Mastektomia podskórna - prewencyjna

Wysłane przez Leosia 

nell885 (offline)

Post #1

27-01-2016 - 18:28:55

Poznań 

Witajcie ! Ja rowniez jestem obciazona mutacja brca1. W tym roku chce jechac do Gryfic ustalic termin zabiegu z tego co wiem to jest juz problem z terminami na ten rok sad smiley Dzwonilam na poczatku stycznie do NFZ gdzie uzyskalam informacje, ze niestety w tym roku mastektomia prewencyjna rowniez nie wskoczy do koszyka swiadczen gwarantowanych sad smiley a te szpitale ktore wykonuja te zabiegi robia to bezprawnie i zeby ta procedura mogla byc rozliczona wpisuja ją pod innym kodem bo oficjalnie zabieg nie jest refundowany! Paranoja jakas bo faktucznie lepiej zaplacic za leczenie onkologiczne ktore idzie w dziesiatki czy nawet setki tysiecy niz sfinansowac zabieg za ok 20 tys. Takie rzeczy to tylko w Polsce.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-01-2016 - 18:33:11 przez nell885.

logig (offline)

Post #2

02-03-2016 - 03:51:22

Szukam sprawdzonego miejsca w Warszawie do przeprowadzenia mastektomii prewencyjnej z jednoczesnym odtworzeniem piersi.

nell885 (offline)

Post #3

21-03-2016 - 08:45:02

Poznań 

Witam!
Mam 30 lat i mutacje w genie BRCA1 puki co jestem zdrowa W styczniu przejde profilaktyczna mastektomie z rekonstrukcja.
Mam pytanie czy ktoras z Pan ma podobna sytuacje i zdazyla poddac sie profilaktycznej mastektomii przed zachorowaniem wiedzac o mutacji?
Pozdrawiam

hundzik1 (offline)

Post #4

21-03-2016 - 20:04:56

Ja niestety nie zdążyłam, tzn. jedną mam usuniętą profilaktycznie bez rekonstrukcji, w drugiej był rak. Uważam że podjęłaś słuszną decyzję, pisz gdzie robią taki zabieg aby inne mutantki mogły z tego skorzystać. 30 lat to najwyższa pora na zabieg. Ja zachorowałam w wieku 33lat, moja mam w wieku 28lat.

nell885 (offline)

Post #5

21-03-2016 - 21:09:52

Poznań 

Operacje przeprowadza na nfz dr Krajewski w Gryficach. Jeszcze 2 lata temu na zabieg czekalo sie ok 5-6 miesiecy takze wtedy bedac w lipcu zabieg mialabym przeprowadzony pod koniec listopada. Nie zdecydowalam sie wtedy bo lekarze zalecali najpierw ciaze poniewaz nie posiadalam jeszcze dzieci... Obecnie na zabieg czeka sie ok 10- 11 miesiecy poniewaz maja bardzo duzo chetnych Bedac tam kilka dni temu nie zalapalam sie juz na ten rok mam dzwonic w grudniu i ustalac termin na styczen- luty sad smiley takze pozostaje mi tylko grzecznie czekac. W tym roku skoncze 31 wiosen. Mam nadzieje ze dotrwam w zdrowiu do operacji... Minusem jest to ze piersi operowane sa pojedynczo najpierw jedna a w nastepnym terminie czyli za kolejne 10 miesiecy druga sad smiley...

libra1 (offline)

Post #6

22-03-2016 - 23:19:21

Między jedną operacją a drugą czeka się 6 miesięcy w Gryficach Profilaktyczne robią bardzo ładne z implantami anatomicznymi.

Marzena_66 (offline)

Post #7

29-03-2016 - 21:53:28

Warszawa 

Jak to jest,powiedzcie mi dziewczynki,że w tym w/w mieście wykonywana jest ,, legalnie"operacja prewencyjna z jednoczasówką na NF, a w 95% w szpitalach w całej Polsce jest niewykonalna? Pojąć tego nie mogę!

helena76mazury (offline)

Post #8

08-04-2016 - 01:18:22

ostróda 

dziewczyny jestem po operacji prewencyjnej obustronnej mastektomii z jednoczesnym wlozeniem implantow ,w UK, ktora odbyla sie 13 marca.. operacja trwala 3 godz, w szpitalu bylam 4 dni i po tym okresie wyciagnieto dreny (po2 w kazdej piersi). opatrunki sciagnieto po 2 tyg. niestety mam powiklanie -przesunal sie implant w lewej piersi. teraz czekam na zabieg korygujacy, jednak lekarz powiedzial ze to nie bedzie operacja, wiec jestem nieco spokojniejsza. stalo sie to jak siedzialam na łóżku i chcialam sie polozyc .na szczescie implant nie jest uszkodzony .wiec dziewczyny uwazajcie. operacje polecam kazdemu , nie ma co sie bac.

skrzypaczka (offline)

Post #9

11-04-2016 - 08:12:38

Gdańsk 

Dziewczyny!
Ja już jestem po pierwszej operacji! Lewa pierś już zalatwiona, ekspander wstawiony. Za miesiąc pierś prawa. Serdecznie polecam Wielkopolskie Centrum Onkologii na Strzałowskiej. Przemiły personel i wspaniali lekarze. 3majcie się ! Jeszcze długa droga przede mną i wiele bolu, ale wiem dla kogo to robię ! W końcu udalo się dopiąć swego smiling smileyW razie pytań, piszcie.
Powodzenia wszystkim dzielnym kobietkom smiling smiley
Magda

"Tyle było dni do utraty sił,
Do utraty tchu tyle było chwil,
Gdy żałujesz tych, z których nie masz nic,
Jedno warto znać, jedno tylko wiedz, że...
Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy,
Ważnych jest kilka tych chwil , tych na które czekamy"

skrzypaczka (offline)

Post #10

11-04-2016 - 18:11:18

Gdańsk 

Przepraszam poprawiam sie, w poprzednim wątku napisałam wielkopolskie centrum a chodziło mi o Zachodniopomorskie Centrum Onkologii.
Bardzo przepraszam za błąd ale pisze z telefonu.
Pozdrawiam

"Tyle było dni do utraty sił,
Do utraty tchu tyle było chwil,
Gdy żałujesz tych, z których nie masz nic,
Jedno warto znać, jedno tylko wiedz, że...
Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy,
Ważnych jest kilka tych chwil , tych na które czekamy"

Kass (offline)

Post #11

12-04-2016 - 00:49:15

brawo Dzielna dziewczyna. smiling smiley I trzymam kciuki za reszte procesu. okbuziak

marta78 (offline)

Post #12

12-04-2016 - 01:56:41

Olsztyn 

Ja również trzymam kciukiradocha
Kurcze, że też u nas bez wskazań medycznych nie można sobie usunąć drugiej piersi i od razu zrekonstruować. Mam w niej zmianę (gruczolakowłókniak) I teraz mam czekać aż się zezłośliwi? Wolałabym móc ją ciachnąć, pięknie zrekonstruować i żyć w miarę spokojnie. Przynajmniej dwa cycolki byłyby na takim samym poziomie duży uśmiech

iwonaxk (offline)

Post #13

12-04-2016 - 12:08:23

Łódź 

marta78 napisałam ci na pocztę

marta78 (offline)

Post #14

12-04-2016 - 12:24:37

Olsztyn 

iwonaxk - dzięki smiling smiley

libra1 (offline)

Post #15

12-04-2016 - 23:12:42

W Gryficach nie wstawiają ekspandera , od razu silikon Podczas jednej operacji.

agunia123 (offline)

Post #16

29-04-2016 - 16:43:22

Witam, libra1 czy mogłabyś napisać coś więcej o operacji w Gryficach?
Jestem zakwalifikowana na styczeń . Natomiast planowałam tylko mastektomię drugiej piersi ( mam BRCA1 i odjętą pierś po wykryciu raka, teraz chemia), bo choruję na cukrzycę. Dr Krajewski chce jednak robić rekonstrukcję. Ja się mega boję. Opisz pls swoje doświadczenia. Może znasz Ty lu inne dziewczyny kogoś z cukrzycą, kto zdecydował się na rekonstrukcję??

libra1 (offline)

Post #17

29-04-2016 - 22:57:11

Operację z rekonstrukcją znosi się ciężej niż bez ale komfort życia jest większy. Czemu się boisz ? Czy cukrzyca utrudnia gojenie ? W szpitalu pozostaje się ok 7 lub 10 dni po operacji. Sam zabieg trwa dosyć krótko Ja miałam rekonstrukcję z plastyką piersi i przeszczepem brodawki. Miałam duże piersi. Teraz czeka mnie rekonstrukcja drugiej piersi po mastektomii i to dopiero mnie przeraża Najpierw ekspander, potem uzupełnianie potem silikon potem sutek Wolałabym rekonstrukcję od razu. Jak masz pytania to pisz bo nie wiem co tu dodać.

agunia123 (offline)

Post #18

30-04-2016 - 10:02:35

Cukrzyca utrudnia gojenie i ale też "przyjęcie" ciała obcego. Stąd mój niepokój. Dlaczego tak długo pozostaje się w szpitalu? Rozumiem, że silikon różni się od ekspandoprotezy tym, że od razu daje "pełną" pierś, nie ma potrzeby rozszerzania? jak długo po operacji jest ciężko jeśli chodzi o ból? jaka przerwa musi być miedzy jedną operacją a drugą (druga pierś po mastektomii)?

doubleD (offline)

Post #19

30-04-2016 - 10:49:39

London 

ja spedzilam w szpitalu dwa dni po operacji, obustronna mastektomia z rekonstrukcja jednoczasowa (podskorna) i biopsja wartownika po jednej stronie. ja wyglada twoja regulacja cukru ogolnie? jesli masz dobrze uregulowana cukrzyce to ryzyko zwiazane z gojeniem moze nie byc az tak duze.
za to z drenami spedzilam dobre dwa tygodnie po operacji, ale teraz juz sie wydaje ze to sie przydarzylo komu innemu ;-)

silikon daje pelna piers ale musisz miec na nia miejsce, jesli po jednej stronie mialas mastektomie wczesniej to beda chyba musieli wstawic ekspander.

agunia123 (offline)

Post #20

30-04-2016 - 12:39:19

Najpierw będę miała podskórną mastektomię ( prewencyjną) z rekonstrukcją. Rekonstrukcja drugiej piersi ( jestem po mastekrtomii bez rekonstrukcji) po jakimś czasie. Czyli po rekonstrukcji jednoczesnej leży się ktrócej? Jest to dla mnie istotne, bo jestem z warszawy, a operacja w Gruficach, więc musze to jakoś zaplanowac...

Miciumpka (offline)

Post #21

30-04-2016 - 15:18:52

Augustów 

Ja mialam mastektomie podskorna z rekonstrukcja. We wtorek a wyszlam w piątek. Dreny mialam 2 tygodnie.

iwonaxk (offline)

Post #22

30-04-2016 - 18:39:22

Łódź 

ja miałam prewencyjna lewą pierś i wszczepienie ekspandera po prawej stronie podczas jednej operacji, wszystko sie dobrze goiło; dreny kilka dni .

Vega (offline)

Post #23

03-05-2016 - 20:29:49

Warszawa 

Witam ,
też jestem nosicielką BRCA 1 po usunięciu jajników i pierwszej profilaktycznej mastetkomii z rekonstrukcją , wykonaną 19.04.2016 w Gryficach. Byłam na konsultacji w listopadzie 2015 , dzwoniłam do szpitala w grudniu i podano mi termin 19.04.2016 . Za tydzień będę na kontroli i poznam termin drugiego zabiegu. Mam pytanko czy po rekonstrukcji miałyście duży problem z chłonką ? i jak sobie radziłyście . Ja miałam już raz ściąganą i znów się nazbierało po 4 dniach razem z zaczerwienieniem wokół brodawki , mam nadzieję ,że to tylko od płynu .

iwonaxk (offline)

Post #24

05-05-2016 - 17:17:49

Łódź 

nie miałam problemów, chociaz na początku było podejrzenie martwicy brodawki, ale wszystko się dobrze wygoiło

Marzena_66 (offline)

Post #25

09-05-2016 - 17:52:58

Warszawa 

Vega!Jestem cztery tygodnie po jednoczasówce i jeszcze w operowanej piersi zbiera mi się chłonka.Jeżdze do szpitala co 4 dni na ściąganie.Chłonka jest bardzo indywidualną sprawą.Dreny miałam wyjęte w 6 dobie,bo były puste i poszłam sobie do domku.A po dwóch dniach chłonka pokazała sie w piersi. Nie ma na to mądrych. Myslę, że to kwestia węzłów,których nie ma po operowanej stronie piersi.buzki
Taki mam organizm.Z każdym dniem jest jest coraz mniej i mam nadzieję że wkrótce już przestanę jedzdzić na ściąganie i Tobie też tego życzę.serce

dziubas (offline)

Post #26

09-05-2016 - 18:12:27

Gdańsk 

marzenko!serce rachu ciachu i po strachu! duży uśmiechbrawook

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Miciumpka (offline)

Post #27

09-05-2016 - 18:13:58

Augustów 

iwonaxk
chociaz na początku było podejrzenie martwicy brodawki, ale wszystko się dobrze wygoiło

A czym się to objawiało?

Marzena_66 (offline)

Post #28

09-05-2016 - 18:24:02

Warszawa 

Miciumpka,widać chłonkę pod skórą. To tak jakby zrobił Ci się pęcherz po oparzeniu,albo odcisk.Chlupie pod skórą i się przemieszcza.Nic mnie nie boli,ale wygląda nie ciekawie i skóra się troszkę przy tym rozciąga.Niestety.I nie ma mocnych ,żeby ją gdzieś przepchnąć. Masarze nie wiele pomagają.bezradny

Asienka (offline)

Post #29

10-05-2016 - 20:49:53

Witam,
ja mam cukrzycę i w listopadzie 2014 przeszłam prewencyjna mastektomie z jednoczesną rekonstrukcją oraz usunięcie jajników i macicy. Wszystko podczas jednej operacji.
Wszystko goilo się dobrze. Jedyny problem jaki sie pojawił to uczulenie po 3 tygodniach i groźba, że implanty trzeba będzie usuwać sad smiley Okazało się , że to kwestia konkretnych implantów i taka sytuacja pojawia się po ok 2 tygodniach i samoistnie znika.

Marzena_66 (offline)

Post #30

11-05-2016 - 14:32:17

Warszawa 

Miciumpka! Jakas nieogarnieta jestem.Wlasnie przeczytalam jeszcze raz Twoje pytanie.Nie bylo do mnie tylko do iwonaxk.Taka zakrecona jestemduży uśmiechna swoje usprawiedliwienie mam,ze bylam po scyntygrafii kosci i pewnie ten izotop tak mnie otumaniłsad smiley
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 357
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022