Przerzuty do kości
majka1 (offline) |
Post #1 08-03-2015 - 14:46:27 |
Jastrzębie -Zdrój |
Dziewczyny ja biore zomikos a oprócz tego wapń i wit d3 poki co wyniki ok tylko zelazo msm jeszcze do lykania w środę wyniki morfologii zobaczymy czy cos sie nie zmienia. U mnie jedyny skutek uboczny to etsypka na twarzy ale to lapatynib takie ma skutki uboczne juz nie wiem co stosować chyba przejdę się do dermatologa
DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei |
karolina21 (offline) |
Post #2 09-03-2015 - 10:12:47 |
Strzelce Krajeńskie |
Maju to Ci lekko zazdroszczę braku skutków ubocznych. U mnie po radioterapii szczególnie było ich dużo, a że jedno z drugim powiązane więc i wyniki słabe. Pozbyłam się już biegunki, bólu żołądka i jelit, więc wapń mam nadzieję zacznie się wchlaniać jak należy. Kostki mniej bolą, tylko troszkę żebra i noga w pachwinie. Pozostało mi jedno HEMOROIDY. Długotrwała biegunka spowodowała zaostrzenie problemu. nie pomagają nasiadówki, okłady z lodu i czopki...męczę się już tak tydzień...ja wiem że to nie ten wątek...ale może ktoś coś?
|
agnieszkak (offline) |
Post #3 09-03-2015 - 11:57:24 |
Warszawa |
Witajcie
dziewczyny wapń przyjmujecie codziennie? czy tylko przez kilka dni po zomikosie? ps.Karolina21, już skończyłaś naświetlania? ja też czułam się fatalnie w trakcie i myślałam że to od xelody/lapatinibu. Jak skończyły się naświetlania to czułam się dużoooo lepiej. miłego słonecznego dnia:-) Agnieszka |
karolina21 (offline) |
Post #4 09-03-2015 - 16:18:53 |
Strzelce Krajeńskie |
|
krysiaka2010 (offline) |
Post #7 10-03-2015 - 12:34:00 |
Będzin |
Właśnie wróciłam z Piekar Śl. od ortopedy po TK stwierdził,że mam złamane TH 9 i Th 10 i to są przerzuty.W Gliwicach 2 tygodnie temu po badaniach powiedzieli, że nie mam przerzutów.Już 13 .03 mam się zgłosić do szpitala, ortopeda zrobi mi cementowanie tych kręgów.Walczę z rakiem już 10 lat i znów podejmuję walkę .Bardzo się boję.Może któraś z koleżanek miała cementowanie? Odezwijcie się i napiszcie co dalej w takiej sytuacji. Czekam
|
sasky7 (offline) |
Post #9 10-03-2015 - 12:51:43 |
Warszawa |
Cementowanie miała któraś z naszych Majeczek - (sorry, demencja a poza tym One na awatarach są do siebie podobne ) Pewnie któraś/właściwa się zgłosi. Mi nie proponowali cementowania - zbyt dużo zmian ( widocznie cement bardziej potrzebny jest na remont Mostu Łazienkowskiego ) |
majka1 (offline) |
Post #10 11-03-2015 - 19:25:28 |
Jastrzębie -Zdrój |
Ja miałam stabilizację kręgosłupa ale cementowanie tez robia mi nie zrobili w sumie nie wiem czemu. W każdym razie nie ma co się bać w Piekarach sa wybitni specjalisci dzieki nim funkcjonuje normalnie bez bólu i tabletek przeciwbólowych opieka w szpitalu tez rewelka. A po cementowaniu Panie po 3 dniach pobytu do domu wychodziły jest to zabieg mniej inwazyjny nie ma rany duzej ja mialam pol pleców haftowane ha ha
DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei |
renik19 (offline) |
Post #11 15-03-2015 - 20:41:32 |
|
Witajcie! Moja mama ma 59 lat. Ostatnio zdiagnozowano u niej przerzuty do kości - 2 złamane żebra oraz 3 kręgi, pojawiła się też przepuklina w odcinku lędźwiowym kręgosłupa teraz mama nie może chodzić. W środę jedziemy na konsultację w sprawie stabilizacji kręgosłupa tak bardzo bym chciała, żeby się udało i mama znowu zaczęła chodzić. bardzo dziwne to wszystko ,bo mamę nic nie boli ogólnie dobrze się czuje ma apetyt. Moje pytanie czy ktoś z przerzutami do kości może w ogóle nie odczuwać bólu ?
|
agnieszkak (offline) |
Post #12 16-03-2015 - 10:46:54 |
Warszawa |
Renik z bólem bywa różnie, zależy też od zawansowania choroby
mnie boli okresami, czasem długo nie, a ostatnio nocki mam ciężkie bo bolą żebra... Drogie koleżanki czy słyszałyście o leku xgeva, lekarze coś o nim wspominali?? Ja się niedawno dowiedziałam, że jest i że ponoć lepszy niż zomikos tyle że chyba nierefundowany. pod tym linkiem znajdziecie informacje o nim. [www.amgen.pl] pozdrawiam wiosennie Agnieszka Agnieszka |
renik19 (offline) |
Post #13 16-03-2015 - 19:23:00 |
|
Odebrałam dzisiaj wynik z RM kręgosłupa. Jest mowa o osteofitach, przepuklinie międzykręgowej, dehydratacji krążków, zwyrodnieniach, złamaniach blaszki trzonowej. A na samym końcu jest podsumowanie.
Nie stwierdza się ognisk podejrzanego sygnału w obrębie kręgosłupa TH i LS w tym w obrębie trzonów sugerujących meta. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych. W środę jadę z mamą na konsultację i teraz sama nie wiem czy są przerzuty do kości czy nie ma ? Wie ktoś może które badanie jest bardziej wiarygodne TK czy RM?. W TK wyszły zmiany podejrzane o meta czyli złamania trzonów kręgowych i 2 żeber. W środę będę wiedziała więcej ale już dziś się denerwuję ;( |
aga66 (offline) |
Post #14 17-03-2015 - 19:43:14 |
Warszawa |
"Stoi" napisane, że "Nie stwierdza się ognisk podejrzanego sygnału w obrębie kręgosłupa TH i LS w tym w obrębie trzonów sugerujących meta. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych.", a więc chyba wszystko ok
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
renik19 (offline) |
Post #15 18-03-2015 - 14:39:34 |
|
Jestem z mamą już po wizycie w Brzozowie okazało się ,że RM wykluczył te zmiany, które były podejrzane w TK. Teraz mama dostała skierowanie na scyntygrafię kości. Mam wrażenie, że w Polsce leczy się na chybił trafił zamiast zrobić jedno badanie wiarygodne prześwietla się chorego śmiertelną przecież dawką promieniowania jestem zła na to wszystko. A wyczytałam wcześniej u którejś z dziewczyn, że kolejność badań była zupełnie odwrotna najpierw Scyntygrafia a później TK. Myślę, że chory to mamy ale system zdrowia.
|
aga66 (offline) |
Post #16 18-03-2015 - 16:03:14 |
Warszawa |
Przynajmniej dobrze, że diagnozują
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
beata40 (offline) |
Post #17 18-03-2015 - 17:24:52 |
Bieszczady |
renik19, myślę, że nie ma jednego kompleksowego badania żeby wszystko tam było ujęte. Nawet ten okrzyczany PET nie jest w stanie jednoznacznie odpowiedzieć czy jest coś czy nie ma. Też miałam wiele badań i na pewno świecę w ciemności, ale normalnie żyję. Wyniki krwi mam super, choć zdarza mi się być słabą, czasami zemdleję, ale pogodziłam się z tym. Wiem kiedy mdleję i wtedy zdążę usiąść. Ale naprawdę jestem bardzo, bardzo szczęśliwa, że chodzę, pracuję i żyję. Pozdrawiam prawie wiosennie.
|
krysiaka2010 (offline) |
Post #18 22-03-2015 - 13:02:41 |
Będzin |
Wróciłam już ze Szpitala po cementowaniu kręgów, czuję się dobrze ale muszę dużo leżeć. W czasie zabiegu pobrano mi próbkę do badania.Czekam na wynik, jeżeli już on będzie to 15. 04. jestem w Gliwicach i dowiem się co dalej.Boję się to już moja trzecie podejście.Muszę walczyć.Trzymajcie za mnie kciuki.Pozdrawiam
|
aga66 (offline) |
Post #25 23-03-2015 - 19:20:49 |
Warszawa |
Powodzenia Krysiu
renik19 (offline) |
Post #29 24-03-2015 - 20:51:40 |
|
Witajcie! Mama ma wyznaczony termin scyntygrafii na 19 czerwca to dość odległy termin mimo, że na skierowaniu pisało, że pilne. Nadal nie może wstać. Ostatnio całymi dniami siedzę na internecie i czytam. Dotarłam do Oleju z Medycznej marihuany RSO - Hubert Bartol wyleczył nim syna z guza mózgu i Adam Wierzba 27 latek z Zblewa wyleczył się z chłoniaka anaplastyczngo oraz Dorota Gudaniec leczy nim syna z Epilepsją. Okazuje się, że olej jest niestety niedostępny w Polsce trzeba go sprowadzać z Holandii. W Polsce marihuana jest zabroniona a w związku z tym również lekarstwo w postaci oleju z medycznej marihuany. Jeśli macie czas poczytajcie i powiedzcie co o tym wszystkim myślicie ja zastanawiam się nad sprowadzeniem tego oleju. Jest strona na facebooku [www.facebook.com] i ogólnie na internecie są już różne artykuły na ten temat. Tate straciłam z powodu nowotworu 5 lat temu teraz szukam wszelkich możliwości. Co myślicie o tym oleju?
|
marta_22 (offline) |
Post #30 26-03-2015 - 08:59:13 |
|
Witam
u mojej mamy zdiagnozowano raka piersi, stwierdzono także przerzut do węzła chłonnego lewego pachwinowego i kości. Mama ma 70 lat kilka lat była leczona na zwyrodnienia kręgosłupa, nikt nie podejrzewał nowotworu. Wyniki badania histopatologicznego są następujące:naciekający rak zrazikowy gruczołu piersiowego receptor her-23+) status dodatni receptorEr: (3+)98%wybarwionych komórek raka receptorPgR:brak ekspresji indeks poliferacyjny Ki67(+)16%wybarwionych komórek raka podtyp raka piersi-liminalny B HER2(+) bardzo się boję że to już za póżno :cry: narazie lekarze zdecydowali że nie będą operować. Mama została zakfalifikowana do chemii i radioterapii. |