Przerzuty do kości
Tomasz. (offline) |
Post #1 14-04-2017 - 16:46:00 |
Pruszków |
Jest to wskazanie do farmakoterapii zespołu depresyjnego. Wysoki wskaźnik terapeutyczny mają SSRI i SNRI - z tych pierwszych największy potencjał mają escitalopram, citalopram, paroksetyna i sertralina. Z drugich wenlafaksyna. Polecam. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #3 14-04-2017 - 19:36:35 |
Pruszków |
Mam znajomą z krańcowym zaawansowaniem RZS po 35 letniej sterydoterapii i w związku z mnogimi kompresyjnymi złamaniami kręgosłupa ma większość kręgów cementowanych. Nie wpływa ten zabieg na zatrzymanie choroby - to zabieg mający ograniczyć ryzyko kompresyjnego złamania. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
dawidek2008 (offline) |
Post #4 16-04-2017 - 01:43:16 |
COVENTRY |
Pytanie do Was dziewczyny i do Tomka oczywiście. Od miesiąca biorę letrozol a ból kości jakby się nasilil ,wspomnę tylko że mam 10 zmian w kręgosłupie ,1 w biodrze i1 w miednicy. Czy to normalne że teraz bardziej bolą kości i stawy też. Odpowiedzcie proszę!
Danusia |
Tomasz. (offline) |
Post #6 16-04-2017 - 10:21:17 |
Pruszków |
Należy rozróżnić bóle po krótkotrwałym i po długotrwałym stosowania letrozolu. Przy długotrwałym stosowaniu bóle kości to kwestia typowa dla tej grupy leków (b. częsta, choć o niewielkim max. umiarkowanym nasileniu). Jest to związane z zaburzonym metabolizmem związanym z hipoestrogenizmem.
Przy leczeniu krótkotrwałym (kilka tygodni) sprawa jest nieoczywista, wskazana konsultacja lekarska, gdy typowe leki przeciwbólowe (diclofenac, ketoprofen, meloxicam) nie powodują istotnego zmniejszenia bólu kości. Po co najmniej 3 miesiącach wskazane badanie obrazowe - porównywalne - czy jest stabilizacja zmian metastatycznych w kośćcu. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
dawidek2008 (offline) |
Post #7 16-04-2017 - 11:48:18 |
COVENTRY |
Dzięki serdeczne, zgłoszę to mojemu onkowi. Bóle nie są nie do zniesienia narazie nie biorę nic przeciwbólowego natomiast pocenie i słabości co i rusz jak przy menopauzie. I to zmęczenie...na okrągło!
Danusia |
Tomasz. (offline) |
Post #8 16-04-2017 - 11:57:58 |
Pruszków |
Zmęczenia to nie powinno być. Astenia (niechęć do wysiłków), brak sił, poty, uderzenia gorąca- to typowe i to dobrze świadczy o skuteczności leczenia (tak być powinno). Zmęczenie jest typowe po chemioterapii zwł. z antracyklinami. A nietypowe po letrozolu. Trzeba to zgłosić lekarzowi leczącemu, może potrzeba wykonania morfologii krwi i echo serca.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
dawidek2008 (offline) |
Post #9 16-04-2017 - 13:35:42 |
COVENTRY |
Dzięki Tomku ta strona podnosi na duchu. Ja często tu jestem bo nie czuje się odosobniona a wręcz pokrzepiona pomimo wszystko. I dobrze że Ty tu jesteś z Twoją wiedzą!!!
Danusia |
Tomasz. (offline) |
Post #11 16-04-2017 - 18:41:12 |
Pruszków |
Astenią nazywamy zwykle stan słabości organizmu, to w ogóle stan nie związany z wysiłkiem, czynnym zwalczeniem jakiś objawów. Pokonywaniem realnych przeszkód. Zmęczenie jest w trakcie chemioterapii, choroby gorączkowej, czy z mojego podwórka- zmęczeniu fizycznym i psychicznym po interferonie.
Astenia to nie stan chorobowy, to wynik niewytrenowania. To wynik odcięcia rezerw witalnych jakie dają hormony- a jak wiadomo menopauza czy andropauza to nie są jednostki chorobowe. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
dawidek2008 (offline) |
Post #12 17-04-2017 - 19:16:17 |
COVENTRY |
Witam dziweczynki i Tomku.lek ktory dostaje w zastrzyku to denosumab.Przypomne ze lecze sie w Anglii ,nie znalazlam tu wpisu na jego temat .Czy ktos cos o tym wie prosze odpowiedzcie.
Danusia |
dziubas (offline) |
Post #13 17-04-2017 - 19:52:20 |
Gdańsk |
Preparaty na rynku polskim zawierające denosumab
Prolia (roztwór do wstrzykiwań) XGEVA (roztwór do wstrzykiwań) rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat |
Tomasz. (offline) |
Post #14 17-04-2017 - 19:59:38 |
Pruszków |
W Polsce Xgeva jest rekomendowana w razie nieskuteczności kwasu zolendronowego- jednak jest na razie rzadko stosowana- jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Alexix (offline) |
Post #15 17-04-2017 - 21:26:03 |
Poznań |
Witam. Pytanie moje dotyczy Pan z przutami do kosci ktore mialy mocne bóle. Moja Mama miala juz 5 naświetlan, 1 wlew kwasem zolendronowym i ból lekko ustąpił. Mija 4 tydzien leczenia a jest mala poprawa. Wiem ze moze jestem niecierpliwa ale chcialabym wiedziec po ilu tygodniach, miesiacach u Pan ustapilo. Zaznaczam ze moja Mama ma przerzuty w kregoslupie, miwdnicy i lekko na zebrach.
|
Tomasz. (offline) |
Post #16 18-04-2017 - 06:55:11 |
Pruszków |
Nie ma tu reguły, zależy od lokalizacji tych zmian i kwestii naciekania nerwów (szczególnie splotów) przez zmiany przerzutowe. Jeśli nie ma zmian w innych narządach to zazwyczaj leczenia systemowego się nie stosuje, pozostają leki p.bólowe.
Brzózka (offline) |
Post #17 18-04-2017 - 07:58:47 |
|
Witam serdecznie. W styczniu zdjagnozowano u mnie raka piersi G2, T1c, N1, M0, hormonozalezny. Jestem w trakcie chemioterapii 4 AC (jutro moze ostatnia). Potem hormonoterapia i radioterapia. Od kilku dni boli mnie lewy staw biodrowy i nadgarski.Moje sugestie zwiazane z podejrzeniem przezutow do kosci onkolog ignoruje. Czy powinnam wykonac dodatkowe badania? Czy w opracowywaniu leczenia raka piersi badanie kosci wykonuje się standardowo, zeby wykluczyć ten problem, czy wtedy tylko kiedy są do tego jakieśpowody,np. ból.
|
Tomasz. (offline) |
Post #19 18-04-2017 - 16:09:21 |
Pruszków |
Swoją drogą rzadko w histopatologii stosuje się oznaczenie N1 M0. Zwykle jest Mx. Nie słyszałem, aby ew. przerzuty ulokowały się w nadgarstku. W biodrze- tak. Ale rzadko w samym stawie biodrowym. Podejrzewam, że na tym etapie choroby i leczenia cokolwiek może wykryć PET-CT. Jest za wcześnie na scyntygrafię, ona w tym momencie nic nie da. Bóle stawów mogą być, ale niezależnie od samego raka. Mogą się one aktywować w wyniku psychicznego zapętlenia (samospełniające się proroctwo). Sens badań jest szczególnie w 2-3 miesiące po zakończeniu chemioterapii. Swoją drogą poprzestać (przy N1) na 4 cyklach AC dla guza G2 to dość ryzykowne, ja bym dodatkowo zastosował taxole- chyba, że jest silna hormonozależność i będzie stosowana silna tzw. hormonoterapia. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
agnieszka30 (offline) |
Post #21 21-04-2017 - 19:19:09 |
Będzin |
Indra ja np mialam bóle takie jak zakwasy po silowni, potem jak by mi korzonki przewialo, a na koncu mialam ucisk w gornej czesci prawego posladka, co spowodowało utykanie na prawą nogę. Taki bol jak opisujesz tez mialam ale dlugo po diagnozie.
|
agnieszka30 (offline) |
Post #25 21-04-2017 - 19:46:10 |
Będzin |
Mnie zrobili scyntygrafie ale wyszlo zupelnie cos innego. Ze mam zebro pokiereszowane, pomyslalam ze to po rekonstrukcji. Dopiero Tk znalazlo i wlasnie w tych miejscach co mnie dziwnie pobolewy, ale to nie byly stale bole, raczej pojawialy sie na tydzień i znikaly. Dopiero posladek i utykanie nie znikalo.
|
Tomasz. (offline) |
Post #30 21-04-2017 - 20:38:18 |
Pruszków |
Dobre! Gratuluję zwłaszcza dobrego samopoczucia. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |