Przerzuty do kości

Wysłane przez Amazonki.net 

Kela (offline)

Post #1

19-03-2012 - 19:33:51

Dobrze Alunia gada, to samo chciałam napisać smiling smiley

jsobon7 (offline)

Post #2

20-03-2012 - 09:20:45

zamość 

napewno pójdę do ortopedy
jakie mi może zlecić badania?
nie bardzo chcę się znowu naświetlać
w grudniu miałam ct głowy teraz scyntygrafię
czy to nie za dużo?

Al_la (offline)

Post #3

20-03-2012 - 09:29:06

k/Warszawy 

Może za dużo, ale czasami trzeba - siła wyższa uśmiech

Prawie 30 lat temu miałam usuwany pęcherzyk żółciowy. Po zabiegu okazało się, że został jeden kamień w przewodzie żółciowym i trzeba było go wyciągnąć specjalnym koszyczkiem. To było wcale nie łatwe, bo pod USG go nie widzieli, a na rtg był jak byk. W ciągu 2 godzin zrobili mi z 10 prześwietleń rtg i żyję uśmiech
Pewnie dostaniesz skierowanie właśnie na rtg. Dla spokojności zapytaj lekarza, czy nie za dużo tych "atrakcji".

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

jsobon7 (offline)

Post #4

20-03-2012 - 09:36:32

zamość 

Dobrze dziękuję za pomoc
napewno zapytam
w sumie lepiej jak mówisz skontrolować niż myśleć co się tam dziejepapa

b_angel (offline)

Post #5

20-03-2012 - 09:38:08

radom 

podczas scyntygrafii to organizm nie jest raczej prześwietlany promieniami rentgenowskimi tylko jakby kamerowany (gammakamerami) i pokazuje miejsca gdzie gromadzi sie izotop, który łyknęliśmy

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

akzseinga74 (offline)

Post #6

20-03-2012 - 17:30:54

Dziewczyny - ja co 3 miesiące mam po 2 tomografy i rezonans i nadal żyję duży uśmiech

ewcia20066 (offline)

Post #7

01-08-2012 - 00:00:51

kwiatek
Dziewczyny!dostałam lek "Lyrica 75mg"[kapsułki]...moze to nie panaceum na wszystkie dolegliwości...ale pomaga!
Ustapiły moje dolegliwości po Pamifosie i chemii...chodzę bez bólu i mrowienia w nogach...czuję,że mam palce u rąk!Mostek nie boli tak jak do tej pory...Lekarz z poradni paliatywnej polecił mi też zażywanie 2 x dziennie Apapu extra...pomogło!!!
Pogadajcie ze swoim lekarzem,może Wam też pomoże!
Pozdrawiam!

Spotkania z ludźmi czynią życie warte przeżycia.przewraca_oczy

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 01-08-2012 - 00:08:58 przez ewcia20066.

Manek (offline)

Post #8

12-09-2012 - 20:02:24

Witajcie.
Przeczytałem wątek i może doradzicie.
Jest przerzut do kości, cukrzyca, podawany jest Pamfois 90 (o ile dobrze wiem, były dwa wlewy), są też plastry przeciwbólowe. Od dłuższego czasu bule coraz bardziej się nasilają, wręcz coraz trudniej wstać z łóżka, jest dużo objawów z ulotki Pamifosu, tj ból kości, ruchomość zębów (nie pamiętam co jeszcze, nie mam przy sobie ulotki), poza tym coraz więcej kości boli, ból dochodzi do szczęki, ucha... Myślicie, że to skutki uboczne leku, czy już poważniejsze przerzuty? ostatni wlew był miesiąc temu, a objawy się nasilają

tesa (offline)

Post #9

15-09-2012 - 00:34:46

A i ja z łomotem serca piszę. Dziewczyny które mają przerzuty do kości. Czy o przerzucie do kości może świadczyć tylko silny ból? Dziś byłam na masażu i w jego trakcie poczułam lekki ból kości w okolicach blizny, przy mostku. Przy dotyku jest to tkliwe, czy może to świadczyc o przerzucie? Kiedyś lekarka mówiła mi że przy przerzutach do kości występuja silne bóle, zwłaszcza w nocy. Ale czy taka tkliwość przy zwykłym dotyku też moze być? No i jakie badania najlepiej na to zrobić? Czy scyntygryfia a może lepszy rezonans bądź rentgern albo pet?

<a href="[amazonki.net] src="[amazonki.net]; alt="tesa" /></a>

b_angel (offline)

Post #10

15-09-2012 - 00:40:45

radom 

Tesa nie szukaj dziury w całym uśmiech

miałaś masaż i stąd zapewne Twoje dolegliwości uśmiech

anusia95015 (offline)

Post #11

02-10-2012 - 20:10:29

Czy u której z Was "przygoda" z przerzutami zaczęła się od złamania. Moja mama Ma podejrzenie złamania żebra, a dla mnie to jest jednoznaczna. Mam rację???

anusia95015 (offline)

Post #12

02-10-2012 - 21:13:35

a może to złamanie to wynki osteoporozy, którą jak wyczytałam może pogłebić tamoksifen. Mama miała robione badanie na osteoporoze ale z 10 lat temu. Teraz ma 56 lat więc może to przez to???

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-10-2012 - 21:14:01 przez anusia95015.

b_angel (offline)

Post #13

02-10-2012 - 21:17:06

radom 

złamania żeber to przecież nie jest rzadkość - mój chłop już miał żebra złamane wiele razy

czasem wystraczy coś podnosić
może mama miała jakiś uraz, może się przewróciła ?

anusia95015 (offline)

Post #14

02-10-2012 - 21:27:36

no właśnie nie miała. po zakończeniu radioterapii wrociła do pracy (w czerwcu). pracuje w szpitalu na kuchni. trochę tam mogła się przeforsować, ale żeby od razu złamanie. a czy złamania są częstym objawem przerzutów do kosci??? czy tamoksifen rzeczywiście może się do tego przyczynić. bo teraz wyczytałam, że wręcz przeciwnie, zwiększa gęstość kości. Już sama nie wiem, a dopiero w czwartek do lekarzasmutny

b_angel (offline)

Post #15

02-10-2012 - 21:39:45

radom 

owszem złamanie może być objawem przerzutów do kości ale nie sugeruj się tym

najwcześniejszym objawem przerzutów do kości jest ból

anusia95015 (offline)

Post #16

02-10-2012 - 21:46:04

no właśnie i bólu nie było, a już na pewno nie żebra. owszem mamę bolą ramiona, ale to przed chorobą już miała, więc się nie martwiłam. Fosfataze miała robioną w styczniu chyba i było 70parę nie pamiętam dokładnie. ale to w normie. jutro zrobi badanie krwi więc troszkę może będę wiedzieć więcej. ale jeśli tego bólu wcześniej nie było, to jest szansa, że to nie przerzut??? przepraszam, ale bardzo się o nią boję....

ewcia20066 (offline)

Post #17

02-10-2012 - 21:48:50

b_angel
owszem złamanie może być objawem przerzutów do kości ale nie sugeruj się tym

najwcześniejszym objawem przerzutów do kości jest ból
Jednak nie jest to regułą...o tym,że mam przerzuty do mostka i obojczyków dowiedziałam się z wyniku badania PET-CT.
Boli dopiero teraz,kiedy rozsiało się"dalej".
Muszę wspomagać się Sevredolem.

b_angel (offline)

Post #18

02-10-2012 - 21:52:05

radom 

ewcia20066
Jednak nie jest to regułą...o tym,że mam przerzuty do mostka i obojczyków dowiedziałam się z wyniku badania PET-CT.
Boli dopiero teraz,kiedy rozsiało się"dalej".
Muszę wspomagać się Sevredolem.

no właśnie Ewciu
piszemy przecież o objawach
jak zrozumiałam u Ciebie jeszcze ich nie było natomiast w badaniu obrazowym były widoczne

wynik badana nie jest objawem uśmiech

ewcia20066 (offline)

Post #19

02-10-2012 - 21:56:13

Nie ,nie miałam żadnych objawów.Wynik badania pokazał,że jest zajęty cały mostek.
Owszem,pobolewały mnie trochę plecy ale było to też związane ze zmianami zwyrodnieniowymi kregosłupa.
Oprócz tego jestem po jego operacji i mam wszczepione inplanty.

anusia95015 (offline)

Post #20

06-10-2012 - 02:01:15

Witam! To znowu ja. Wiem juz troszkę więcej, ale jeszcze nie wszystko. Otóż byłysmy z mama u onki na kontroli troszkę przyśpieszonej z powodu tego podejrzenia złamania żebra. Wyniki krwi super, fosfataza, marker w normie (najniższe z wyników jakie mama kiedykolwiek miała, bo fosfataza ok 60-70, a wczesniej bylo nawet 99, a marker 17, wczesniej był od 25 do 38). Dodatkow miała też jakies GGTP co jak wyczytałam jest podwyższone przy przerzutach nowotworowych. U mamy wyszło oki ale w górnych granicach normy. Usg brzucha, blizny, drugiego cycucha, wezłow OK. Rtg płuc w porządku. Wyszły jakies zmiany guzkowo-włokniste w okolicach gdzie mama była naświetlana, wiec myślę, że to od radioterapii, onka potwierdziła i owiedziała, że jest oki. Onka dała też skierowanie na jeszcze jedno RTG, ale tym razem żeber. I oto wynik " w projekcji AP dyskretnie nierówny zarys VIgo prawego żebra, nie widać wyraźnej nierówności tego żebra w drugiej projekcji-obraz niepweny-stan po przebytym złamaniu, bez cech przemieszczenia odłamów? Czy był uraz w tym rejonie ? Nie widać wyraźnych zmian struktury w badaniu klasycznym, które można podejrzewać o meta. Do dalszej kontroli" Urazu jako takiego mama nie przeszła. Przypomina sobie, że mogła tym miejscem zahaczyć o rower i ją zabolało to wtedy. Dodam, że jest to centralne w miejscu gdzie miała naświetlania i skóre zjaraną na maksa, więc może tam kości liche po radioterapii??? Co o tym myslicie??? Do onki będę dzwonić w poniedziałek, ale raczej ona nie da już skierowania , żeby to zweryfikować, bo jest niechetna do dawania jakichkolwiek skierowań zauważyłam.

ewcia20066 (offline)

Post #21

06-10-2012 - 04:12:43

Hejo!...z powodu przerzutów do kości dostałam znowu wlewy Pamifosu 90.
Będę je miała w połowie cyklu Cisplatyny!
Tzn.Cisplatyna co 21 dni...w 11 dniu Pamifos 90...i tak przez najbliższe pół roku.
Pozdrawiam!

anusia95015 (offline)

Post #22

08-10-2012 - 14:52:42

Hej to jeszcze raz ja. Czy ktoś coś poradzi, skomentuje??? bardzo was proszę o pomoc, bo lekarka nie odbiera tel. a wizyta u rodzinnego dopiero jutro. Pozdrawiam Ania

b_angel (offline)

Post #23

08-10-2012 - 15:51:06

radom 

Anusia tu nikt nie ma dyżuru odpowiadacza 24 godziny na dobę uśmiech

skoro RTG stwierdziło slady po przebytym złamaniu to po co chcecie szukać dziury w całym

powtarzam raz jeszcze, że urazy żeber to przypadłość wielce popularna ..... nie dalej jak w piątek moja córcia dźwigała z moim ślubnym tapczany/cit cięzkawe/ nie przypomina sobie żeby sie uderzyła czy coś w tym stylu a od soboty nie może głębszego wziąć oddechu bo tak ją żebro boli ....

anusia95015 (offline)

Post #24

08-10-2012 - 15:58:31

Wiem, wiem, przepraszam, ale jak człowiek się martwi, to tak jest. Dzieki!

ewelina578 (offline)

Post #25

09-10-2012 - 22:11:06

JASŁO 

Witam,
moja mama ma przerzuty do kości: "w badaniu scyntygraficznym całego układu kostnego uwidoczniono ogniska patologicznego gromadzenia znacznika o charakterze meta ad osssium". W tej chwili zażywa bonefos, jest po dwóch operacjach (złamanie kości udowej i kręgów L3 i L4) jak narazie dobrze sie czuje, nic ją nie boli, czy któraś z was wie może czy zamiast Bonefosu lepsze byłyby wlewy z Pamifosu???

madziulena (offline)

Post #26

08-11-2012 - 07:30:40

Kraków 

Witam serdecznie,

mam pytanie : siostra miała robioną scyntygrafię , która pokazała gromadzenie się znacznika w żeberku i kości udowej, później siostra miała robiony tk, czy tk pokazałby jesli w kościach byłyby przerzuty? Pytam ponieważ wyniki tk są w porządku a siostra jutro idzie na rtg celowane i jakoś bardzo mnie to stresuje,

pozdrawiam

lulu (offline)

Post #27

08-11-2012 - 20:03:44

k/Kwidzyna 

Nie ma sensu teraz się stresować, poczekajcie na wyniki badań. Scyntygrafia potrafi "świecić" w miejscach gdzie "starość" siedzi a nie choroby.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

madziulena (offline)

Post #28

08-11-2012 - 22:01:07

Kraków 

Lulu
dziekuję za słowa wsparcia, a czy w wieku 43 lat świeci może świecić już se starości smiling smiley ??

lulu (offline)

Post #29

08-11-2012 - 22:12:49

k/Kwidzyna 

A czemu nie, przecież nasze kości w różnie się starzeją, czasem szybciej niż my.chichot

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

madziulena (offline)

Post #30

09-11-2012 - 00:48:47

Kraków 

Lulu,
pewnie masz rację - a przynajmniej mam taką nadzieję, siostra miała nieduży guzek i pomyślne wyniki histo co kwalifikuje ją do 1 stopnia zaawansowania a tu pojawia się ta scyntygrafia i znak zapytania ehhhhh
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 687
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024