korekta zdrowej piersi

Wysłane przez joanna_w29 

joanna_w29 (offline)

Post #1

08-09-2010 - 06:45:42

Szczyrk 

Witam,
jestem po mastektomii podskórnej z jednoczasową rekonstrukcją z użyciem implanta (-u?) silikonowego.

pierś rekonstruowana jest inna niż zdrowa - pełniejsza, bardziej stercząca (kto widział to wie oczko)
a ta zdrowa jakaś taka "klapnięta", bo piersi naturalne tak mają, a poza tym schudło mi się trochę chyba, no i wyszła różnica rozmiaru smutny

proszę dziewczyny, które miały robioną korektę zdrowej piersi, aby napisały coś o tym... prosi
tzn. jaką metodą, gdzie robili wam operacje i jaki jest efekt uśmiech

(ja do pełnego poczucia symetryczności potrzebowałabym po prostu zrobić to samo z drugą i byłoby super, ale nie wiem czy to możliwe pyta)

osoby zainteresowane moimi pracami zapraszam po informacje na mój profil ok
albo przez wiadomość prywatną

b_angel (offline)

Post #2

08-09-2010 - 07:53:28

radom 

Joasiu korektę możesz zrobić ale musisz liczyć się z tym, że rozmiar ostałej piersi i tak Ci się będzie zmieniał wraz z dochodzącymi i odchodzącymi kilogramami chichot

Ja po korekcie (powiększeniu piersi) nie miałam prawie żadnej różnicy ....... niestety potem przy wyjmowaniu portu z rekonstruowanej się ulało trochę płynu, potem się przytyło i niestety jest róznica w rozmiarze i w tej chwili noszę pushup'y i sobie dopycham winking smiley rekonstruowaną język

jeżeli korekta ma polegać na powiększeniu to najczęściej cięcie jest robione pod piersią i wkładany implant pod mięsień albo pod gruczoł - ja mam pod mięsień
przy podnoszeniu - wycina się troszkę skóry i podciąga pierś w ten sposób w górę winking smiley

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

joanna_w29 (offline)

Post #3

08-09-2010 - 08:15:06

Szczyrk 

dzięki angel za odpowiedź uśmiech

Melodyjka (offline)

Post #4

09-09-2010 - 19:47:26

Gdańsk 

Mam podobny problem do Joanny. Pewnie NFZ korekty drugiej zdrowej piersi już nie refunduje. Mnie chirurg coś mówił o lipofillingu. Tylko, że ja jestem szczupła i nie wiem czy wystarczy mi tkanki tłuszczowej....

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-09-2010 - 19:48:02 przez Melodyjka.

joanna_w29 (offline)

Post #5

09-09-2010 - 21:50:37

Szczyrk 

oj to że nie refunduje to wiem i liczę się z tym /niestety smutny/

dla mnie byłoby ważne żeby te obie piersi znowu były w miarę takie same, żebym mogła się rozebrać i żeby nie rzucała się w oczy aż taka różnica
wiem że nie będzie idealnie, ale choć trochę bardziej...

lulu (offline)

Post #6

10-09-2010 - 01:28:10

k/Kwidzyna 

Myślę, że może nie przejmujcie się tak różnicami w wielkości między jedną a drugą piersią. Ja od samego początku, jak jeszcze miałam obie piersi widziałam różnicę w wielkości. Prawa zawsze mniejsza była.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Melodyjka (offline)

Post #7

10-09-2010 - 17:55:40

Gdańsk 

Ja się niestety przejmuję, bo to różnica 1-go nr, to dużo. W bluzkach tego nie widać, bo noszę dobre staniki z kieszonkami, w których są gąbeczki. Od strony większej piersi wyjmuję gąbkę, a przy tej mniejszej zostawiam gąbkę i nic nie podpada. Ale plaża, basen, jestem młoda, kompleksy w sferze intymnej. Niektóre osoby sugerują mi, że powinnam się cieszyć, że nie mam przerzutów, że w ogóle mam zrekonstruowaną pierś....Pewnie, że tak. Cieszę się i doceniam. Myślę, że wkrótce po prostu udam się na konsultacje do plastyka, tylko jeszcze nie wiem gdzie...Jestem z Gdańska, muszę poszukać jakiegoś zaufanego, może znacie?

joanna_w29 (offline)

Post #8

10-09-2010 - 20:00:47

Szczyrk 

Melodyjko myślę podobnie...

prosiłam o opinie osoby które miały korektę i proszę raz jeszcze uśmiech

nie dyskutujmy czy się przejmować czy nie, czy widać czy nie, kto ma gorzej te u których rekonstruowana pierś jest inna niż naturalna czy te którym pierś obcięto

dziękuję.

Melodyjka (offline)

Post #9

10-09-2010 - 20:40:00

Gdańsk 

No tak, ale chyba na razie nikogo takiego nie ma na forum ...Cóż czekamy... Jak będę po konsultacji z plastykiem to wpadnę, ale to za jakiś czas...

agawa (offline)

Post #10

10-09-2010 - 20:51:27

okolice 

Przymierzam się do rekonstrukcji od jakiegoś czasu... długiego załamka I jestem po kilku konsultacjach u różnych plastyków, właśnie w sprawie późniejszej poprawki zdrowej piersi. Żaden z nich mi nie zagwarantował, że poprawiona pierś nie będzie się różnić wielkością od tej zrekonstruowanej. Co więcej, raczej mówią, że na pewno różnić się będzie... Między innymi to mnie wstrzymuje przed podjęciam ostatecznej decyzji o rekonstrukcji. Obawiam się swojego zawodu... po włożonym wysiłku, zainwestowanym bólu, nie wspominając o czasie i pieniądzach (w warunkach warszawskich - pomiędzy 7 a 12 tys zł za poprawienie zdrowej piersi).

ann1 (offline)

Post #11

25-09-2010 - 17:35:08

Witam! Jestem po poprawce zdrowej piersi i w trakcie rekonstrukcji drugiej. W grudniu mam odlanie od tej rekonstruowanej i dopiero wtedy tak naprawdę będę mogła stwierdzić, jak bardzo są do siebie podobne : )

dorotag (offline)

Post #12

03-10-2010 - 16:52:18

Jestem po rekonstrukcji piersi i poprawieniu zdrowej. Zabiegi robiłam w Lublinie, różnica w biustonoszu- żadna, a bez- niewielka. Piersi są w miarę symetryczne, zdrową pierś mam tylko podniesioną, bez tego wyglądały tragicznie- jedna u góry a druga 10 cm niżej. Komfort psychiczny jest tak duży, że bardzo szybko zapomniałam o niewielkim bólu, który się z tym wiązał.

Magda (offline)

Post #13

03-10-2010 - 17:11:29

Jastrzębie Zdrój 

uśmiechgratuluje mądrej decyzji,a ja już rok się waham...uśmiech

anna66 (offline)

Post #14

03-10-2010 - 18:30:36

dorotag, u kogo robiłaś?

dorotag (offline)

Post #15

03-10-2010 - 19:00:22

zabiegi robił mi dr. Chromiński, sympatyczny , młody lekarz

anna66 (offline)

Post #16

03-10-2010 - 19:08:36

wybieram się na konsultację do prof Polkowskiego, podobno też bardzo miły człowiek

joanna_w29 (offline)

Post #17

03-10-2010 - 19:53:58

Szczyrk 

dorotag
Jestem po rekonstrukcji piersi i poprawieniu zdrowej. Zabiegi robiłam w Lublinie, różnica w biustonoszu- żadna, a bez- niewielka. Piersi są w miarę symetryczne, zdrową pierś mam tylko podniesioną, bez tego wyglądały tragicznie- jedna u góry a druga 10 cm niżej. Komfort psychiczny jest tak duży, że bardzo szybko zapomniałam o niewielkim bólu, który się z tym wiązał.

no i właśnie o ten komfort psychiczny sie rozchodzi...

dorotag a jakie to koszta ???

ann1 (offline)

Post #18

03-10-2010 - 20:07:01

Ja za poprawienie zdrowej z małą wkładką zapłaciłam 8 tys. zł

Dortek (offline)

Post #19

04-10-2010 - 00:06:50

A to komfort psychiczny nie podlega pod NFZ?

Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King)

Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać.

Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.

jedna z nas: [www.youtube.com]

joanna_w29 (offline)

Post #20

04-10-2010 - 10:32:22

Szczyrk 

Dortek niestety chyba nie bezradny

mój chirurg sam ostatnio zwrócił uwagę na różnicę rozmiaru, stwierdził że albo można tą rekonstruowaną pomniejszyć albo zdrową powiększyć oczko
zaproponował też wymianę implantu w rekonstruowanej na bardziej anatomiczny, ale chyba wolałabym już tego nie ruszać, tylko poprawić ten zdrowy cyc

mam zgłosić się w marcu nast roku wtedy będziemy się zastanawiać...

ale może bym się skonsultowała gdzie indziej też niezdecydowany

dorotag (offline)

Post #21

04-10-2010 - 18:43:36

Dziewczyny mój komfort psychiczny był refundowany przez NFZ w całości, na pierwszy zabieg wszczepienia ekspandera czekałam 2 tygodnie, na kolejne po 3 i nie słyszałam, żeby któraś czekała dłużej

dorotag (offline)

Post #22

04-10-2010 - 18:47:54

aha, mam implant anatomiczny w kształcie łezki i też całkiem za darmo

Dortek (offline)

Post #23

05-10-2010 - 00:29:27

Joasiu, skonsultuj się jeszcze gdzieś indziej. Ja miałam oszczędzającą i właśnie napomknęłam lekarzom, że może_by_tak_coś_poprawić... Teraz myślą co poprawić, bo jest kilka opcji. Jak tego posłuchałam, to nie wiem, czy jeszcze chcę.

I baaardzo podoba mi się Twój Awatarek.

Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King)

Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać.

Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.

jedna z nas: [www.youtube.com]

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-10-2010 - 00:31:30 przez Dortek.

Następna (offline)

Post #24

22-01-2011 - 18:33:09

Krosno 

Miałam mastektomię na przełomie lipca i sierpnia 2010. 22 grudnia była korekcja blizny (docięcie piękne na chir. plast.) i 7 kwietnia będzie korekta drugiej, zdrowej piersi przez zmniejszenie. Mam ją potwornie wielką i wiszacą niemal do pasa, więc żadna rekonstrukcja tej obciętej nic by mi nie dała. Proteza siłą rzeczy jest też bardzo ciężka. Więc najpierw zmniejszamy zdrową - poprawi mi się komfort fizyczny, co też ważne, a potem, jak będę chciała, można dorobić drugą. Nie wiem, czy będę chciała. (metoda z mięśnia pleców, jakoś tak). Wybraliśmy z drem taką kolejność ( powinna być odwrotna), żebym dyskomfort miała jak najkrótszy. ) Powinno być najpierw odtworzenie, potem zmniejszenie, ale trwałoby to razem ze dwa lata, (ze względu na gojenie, nie terminy) , a ja chcę chodzić w małym staniku jak najszybciej. Wszystko NFZ. I co Wy na to???? tylko ja jestem już starsza panią i bardziej chodzi mi o wygodę - po domu np., niz o te różne takie tam...
(

"...od jutra będzie nam się wiodło coraz to lepiej i lepiej..." pies

magda2411 (offline)

Post #25

23-01-2011 - 12:34:53

Olsztyn 

Następna, nie da się zrobić u Ciebie rekonsrukcji inną metodą, przez samo włozenie protezy bez ruszania mięśni z pleców? Ja miałam taką rekonstrukcję, o której piszesz (LD+ekspanderoproteza)- czyli przeszczepili mi miesień i skórę z pleców, a pod to włożyli jeszcze protezę. Pomijam fakt, ze moja pierś wygląda źle, ale wiesz to jest bardzo poważna operacja. Mnie dziś bardzo często bolą plecy (wycięty mam mięsień), a na ciele blizna za blizną - i z przodu i z tyłu. Wiem, że rekonstrukcje tylko z włożeniem ekspanderoprotezy są mniej inwazyjne. Radziłabym Ci porozmawiać z lekarzem czy istnieje możlwość takiej metody. A najlepiej to pooglądać - na żywo u koleżanek - zrekonstruowane tak i tak.
Pozdrawiam

Sara (offline)

Post #26

25-01-2011 - 16:52:27

Następna, porozmawiaj z drem o metodzie mniej inwazyjnej. Miałam rekonstrukcje obustronną, własnie metodą rozciągania skóry sola fizjologiczną. To nie jest takie straszne. Nawet specjalnie nie boli.Pozdrawiam.

Dana7 (offline)

Post #27

24-02-2011 - 21:22:59

Witam
Ja jestem po rekonstrukcji oraz po "poprawieniu" zdrowej piersi.Miałm robiony zabieg równocześnie. Obecnie nie ma jeszcze dokończonej rekonstrukcji - brak brodawki ale jest już super. Mogę chodzić bez biustonosza i nic nie widać, a nie jestem najmłodsza.Operację miałam robioną w Wrszawie. Tak na marginesie dodam, że z rekonstrukcją czekałam 5 la, a teraz nie mogę zrozumieć dlaczego tak długo zwlekałam.

agawa (offline)

Post #28

24-02-2011 - 22:56:44

okolice 

Dana, proszę, napisz w którym szpitalu, u kogo - zrobili Ci rekonstrukcję równocześnie z poprawieniem drugiej piersi. Bo tak zrozumiełam...?

Jolcia (offline)

Post #29

25-02-2011 - 09:09:00

Tak, Dana, napisz koniecznie. Ja byłam operowana w Magodencie na Fieldorfa i tam też mam zamiar się rekonstruować. Tylko dziwi mnie, że wszędzie są takie dłuuuuuuugie terminy, a mnie mój pan doktor powiedział, żebym po pół roku od zakończenia leczenia przyszła i będziemy robić cycusia, bez czekaniaszok No i tę zdrową też chętnie bym poprawiłachichot

Dana7 (offline)

Post #30

25-02-2011 - 14:35:24

Robiłam w MSWiA w Warszawie, u dr. Witwickiego. Nawet nie czekałam długo bo byłam na wizycie 15 września a operację miałam 21 listopada. Nawet byłam zaskoczona, że tak szybko. Miałam robione obie piersi równocześnie.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 462
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024