Profilaktyczna masektomia drugiej piersi

Wysłane przez raczki 

raczki (offline)

Post #1

08-04-2021 - 15:32:55

Warszawa 

Cześć,

moja mama nie jest nosicielem BRCA1/2.
Czy istnieje szansa profilaktycznej masektomii drugiej piersi z rekonstrukcją ?
Jakie czynniki mogą wpływać na decyzję lekarza ?

G2,ER 100%,PR<1%,HER2 -,Ki67 <14% z przerzutem do węzłów chłonnych.

Przedoperacyjny chemia 4x AC co 2 tyg , 12x paklitaksel.
Operacja z zachowaniem skóry + ekspander. Wycięte wszystkie węzły chłonne

dziubas (offline)

Post #2

08-04-2021 - 18:38:01

Gdańsk 

Ktos na forum opisywał taki przypadek. Nie znajdę tego na pewno!!! Zdaje się , że ta operacja była prywatna, czyli odpłatna. Albo mi sie cos pomyliło. Na pewno ktos sie odezwie, kto lepiej pamieta.

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Al_la (offline)

Post #3

12-04-2021 - 20:52:35

k/Warszawy 

Taka operacja nie jest refundowana.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Tomasz. (offline)

Post #4

12-04-2021 - 22:59:10

Pruszków 

Nie wiem czy mastektomia prosta bez rekonstrukcji jest w ogóle możliwa na NFZ. Leczy się chorobę, lub potwierdzone naukowo jawne zagrożenie jej wystąpieniem.

raczki (offline)

Post #5

13-04-2021 - 09:52:47

Warszawa 

mamy wyniki rezonansu, które pokazuję guz w drugiej piersi (TK i USG nie potwierdza )
Możemy na tej podstawie próbować jak myślicie ?

G2,ER 100%,PR<1%,HER2 -,Ki67 <14% z przerzutem do węzłów chłonnych.

Przedoperacyjny chemia 4x AC co 2 tyg , 12x paklitaksel.
Operacja z zachowaniem skóry + ekspander. Wycięte wszystkie węzły chłonne

Tomasz. (offline)

Post #6

13-04-2021 - 11:12:51

Pruszków 

Wpierw biopsja. Później inne czynności. Jeśli to rak to chemia jako leczenie systemowe działa też na niego.

Wenus304 (offline)

Post #7

07-07-2021 - 20:20:36

Kargowa 

Witajcie dziewczyny:
Jestem rok po profilaktyce zdrowej piersi i 11.06 lekarz na usg wykrył mi torbiel. Na razie jest malutka ma 3mm. A ja już odchode od zmysłów boję się że zrobi się z tego coś złego. Czy są tu dziewczyny które też tak miały? Czy mogę coś z tym zrobić jak mam implant w piersi? Może wy coś doradzicie.
Pozdraeiam gorąco i ślę dużo uścisków i buziaków ????????????

Tomasz. (offline)

Post #8

07-07-2021 - 22:21:16

Pruszków 

To zmiana na poziomie progu detekcji aparatu USG. Do obserwacji i ponownego badania obrazowego za 3 miesiące.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 515
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022