korekta zdrowej piersi
dzidenka (offline) |
Post #1 27-10-2011 - 12:58:02 |
|
Witam Dana7 ..ja również dojeżdżam do Warszawy i mam już zakończone uzupełnianie ekspandera solą fizjologiczna .. teraz czekam na wyznaczenie terminu na wszczepienie implantu i korekty drugiej piersi . Mam pytanie czy obie piersi miałaś refundowane przez NFZ . Pozdrawiam
|
malgosia940 (offline) |
Post #2 28-10-2011 - 19:26:22 |
Włocławek |
Witaj dzidenka...za korektę zdrowej piersi będziesz musiała zapłacić 5.000.pozdrawiam
|
Dortek (offline) |
Post #3 31-10-2011 - 14:15:23 |
|
Byłam na kolejnej konsultacji u mojego plastyka. Powiedział, że z powodu radio nie może mi wstawić implanta do mojej oszczędzonej, dwa razy mniejszej od zdrowej piersi. Zaproponował lipofilling oraz zmniejszenie tej zdrowej. Ponieważ oszczędzona jest mocnawo niekształtna żadna operacja zmniejszenia zdrowej nie upodobni jej do tej operowanej. Poza tym zmniejszenie wiąże się z dodatkowymi bliznami i bólem. Dałam sobie spokój.
Czekam na termin lipofillingu. Prawdopodobnie czeka mnie więcej niż 2 zabiegi. Po pierwszym zdecyduję co dalej. Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King) Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać. Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło. jedna z nas: [www.youtube.com] |
MARII (offline) |
Post #4 12-02-2012 - 19:14:23 |
|
Jestem ponad 12 lat po mastektomii. Teraz po rekonstrukcji (2 lata po, miałam założony expandor, który po 10 latach popękał). Jak na razie szału nie ma, pojawiły się wgłębienia od środka tj. od zdrowej piersi? Nie wiem o co chodzi, jadę do RCO - zobaczymy. Niestety, teraz druga pierś wygląda "koszmarnie". Muszę coś z tym zrobić, czy jest szansa na NFZ? Powiem, że jak zakładano mi expandor miałam mieć korektę zdrowej piersi (dostałam na to promesę, ale niestety............ nie doczekałam się). Pozdrowionka
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-02-2012 - 19:15:21 przez MARII. |
KryskaW (offline) |
Post #5 12-02-2012 - 19:22:51 |
Psarskie/Poznań |
Dortek najlepszym uzupełnieniem po zabiegu oszczędzającym jest korekta z komórek macierzystych o które to zabiegi żeby byy refundowane rozpoczełam rozmowy. Trudno jednak na szybkie rezutaty z uwagi na wysokie koszty tego zabiegu. Ae nigdy nic nie wiadomo najważniejsze ,że coś w tym temacie robimy.
Co do korekty zdrowej piersi to bardzo trudny temat do rozmów ale wiem ,że w bardzo szczegónych udokumentowaniach może być szansa ae ja osobiście nie znam takiego przypadku |
MARII (offline) |
Post #6 12-02-2012 - 19:29:45 |
|
Jeszcze jedno pytanko: jak długo "dochodziłyście do siebie" po operacji rekonstrukcji piersi. Ja jestem 6 tygodni i nadal nie mogę się pozbierać, jestem ciągle zmęczona, przytyłam. Muszę nie długo wracać do pracy, ale nie ukrywam, że nie mam siły, jestem "na anty", psychicznie jakoś sobie nie radzę. Po raz pierwszy się mi to zdarza, (operacji w życiu miałam "sporo", ostatnią ok. 6 lat temu), co robić aby to zmienić? Byłam u lekarza rodzinnego po zwolnienie lekarskie cd. i o tym mówiłam, ale nie widzi nic w tym by coś zrobić. Każe mi się gimnastykować i chodzić na spacery. Owszem, na spacery chodzę, ale z gimnastyką - ostrożnie. Pozdrowionka
|
Halinka (offline) |
Post #7 12-02-2012 - 19:39:04 |
|
Ja doszłam bardzo szybko, właściwie po czułam się tak samo jak przed, oszczędzałam się tylko do zagojenia szwów (no, tak ze dwa, trzy miesiące unikałam dźwigania ze względu na szew na plecach), po miesiącu wróciłam do pracy, nie dlatego, że źle się czułam, tylko po prostu była okazja posiedzieć w domu
![]() Marii - może taka Twoja natura, że się wolno regenerujesz? A może jesteś ogólnie osłabiona po prostu ze względu na pogodę? Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-02-2012 - 19:41:30 przez Halinka. |
MARII (offline) |
Post #8 12-02-2012 - 19:46:37 |
|
Chciałabym dokonać korekty zdrowej piersi (jedną mam po rekonstrukcji i wiadomo: wygląda zupełnie inaczej niż zdrowa). Jak długo czeka się np. w Gryficach i czy ktoś robił w Bydgoszczy u dr Bińkowskiego? Jakie macie opinie? Może tez coś o kosztach? Pozdrowionka
|
MARII (offline) |
Post #9 14-02-2012 - 19:30:20 |
|
Witam szanowne Koleżanki! Dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi. Halinko cieszę się, że tak szybko doszłaś do siebie i gratuluję. Niestety, ze mną tak nie jest, ale z dnia na dzień jest lepiej. Myślę, że jest to związane z wiekiem, ale też zapewne z ogólnym osłabieniem. Od 1,5 roku borykałam się z choróbskami: półpasiec - 3 miesiące (koszmar), zapalenie oskrzeli - 2 miesiące, później ponowne przeziębienie (przed operacją). Prawdopodobnie to wszystko decyduje, że tak długo nie mogę "zaskoczyć". Nadmieniam, że do mastektomii czynnie uprawiałam sport (oczywiście rekreacyjnie), za młodu byłam sportowcem - stąd po każdej operacji jakie dotąd przeszłą (7 od 1999r) nie było problemu. No, ale uszy do góry, będzie dobrze.
|
dunia (offline) |
Post #10 14-02-2012 - 21:04:00 |
|
Witaj Marii............chyba nikt z dziewczyn akurat nie zauważył Twojego wpisu...........ja dopiero teraz
![]() Korektę robiłam w Gryficach 4 lata temu-minie w kwietniu,czekałam na termin miesiąc,może dwa.Zapłaciłam wtedy 5tys zł. Oprócz małego implantu włożonego w górną część,pierś została podniesiona i troszkę nadbrany gruczoł od dołu.Bez tej operacji nie potrafiłam siebie zaakceptować,różnica była zbyt widoczna.Jasne,że i tak te piersi całkowicie są różne,ale znacznie lepiej to wygląda niż przed..........powodzenia i służę pomocą jakby co ![]() buziaki |
maniaaa (offline) |
Post #12 16-02-2012 - 01:13:47 |
|
Ja tak samo mam i co zrobiłas ten lipolifting? Ile Cie ma kosztować ten zabieg plus zmniejszenie tej drugiej piersi ? Ja sie zastanawiam bo znalazłam w Warszawie inna metodę i jestem ciekawa co lepiej by wyszło taki film znalazłam i strasznie mnie to zaciekawiło bo po takim wypełnieniu chyba bym nie musiała robić korekty ale musze to skonsultować , jeszcze u tej lekarki nie byłam |
Gabi.Basia (offline) |
Post #14 04-05-2013 - 15:37:53 |
|
Witam! jestem 7 lat po mastektomi piersi w Poznaniu. Wybieram się na rekonstrukcję do Szpitala Specjalistycznego im. T. Marciniaka w Wrocławiu. Mogę mieć robioną rekonstrukcję dwoma sposobami z płata mięśnia grzbietu lub płat z tkanek podbrzusza.
Nie wiem na który sposób się zdecydować ![]() ![]() |
Al_la (offline) |
Post #15 04-05-2013 - 15:47:23 |
k/Warszawy |
W złym wątku zadałaś pytanie.
Tu rozmawiamy o korekcie zdrowej piersi, a nie o rekonstrukcji. Zajrzyj tutaj [amazonki.net] ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Gabi.Basia (offline) |
Post #16 04-05-2013 - 16:09:28 |
|
Al_la Praktycznie ja też muszę mieć korektę zdrowej piersi ponieważ nie uzyskają takiej wielkości jak zdrowa,czyli miseczki D.Myślę że będą równe, chciałabym korektę mieć zrobioną razem z rekonstrukcją ale nie wiem czy jest to możliwe
![]() |
Al_la (offline) |
Post #18 04-05-2013 - 21:02:12 |
k/Warszawy |
Gabi, pytałaś o osoby rekonstruowane we Wrocławiu, a nic nie napisałaś, ze masz zamiar poprawiać zdrową pierś, dlatego podałam Ci link, do wątku, gdzie znajdziesz pacjentki Szpitala Kolejowego we Wrocławiu
![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
bovalino (offline) |
Post #22 28-05-2013 - 12:27:38 |
Niedaszów |
Metalusia , jestem po redukcji piersi , mialam zabieg 21 maja w szpitalu we Wrocławiu na ul. Kamieńskiego - nic nie płaciłam , wszystko miałam robione na NFZ - tak samo rekonstrukcja w ubiegłym roku . Dla nich jest to po prostu dalszy ciąg leczenia onkologicznego . Jestem bardzo zadowolona z opieki i lekarzy . Poczytaj sobie w moim domku , jak było . Podobno odplatność zależy od szpitala - jedne robią za kasę , inne nie . Pozdrawiam
miałam piękne plany......i rozśmieszyłam Boga......teraz nie mam żadnych...........więcej go nie rozśmieszę.......chcę żyć spokojnie |
juggin (offline) |
Post #23 15-08-2013 - 21:25:43 |
|
Witam. 13.08 mialam korektę zdrowej piersi poprzez tzw. podwieszenie. Pierś zostala zebrana od dolu, przesunieta została brodawka, pierś zostala podniesiona do góry- jest teraz wyzej i jest bardziej jędrna i zebrana w sobie. Zabieg przeprowadzany byl prywatnie w Klinice w Szczecinie. Na dzień dzisiejszy wygląda super- jest bardzo zblizona do tej po rekonstrukcji, myślę, że jak sie wygoi będzie prawie identyczna
![]() ![]() |
MIRUSIA6625 (offline) |
Post #24 16-08-2013 - 20:41:11 |
|
Powiadasz, że jesteś zadowolona.
A jak z bólem? Czy cięcie wokół brodawki, a potem pod piersią pionowo? |
juggin (offline) |
Post #25 22-08-2013 - 23:47:48 |
|
Witam.
Bólu nie czulam żadnego, zresztą po pierwszym etapie rekonstrukcji ( ekspander) każdy następny zabieg to juz przyjemność ![]() Faktycznie cięcie jest wokół brodawki ( przeniesienie jej wyżej) oraz pionowo w dół i małe cięcie poziomo pod piersią ( kotwica). Pod piersią minimalnie, jedynie po to aby bardziej ją zaokraglić. Szwy częsciowo zdjete w ósmym dniu po zabiegu, jutro ściagamy wszystkie. Blizna pionowa praktycznie w chwili obecnej mało juz widoczna- cieńka jak przecięcie żyletką, pozioma widoczna bardziej, wokół brodawki wyglada zupelnie naturalnie, a to dopiero 10 dzien. Po zdjeciu szwów będę stosowac maść silikonową- daje u mnie świetne rezultaty ![]() |
MIRUSIA6625 (offline) |
Post #26 23-08-2013 - 07:49:19 |
|
Dzięki bardzo. Ja jestem po DIEP.
Opisuję wszystko na fiolecie. Z wyglądu też jesteś zadowolniona, rozumiem? Jakby co, to pozwolę sobie jeszcze popytać ![]() |
AgaB (offline) |
Post #28 20-03-2014 - 21:19:36 |
Szczecin |
Witajcie dziewczyny
![]() Proszę o pomoc bo już sama nie wiem co dalej. Mastektomię przeszłam pod koniec stycznia i obeszło się bez chemii i bez radio. Po konsultacji z plastykiem w Szczecinie zostały ustalone terminy rekonstrukcji i wszystko jest na dobrej drodze i pierwsza operacja w czerwcu ![]() ![]() Czy coś Wam wiadomo o tym ? czy może któraś robiła obie piersi na NFZ ? I jeżeli tak to jak mam to zrobić żeby zdrową poprawili za darmo ? Będę bardzo wdzięczna za pomoc ![]() |
AgaB (offline) |
Post #30 20-03-2014 - 22:46:48 |
Szczecin |
Tak też słyszałam, że to od lekarza zależy. Już zaczynam dochodzić do wniosku, ze raz na jakiś czas trzeba w siebie zainwestować to i nie ma co za kasą płakać skoro na siebie wydałam. Jak czytałam opinie to dziewczyny chwalą sobie dr Śliwińskiego :-) Ale jeszcze mam czas i mogę popytać :-)
Jeszcze poczekam na badania genetyczne i już bliżej końca :-) |