Przerzuty do kości
Ewa46 (offline) |
Post #3 13-08-2018 - 19:37:53 |
Szczecin |
Jednak RM jest niedobre. wykazuje , że to meta w wątrobie... Zrobiłam kontrolne USG brzucha i znowu wyszła tylko torbiel... Dzisiaj dostałam pierwsze zastrzyki Faslodexu, za jakiś czas kontrolne TK i MR. Chemii nie mogę dostać bo mam za małopłytek, a nie reagują płytki na sterydy..... mam mało możliwości...
![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #5 14-08-2018 - 13:08:34 |
Pruszków |
Jakie znaczenie miałby wynik PET-a w sytuacji, gdy nie można zastosować leczenia systemowego? Należy się skupić na intnsyfikacji tych form leczenia, które zastosowane być mogą.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Ewa46 (offline) |
Post #10 29-08-2018 - 15:10:01 |
Szczecin |
Cześć wszystkim!
Jestem już po drugim cyklu Faslodexu. W wypisie onkolog napisała, że wykazano zmiany na wątrobie - do obserwacji. Za 2 tygodnie będę miała następny Faslodex i wtedy będą badania markerów. Zobaczymy czy coś się zmieniło i w którą stronę. Acha z nowin: w ciągu 2 tygodni płytki z poziomu 40 tys. skoczyły do 154 tys!!! Jest to pierwszy taki wynik ponad 100 tys od 12 lat!!!! Nawet sterydy nie dają sobie rady z płytkami. Te z dziewczyn, które są na FB wiedzą, że biorę olejki CBD i RSO i to one spowodował,y ten skok poziomu płytek. Mam nadzieję, że na inne rzeczy też działają!!! ![]() ![]() |
lulu (offline) |
Post #11 29-08-2018 - 15:39:20 |
k/Kwidzyna |
A ja długo to bierzesz?
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
marzusia (offline) |
Post #15 29-08-2018 - 22:26:18 |
Cieszyn |
Akurat przyjmowanie olejów nie ma nic wspólnego z lekarzem prowadzącym ![]() ![]() |
Anetar (offline) |
Post #18 06-09-2018 - 23:08:49 |
Łódź |
Witam, u moje mamy zdiagnozowano przerzuty do kości obojczyka... Odesłał ja do radiologa. Ma mieć naświetlania. Proszę mi powiedzieć czy jest to jedyna forma leczenia, czy oprócz naświetlania już nie ma dodatkowych opcji? Panie z forum wspomniał coś o kasie zolendrowy... Czy mogę prosić jakieś wskazówki, informacje jak jest w Pan przypadku? Bardzo dziękuję.
|
Tomasz. (offline) |
Post #19 07-09-2018 - 08:26:21 |
Pruszków |
Oprócz kwasu zolendronowego może być stosowany klodronian disodowy (Bonefos)- doustnie, codziennie. W razie, gdyby lekarze zlecili badanie PET-CT- możnaby było ocenić ew. ogniska wzmożonego wychwytu radioglukozy i wtedy ocenić czy jest metastaza w innych narządach czy nie. Gdyby takowe były- leczeniem z wyboru jest leczenie systemowe (chemioterapia).
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
blankaIn (offline) |
Post #20 07-09-2018 - 08:51:50 |
Warszawa |
Cześć Anetar,
Naświetlania mają przede wszystkim uśmierzyć ból (nie za bardzo leczą z nowotworu, może trochę osłabiają działanie komórek nowotworowych w zmianach od leczenia są leki które mama dostaje). Więc naświetla się raczej zmiany które sprawiają ból. Ja mam przerzuty do obojczyków, żeber, bioder, mostku i kręgosłupa - bolały mnie tylko te w kręgosłupie i tylko to naświetlono. Biorę kwas zoledronowy i nic mnie nie boli. Ja bym pogadała z onkiem czy przy jednym ognisku, bezbolesnym szarpać się z naświetleniami. Myślę, że kwas zoledronowy w tym przypadku może wystarczyć. Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018 ![]() |
DanaPar (offline) |
Post #21 07-09-2018 - 09:32:49 |
Police |
Ewa nie słyszałam o tej lekarce. Ja leczę się u Drejws Wątróbskiej.
Na początku byliśmy z mężem (w tym samym roku mieliśmy mastektomię) u pani Talerczyk. Ale nas sprzedała innym, gdy została konsultantem wojewódzkim. Wiem, że zostawiła trudne przypadki. Kontaktowałaś się z tą panią kiedykolwiek Ewo, życzę byś dała radę i zaciskam kciuki za skuteczne leczenie ![]() |
Anetar (offline) |
Post #25 13-09-2018 - 09:48:26 |
Łódź |
Mam pytanie do Pan odnośnie zwolnienia. Czy podczas radioterapii były panie na zwolnieniu? Czy pracujecie panie? Mama pracuje fizycznie i doradzamy jej żeby szła na zwolnienie. Nie chcę iść. Ale wiem, że w pracy obciaza prawa stronę. A w rtg powtorntm wyszedl przerzut przy obojczyku, barku i jeszcze w kilku miejscach. Czy biorąc bifosfoniany pracowalyscie? Przepraszam za tyle pytań, ale panie są myślę najbardziej zorientowane. W pn mama ma mieć symulacje.
Dziękuję. Pozdrawiam Aneta |
Wandka (offline) |
Post #26 13-09-2018 - 11:42:28 |
Warszawa |
Myślę, że jesli mama woli pracować niż iść na zwolnienie to uszanujcie to. Praca dobrze robi na psychikę. Jeśli mama poczuje się zmęczona to sama zdecyduje o L4. Nie naciskajcie a jedynie możecie delikatnie porozmawiać. Uwierz mi, tak jest w moim przypadku. Wolę pracować niż siedzieć w domu i bić się z myslami co bedzie dalej.
|
Anetar (offline) |
Post #27 13-09-2018 - 11:47:42 |
Łódź |
Ma pani racje,na spokojnie z mama porozmawiamy. Dziekuje bardzo. |
Al_la (offline) |
Post #29 13-09-2018 - 12:24:41 |
k/Warszawy |
Anetar, zależy jaką pracę mama wykonuje. Nie może przeciążać kości, w których znajduje się przerzut, ponieważ mogą nastąpić samoistne złamania.
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Anetar (offline) |
Post #30 13-09-2018 - 12:31:02 |
Łódź |
No właśnie mama ciężko pracuje fizycznie. Bo po ostatniej chorobie została zwolniona że starej pracy i poszła do firmy sprzątające. Sprząta biura. Lewa stronę oszczędza bo nie ma węzłów chłonnych i jak przeciazy to jej puchnie ręką. Więc ta prawa po której są teraz przerzuty jest obciążona. A mama jest typem osoby ze jak juz coś robi to choćby miała paść że zmęczenia to zrobi. I ta strona jest obciążona. Dlatego ja namawialismy na zwolnienie żeby po prostu nie narobiła bałaganu sobie. A ona boi się że teraz straci kolejna pracę ![]() ![]() |