Drugie starcie - rozmowy codzienne
monik (offline) |
Post #4 11-05-2016 - 13:12:26 |
Łódź |
Małgoniu,
trzeba się trzymać tego, ze zmienią chemię i ta dla odmiany zadziała! wiem, że jest Ci ciężko, dopadają Cię wątpliwości i zrezygnowanie ale przecież najłatwiej się poddać a my się nie poddajemy nie? trzeba poczekać na opinie lekarzy i posłuchać tego jakie leczenie zaproponują... trzeba ufać, że medycyna potrafi sobie z tym poradzić, masz siłę walki i dasz rade i teraz! dasz. |
domina13 (offline) |
Post #6 11-05-2016 - 13:28:27 |
Piotrków Tryb. |
małgonia ale u Ciebie przynajmniej go wytną ,a mój od ponad roku siedzi sobie wokół blizny i tkance tłuszczowej i nie ma zamiaru się wynieść 4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014); Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF |
monik (offline) |
Post #8 11-05-2016 - 14:37:54 |
Łódź |
Małgoniu,
to jest sytuacja, w której świat wali się na tzw. łeb i szyję... z drugiej strony nie ma wyjścia, jak się pada na ziemię to trzeba wstać i iść dalej, taka nasza natura i takie nasze możliwości, umiemy się spiąć, zmobilizować i pokazać że mamy coś do powiedzenia... wierzę, że po chwili zwątpienia, smutku i żalu przyjdzie właśnie ten moment - mobilizacja, ja się nie poddam, właśnie że wygram. Dookoła przecież mnóstwo takich przykładów. Ile można? wiele. więc pomarudź nam tu jeszcze trochę i do boju |
Tomasz. (offline) |
Post #11 11-05-2016 - 16:40:18 |
Pruszków |
Małgosiu, lekarze powinni uderzyć w HER-y. Tego nie miałaś. Najlepszym atakiem jest docetaksel+trastuzumab+pertuzumab. Jeśłi minęło co najmniej rok od zakończenia herceptyny (trastuzumab) - wznowa nastąpiła w okresie przerwy w podawaniu leków to są ośrodki, które takie leczenie proponują. Tańszym (ale i nieco gorszym) rozwiązaniem jest połaczenie Lapatynibu z Xelodą (kapecytabina). To leczenie przysługuje Ci w każdym ośrodku onkologicznym. Dobrze byłoby sprawdzić receptory z tej wznowy- po radioterapiach i chemioterapiach cechy nowotworu mogą ulec przeobrażeniu (utracić pewne cechy, zyskać inne cechy). To by pozwoliło leczyć w sposób bardziej celowany (więc najkorzystniejszy). Jeśłi nie ma przerzutów odległych to trwała remisja jest osiągalna realnie.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
lulu (offline) |
Post #12 11-05-2016 - 17:04:33 |
k/Kwidzyna |
Małgoniu pogadaj z lekarzem, może coś zaaplikowaliby przed operacją, bo to tak wygląda, jakby podczas operacji "zarażali" Ciebie znów. Czytałam gdzieś, że podobno istnieje możliwość, ze podczas operacji może dojść do "skażenia".
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-05-2016 - 17:05:45 przez lulu. |
monik (offline) |
Post #13 11-05-2016 - 17:31:51 |
Łódź |
Małgosiu,
Tomasz (jak zwykle ) mądrze pisze, najlepszy zestaw teraz to docetaksel+trastuzumab+pertuzumab ale musiałabyś szukać ośrodków, które maja badania kliniczne z tym lekiem bo nie jest refundowany przez nfz. Poczekaj na informację od lekarzy ale zawsze dobrze już podpytać o leczenie mając trochę rozeznanie. Miałaś robione badania, usg, scyntygrafię, tomograf? |
małgonia (offline) |
Post #15 11-05-2016 - 18:24:34 |
Niepołomice |
Miałam dzisiaj Usg scyntygrafie ok. 2 m-ce temu i prześwietlenie płuc w poniedziałek mam mammografię i usg piersi brzuch i kości w porządku a o prześwietlanie płuc z tego wszystkiego dzisiaj nie zapytałam ale mam nadzieję że też ok .A gdzie ja mam pytać o takie badanie kliniczne
|
lulu (offline) |
Post #18 11-05-2016 - 19:28:39 |
k/Kwidzyna |
W dużych ośrodkach lekarze wiedzą o badaniach klinicznych.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
małgonia (offline) |
Post #23 12-05-2016 - 08:53:39 |
Niepołomice |
Tomaszu,ja ER i PGR miałam ujemne a HER2 +++ 100% SILNA REAKCJA miałam 4 AC i rok Herceptynę którą skończyłam w maju 2014 i w sierpniu już miałam wznowę w węzłach usunęli mi wszystkie przeszłam 4 taxany i 25 naświetleń przy pierwszym razie też miałam naświetlania tylko na lożę po guzie bo wtedy wartownik był czysty
|
dziubas (offline) |
Post #24 12-05-2016 - 09:06:57 |
Gdańsk |
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Tomasz. (offline) |
Post #25 12-05-2016 - 09:12:47 |
Pruszków |
Czyli to potwierdza poprzednie zdanie, że trzeba u Ciebie uderzyć w HER-y. Trochę się dziwię, że przy braku obecnosci receptorów steroidowych i obecnej nadekspresji HER2 od samego początku nie zostały podane taksany tylko AC, która w rakach takich jak Twoj nie jest najbardziej optymalną. Ważne, że wznowę stwierdzono w jakiś czas po zakończeniu leczenia (a nie w trakcie)- jest duża szansa dobrej odpowiedzi na leczenie celowane.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
monik (offline) |
Post #27 12-05-2016 - 10:08:42 |
Łódź |
Tomasz dobrze piszesz, ja przy podobnym typie miałam 4 AC + 2 taksany + herceptyna przez rok, nawrót miałam no ale to inna para kaloszy Przy nawrocie każdy lekarz mówił, że najważniejsze to uderzyć w HER'y. zestawik docetaxel+ herceptyna+perjeta daje radę. No ale jak pisałam wyżej to niestandardowe leczenie realne w zasadzie wyłącznie w badaniach klinicznych. Pamiętam, że alternatywą mojego leczenia był Lapatynib + xleoda i lekarz podkreślał, że jest to mniej zaawansowany lek ale wiele kobiet jest nim leczonych skutecznie. Małgoniu, moim zdaniem szukaj jakiegoś jeszcze innego ośrodka co by skonsultować swój przypadek, masz do tego prawo i wcale nie oznacza podważanie opinii innych lekarzy.
|