Porada w sprawie leczenia

Wysłane przez Marek1234 

Marek1234 (offline)

Post #1

30-05-2018 - 13:41:00

Piasek 

Witam, mam takie pytanie mama miała raka piersi kilka lat temu,niestety choroba wróciła ma przerzuty do kości , płuc i nerek. Wiem ze wcześniejszy guz był prawie 3 razy ujemny. Prawdopodobnie mama będzie miała chemię i strasznie boli ja noga ma mieć jakieś naświetlania . Jakie są rokowania w leczeniu tak rozległych przerzutów .

Tomasz. (offline)

Post #2

30-05-2018 - 15:48:50

Pruszków 

O rokowaniach powiedzieć nie sposób - zależy to od progresji choroby i niewydolności narządowej. Nie wiemy nic odnośnie odbytych schematów leczenia- nie można więc zaryzykować- co będzie skuteczne, co nie. Nieznany czas od zakończenia poprzedniego leczenia do jawnej choroby rozsianej. Za dużo zmiennych.
Prawdopodobnie będzie zaordynowane leczenie systemowe (chemioterapia ogólnoustrojowa) i radioterapia na zajęte (naciekające) okolice kośćca.
Zmiany metastatyczne do nerek- bardzo rzadko się to w raku piersi obserwuje. Czy to pewne?? A może jest nowotwór nerki w stanie rozsianym??

Marek1234 (offline)

Post #3

30-05-2018 - 16:53:08

Piasek 

W rezonansie magnetycznym w opisie jest napisane ze zmiany metastatyczne w nerkach i jakieś guzy w wielkości 20x30 mm .

marzusia (offline)

Post #4

30-05-2018 - 18:16:50

Cieszyn 

Badano histopatologicznie zmiany przerzutowe? No bo właśnie nie wiadomo czy to czasami nie pierwotny nowotwór nerki A jeśli przerzuty z piersi to mogło dojść do zmiany receptorów. To że rak był trójujemny nie znaczy że przerzuty też będą trójujemne A od tego zależy jakie będzie leczenie

Marek1234 (offline)

Post #5

30-05-2018 - 21:56:39

Piasek 

Dopiero w poniedziałek będzie wyznaczona data biopsji gruboiglowej, jak będę miał więcej wyników to wtedy napisze i mam nadzieje ze ktoś mi wyjaśni jakie są rokowania itd bo narazie to dużo jest niewiadomych . Dziękuje bardzo za te odpowiedzi które padły bo przynajmniej wiem ze mogę liczyć na to forum smiling smiley

Tomasz. (offline)

Post #6

31-05-2018 - 12:40:42

Pruszków 

W pierwszej kolejności wyjaśniłbym kwestię zmian w nerkach. One wymagają najbardziej najpilniej weryfikacji his-pat. Z płuc pobiera się bronchoskopią, ale jeśli zmiany są położone obwodowo to trudno jest do nich dotrzeć.

braja (offline)

Post #7

01-06-2018 - 22:31:19

A ja bym się w pierwszej kolejnosci zainteresowała bolącą nogą. To może być zakrzepica!

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 696
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024