Zometa
ajaka (offline) |
Post #4 21-08-2010 - 22:32:52 |
40km od Warszawy |
Oczywiście!!!!! W czwartek będę w CO to zapytam ile w tej chwili dokładnie kosztuje......Kupowałam ją kilka miesięcy temu....sprawdzę czy nie podrożała, bo zastanowiła mnie cena którą ty podałaś....
"Jeszcze nigdy tak nie było żeby jakoś nie było.." ....Szwejk |
zurawina (offline) |
Post #5 21-08-2010 - 22:59:45 |
|
sorki, że się wtrące
to Wy musicie kupować za swoje pieniadze taki drogi lek?? 1450 , 1700 zł to kupe kasy za lek to NFZ nie refunduje zomety dla chorych na kosci? jestem w lekkim szoku ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Niemiecki biolog Otto Heinrich Warburg zdobył Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny za odkrycie, że metabolizm guzów złośliwych RAKA jest w dużej mierze uzależniony od spożycia glukozy.Glukoza to strawiony cukier w organizmie człowieka. Rak żywi się cukrem. Nie jedz cukru, nie dostarczaj komórkom rakowym paliwa. To najłatwiejsza rzecz jaką można zrobić dla siebie. |
renatarzeplinska (offline) |
Post #7 22-08-2010 - 10:04:02 |
|
Ja natomiast uważam że przy leczeniu raka piersi z przerzutami na kościNFZ refunduje koszty zomety ,natomiast,jeżeli zometa jest stosowana profilaktycznie wówczas koszty ponosi pacjent/czyt.porady exsperta/Pozdrawiam wszystkie dziewczyny na forum.
|
Al_la (offline) |
Post #8 22-08-2010 - 10:29:56 |
k/Warszawy |
Niestety, nie jest tak, jak piszesz.
NFZ nie refunduje Zomety przy przerzutach twierdząc, że nie jest skuteczna jeśli pacjent wcześniej był leczony np. Bonefosem. W przypadku przerzutów pacjenci dostają Sindronat w tabletkach, Aredię lub Pamifos we wlewach. Na Zometę można dostać receptę od onkologa, który przyjmuje prywatnie i niestety trzeba za nią zapłacić. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2010 - 10:30:36 przez Al_la. |
Post #9 22-08-2010 - 11:04:14 |
|
Jestem zdruzgotana tą wiadomością,na świecie takie leczenie jest zarejestrowane a u nas z tego co tu czytam to tylko pomarzyć .koszmar-TRzeci Swiat
|
Post #12 22-08-2010 - 22:01:23 |
|
aktualnie uważa się.że zometa lub bonefos sąbezoiecznymi lekami,które zmniejszają ryzyko nawrotu choroby nowotworowej u chorych a rakiem hormonozależnym.Wpolsce takie leczenie profilaktyczne nie jest zarejestrowane w tym wskazaniuMożna zakupić ten lek w dawce 4mg co 6 miesięcy w cenie1850zł za4mg Tak bardzo chciałabym znać odpowiedż Pani minister kopacz co na tą NFZ.Wiadomo że w innych krajach UNIItakie leczenie jest refundowane .Tak więc w polsce chemia niestandardowa jest na tyle ile wystarczy pieniędzy i trzeba uważać aby pracownicy NFZ otrzymali porządne podwyżki i dobrze się bawili .pytam gzie są pieniądze znaszych składek ./Mnie potrącaną składkę ZDROWOTNĄ i RENTOWĄprzez35lat nigdy nie chorowałam,i co mam teraz BANGLADESZ
|
Post #13 22-08-2010 - 22:06:39 |
|
Szok jeszcze lepiej 4 mg jak pisze ajaka co miesiąc .
|
Post #16 23-08-2010 - 10:54:22 |
|
j2003 jak się okazuje lek jest bardzo dobry dla ciebie i cieszę się ogromnie że jest taka poprawa. Najwyrażniej stać cię na kupno tego leku ,mnie też stać,lecz ja myślę o tych ,którzy naprawdę nie mogą sobie na to pozwolić.Jakie jest ich samopoczucie.gorąco pozdrawiam i trzymam kciuki
|
ajaka (offline) |
Post #17 23-08-2010 - 12:39:57 |
40km od Warszawy |
Renatko nikogo nie interesuje czy ktoś ma kasę czy nie.......ja w 2009r zaczęłam brać zometę.....3 wlewy dostałam refundowane przez NFZ.....to było pod koniec roku......a od nowego roku zabrali mi zometę chociaż miałam zgodę NFZ na refundację......od tamtej pory musiałabym płacić z własnej kieszeni gdyby nie dobre serduszko Danki 58.....pisałam do dyrektora CO w Warszawie,do NFZ-tu, do Rzecznika Praw Pacjenta, znajoma reporterka próbowała nagłośnić sprawę...i co? i dupadupa......od Rzecznika dostałam taką odpowiedź [archiwum2.amazonki.net] ....... W naszym kraju żeby się leczyć musisz mieć kasę i sama wiedzieć jak powinni cię leczyć....czytać o nowościach i mieć lekarza, który jest na nie otwarty...... czasem jednak i to nie wystarczy jeśli nie masz dobrych układów z Szefem tam na górze......
"Jeszcze nigdy tak nie było żeby jakoś nie było.." ....Szwejk |
Post #18 23-08-2010 - 13:20:27 |
|
Cieszę się że problem z lekami refundowanymi na raka został przez nas zauważony.Zanim zachorowałam na tę chorobę nie miałam bladego pojęcia, że istnieją leki na które nie stac pacjętów/może nawet nie wiedzą ,że takie są/.Uważam że AMAZONKI to prężne stoważyszenie ,które mogłoby się zająć tym problemem.Ajaka całkowicie zgadzam się z tobą ,trzeba mieć kasę i mieć dużą wiedzę na temat leczenia,lekarza ,który poświęci ći więcej czasu niż 3minuty poniważ na korytarzu czeka na wizytę dziki tłum.Natomiast prywatne konsultacje trwaą godzinę ,ale to już niestety kosztuje . Na forum śledze teżkomentarze na temat herceptyny,ten sam problem nie wszystkim się należy. Pozostawiam to bez komentarza .ajaka myśle często o Tobie i modle się .
|
j2003 (offline) |
Post #20 24-08-2010 - 13:55:45 |
Żyrardów |
Gdy moja małżonka spytała w lokalnej aptece czy nie mogliby nam sprowadzić zomety podano cene 1800 zł. Po stwierdzeniu ,że w aptece CO kosztuje 1425 zł i że jest to cena europejska zaproponowano nam cene 1520 tzw. cene po kosztach własnych. Tak więc szukaj bo mozna taniej.
|
Perełka (offline) |
Post #21 24-08-2010 - 18:51:36 |
|
Nie, słuchajcie, mnie ta cena naprawdę powala.
Nie znam tego leku, ale jeśli na miesiąc trzeba wydać tyle kasy to........... skąd ją wziąć? moim zdaniem ten lek powinien być refundowany. Jeśli jest tak skuteczny to wszyscy chorzy powinni mieć do niego dostęp, ci ubożsi również. dziwie się, że jeszcze nikt się tym nie zajął. |
ewa m (offline) |
Post #25 25-08-2010 - 20:24:16 |
Gdynia |
brak słów ,pracujemy całe życie niektóre z nas 10-20-30lat wiele z nas kobiet pracujacych wogóle nie zachoruje ,a jeżeli się już przytrafi to nie ma funduszy na leczenie skończył się już dawno sen o leśnej górze
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-08-2010 - 20:31:52 przez ewa m. |
zurawina (offline) |
Post #28 26-08-2010 - 11:06:57 |
|
To super , ze za 1500 zł chociaż nadal mnie to przeraża, że musicie płacić.
Biedny człowiek, samotny nie ma szans . Tak to wygląda. Smutne. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Niemiecki biolog Otto Heinrich Warburg zdobył Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny za odkrycie, że metabolizm guzów złośliwych RAKA jest w dużej mierze uzależniony od spożycia glukozy.Glukoza to strawiony cukier w organizmie człowieka. Rak żywi się cukrem. Nie jedz cukru, nie dostarczaj komórkom rakowym paliwa. To najłatwiejsza rzecz jaką można zrobić dla siebie. |
zurawina (offline) |
Post #30 26-08-2010 - 12:25:17 |
|
podawany przy przerzutach do kości , nie refundowany jak wczesniej chory brał inne leki typu bonefos
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Niemiecki biolog Otto Heinrich Warburg zdobył Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny za odkrycie, że metabolizm guzów złośliwych RAKA jest w dużej mierze uzależniony od spożycia glukozy.Glukoza to strawiony cukier w organizmie człowieka. Rak żywi się cukrem. Nie jedz cukru, nie dostarczaj komórkom rakowym paliwa. To najłatwiejsza rzecz jaką można zrobić dla siebie. |