Po jakim czasie, od operacji, znikają dolegliwości/dokuczliwości
mgiełka (offline) |
Post #1 09-09-2010 - 20:50:46 |
Radom |
Zakładam wątek o tym, jak to i kiedy ustępują dolegliwości/dokuczliwości pojawiające się po operacji, czy w trakcie dalszego leczenia.
Jako pierwszą sprawę poruszę to odczucie "nieczucia" po stronie operowanej. Otóż z radością oświadczam, że u mnie - po siedmiu latach - wreszcie wróciło to czucie!! ![]() Niedawno (może dwa tygodnie temu) używając dezodorantu poczułam zimno pod pachą, takie samo jak pod drugą, zdrową. Dzisiaj poprosiłam córkę, by połaskotała mnie w oba boki - poczułam po obu stronach jednakowo ![]() A, i jeszcze dodam, że jestem po mastektomii i usunięciu węzłów chłonnych. ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
mag_dag (offline) |
Post #2 09-09-2010 - 21:41:05 |
Sosnowiec |
eee mgiełko, a ja jestem 10 lat po i ciągle jak się psikam pod pachą bezwęzłową, to myślę, że się dezodorant skończył - a pod zdrową działa
![]() uczucia drętwienia_nieczucia nie mam już kilka lat, ale nadal nie lubię jak mnie ktoś dotyka w to miejsce na ręce - od łokcia w górę, ale nie z przodu, tylko jakoś tak od strony pachy - łatwiej pokazać niż opisać ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
lulu (offline) |
Post #3 10-09-2010 - 01:36:07 |
k/Kwidzyna |
No, ja to oszczędna jestem. Dezodorant używam tylko po zdrowej stronie, operowana nie poci się, nie ma czucia jeszcze. Czasem po stronie operowanej coś mnie załaskocze i najgorsze jest to, że nie wiem gdzie się podrapać. Niby wiem, gdzie łaskocze ale nic nie czuję jak chcę się podrapać.
![]() Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
lotka4 (offline) |
Post #4 10-09-2010 - 19:38:46 |
Rydułtowy |
,Mam dokładnie tak samo niewiem gdzie się podrapać.Doktorka mi powiedziała,że jak czucie nie wróciło do pół roku po operacji to już nie wróci
W moim przypadku miała rację.Jestem 3 lata po operacji Wszystkim życzę Dosiego Roku,wszystkiego co najlepsze w 2015 roku |
krysiada (offline) |
Post #7 11-09-2010 - 15:50:48 |
powiat Głogów |
Poczytałam i aż zaczęłam się poszczypywać. Jestem 2,5 miesiąca po pełnej mastektomii. O dziwo czuję szczypnięcia, choć robię to delikatnie. Brakuje mi czucia w samym dole pachowym i wąskim pasie pionowo w dół od pachy. Dezodorantem też muszę celować! Boczek nie powiem drętwieje czasem, ręka też się buntuje, jak zapomnę, że nie jestem do końca sprawna.
|
basia_z_gor (offline) |
Post #8 31-03-2012 - 11:38:24 |
Jelenia Góra |
Ja jestem 10 miesięcy po mastektomii z wezlami, nie ma czucia od lokcia od wewnętrznej do pachy. Ale to jest tak ze nie czuje na skórze a czuje głębiej, jak np limfa sie zbierze w kujaca kuleczke to czuje bardzo. Co do swedzenia to czasem swedzi w paszce w środku, jakby w samym stawie, dostaje wtedy świrdla! Nie mam jak sie podrapac. Natomiast mam bardzo wrażliwa skórę i ciało nad blizną, przy połączeniu ręki z klatką piersiową. Tam boli nawet jak lekko muskam przy masażu...
"Dzieci są naszym mostem do nieba" |
joasia (offline) |
Post #9 31-03-2012 - 11:48:41 |
|
Basiu, ja już ponad 20 m-cy od operacji i identycznie, jak u Ciebie - reka od łokcia do pachy jest znieczulona "po wierzchu", ale czucie ma jakby wewnątrz. Ostatnio chciałam sie podrapac i też świra dostawałam - jakbym przez gruby kożuch dotykała ręki
![]() Okolice blizny - mam OK. Ale dwa miejsca mnie bardzo bolą jak dotknę: okolica wężłów nadobojczyka i okolice wytatułowanej kropki nad blizną (bliżej ramiienia). Na te bóle moje onka stwierdza tylko, że to normalne po radioterapii. Więc się nie martwię. ![]() Pewnie u Ciebie jest to samo. ![]() ![]() Nadzieja przychodzi do człowieka wraz z drugim człowiekiem. /Dante Alighieri/ |
sasky7 (offline) |
Post #10 07-04-2013 - 19:24:30 |
Warszawa |
Nie wiem, czy to bardziej dokuczliwość, czy dolegliwość, ale poza
- "stalową linką", - brakiem czucia - oraz drętwotą nabytą ![]() odczuwam do dziś jeszcze coś, a mianowicie nagłe kłucia pod rzeczoną pachą w konkretnych sytuacjach: np. przy stuknięciu się palcami stopy w nogę krzesła, przy czynności wymagającej użycia ... papieru toaletowego ![]() Od limfadenektomii - 12 węzłów (+ wartownik przy mastektomii) - minęło 8 miesięcy. Wiem też, że aby się do tych węzłów dostać ... przecięto mi ICBN czyli nerw międzyżebrowo-ramienny. (najpierw to wyczytałam, potem zapytałam chirurga, i on to potwierdził) O zaburzeniach czucia możecie poczytać wpisując w przeglądarkę tytuł: "Zaburzenia czucia w obrębie skóry ramienia u pacjentek z rakiem piersi w zależności od wykonanego zabiegu w dole pachowym" Pozdraviam ... czule ![]() |
Barankowa1963 (offline) |
Post #11 16-05-2015 - 19:36:01 |
Opolskie |
jestem prawie 1, 5 roku po mastektomii a ręka a włąsciwe bardziej staw barkowy wciąż dokucza....no cóż chyba nie ma na to rady..ćwiczyć ile się da, to na pewno
![]() |