Porada w sprawie leczenia
Wysłane przez Marek1234
Marek1234 (offline) |
Post #1 30-05-2018 - 13:41:00 |
Piasek |
Witam, mam takie pytanie mama miała raka piersi kilka lat temu,niestety choroba wróciła ma przerzuty do kości , płuc i nerek. Wiem ze wcześniejszy guz był prawie 3 razy ujemny. Prawdopodobnie mama będzie miała chemię i strasznie boli ja noga ma mieć jakieś naświetlania . Jakie są rokowania w leczeniu tak rozległych przerzutów .
|
Tomasz. (offline) |
Post #2 30-05-2018 - 15:48:50 |
Pruszków |
O rokowaniach powiedzieć nie sposób - zależy to od progresji choroby i niewydolności narządowej. Nie wiemy nic odnośnie odbytych schematów leczenia- nie można więc zaryzykować- co będzie skuteczne, co nie. Nieznany czas od zakończenia poprzedniego leczenia do jawnej choroby rozsianej. Za dużo zmiennych.
Prawdopodobnie będzie zaordynowane leczenie systemowe (chemioterapia ogólnoustrojowa) i radioterapia na zajęte (naciekające) okolice kośćca. Zmiany metastatyczne do nerek- bardzo rzadko się to w raku piersi obserwuje. Czy to pewne?? A może jest nowotwór nerki w stanie rozsianym?? ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
marzusia (offline) |
Post #4 30-05-2018 - 18:16:50 |
Cieszyn |
Badano histopatologicznie zmiany przerzutowe? No bo właśnie nie wiadomo czy to czasami nie pierwotny nowotwór nerki A jeśli przerzuty z piersi to mogło dojść do zmiany receptorów. To że rak był trójujemny nie znaczy że przerzuty też będą trójujemne A od tego zależy jakie będzie leczenie
|
Marek1234 (offline) |
Post #5 30-05-2018 - 21:56:39 |
Piasek |
Dopiero w poniedziałek będzie wyznaczona data biopsji gruboiglowej, jak będę miał więcej wyników to wtedy napisze i mam nadzieje ze ktoś mi wyjaśni jakie są rokowania itd bo narazie to dużo jest niewiadomych . Dziękuje bardzo za te odpowiedzi które padły bo przynajmniej wiem ze mogę liczyć na to forum
|
Tomasz. (offline) |
Post #6 31-05-2018 - 12:40:42 |
Pruszków |
W pierwszej kolejności wyjaśniłbym kwestię zmian w nerkach. One wymagają najbardziej najpilniej weryfikacji his-pat. Z płuc pobiera się bronchoskopią, ale jeśli zmiany są położone obwodowo to trudno jest do nich dotrzeć.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
696
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024