Fotel masujący i inne masażery w trakcie i po terapii - dozwolone?

Wysłane przez Misia77 

Misia77 (offline)

Post #1

28-07-2017 - 15:23:51

Dziewczyny, jak to jest z tym masażem? Czy można np. masować plecy w trakcie terapii i po jej zakończeniu? Nie mówię oczywiście o masażu klasycznym, czyli takim mocnym "wyciskaniu" ale o takim delikatnym, relaksacyjnym, np. fotel masujący, mata masująca, czy też delikatny masaż ręczny.
Czy możemy korzystać z takich urządzeń jak masażery pleców, stóp etc.?
Często dokuczają mi bóle pleców a w zasadzie mięśni przy kręgosłupie, jest to związane po części ze skrzywieniami kręgosłupa które mam i na nie pomaga w zasadzie tylko masaż, leki nie bardzo (no chyba że rozluźniające mięśnie, a i takie niekoniecznie działają). A leków nie chcę nadużywać bo mam wątrobę totalnie wykończoną przyjmowaną wcześniej chemią, i muszę ją oszczędzać jak tylko się da tym bardziej, że przyjmuję inhibitor aromatazy a on też może niezbyt dobrze wpływać na wątrobę.

aquila (offline)

Post #2

31-07-2017 - 00:13:31

zasadniczo to jest tak, że masażu się unika jak choroba jest aktywna; jak już się jest wyleczonym to można, przynajmniej teoretycznie
ja bym się delikatnego masażu nie obawiała, szczególnie jeśli miałby dotyczyć stóp, ale o mocne na kręgosłup lepi spytaj onkologa

It's just a ride ...

Misia77 (offline)

Post #3

31-07-2017 - 14:27:08

Dziękuję, spytam przy najbliższej okazji!
Takie fotele/maty masujące to masują plecy raczej delikatnie, mocny masaż to na pewno nie jest. Ale fajnie rozluźnia mięśnie i relaksuje.

Gosia_76 (offline)

Post #4

01-08-2017 - 09:43:44

Hej wczoraj miałam spotkanie z onko. Wersja młody gniewny czyli nowsza szkoła.
Powiedział mi ze z masaz ami rehabilitacyjny czy fizjoterapetycznymi
Jest jak z filozofią ks Tischnera
3 prawdy
Prawda, tyz prawda i gowno prawda
I zgodnie z jego najlepsza wiedzą
Masujemny dla psyche i zdrowia bo zakazy są serii tej trzece prady

Misia77 (offline)

Post #5

01-08-2017 - 12:35:21

Ha! Podoba mi się to podejście chichot

ira (offline)

Post #6

01-08-2017 - 13:00:40

Pabianice 

Misia77
Dziewczyny, jak to jest z tym masażem? Czy można np. masować plecy w trakcie terapii i po jej zakończeniu?

aquila
zasadniczo to jest tak, że masażu się unika jak choroba jest aktywna; jak już się jest wyleczonym to można, przynajmniej teoretycznie

Skoro terapia trwa, to znaczy, że jeszcze nie jest się wyleczonym. I dodatkowe bodźce, myślę, nie są potrzebne...

Gosia_76 (offline)

Post #7

01-08-2017 - 13:56:42

A ja do tego chodzę na treningi personalne.
Oczywiście wersja rozciąganie. Spacer bieżnia. Rowerek ale intervals po 7 sekund a nie minuta.
Wszystko dla ludzi.
Sport zdrowy pobudza układ immunologiczny. To prawda i zdrowie.

ira (offline)

Post #8

01-08-2017 - 20:57:58

Pabianice 

Wszystko dla ludzi - ale niekoniecznie dla ludzi chorych.
Mój lekarz rodzinny rzekł był kiedyś, że pobudzając układ immunologiczny, możemy pobudzić też inne komórki.
Róbta, co chceta, każdy czyni według swojego widzimisię duży uśmiech

Misia77 (offline)

Post #9

02-08-2017 - 14:16:22

Ja na wszelki wypadek poczekam na koniec radioterapii z tymi masażami... kilka tygodni wytrzymam. Później mam tylko hormonoterapię przez kilka lat, no ale chyba nie będę się od wszystkiego wstrzymywać przez 5 lat...?? To by było już przegięcie tongue sticking out smiley Zresztą hormonoterapia ma zapobiegać ewentualnym nawrotom raka, a nie jest to część terapii "usuwającej" raka, tak jak chemio- czy radioterapia. Tak na chłopski rozum mi się wydaje. Spytam jeszcze onkologa przy okazji ale wiecie jak to jest: co lekarz, to inna opinia. Pytasz jednego, mówi jedno, a potem idziesz do drugiego i on mówi coś kompletnie innego.

Co do sportu, to ja też uważam że jak najbardziej ruch to zdrowie i tutaj absolutnie nie powinniśmy się z niczym ograniczać.

Al_la (offline)

Post #10

02-08-2017 - 19:56:55

k/Warszawy 

Ruch to zdrowie, ale nie dla każdego.

Gosiu_76, poinformowałaś swojego trenera personalnego, że masz przerzuty do kości?

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

xiouken (online)

Post #11

27-09-2024 - 16:12:36

xiouken (online)

Post #12

02-11-2024 - 12:42:43

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 728
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024