Operacja oszczędzająca a powrót na 8 h do pracy

Wysłane przez Justi101 

Justi101 (offline)

Post #1

21-11-2017 - 15:29:43

Warszawa 

Cześć, mam pytanie jestem po operacji oszczędzającej 3 tyg. Po zakończeniu radioterapii planuję wrócić do pracy, ale nie wiem czy dam radę na 8 h, bo mam też elementy pracy fizycznej...czy po operacji oszczędzającej i wycięciu węzła wartowniczego tylko i 2 małych obok można się zgłosić o orzeczenie niepełnosprawności takie, że pracuje się 7 h a płacą za 8 h? moja koleżanka po mastektomii i wycięciu węzłów tak miała? Będę wdzięczna za odpowiedź ew. też gdzie mogę się tego dowiedzieć?
Pozdrawiam,Justyna

jano0244 (offline)

Post #2

21-11-2017 - 17:26:47

Mrągowo 

W 2010r. prawo do 7h dnia pracy uzyskiwało się z "automatu" po uzyskaniu stopnia niepełnosprawności (znacznego lub umiarkowanego). Po jakimś czasie nastąpiła zmiana w przepisach i ten "automat" zniknął. Pozostał obowiązek zaliczenia do stopnia co najmniej umiarkowanego, ale do tego doszła jeszcze konieczność przedstawienia zaświadczenia od lekarza prowadzącego (onkologa), o wskazaniu do takiego zmniejszonego czasu pracy. O nadanie stopnia niepełnosprawności trzeba oczywiście się samemu starać, składając wniosek, stając na komisji.
Po drugie, skutki wycięcia węzłów wartowniczych są mniej dotkliwe od wycięcia "wszystkich", a ryzyko pojawienia się obrzęku ręki znacznie mniejsze.
To jednak nie jest przeciwskazaniem do starania się o nadanie stopnia niepełnosprawności, do czego namawiam bezzwłocznie. Najlepiej teraz, kiedy Twoje leczenie jeszcze się nie zakończyło.

Nas dwoje, choroba tylko jedna...

Agaba190 (offline)

Post #3

21-11-2017 - 17:57:10

k/Warszawy 

10 lipca 2014 r. przywrócono 7 godzinny dzień pracy dla osób z umiarkowanym i znacznym stopniem niepełnosprawności, po złożeniu orzeczenia o przyznaniu któregoś z tych stopni.
[www.niepelnosprawni.pl]

[praca.gazetaprawna.pl]

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Tomasz. (offline)

Post #4

21-11-2017 - 18:26:33

Pruszków 

Uzyskanie orzeczenia jest związane z dysfunkcją w zakresie sprawności organizmu. Więc ograniczenie tego funkcjonowania być musi. Odrębną kwestią jest to, jak orzecznik taką dysfunkcję zakwalifikuje i na jaki czas. Żona np. miała operację radykalną ze wszystkimi węzłami i mając choroby metaboliczne i internistyczne po leczeniu otrzymała stopień umiarkowany na stałe.

Justi101 (offline)

Post #5

21-11-2017 - 19:21:32

Warszawa 

Dziękuję:-)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 551
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022