Przerzuty do kości

Wysłane przez Amazonki.net 

ira (offline)

Post #1

26-09-2011 - 21:05:42

Pabianice 

Dortek, ja też trzymam kciuki.
Przecież musi być dobrze. U Was pewno lekarze są ostrożniejsi, a i na badania nie czeka się tak długo. Ja dzisiaj słyszałam w rejestracji, jak proponują chorym wizyty u onkologa w kwietniu...

joakil (offline)

Post #2

26-09-2011 - 21:49:38

Pomiechówek 

Dortek, poczekam razem z tobą na zakończenie tej historii. I tak jak Tojka pisze "nie ma wyniku, nie ma choroby" pociesza

aga66 (offline)

Post #3

26-09-2011 - 21:51:44

Warszawa 

Trzymam kciukipociesza Spójrz na termin z drugiej strony. Szybciej badanie, krótszy stres.buziak

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

Dortek (offline)

Post #4

26-09-2011 - 23:14:57

Ja to wiem, ale przecież tam coś jest. Stąd te szybkie badania. Poza tym... gdybyście widziały całą trójcę w tym gabinecie. Już dawno nie miałam takiej asysty. Od razu mi się to nie spodobało.
Ale macie rację: czego oczy/uszy nie widzą/słyszą tego sercu nie żal.
Będzie co ma być.

Żałuję tylko, że nie poprosiłam o kopię wyników Rtg i scynto. Teraz nawet nie wiem na czym stoję.

Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King)

Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać.

Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.

jedna z nas: [www.youtube.com]

Hala1962 (offline)

Post #5

27-09-2011 - 08:19:27

Szczecin 

Dorotko czwartek już niedługo, będzie dobrze i za to trzymam kciuki pociesza

aurora (offline)

Post #6

27-09-2011 - 16:47:35

Dorotko kto jak kto ale ja wiem jak się teraz czujesz i nasze gadanie na nic się nie zda.

Najważniejsze że RM już jutro.

akzseinga74 (offline)

Post #7

04-10-2011 - 10:43:30

Ja wczoraj wzięłam pierwszy wlew pamifosu. Mogłam wziąć bonefos w tabletkach, ale jakoś nie chce mi się łykać codziennie po 4 tabletki na czczo. Trochę boli mnie głowa, ale podobno po pamifosie nie ma żadnych skutków ubocznych.

akabere (offline)

Post #8

04-10-2011 - 14:27:06

Warszawa 

Trzymaj się!

figa23 (offline)

Post #9

04-10-2011 - 14:33:08

Dobrze, że masz wlewy. Ja początkowo brałam to doustnie i to jest bardzo męczące bo trzeba zachowywac te duze odstępy czasowe, zeby sie wchłonęło. Nie wiedziałam,ze nie wolno się kłaść do łóżka po tym i brałam to rano a potem jeszcze "dosypiałam".
Efektem tego były okropne zgagi. Teraz mam wlewy i to jest duzo lepsze. Dodatkowo jest pewność, ze się wchłania.

danka58 (offline)

Post #10

18-10-2011 - 10:59:22

k/Gniezna 

Chcialabym sie was poradzić. Kolezanka mojej mamy ma przerzuty do kręgoslupa. Bierze lek na przerzuty do kości. Nazywa sie na S... zapomnialam nazwy. Od 2 m-cy lezy bo ma niedowlad konczyn dolnych. Byla 2 x napromieniowana przeciwbolowo. Czy spotkalyście sie z takim przypadkiem, żeby mozna w tej sytuacji zrobic jakąś operacje kregosłupa ( usztywnnienie) bo najprawdopodobniej ma uciesk na rdzen kregowy i to spowodowalo niedowład nóg.Tak sobie wydedukowalam. Czy wogóle taka operacja cos by dała. Do jakiego lekarza sie udac ortopedy czy neurochirurga?Jej onka zalecia tylko te tabletki i nic poza tym. Juz nawet teraz do niej nie jeździ bo musi być przewozona pogotowiem na leżąco bo nie wysiedzi godz. jazdy samochodem.
Jak widze niemoc ze strony jej rodziny to mnie wkurza. Nigdzie nie pojadą aby mamy przypadek z innym lekarzem skonsultowac. Czekają, ale nie wiem na cozałamka

W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

b_angel (offline)

Post #11

19-10-2011 - 23:01:13

radom 

sindronat pewnie - to to samo co bonefos (lek z grupy bifosfonianów)

skoro choroba postępuje to pewnie lek nie zadziałał

najlepsza by była pewnie zometa a NFZ ma durny przepis, że jak ktoś brał bonefos i on nie zadziałał to zometa już nie należy się - czy jakoś tak .....

raczej chyba niewiele można zrobić

z tego co pamiętam to nasza Mirka, też leżała sparaliżowana jak raczysko rozpanoszyło się w jej kręgosłupie .....

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

ewcia20066 (offline)

Post #12

20-10-2011 - 00:49:47

Cześć dziewczyny jestem po konsultacji w IO...ale o tym na profilu

Mam przerzut do kości ,konkretnie do mostka.
Jestem po pierwszym wlewie PAmifosu 90..+sterydy i leki p/bolowe + naswietlona radio p/bolowe
Po 2 dniach po wlewie nie mogłam wstać z potwornym bólem i niedowładem nóg,skurczami od palców po uda
i obrzękiem
Nie pomagały żadne środki p/bolowe(Sevredol tez nie)...dostałam GABAPENTIN TEVA..biorę tydzien
Nadal mam tkliwość przy dotyku,chodzę marnie ale chodzę...pomogło !

Spotkania z ludźmi czynią życie warte przeżycia.przewraca_oczy

aga66 (offline)

Post #13

20-10-2011 - 08:45:52

Warszawa 

ewcia20066
Cześć dziewczyny jestem po konsultacji w IO...ale o tym na profilu

Mam przerzut do kości ,konkretnie do mostka.
Jestem po pierwszym wlewie PAmifosu 90..+sterydy i leki p/bolowe + naswietlona radio p/bolowe
Po 2 dniach po wlewie nie mogłam wstać z potwornym bólem i niedowładem nóg,skurczami od palców po uda
i obrzękiem
Nie pomagały żadne środki p/bolowe(Sevredol tez nie)...dostałam GABAPENTIN TEVA..biorę tydzien
Nadal mam tkliwość przy dotyku,chodzę marnie ale chodzę...pomogło !

W ulotce pamifosu jest napisane o mogących wystąpić skutkach ubocznych, właśnie dotyczących m.in. kończyn. Ponadto sądzę, że sterydy też mogły zrobić swoje. Nie poddawaj się. Mocno ściskampociesza

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

Magda (offline)

Post #14

20-10-2011 - 10:14:31

Jastrzębie Zdrój 

przewraca_oczy dla sprostowania sprawy Mirka nie była sparaliżowana

Lonia (offline)

Post #15

14-11-2011 - 20:01:12

...na skraju Puszczy Noteckiej ;))) 

Ja jestem po piątym wlewie Pamifosu 90 , ostatni otrzymałam w środę , dzisiaj jest poniedziałek , czuję się okropnie zwłaszcza dzisiaj ... tzn. odczuwam ból na plecach po lewej stronie poniżej łopatki. Ból jest okropny , najgorzej boli podczas podnoszenia się z pozycji leżącej , boli nawet jak oddycham . Bez leków przeciwbólowych nie mogłabym funkcjonować - mam nadzieje ,że to minie , że to uboczny skutek Pamifosu. Napiszcie proszę czy ktoś też tak ma.

EwaG (offline)

Post #16

16-11-2011 - 06:56:57

Loniu identyczne mam objawy.Do tego gorączka 38,2.Pamifos wzięłam pierwszy raz w poniedziałek.

akzseinga74 (offline)

Post #17

12-02-2012 - 18:44:09

Dziewczyny, od 4 dni boli mnie biodro (tam mam już przerzut) i tak sobie pomyślałam, że może sobie ulżyc i wziąc tabletkę. Jakiś czas temu, gdy przez tydzień tak bardzo bolały mnie kolana, onka przepisała mi OxyContin 5mg. Nie brałam jak na razie tego leku i po przeczytaniu ulotki powiem, że jakoś boję się go brac. Wiem, że to mała dawka, ale..... Ból nie jest znowu taki mocny, ale np. aby pozmywac naczynia muszę do nich podchodzic 3 razy.
I moje pytanie jest takie: czy któraś z Was brała te tabletki i czy faktycznie można się po nich źle czuc, uzależnic i takie tam (pewnie można, ale nie po 1 tabletce)chichot

Parabola (offline)

Post #18

12-02-2012 - 20:16:01

Nowy Sącz 

Nie brałam tego leku, ale za to wiele innych z racji bólów kregosłupa.... łącznie np. Tramal + Apap....
Myślę, że możesz spróbować go wziąć i zobaczysz czy będą skutki uboczne.
Co do uzależnienia to musiałabyś brać duże dawki i często.
Nie męcz się słonko tylko łyknij tego procha.

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 12-02-2012 - 20:17:41 przez Parabola.

krysiaka2010 (offline)

Post #19

20-02-2012 - 14:02:05

Będzin 

Jestem po 6 chemii FAC dzisiaj jakoś niefortunnie się przekręciłam i tak mi strasznie chrupło w żebrze tak jakby mi pękło bardzo mnie boli. Mam pytanie czy to już może jest przerzut do kości.Może któraś koleżanka mi pomoże to zrozumieć? Czekam z niecierpliwością na odpowiedż.

mag_dag (offline)

Post #20

20-02-2012 - 14:58:54

Sosnowiec 

krysiaka, nikt na podstawie takiego opisu nie powie Ci co to może być, a już na pewno nie da się powiedzieć czy to przerzut - poczekaj kilka dni - jak nie minie, zgłoś lekarzowi prowadzącemu

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

Tola (offline)

Post #21

23-02-2012 - 19:58:48

Chojnice 

Krysiaka ja uważam ,że to mogło pęknąć Ci żebro,przy osteoporozie to się często zdarza.I pamiętaj,że to trochę potrwa zanim się zrośnie.Najlepiej idż do rodzinnego, da skierowanie na zdjęcie rtg i to wiele wyjaśni.

Zawsze się cieszę.bo cieszę się,że żyję!!!

jsobon7 (offline)

Post #22

10-03-2012 - 21:44:53

zamość 

Witajcie DZiewczyny
mam takie pytanie
miałam robione scyntygrafię kości
w trakcie badania lekarz powiedział że są zmiany ogniskowe w kolanie
czy to jest przerzut?
jak zapytałam czy to to ,powiedział że to badanie nie określi dokładnie
lekarz kierujący stwierdzi czy to przerzut
mam od dawna problemy ze stawami ale rok temu robiłam to badanie i żadne ogniska nie wyszły
pomóżcie co można jeszcze zrobić?

b_angel (offline)

Post #23

10-03-2012 - 22:23:56

radom 

jeżeli scyntygrafia wykazała jakieś zmiany ogniskowe to pewnie trzeba to jeszcze zweryfikować rezonansem albo rentegenem

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

jsobon7 (offline)

Post #24

12-03-2012 - 22:24:08

zamość 

dziewczyny dzisiaj zrobiłam badanie markera i fosfatazy
marker ca 15.3 wyszedł w normie
a fosfataza zaniżona 32
czy może mi ktoś pomóc co to oznacza?

jsobon7 (offline)

Post #25

12-03-2012 - 22:27:05

zamość 

podczas badania scyntygrafii kości lekarz powiedział że świeci nerka
żeby zrobić usg brzucha bo są zastoje ?

Kela (offline)

Post #26

13-03-2012 - 08:27:49

Niski poziom fosfatazy występuje przy niedożywieniu lub przy braku składników odżywczych. Nie odchudzałaś się ostatnio?

Zbadaj nerki, na usg łatwo się umówić.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-03-2012 - 08:28:32 przez Kela.

jsobon7 (offline)

Post #27

13-03-2012 - 19:15:31

zamość 

dziękuję że się odezwałaś
właśnie o to chodzi że nie odchudzałam się a nawet przytyłam
ale najbardziej by mnie pocieszyło wykluczenie meta na kościach?!
czy bywa przy takim wyniku że coś jest nie tak na kościach?

Kela (offline)

Post #28

15-03-2012 - 09:12:40

jsobon, na pewno lekarz zleci kolejne badania, żeby sprawdzić to, co świeciło w czasie scyntygrafii
kiedy masz wizytę?

jsobon7 (offline)

Post #29

19-03-2012 - 09:09:41

zamość 

jak się okazało nic nie wyszło!?
wynik jest dobry
zapytałam ,a co z tym kolanem co świeciło?
pani odpowiedziała że nie ma akurat tej pani doktor co opisywała?
no i dałam sobie spokój
jak wszystko ok to ok
a to co mi wcześniej powiedzieli to pewnie pomyłka i to całe szczęście!
dziękuję Ci że się odezwałaś
narazie jestem spokojna i cieszę się że jest ok
z tym kolanem chyba muszę iść do ortopedy?
chyba nie ma co robić rtg,jak myślisz?

Al_la (offline)

Post #30

19-03-2012 - 19:31:57

k/Warszawy 

To dobrze, że nie ma niczego złego.
A z kolanem idź do ortopedy, a on już będzie wiedział, jakie dodatkowe badania zlecić.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 553
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024