Jak załatwić sanatorium rehabilitacyjne?
debora48 (offline) |
Post #1 25-11-2011 - 15:44:55 |
Kozienice |
Brodka, jeszcze na początku roku wystarczyło,że lekarz onkolog napisał stopień obrzęku np u mnie napisał 2 i 3, ale też ze mną na sali były dwie dziewczyny, które nie miały obrzęku i tez były rehabilitowane zapobiegawczo tak jak ja z obrzękiem. Teraz jest dużo chętnych i pewnie większe wymagania.
Ja na twoim miejscu to bym poszła na oddział rehabilitacji, żeby jakaś siła fachowa (lekarz, mgr reh) pomierzyła i wpisała w kartę. Moją znajomą w listopadzie chcieli odprawić, bo nie miała obrzęku,ale wytłumaczyła,że jest po złamaniu tej chorej ręki i pół roku temu jak wysyłała skier. to obrzęk był. Wróciła zadowolona. |
brodka (offline) |
Post #2 25-11-2011 - 17:10:00 |
daleko od Krakowa |
Dziękuje Deborko
![]() Mam obrzęk 1 cm w tej chwili ale nie wiem czy to wystarczy. U mnie obrzęk się zmienia jeszcze rok temu obrzęk był większy ,po rehabilitacji jest znaczna poprawa,byłam w Iwoniczu ,miałam tam masaż pneumatyczny. Ale ból ręki się nie zmienia...........myślałam że czy dłuzej od operacji tym łapka będzie lepsza tz bez bólu.,a tu figa ...... |
debora48 (offline) |
Post #3 25-11-2011 - 18:28:50 |
Kozienice |
Brodka, ja obrzęku dostałam jak byłam na radioterapii, 2 mies po operacji, zaraz zaliczyłam 2 tyg rehabilitacji i bez zmian, ale chcę Ci powiedzieć ,że mieszkała ze mną w pokoju kobitka (obustronna) która dostała obrzęku całej łapy 18 lat po operacjach.
Wcześniej czy później różne zmiany mogą nas dopaść....zmiana pogody i też odczuwam, podszczypuje, pobolewa. Papier z pomiarami załatwiaj i wysyłaj, tylko niech napiszą obrzęk st 1, 2. |
danka58 (offline) |
Post #4 01-12-2011 - 11:54:39 |
k/Gniezna |
Dostalam skierowanie na turnus rehabilitacyjny dla amazonek do sanat. Wrzos w Ciechocinku od 22.08-5.09.2012 r. Częściowo jest on finansowany przez NFZ a i tak musze dopłacic 950 zł.Nie lapie sie on na dofinansowanie z CPR. Bylam juz w tym sanatorium 2 lata temu na turnusie rehabilit. ale prywatnie. Bylam bardzo zadowolona. W sanatorium tym prowadza jakis program dla amazonek dofinanowywany z nfz.. Wyslalam do nich maila, że chce skorzystac z trurnusu rehabilitacyjnego dla amazonek. Przyslali mi formularz do wypełnienia. Nie musiał jego nawet potwierdzac lekarz. Czekałam rok.
Czekam jeszcze na sanatorium z ZUS=u. Oj wyrehabilituje sie w tym nowym roku. Oby zdrowie dopisalo. W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-12-2011 - 11:55:36 przez danka58. |
kaziulka155 (offline) |
Post #5 29-12-2011 - 21:33:40 |
Ostrzeszów |
|
Magda (offline) |
Post #7 30-12-2011 - 08:36:53 |
Jastrzębie Zdrój |
![]() ![]() ![]() |
krysia025 (offline) |
Post #8 24-01-2012 - 12:08:41 |
Choszczno |
Dziewczyny jeżeli ja jestem po operacji oszczędzającej bez usunięcia węzłów z zakończoną radioterapią 18.01.2011 rok czy mam szanse dostać sanatorium w Ustroniu bo nie wiem czy warto chodzić po lekarzach i zawracać sobie głowę jak ma się okazać ze mi tak jak z zus mi odrzucił 2 razy poszpitalne.A we stare bywalki na salonach sanatoryjnych
![]() |
Kela (offline) |
Post #9 24-01-2012 - 12:48:31 |
|
Krysiu, ciężko dostać sanatorium w Ustroniu, pierwszeństwo mają amazonki z II/III stopniem obrzęku. Ostatnio pisała Brodka, że zażyczyli sobie kartę pomiaru obrzęku.
Może spróbuj z prewencji rentowej. Pobyt - 24 dni, ZUS pokrywa wszystkie koszty. Poszukaj wątku na forum, znajdziesz w nim dużo informacji. |
krysia025 (offline) |
Post #10 24-01-2012 - 13:07:06 |
Choszczno |
Kela dzięki za podpowiedz ale ja nie jestem na ręcie a od zus usłyszałam tyle przykrych słów że mam ich dosyć,pani orzecznik powiedziała mi że za państwowe pieniądze chce sobie wczasy urządzić. Po dwudziestu pięciu latach pracy w zakładzie w którym sumiennie odprowadzane są składki a ja w tym czasie byłam 14 dni na opiece jak mi mama umierała,ani jednego dnia zwolnienia lekarskiego jak wyszłam z tej komisji to dwa dni płakałam tak mi było przykro że tak mnie potraktowali
|
marysieńka (offline) |
Post #11 24-01-2012 - 18:52:24 |
Konin |
Dziewczyny, ja wysłałam skierowanie do Ustronia na początku stycznia i parę dni temu otrzymałam zawiadomienie,że mnie przyjmą, ale czas oczekiwania do 12 miesięcy, bo zakwalifikowali mnie jako ,,stabilną" -lekarka wpisała obrzęk I i II stopnia(jadę na tzw.poszpitalne)
|
anija63 (offline) |
Post #15 10-06-2012 - 17:51:45 |
k Grudziadza |
Witam was chciałam sie zapytac o sanatorium ponieważ KRUS mi odmówił leczenia ponieważ jestem na recie z tego tytułu i przez 5 lat mi ono nie przysługuje wiec powiedzcie mi o jakie ja moge sie starac sanatorium jestem 2 lata po operacji czy moge wniosek złożyc do ZUS-u czy gdzie bo juz mnie to wszystko wku...a rechabilitacji mam bardzo mało czuje obrzek po prostu brak mi słów pozdrawiam
![]() |
hania4 (offline) |
Post #16 12-06-2012 - 19:51:38 |
Łódź |
Ja dzisiaj usłyszałam od rodzinnej że przez 5lat sanatorium nie przydzielą "takim" jak my ????
Tera to już nie wiem co jest grane....bo onka mi w styczniu napisała skierowanie do Ustronia....i czekam ale to "normalne" sanatorium chciałam złożyć...i czekać do następnego roku te 18 mcy... tym bardziej że zrezygnowałam w ubiegłym roku z sanatorium o które się ubiegałam przed chorobą... Ale ciekawi mnie te 5 lat?? prawda to czy fałsz? ![]() Czy wam też tak gadają...jedni że można, drudzy że nie.. ![]() Napiszcie co wiecie ... ![]() ![]() "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |
Jaggoda0 (offline) |
Post #18 12-06-2012 - 20:23:48 |
Stargard |
Haniu mi też odmówił NFZ dwukrotnie gdy składałam wniosek i pisemnie napisałi ze 5 lat jest zabronione wyjezdzać po chorobie ... teraz już bez obaw wyjezdzam i dołańczam wypis ze szpitala ....też czekam teraz od grudnia kolejka się przesuwa sprawdzam sobie w internecie miałam 9 tys numer teraz mam 5,8....więc te 15-18:miesiecy trzeba czekać
![]() Życie Jest Darem Od Boga Więc Czemu Za Nie Płacimy...???... |
hania4 (offline) |
Post #19 13-06-2012 - 11:25:06 |
Łódź |
Jaggoda0- ja to wobec Ciebie- jestem "świeżynka"
rok po operacji ... ale chyba dziewczyny wyjeżdżały już po roku??? na turnusy rehabilitacyjne. Mam tak duży obrzęk ręki że chciałabym wyjechać... bo tu u nas kiepsko z rehabilitacją.. ![]() Ustronie mnie zakwalifikowało, tylko trzeba czekać... ![]() ![]() "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |
Danuta52 (offline) |
Post #20 13-06-2012 - 13:07:35 |
wolsztyn |
Haniu ja byłam kilka razy na turnusie reh. wiem z własnego doświadczenia że na prawdziwą rehab, to nie ma co liczyć na takim turnusie , masaż linfatyczny trwa 10 - 15 min. na dłużej to oni nie mają czasu ,lepiej u siebie na miejscu załatw skierowanie i idz do masażystki , u nas w mieście jest jeden gabinet i też tak robią jak na turnusach - 10 min. a w innym prawdziwy masaż linfatyczny trwa 1 godz. ale trudno się dostać .
|
beata40 (offline) |
Post #21 13-06-2012 - 17:18:45 |
Bieszczady |
Wybacz Danuta52, ale sanatorium w Ustroniu jest cudowne, wspaniałe i naprawdę pomocne. Hania4 czekaj cierpliwie, ja czekałam pół roku od złożenia i dostałam. Może efektów bardzo widocznych nie ma, ale był to dla mnie totalny relaks, edukacja, której mi w sumie brakło na początku walki z obrzękiem. Od 3 miesięcy powrotu z sanatorium mój obrzęk przynajmniej się nie powiększa, a to już dużo. Owszem kosztuje mnie to sporo wysiłku, zwłaszcza mojego, ale efekty są. Robię automasaż rano, ubieram rękaw na dzień, potem znów wieczorem automasaż i ubieram rękaw nocny. Od czasu do czasu się bandażuję sama, różnie wychodzi, ale ręka jest miękka i nie puchnie więcej. Dużo nią ruszam, kiedy nie jest opatulona to ją głaszczę, masuję, i w sumie normalnie jej używam, gdyż nie mam nikogo kto za mnie będzie robił nawet ciężkie prace domowe. Na pewno za 2 lata będę się starać ponownie o sanatrium. Nawet obrzęk można pokochać
![]() |
hania4 (offline) |
Post #23 13-06-2012 - 23:03:33 |
Łódź |
Danusiu- no tak, też zależy gdzie się jest.
Jednak Ustroń- to jak dotąd najlepiej przystosowane Centrum Rehabilitacyjne dla Amazonek i dlatego liczę że tak jak Beatka pisze, pomogą i dalej nie będzie mi ręka puchła.. ![]() ![]() "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |
hania4 (offline) |
Post #24 13-06-2012 - 23:20:35 |
Łódź |
To co napisałaś podbudowało mnie i pocieszyło ![]() Ale ja jak narazie nie jestem tak systematyczna jak Ty w automasażu. Nie mam też tego rękawa. Obecnie miesiąc chodzę na wirówkę i ćwiczenia na podwieszkach. Efekt marny...- i zaczęłam prywatnie chodzić na drenaż limfatyczny aparatem Boa- Ja też wszystko sama robię i to jest prawa ręka...ale trudno mi, bo jest ciężka jak "kilof" jednak...5 cm obrzęk.. Masz rację mnie też brakuje tej edukacji teraz do walki z obrzękiem,bo słabo działa w moim mieście rehabilitacja w tym kierunku. Pozdrawiam Cię ![]() ![]() "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |
sokagn (offline) |
Post #25 14-06-2012 - 15:49:57 |
Dąbrowa Górnicza |
Cześć dziewczyny. Nie wiem jak to z terminami bywa, czy 5 lat czy nie 5 lat. Aktualnie piszę z ośrodka w Polanicy Zdroju, dokąd skierował mnie ZUS w ramach prewencji. Operację miałam we wrześniu 2011, w marcu 2012 chemioterapię a do 23 kwietnia radioterapię. Po skończeniu radioterapii złożyłam wniosek do ZUS i już 31 maja wyjechałam na turnus. Nikt nie robił mi pomiarów obrzęku na dłuższą metę tylko jednorazowo na komisji. Mam tu 6 różnych zabiegów dziennie. Gimnastykę na lądzie i w wodzie. Masaże limfatyczne ręczne i mechaniczne BOA, podwieszania.
|
debora48 (offline) |
Post #27 14-06-2012 - 16:25:43 |
Kozienice |
Haniu4, jak piszą dziewczyny czekaj cierpliwie na sanatorium w Ustroniu, jeśli od stycznia nie odesłali ci skierowania z odmową, to napewno jesteś zakwalikowana /zapisana w zeszycie/ i czekaj na pisemko z terminem pobytu. Jeśli się niecierpliwisz to znajdź nr do Rosomaka i zapytaj co i jak, bo tam kierują z obrzękami.
Ja byłam tam w marcu 2011, pisałam już na forum wcześniej/4 tyg/.....jest super |
hania4 (offline) |
Post #29 14-06-2012 - 20:39:06 |
Łódź |
No i proszę sokagn- Twoja odpowiedź jest potwierdzeniem na to że guzik prawda co mówią lekarze- jedni że można, drudzy że nie można ![]() To już ja i anija63- mamy odpowiedź. ![]() To naprawdę błyskawicznie po leczeniu sokagn- wyjechałaś..a oni nam "starszyźnie" kit wciskają.. ![]() ![]() Dzięki że odezwałaś się tej Polanicy- wypoczywaj i rehabilituj się ![]() ![]() "Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi. W pełni wykorzystaj czas który będzie Ci jeszcze dany przeżyć".. -Jan Paweł II- |