Przerzuty do kości

Wysłane przez Amazonki.net 

karo_olla (offline)

Post #1

05-06-2019 - 16:09:23

Witam
Znowu mam pytanie. Czy łączy się chemioterapie z radioterapią przy przerzutach do kości? Onkolog mojej mamy narazie nic nie mówi o radioterapii. Natomiast ortopeda dzisiaj powiedział, że moja mama powinna jak najszybciej mieć wprowadzoną radioterapie. Jeździmy co tydzień na wlewy pxl i mniej więcej co miesiąc Osporil, narazie 3 dawki. Czy powinna być ta radio? Czy to już nie za dużo?

Tomasz. (offline)

Post #2

06-06-2019 - 09:12:03

Pruszków 

Ja bym nie łączył paclitaxelu z osporilem z radioterapia. Czy rak jest HER2 dodatni? Są jakieś problemy z innymi narzadami? Rzadko podaje monoterapie takasnu przy izolowanych przerzutach tylko do kości bez HER2 3+

karo_olla (offline)

Post #3

06-06-2019 - 21:51:31

Her jest ujemny. Nie ma przerzutów do innych narządów ani węzłów. Mama ma przerzuty do kości i patologiczne złamanie th6. Ortopeda przepisał gorset i powiedział właśnie, że jak najszybciej by wprowadził radioterapie, nawet wypisał skierowanie.

karo_olla (offline)

Post #4

06-06-2019 - 21:53:36

Ani nie ma problemów z innymi narządami, wszystko dobrze. Tylko ten bolący kręgosłup i ból promieniujący od żeber do bioder.

karo_olla (offline)

Post #5

19-06-2019 - 21:44:40

Znowu nasunęło mi się nowe pytanie... czy łączy się Osporil z Denosumab? W sensie Osporil co miesiąc, a Denosumab raz na pół roku, czyli wszystko zgodnie ze wskazaniami na ulotce. Z tego co czytam i rozumiem to te leki mają różne mechanizmy działania. Może połączone dają lepszy rezultat? A może ktoś tak ma połączone? Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

Tomasz. (offline)

Post #6

20-06-2019 - 21:42:20

Pruszków 

Teoretycznie można połączyć bisfosfoniany z denosumabem. Pytanie odnośnie interakcji wzajemnych i przyrostu skuteczności trzeba kierować do lekarzy leczących. Zbyt poważna sprawa, aby tu się wypowiadać na ten temat. Z resztą i tak są to leki z przepisu lekarza- musi lekarz te leki zaordynować. Nie przypominam sobie na tym Forum sytuacji łączenia obu leków. Natomiast były pojedyncze przypadki gdy stosowano denosumab po niepowodzeniu w leczeniu kwasem zolendronowym. O odwrotnym kierunku- nie słyszałem.

beata40 (offline)

Post #7

21-06-2019 - 06:22:24

Bieszczady 

Tomasz. To ja jestem takim odwrotnym przypadkiem - od 5 lat przerzuty do kości, więc 5 lat temu zaczęłam zomikos. Brałam go 2 lata. Potem przez 2 lata była xgeva. Potem rok bez leków na kości. Teraz od nowa rozpoczęłam zomikos - aby kości mniej bolały. Myślę, że moja onkolożka wie co robi. Czekam na kolejną tomografię. Ostatnia w kwietniu była opisana, że jest poprawa w kościach - z pewnością jest to efekt leczenia (a wtedy od roku nic na kości nie brałam). Dziwne, ale mimo takiego leczenia nie mieszczącego się w standardach nie jest bardzo źle. Pozdrawiam.

karo_olla (offline)

Post #8

21-06-2019 - 09:44:50

Dzięki za odpowiedź. Narazie się nie zapytam naszej onkolog, bo raczej jest średnio rozmowna, a za dwa tygodnie mama ma mieć wlączoną radioterapie. Nie chce już przesadzać. Zresztą z tego co czytam to lepiej mieć coś jeszcze w zapasie i w razie W. I przede wszystkim poczekam jeszcze na kontrolny tomograf.

Tomasz. (offline)

Post #9

21-06-2019 - 09:51:56

Pruszków 

Beata, u Ciebie był powrót do bisfosfonianów po denosumabie, ale rozpoczęcie było od bifosfonianów. Te ostatnie np. są p.wskazane w niewydolności nerek. Częściej występuje martwica kości szczęki. Stąd są b.różne dawkowania, od 1 podania na miesiąc do jednego na 3 miesiące, a nawet na 6 miesięcy. Są to leki nie tylko wyłącznie z przepisu lekarza, ale i podawane w ramach pobytu jednodniowego pod okiem fachowego personelu.

misiek (offline)

Post #10

13-09-2019 - 15:55:58

jaworzno 

Witam . Mam prośbę , mam raka trójujemnego , po obustronnej mastektomi , rok temu , byłam na badaniu klinicznym pembrozulimabem , chemią immunologiczną, zaczeły sie już rok temu bóle ramion , miałam w końcu zrobioną scytografię i wynik , lędziwie kręgosłupa do badania rezonansem czy , nie jest to meta . Rezonans wykazał zwyrodnienia , to samo kolano, w barku uszkodzenia kaletki . Dostaje leki niesterydowe , biore 4000tyś wit d. . Ale te stawy bardzo mnie bolą , ostatnio bardzo w nocy bolą mnie kości miednicy , szczęki , kości na głowie , skroniach,

proszę napiszcie czy po chemii jest to normalne, byłam u reumatologoga te leki mi nie pomagają , co mogłabym jeszcze zrobić . jestem 15 miesięcy po chemii . Pozdrawiam

Anna córka Kasi (offline)

Post #11

13-09-2019 - 19:05:30

Warszawa 

Misku, a moze to wcale nie jest problem onkologiczny, tylko np. Masz bolerioze... sama ostatnio przeszlam leczenie i kazdego uczulam, ostrzegam. Bolerioze bada sie z krwi, wiec jesli pytasz, w jakim kierunku sie przebadac, to wlasnie ta choroba przechodzi mi do glowy...

Post #12

13-09-2019 - 19:07:39

Warszawa 

A poza tym, jesli onkologicznie, to oczywiscie Pet. To tak na moj rozumek...

misiek (offline)

Post #13

13-09-2019 - 19:42:54

jaworzno 

Aniu .dziękuje , miałam 2 razy kleszcza , robiłam badania z 5 lat temu , miałam powikłania od razu przy chemii , byłam przy badaniu immunoterapią , w związku z tym nie wiedziałam co wywołuje stany zapalne stawów , po operacji brałam tylko pembrolizumab i straszne bóle stawów , bardzo żałuje że tego nie przerwałam , ale nie miałam odwagi , a w gliwicach najpierw mi mówili że żle ćwiczę ręką , po 7 miesiącach , jak miałam bóle w kregosłupie , to dopiero wtedy scytografia.
pytałam o wapń , mój lekarz twierdzi żadnych suplementów , jak pytałam o wit d , powiedziałał 1000 , biorę 4000 tyś , a w badaniach mam poziom 28 .

Ale poczytałam na forum , do kogo mam się zwrócić o badanie densytometrię i osteoporozę ,
Jak piję sodę oczyszczoną i się nią smaruję to mi pomaga , tak mi doradziła , dziewczyna w gliwicach . Ale boję się pić .

misiek (offline)

Post #14

13-09-2019 - 19:51:07

jaworzno 

witam czy pet , prześwietli od stóp do głowy. Tylko z petem jest tak że miałam robiony w 2017 i kręgosłup mi świecił . A w rezonansie zwyrodnienia. Rośnie mi ob już 40 . pozdrawiam

misiek (offline)

Post #15

13-09-2019 - 19:54:37

jaworzno 

Aniu , jakie badania zrobiłaś bo z tego co wiem , nie z wszystkich badań wychodzi.

Tomasz. (offline)

Post #16

13-09-2019 - 19:54:59

Pruszków 

Misiek, zadaj pytanie tu: [amazonki.net]
Na razie nie masz stwierdzonych przerzutów do kości. I oby takowych nie było- w rakach trójujemnych dość rzadko spotyka się przerzuty do kośćca.

Post #17

13-09-2019 - 21:01:26

Warszawa 

Robilam tradycyjny Elisa i pozniej test potwierdzenia WB. Wiem, ze nie u kazdego wyniki sa miarodajne. Wyniki porowuje sie ze stanem pacjenta i objawami chorowy (bole stawow, kosci itp). Ja nie mam innych chorob, wiec skojarzenie objawow z choroba jest prostrze. U pacjentow z roznymi innymi schorzeniami pewnie trudniej jest jednoznacznie stwierdzic borelioze. Ale zrob badania.

misiek (offline)

Post #18

13-09-2019 - 21:45:49

jaworzno 

Tomasz dziękuję , po ostatnich wpisach bardzo fachowo mnie pokierowałeś dziękuję , nie wiedziałam gdzie to mam wpisać , dziękuję pozdrawiam

misiek (offline)

Post #19

13-09-2019 - 21:48:07

jaworzno 

Ania bardzo dziękuję pozdrawiam , mieszkam na śląsku i nie wiem jak z tymi stawami sobie poradzić , już mam uszkodzone ramię , a tu postępuje dalej , pozdrawiam bardzo.

Post #20

13-09-2019 - 21:59:01

Warszawa 

Gdyby okazalo sie, ze to brelioza to leczy sie antybiotykami od 4 do 6 tyg. W chorobie zaawansowanej, tak jak byc moze Ciebie, leczenie moze byc w formie dozylnej. Ze stawami nie wiem co robic, bo szczesliwie nie mialam jeszcze zaatakowanych. Ale chorzy na borel. pisza, ze po podanuu antybiotykow czuja ulge, bole odpuszczaja. A o sodzie, soli do picia zwlaszcza nie slyszlam ...

broker86 (offline)

Post #21

14-10-2019 - 12:44:45

Witam,
Mam pytanie jak u was wyglądały wyniki markerów przy przerzutach do kości. Czy po rozpoczęciu leczenia spadały szybko?

Mam w rodzinie dwie osoby z przerzutami do kości.

Oba przypadki zostały zdiagnozowane w czerwcu tego roku. I odpowiednio psa przy przerzucie z prostaty wynosiło 1250, a marker ca15 3 po raku piersi - 135.

Po badaniach we wrzesniu (czyli 3 miesiące) psa wynosi 10, a marker piersiowy 43. Czy to duży spadek? Jak było u Was?

Tomasz. (offline)

Post #22

14-10-2019 - 17:14:30

Pruszków 

PSA w raku prostaty jest b. Swoisty. Oznacza to że wynik ściśle koreluje z aktywnością choroby. W raku piersi swoistego marketu na razie nie znamy. Stąd trzeba posilkowac scyntygrafia.

misiek (offline)

Post #23

16-10-2019 - 20:58:36

jaworzno 

Witam . Tomasz u góry są moje posty . na razie okazało się że nie przerzuty do kości tylko osteoporoza , boli mnie wszystko , gdzie na forum znajdę informację na ten temat , znalazłam tylko kilku letnie posty. dostałam skierowanie gdzie sie leczyć w Katowicach.
Jak ktoś ma takie doświadczenia , proszę dziewczyny odezwijcie się. pozdrawiam

dziubas (offline)

Post #24

16-10-2019 - 21:54:40

Gdańsk 

misiek!!! serce jest nadzieja, ze szybko zareagujesz na leczenie i będzie lepiej!!! ok

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Tomasz. (offline)

Post #25

17-10-2019 - 19:29:19

Pruszków 

Jest wiele leków p. osteoporozie. I to bisfosfonianow jak i innych leków np. Xgeva. Sama stricte osteoporoza to nie domena onkologii.

misiek (offline)

Post #26

18-10-2019 - 21:31:02

jaworzno 

witam dziękuję Dziubas i Tomasz . W gliwicach twierdzą że dalej beda badali czy to nie przerzuty , tylko muszą sprawdzić czy to nie autoimunologiczne , póżniej pet. Ale ja mam 51 lat , zachorowałam 04.2017 r i niestety miałam immunoterapie , która często powoduje powikłania mięśniowo- szkieletowe . Czy leczenie jest drogie ?

wiola76 (offline)

Post #27

29-10-2019 - 13:50:38

Witam
Błagam wytłumaczcie mi jeden problem. Od prawie trzech mam pojedyńczy przerzut do kregosłupa T8, który był potraktowany cyber nożem. Co pół roju mam robione MRI i CT, lecze się w UK i tu jak nie poprosze to nie widzę wyników skanów , więc przy każdej wizycie prosze o kopie wyników. Tak było i tym razem, lekarz mówi że wszystko jest super, ale czytajac w domu kopie wyników na MRI pisze że mam zmiany przerzutowe w odcinku krzyżowym, w CT nic nie znaleźli, Màż dzwonił do lekarza z pytaniem o co chodzi z tym odcinkiem krzyżowym to powiedział , że skan coś wychwycił ale w tej chwili zmiany nie sà aktywne i narazie leczenia nie będà zmieniać i mam się nie martwić. Jak mam się nie martwić skoro jest nowy przerzut. Może być tak że mimo leków przerzyty się pokazały a teraz te same leki trzymaja dziada w ryzach ? Niech mi to ktoś wytłumaczy.
Prosze

Tomasz. (offline)

Post #28

29-10-2019 - 20:21:39

Pruszków 

Wiola, nikt Ci z forumowiczów nie pdowie na takie pytania- nie jesetśmy lekarzami.
Ilo teslowym aparatem MRI wykonano Ci badanie? Być może aparatem 3T lub o jeszcze wyższym polu magnetycznym. Taki aparat ma większą rozdzielczość od CT - więc jeśli Cię to tak niepokoi- albo powtórz to badanie za jakiś, albo wykonaj w innej technice obrazowania (np. PET-CT). Rak to choroba nieprzewidywalna. Niemal wszystko jest możliwe.

braja (offline)

Post #29

30-10-2019 - 03:48:21

Nowy czy stary, ważne że nieaktywny! buziak

wiola76 (offline)

Post #30

30-10-2019 - 09:43:26

Tak Tomaszu MRI było robione aparatem 3T, w opisie sa opisywane pokolei odcinki kręgosłupa- szyjny, piersiowy no i krzyżowy gdzie napisali że sa zmiany przerzutowe, nie napisali dokładnie który kręg ani jaka wielkość zmian. Na dole w ogólnym podsumowaniu napisane że jest stabilizacja i nie ma aktywności choroby. Poczekam miesiàc-dwa i powtórze badania , nie będę czekać pół roku.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 755
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024