Jak poradzić sobie ze zrostami po mastektomii?
magdalenalena (offline) |
Post #1 08-04-2019 - 21:22:34 |
|
Witam,
Czy ktoś ma jakiś sposób na zrosty pooperacyjne po mastektomii? I czy można w jakiś sposób przeciwdziałać ich powstaniu? Pozdrawiam ![]() |
Krynia58 (offline) |
Post #2 08-04-2019 - 21:59:07 |
Warszawa |
Czy po mastektomii była rehabilitacja? Bo właśnie przez nią można między innymi przeciwdziałać powstawaniu zrostów. Dobrze jest też masować delikatnie okolice blizny. Jeżeli zrosty już powstały, to zlikwidować je bez pomocy rehabilitanta może być trudno.
![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Post #3 09-04-2019 - 11:21:13 |
|
Przez okres pobytu w szpitalu nie było rehabilitacji.
Dopiero w domu ćwiczenia i delikatne masaże były wykonywane samodzielnie, nie pod okiem rehabilitanta. Nie są to duże zrosty, ale jednak są. Czyli w tym momencie radzi Pani wybrać się na profesjonalna rehabilitację? |
Krynia58 (offline) |
Post #4 09-04-2019 - 20:10:54 |
Warszawa |
Jeżeli są zrosty, to myślę że rehabilitacja byłaby wskazana. Specjalista może dobrać odpowiednie ćwiczenia i zabiegi, by je zlikwidować. Może też nauczyć właściwego postępowania w domu.
Czy Babcia miała usunięte węzły? Wtedy rehabilitacja jest niezbędna. ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Post #5 11-04-2019 - 09:03:55 |
|
Był usuwany główny węzeł wartowniczy, reszta węzłów pozostała nieruszona.
|
renatar (offline) |
Post #6 11-04-2019 - 10:17:25 |
sieradz |
Trzeba iść do rodzinnego żeby dał skierowanie do specjalisty od rehabilitacji, on dobiera ćwiczenia. Ja czekałam około dwóch miesięcy kiedy zrobił mi się przykurcz. Teraz sama ćwiczę wg tego czego się nauczyłam.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Ola1979 (offline) |
Post #7 11-04-2019 - 12:09:12 |
Szczecin |
Tak jak napisały moje poprzedniczki konieczna jest rehabilitacja i to jak najszybciej. Lekarz rodzinny lub prowadzący onkolog wyda bez problemu odpowiednie skierowanie, warto jednak wybrać placówkę posiadającą doświadczenie w rehabilitacji kobiet po mastektomii. Ponadto z ZUS przysługuje w całości refundowany wyjazd do specjalistycznego sanatorium. Tu znów wniosek wypełnia lekarz. Warto się o to postarać bo terminy są odległe. Ja takie skierowanie dostałam od lekarza specjalisty rehabilitacji.
Pozdrawiam Ola |