wysłałam ponowne skierowanie do przedsiębiorstwa Ustroń, ale załatwili mnie odmownie, bo dopatrzyli się, ze już w tym roku korzystałam.
Masz b. dobry termin, góry w październiku są piękne.

brodka (offline)

Post #30

25-11-2011 - 14:45:52

daleko od Krakowa 

Dziewczyny oświećcie mnie ....na początku roku wysłałam skierowanie do Ustronia ,dzisiaj pani z Ustronia zadzwoniła do mnie ,powiedziała ze mam im przysłać :kartę pomiaru obrzęku:...o matko ,a skąd ja mam wziąz taką kartę ??Chodziłam na masaż ręki ale nikt nie robił pomiaru.Bez tej karty to chyba nici z sanatorium .

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 542
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024