Mocne skurcze

Wysłane przez skyman 

skyman (offline)

Post #1

06-09-2017 - 21:25:23

Rzeszów 

Witam, czy któraś z Pań miewa skurcze dłoni po mastektomii gdzie chłonka praktycznie nie schodzi? Takie skurcze, które wykręcają dosłownie palce we wszystkie strony i to widać. Jakieś sugestie co robić w takich nagłych przypadkach? Masaże domowe mało skuteczne takie głaskania a płatne za drogie a darmowe brak miejsc.

dziubas (offline)

Post #2

06-09-2017 - 21:45:44

Gdańsk 

to nie muszą być skurcze związane z mastektomią, choć przypuszczam, ze dotyczą reki po stronie operowanej, miewałam cos podobnego i w rękach i w nogach, może być od kregosłupa, moze być brak potasu, magnezu serce

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

skyman (offline)

Post #3

06-09-2017 - 21:57:11

Rzeszów 

Dziękuję za odpowiedź. Wyniki magnezu i reszty ma często robione i w normie. Widzę, że ten kręgosłup wiele razy się powtarza w sieci oraz pani wspomina także może faktycznie to? A również ma Pani takie, że nie są często te skurcze ale mocne i również palce w różne strony?

dziubas (offline)

Post #4

06-09-2017 - 21:59:22

Gdańsk 

dokładnie tak, a nie jestem po mastektomii, natomiast wiem, ze mam zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie szyjnym

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

skyman (offline)

Post #5

06-09-2017 - 22:11:26

Rzeszów 

No to chyba się wyjaśniło. Mama ma to samo z tym kręgosłupem, ale nie wiedziała czy ma to związek aż taki silny. To jak już napisała Pani, że "miewałam cos podobnego" to czy jest jakiś kierunek naciągania tej ręki by załagodzić trochę napięcie (w zasadzie problem jest na zasadzie skurcz łydki, czyli mama nie wie w którą stronę a wygląda taki skurcz naprawdę źle) oraz czy Pani ma jakieś rehabilitacje lub ćwiczenia osobiste by ten odcinek szyjny podbudować?

dziubas (offline)

Post #6

06-09-2017 - 22:48:14

Gdańsk 

w ostatnim czasie tych skurczy nie miałam, myśle, ze w obrębie nóg jest to zwiazane z tym, ze jestem niecały rok po operacji kregosłupa lędźwiowego, a do tego niedawno w stopach u mnie stwierdzono polineuropatię od kregosłupa właśnie i uzywam leki, które tez moga miec jakis wpływ, bo działaja na nerwy obwodowe, natomiast od kregosłupa szyjnego mam teraz zawroty głowy dopadajace mnie przy przewracaniu sie na drugi bok w łóżku, rehabilitacja jak najbardziej wskazana, ale nie na takiej zasadzie, ze natychmiast i od razu pomoże, masować dłonie i stopy wskazane także gdy skurczów nie ma, czy Mama była juz w sanatorium?

skyman (offline)

Post #7

06-09-2017 - 23:09:25

Rzeszów 

Rozumiem.
Niestety nie była. Wiele razy mówiłem by się zapisała i za rok by miała, ale ma pewne fobie które powodują że po prostu boi się sama dalej jechać. Poleca Pani jakiś ośrodek blisko Podkarpacia albo na jego obszarze czy to jest losowo jakoś?

beata_111 (offline)

Post #8

11-02-2018 - 14:19:23

Łowicz 

Witam, w ciągu półtora roku po operacji usunięcia piersi i węzłów chłonnych, również po radioterapii, pojawiły się u mnie w miejscu operowanym skurcze, nerwobóle, nawet nie wiem jak to nazwać. Są przeszywające na wylot, bardzo bolesne, i bardzo krótkie. W ciągu dnia tak do 3 razy. Dodatkowo drętwieją mi ręce. Lekarz twierdzi, że to normalne po cięciu chirurgicznym. Czy też macie drogie Panie taki problem, jak sobie z tym radzicie?

marzusia (offline)

Post #9

11-02-2018 - 14:46:04

Cieszyn 

W trakcie operacji są przecinane nerwy, czasami się regenerują ale wymaga to czasu. Ja też tak mam, coś czasami zaszarpie, zakłuje, w pewnych obszarach jest zanurzone czucie

renatar (offline)

Post #10

11-02-2018 - 15:15:22

sieradz 

Też u mnie od czasu do czasu takie przeszycie jest, szczypanie i takie dziwne swędzenie [nadal częściowo nie mam czucia pod pachą i przy bliżnie]. Nie mam pomysłu na to, jest tak i już.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 735
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022