Profilaktyczna masektomia drugiej piersi
Wysłane przez raczki
raczki (offline) |
Post #1 08-04-2021 - 15:32:55 |
Warszawa |
Cześć,
moja mama nie jest nosicielem BRCA1/2. Czy istnieje szansa profilaktycznej masektomii drugiej piersi z rekonstrukcją ? Jakie czynniki mogą wpływać na decyzję lekarza ? G2,ER 100%,PR<1%,HER2 -,Ki67 <14% z przerzutem do węzłów chłonnych. Przedoperacyjny chemia 4x AC co 2 tyg , 12x paklitaksel. Operacja z zachowaniem skóry + ekspander. Wycięte wszystkie węzły chłonne |
dziubas (offline) |
Post #2 08-04-2021 - 18:38:01 |
Gdańsk |
Ktos na forum opisywał taki przypadek. Nie znajdę tego na pewno!!! Zdaje się , że ta operacja była prywatna, czyli odpłatna. Albo mi sie cos pomyliło. Na pewno ktos sie odezwie, kto lepiej pamieta.
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Tomasz. (offline) |
Post #4 12-04-2021 - 22:59:10 |
Pruszków |
Nie wiem czy mastektomia prosta bez rekonstrukcji jest w ogóle możliwa na NFZ. Leczy się chorobę, lub potwierdzone naukowo jawne zagrożenie jej wystąpieniem.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
raczki (offline) |
Post #5 13-04-2021 - 09:52:47 |
Warszawa |
mamy wyniki rezonansu, które pokazuję guz w drugiej piersi (TK i USG nie potwierdza )
Możemy na tej podstawie próbować jak myślicie ? G2,ER 100%,PR<1%,HER2 -,Ki67 <14% z przerzutem do węzłów chłonnych. Przedoperacyjny chemia 4x AC co 2 tyg , 12x paklitaksel. Operacja z zachowaniem skóry + ekspander. Wycięte wszystkie węzły chłonne |
Wenus304 (offline) |
Post #7 07-07-2021 - 20:20:36 |
Kargowa |
Witajcie dziewczyny:
Jestem rok po profilaktyce zdrowej piersi i 11.06 lekarz na usg wykrył mi torbiel. Na razie jest malutka ma 3mm. A ja już odchode od zmysłów boję się że zrobi się z tego coś złego. Czy są tu dziewczyny które też tak miały? Czy mogę coś z tym zrobić jak mam implant w piersi? Może wy coś doradzicie. Pozdraeiam gorąco i ślę dużo uścisków i buziaków ???????????? |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
515
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022