Przerzuty do kości

Wysłane przez Amazonki.net 

Ewa46 (offline)

Post #1

23-11-2017 - 23:32:18

Szczecin 

Beata31 przykro mi....u Ciebie poszło też tak szybko jak u mnie....mam nadzieję że uda Ci się to dziadostwo zahamować..zmeczony

aga66 (offline)

Post #2

26-11-2017 - 18:49:39

Warszawa 

Beatko31 mocno przytulam i trzymam kciuki za jak najdłuższe utrzymanie choróbska w ryzachokpocieszabuziak

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

studentka Asia (offline)

Post #3

05-12-2017 - 10:53:49

Kochane, ja również chcę się przyłączyć do społeczności walczącej z gadem w kościach. U mnie zasadził się w kregosłupie i biodrach. Moja onkolog twierdzi, że to zagadka w jaki sposób on się rozsiał. We wrześniu 2016 roku miałam mastektomię i his-pat głosił o całkowitej regresji choroby, a tu taka niespodzianka. Sądziłam, że już to wszystko za mną, ale gadzina nie odpuszcza. Własnie rozpoczynam kolejną rundę i tylko cały czas kołacze się pytanie, jak długo można walczyć.

Tomasz. (offline)

Post #4

05-12-2017 - 13:02:01

Pruszków 

studentka Asia
Własnie rozpoczynam kolejną rundę i tylko cały czas kołacze się pytanie, jak długo można walczyć.
Nikt nie da odpowiedzi na to pytanie- bo nikt tego nie wie. Zależy od podatności choroby na leczenie, wydolności narządowej (w tym szczególnie sprawności nerek), akceptowalności objawów ubocznych. Jest jedna Forumowicza, która po podaniu leku stricte celowanemu w zmiany metastatyczne w kościach i może nie było wstrząsu anafilaktycznego, ale objawy uboczne były nieakceptowalne. Jest zamiast na kwasie zolendronowym- na starszym bisfosfonianie- klodronianie- podawanym doustnie. I czuje się dobrze.
W ogóle to zmiany metastatyczne w kośćcu reagują najlepiej na leczenie, poza tym- jeśli nie ma lokalizacji w innych narządach- nie stosuje się leczenia systemowego (chemioterapii). Można też dołaczyć (w razie obecności receptorów ER) tzw. hormonoterapię II linii (i.aromatazy) lub III linii- fluwestrant. Uzyskuje się często wieloletnie remisje przy całkiem dobrej jakości życia.

studentka Asia (offline)

Post #5

06-12-2017 - 11:55:54

Dziekuje Ci Tomaszu za wypowiedź, tak mój rak jest hormonozależny i do tej pory stosowałam tamoxifen, ale wydaje się, że ta terapia nie przyniosła rezultatu. Moja onkolog zaproponowała mi radioterapię i oczywiście zmianę hormonoterapii, ale warunkiem jest oczywiście stan pomenopauzalny. Zrobiono mi oznaczenie hormonów i czekam na wynik i decyzję. Jestem troszkę ponad rok po operacji i kompletnie sie nie spodziewałam tak szybkiego nawrotu choroby zwłaszcza, że wynik his-pat wskazywał na całkowitą regresję. Onkolog również nie kryła zdziwienia, ale cóż stało się i podejmę walkę od początku. Skoro tak się rozpisałam, to czy jesteś w stanie mi napisać, co przemawia na korzyść stosowania Zomety zamiast innych zamienników. JEST ONA CHWALONA WŚRÓD FORUMOWICZEK , stąd moje pytanie. Pozdrawiam

Tomasz. (offline)

Post #6

06-12-2017 - 13:49:46

Pruszków 

Stosowanie zamienników z tą samą substancją czynną jest jak najzupełniej dozwolone. Objawy uboczne- o ile nie są identyczne- to są zbliżone. Coś jak w samochodach bliźniaczych - te same płyty podłogowe, silniki, przekładnie. A wybór zależy od preferencji.

Agnieszka72 (offline)

Post #7

07-12-2017 - 16:06:33

Tychy 

Cześć

Ja dowiedziałam sie o przerzutach do kości na początku października . Mój jest hormonozależny . W poniedziałek rozpotrzełam kurację faslodexsem .

Pozdrawiam

alex1141 (offline)

Post #8

12-12-2017 - 12:27:07

Witam ponownie. Prośba o interpretację, wiemy że niby nie ma przerzutów do kośćca, ale proszę o wyjaśnienie drugiej części zdania o gromadzeniu się znacznika.
"W badaniu scyntygraficznym całego kośćca wykonywanym 2h po podaniu 99m Tc MDP nie uwidoczniono ognisk podwyższonego gromadzenia radioznacznika, mogącym odpowiadać przerzutom do kośćca.
Wychwyt radioznacznika w rzucie prawego stawu mostkowo-obojczykowego niecharakterystyczny, prawdopodobnie nieswoisty."

Tomasz. (offline)

Post #9

12-12-2017 - 14:04:11

Pruszków 

Nieswoisty to oznacza że nie jest typowy jak to się obserwuje przy przerzutach do danej lokalizacji. Może to być związane np. z urazami w danym miejscu.

alex1141 (offline)

Post #10

12-12-2017 - 14:04:45

Tomaszu dziękuję Ci serdecznie!

erminka89 (offline)

Post #11

10-01-2018 - 18:09:26

Witam mama ma przerzuty do kości od 2 lat. Teraz bierze arimidex boli ja krzyż i czasami drętwieje jej noga i tak jakby ucieka tak ona to tłumaczy. Jutro ma rtg kręgosłupa chociaż jeszcze przed choroba miała rwe kulszowa i takie same objawy. Czy może to być jakiś ucisk ? I jak z tego wyjść?

Tomasz. (offline)

Post #12

10-01-2018 - 21:17:25

Pruszków 

Najpierw należy problem zdiagnozować. A po nim leczyć. Co możemy na odległość powiedzieć?? Niech chora zażyje Ibuprom?? (może szczególnie taki mocno reklamowany w TV??).
Przy przerzutach do kości powinny być stosowane bisfosfoniany (jako leki antyresorpcyjne). Np. kwas zolendronowy czy doustny Bonefos.
Wieloletnie stosowanie arimidexu sprzyja rzeszotowieniu kości (ubytek masy kostnej- osteoporoza). Czy chora jest w tym względzie pod opieką w por. leczenia osteoporozy? Zażywa wapń z wit. D3 ?? Ma aktualną densytometrię (uwaga, nie mylić ze scyntygrafią!).

ira (offline)

Post #13

10-01-2018 - 21:25:32

Pabianice 

Mam troszeczkę podwyższony wapń we krwi. Brałam tabletki z wapniem i wit. D3 (polecenie onkolożki.) Czy mam je brać nadal, czy przestać?
Pytanie do Tomasza i od razu dziękuję za odpowiedź duży uśmiech

Tomasz. (offline)

Post #14

10-01-2018 - 22:02:29

Pruszków 

Nadmiar wapnia (zwł. przy niedoborze magnezu) powoduje groźne objawy hiperkalcemii (choćby wymioty, czy poważne zaburzenia rytmu serca). Można wapń regulować np. bisfosfonianami lub zastrzykami z kalcytoniny- oba leki mają działanie antyresorpcyjne.

ira (offline)

Post #15

10-01-2018 - 22:11:56

Pabianice 

Magnez mam w normie, jedynie z wapniem i potasem mam od niedawna niewielkie kłopoty. Biorę teraz Furosemid na przemian z Toramide (według zalecenia lekarza). No i kwas zoledronowy. Oraz Aromek.

Tomasz. (offline)

Post #16

10-01-2018 - 23:49:15

Pruszków 

ira
Biorę teraz Furosemid na przemian z Toramide (według zalecenia lekarza).
Jeszcze nie słyszałem, aby naprzemiennie stosować dwa diuretyki pętlowe. Furosemid jest lekiem kluczowym.

erminka89 (offline)

Post #17

11-01-2018 - 19:26:38

RTG.
Wzmożona sklerotyzacja trzonow kości.
Rozsiane zm. Wytworcze na krawędziach trzonow kręgów. Obniżona przestrzeń miedzykregowa L3 L4 L5 S1 że zm. Zwyrodnieniowymi w otoczeniu
Może ktoś coś??? Bo nic nie rozumiem

Tomasz. (offline)

Post #18

11-01-2018 - 21:35:35

Pruszków 

Zmiany o charakterze przeciążeniowym (zwyrodnieniowe).

erminka89 (offline)

Post #19

12-01-2018 - 07:02:02

Oczywiscie w nawiasie wzmozona sklerotyzacja trzonow kosci (Przebudowa sklerotyczna meta w przebiegu ca piersi ) ale to wiemy tylko pytanie właśnie dlaczego te drętwienie nog i bol czy to są zmiany zwyrodnieniowe które uaktywnily się po braniu arimidexu

Tomasz. (offline)

Post #20

12-01-2018 - 15:16:19

Pruszków 

Wszystkie zmiany wytwórcze w kręgosłupie (czytaj dzioby kostne) mogą dawać uciski na rdzen kręgowy- co skutkować może objawami w typie neuropatii. Należy te problemy zgłosic lekarzowi prowadzącemu. Mogą pomóc NLPZ. Arimidex sam z siebie nie powoduje sklerotyzacji kości. Stwarza podłoże ku temu przez celowy hipoestrogenizm.

2890 (offline)

Post #21

15-01-2018 - 12:00:12

Dzień dobry
Moja mama choruje na raka piersi hormonozależnego (er+ prawie 100%, pr+ 80%), her2 +++. W momencie diagnozy (październik 2016) już z przerzutem do kości (biodro, kręgosłup, żebro).
Przeszla 6 chemii czerwonych AT, kilka zabiegów radioterapii na kości, obecnie przyjmuje Tamoxifen, a przez rok miała wlew Zomikosu co 3 tygodnie. Mama nie ma zrobionej lumpektomii ani mastektomii. Guz, początkowo ogromny, ok 5-6cm, obecnie jest mały, ok 1-1,5cm, "wylazł" znacznie płyciej i czuć go zaraz pod skórą.
Mama po skończeniu chemii doszła do siebie i do tej pory czuła się bardzo dobrze. Ostatni wlew Zomikosu był ok 2 miesiące temu. Na kości obecnie mama nic nie dostała, ma tylko Tamoxifen.
I ostatnio zaczęła odczuwać bóle kości, tych, na których znaleziono zmiany nowotworowe.
Wizyta u onkologa jest umówiona na 20 lutego. Nie wiem czy to normalne zjawisko, że po odstawieniu Zomikosu kości znów zaczęły boleć, czy jest to jakiś dla nas znak alarmowy aby przyspieszyć wizytę? Czy w takiej sytuacji powtarza się terapię kwasem zolendronowym?
Bardzo proszę o pomoci z góry dziękuję.
Karolina

blankaIn (offline)

Post #22

15-01-2018 - 12:37:53

Warszawa 

Co do Zomikosu to myślę, ze będzie podawany co trzy miesiące a nie jak dotąd co 28dni. I to nie tak, że rak przerzutowy rozpoznany de novo, to jest wskazaniem do podania schematu taxan/trastuzumab/pertuzumab? Nie zamierzają usunąć tego co zostało, czyli 1-1,5cm guza?? Nic lekarze nie mówili?

Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%.
Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018wnerwiony, kontynuacja Letrozole i Zometa.

2890 (offline)

Post #23

15-01-2018 - 12:58:04

Właśnie nic pani doktor nie powiedziała rodzicom na ostatniej wizycie, aby Zomikos nadal miał być podawany. Jak długo trwają terapie kwasem zolendronowym? Rzeczywiście tylko rok? Troszkę zgłupiałam.
Nie mam pojęcia jak odpowiedzieć na drugie pytanie.. Wiem tylko jaki schemat mama miała, na karcie było wpisane Adria-20mg, Taxotere-120mg. Mama nie jest też leczona Herceptyną, pani doktor powiedziała, że włączona zostanie w wypadku progresji choroby.
Sprawdziłam jeszcze raz wymiary guza podane na początku, w karcie pacjenta wpisano 8,5-6,5. Czyli potwór.. Zanim odkryto przerzut, mama miała być poddana mastektomii, ale w momencie gdy zrobiono scyntografię, operację wykluczono. Mama konsultowała to z kilkoma lekarzami i w sumie tylko jeden powiedział, że jego zdaniem guza należy usunąć. Reszta nie.
Mama robi co kilka miesięcy usg piersi na własną rękę. Ostatnie miała początkiem października lub końcem września. Wykazało, że guz jakby "obumierał", widoczne były tylko 2 naczynia krwionośne "przyczepione" do niego i wiele zwapnień. Tak powiedziała pani doktor, która mamę bada i widziała guza na początku również.

Yaga (offline)

Post #24

15-01-2018 - 13:16:37

Nierozumiem dlaczego u Twojej mamy nie włączono leczenia anty Her2. Może należy to skonsultować z innym lekarzem.

Słyszałem twoją modlitwę,
widziałem twoje łzy. Uzdrowię cię. (Iz 38,5)

2890 (offline)

Post #25

15-01-2018 - 13:25:39

Yaga
Nierozumiem dlaczego u Twojej mamy nie włączono leczenia anty Her2. Może należy to skonsultować z innym lekarzem.
Czy nie ma takiej praktyki, że herceptynę podaje się dopiero w sytuacji progresji?
Mama jest bardzo mocno hormonozależna (100%, 80%) i jest włączony jedynie Tamoxifen obecnie.
Konsultacja z innym lekarzem w tym samym ośrodku potwierdziła, że leczenie jest dobre, natomiast w innym dwóch lekarzy się naradzało i koniec końców powiedzieli, że ich zdaniem podaliby tę herceptynę od razu.
I człowiek głupieje.

Yaga - czy wiesz może jak dlugo stosuje się terapię kwasem zolendronowym? Czy to jakis określony czas, po którym robi się przerwę? Nie mogę nigdzie znaleźć takich informacji.
A ten ból kości łączę z brakiem Zomikosu, bo został niedawno odstawiony..

Tomasz. (offline)

Post #26

15-01-2018 - 13:29:44

Pruszków 

blankaIn
Co do Zomikosu to myślę, ze będzie podawany co trzy miesiące a nie jak dotąd co 28dni. I to nie tak, że rak przerzutowy rozpoznany de novo, to jest wskazaniem do podania schematu taxan/trastuzumab/pertuzumab? Nie zamierzają usunąć tego co zostało, czyli 1-1,5cm guza?? Nic lekarze nie mówili?
Operacja, w razie stwierdzenia metastazy odległej (IV stadium) nie poprawia rokowania.
Ponieważ jest nadekspresja HER2 to w/w leczenie trojlekowe celowane i inhibitory aromatazy (z uwagi na HER2) zamiast tamoxyfenu.
Być może ogólny stan zdrowia nie pozwala na leczenie trójlekowe- wtedy tylko bisfosfoniany i inhibitory aromatazy- jeśli chora jeszcze miesiączkuje to analogi GnRH dla zablokowania okresu.

2890 (offline)

Post #27

15-01-2018 - 13:37:44

Tomasz.
Operacja, w razie stwierdzenia metastazy odległej (IV stadium) nie poprawia rokowania.
Ponieważ jest nadekspresja HER2 to w/w leczenie trojlekowe celowane i inhibitory aromatazy (z uwagi na HER2) zamiast tamoxyfenu.
Być może ogólny stan zdrowia nie pozwala na leczenie trójlekowe- wtedy tylko bisfosfoniany i inhibitory aromatazy- jeśli chora jeszcze miesiączkuje to analogi GnRH dla zablokowania okresu.
Leczenie trójlekowe celowane? Powiesz mi tak jednym zdaniem co to oznacza?

Mama od czasu rozpoczęcia leczenia nie miesiączkuje. Już kilka miesięcy temu pani doktor wspominała o tym, że jeśli potwierdzi się menopauza, ona ma większy zakres leków. Mama ma 50 lat, prawdopodobnie to już menopauza - estradiol jest niziutki, mama bya u ginekologa, który potwierdził, że endometrium jest cienkie.

Tomasz, co myślisz o podaniu herceptyny w takim planie jaki ma pani doktor mojej mamy? Czyli nie od razu?

Inhibitory aromatazy - czytałam, że obniżają poziom estrogenu w organizmie. U mojej mamy jest niski. Czy mimo to jest to lepsza opcja zamiast Tamoxifenu, który blokuje odbiór tych estrogenów przez komórki nowotworowe?

2890 (offline)

Post #28

15-01-2018 - 13:45:24

No i w sumie co mnie teraz gryzie, to czy ten ból kości spowodowany jest odstawieniem Zomikosu? Czy należało go odstawiać? Czy t o taka praktyka?

Tomasz. (offline)

Post #29

16-01-2018 - 08:19:10

Pruszków 

2890
Leczenie trójlekowe celowane? Powiesz mi tak jednym zdaniem co to oznacza?
Docetaxel (lek systemowy)
Trastuzumab (lek celowany w nadekspresję HER2)
Pertuzumab (lek celowany w nadekspresję HER2)
W rakach HER2 dodatnich preferuje się leczenie inhibitorami aromatazy. A estrogeny mogą być nie tylko jajnikowe. Produkuje je tkanka tłuszczowa i poprzez aromatazę- są produkowane z androgenów. I chodzi o zablokowanie tego ostatniego.

erminka89 (offline)

Post #30

23-01-2018 - 13:10:51

Witam jak poradzić sobie z guzem w kanale kręgowym ? radioterapia czy co??
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 541
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024