Przerzuty do kości
aga66 (offline) |
Post #1 21-02-2014 - 21:19:57 |
Warszawa |
Grzeczna wątróbka
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Krynia58 (offline) |
Post #2 21-02-2014 - 21:27:55 |
Warszawa |
Trzymam kciuki za powodzenie leczenia Dasz radę Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
beata40 (offline) |
Post #5 03-03-2014 - 21:27:21 |
Bieszczady |
Witajcie. Czy ktoś miał robionego PET-a w Krakowie w ośrodku Voxel? Czy długo się czeka? Mój lekarz powiedział mi, że nie przeskoczy się niektórych spraw. A ja już wychodzę z siebie. Wysłał skierowanie faxem 28 lutego. Powiedział, że do 2 tygodni się czeka. Odezwijcie się, jeśli ktoś miał tam robionego PETa. I jak długo później czeka się na wynik. Ale podobno mam się nie martwić, 2-3 tygodnie nie mają większego wpływu. A ja się boję, w każdym razie boli mnie coraz bardziej, i mam coraz większe trudności z chodzeniem, a i przewracanie sie w łóżku to prawdziwy koszmar. Pozdrawiam Was serdecznie.
|
Gizi (offline) |
Post #6 27-03-2014 - 13:23:40 |
Warszawa |
Dziewczyny, zawitałam do Was z prośbą o pomoc. Wiem że to gdybanie. Onka mnie uspokaja, ale jesteście doświadczone to pomóżcie.
Od kilku tygodni mam bardzo mocno ograniczony ból w okolicy mostka po stronie operowanej piersi. A drugie miejsce to poniżej piersi bolą mnie 4 dolne żebra. Przy czym ból jest mocno, wyraźnie ograniczony i zatacza swoim obszarem jakby krąg. Tak jakby ktoś na żebrach namalował mi okrąg. W jednym miejscu boli a pół cm dalej już nie. Przy mostku boli przy lekkim dotyku, jak uciskam mocniej nic nie czuję. A i jeszcze pod palcami czasem czuję jakby delikatne przelewanie. Onka mówi że może to być chłonka która się zbiera, rozpycha tkanki i daje to takie efekty. A ból jest taki jakby mi ktoś kijem przyłożył. Proszę odpowiedzcie jaki charakter ma ból przerzutowy do żeber. Nie boli mnie w czasie kaszlu, kichania, ani w nocy. Jestem po operacji oszczędzającej, węzły czyste. Kończę Taksol, a wcześniej miałam AT. Dziękuję Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
filipinka35 (offline) |
Post #7 27-03-2014 - 13:27:29 |
|
Gizi mnie nie bolało jak zrobiły sie przerzuty. Nic nie czułam. Nie byłam swiadoma że są.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
Gizi (offline) |
Post #9 27-03-2014 - 13:52:44 |
Warszawa |
Dziękuję Wam, kochane jesteście. Fakt, ręki nie oszczędzam. Nie mam objawów zalegań, przynajmniej nic nie widać to sobie nie żałuje. A ostatnio robiłam generalne porządki w domu i u rodziców. Przystopuję trochę.
Ale stracha mam. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
dorota79 (offline) |
Post #11 27-03-2014 - 14:04:27 |
|
Mi zrobił się obrzęk pod łopatką po tym jak ciągnęłam synka na sankach.Zorientowałam się ze go mam ja wstałam rano z łóżka i chciałam reke do przodu wyciagnąć, uczucie jakby mi sie miesnie pruły pod. łopatką i bolało mnie chyba z 2 tyg, nie mogłam oprzec się na krzesle.Masowałam to intensywnie, a było tego tyle ze az mnie po czasie skóra koło pachwiny rozbolała, ta do której tą chłonkę odprowadzałam.
Wszystko się unormowało, więc przy nadmiarze chłonki może boleć. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-03-2014 - 14:05:14 przez dorota79. |
Gizi (offline) |
Post #12 27-03-2014 - 14:08:31 |
Warszawa |
Po zabiegu prawie 4 tygodnie nie mogła mi się zamknąć rana po usuniętych węzłach, raptem dwóch, tak dużo chłonki mi się zbierało. Dziewczyny jesteście naprawdę cudowne. Chciało by się zapomnieć o chorobie i jak tylko straci się czujność to kijem po piszczeli się dostaje.
Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
aga66 (offline) |
Post #13 27-03-2014 - 20:37:59 |
Warszawa |
Gizi jeżeli Cię to pocieszy, choć marne to pocieszenie, ja jestem 3 lata po operacji i żebra dalej bolą
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Gizi (offline) |
Post #14 28-03-2014 - 10:41:46 |
Warszawa |
Aga, z jednej strony to pocieszenie, bo to znaczy że nie ma co paniki siać, a z drugiej strony - wychodzi na to że nie da się zapomnieć że operacja cyca to nie jest byle co.
Dziękuję że napisałaś, wychodzi na to że wiele z nas ma te bóle i trzeba się przyzwyczaić. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
Al_la (offline) |
Post #16 28-03-2014 - 11:12:56 |
k/Warszawy |
Dziewczynki
Jeśli macie jakieś dolegliwości, wpisujcie je w tym dziale [amazonki.net] Tu jest wątek z wszelkimi bólami kości [amazonki.net] 99% z tych dolegliwości nie są przerzutami. Jak widzę nowy wpis w wątku ze słowem "przerzuty" w tytule, od razu włos mi się jeży i ciary przebiegają po plecach, choć jestem 10 lat po leczeniu. Taki wpis w tym wątku kojarzę z faktem, że ktoś dostał diagnozę i ma przerzuty. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
aga66 (offline) |
Post #18 28-03-2014 - 11:46:47 |
Warszawa |
Tak jest Pani Kierowniczko
Al_la (offline) |
Post #19 29-03-2014 - 10:02:48 |
k/Warszawy |
To jest prośba, a nie kierownikowanie W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
beata40 (offline) |
Post #20 17-04-2014 - 12:45:23 |
Bieszczady |
Witam Was po długiej, strasznej dla mnie przerwie. Wracam do życia, choć byłam w strasznym stanie. Mam usunięte zajęte kręgi, jedną nogę mniej sprawną, powoli zaczynam chodzić o kulach. Mija dzisiaj 2 tygodnie od operacji, i choć wydawało mi się, że nie dam rady - DAŁAM!!! Wiem, że przede mną jeszcze długie leczenie, zupełnie inne życie - to z każdym dniem jest lepiej. I jakoś tak mi błogo na duszy, że sie udało, jeszcze raz się udało... Najwspanialsze w tych starsznych dniach było to, że wokół miałam i mam życzliwych ludzi. Że warto jest jeszcze i dla nich żyć, aby spłacić ten dług wdzięczności wobec nich. A wierzcie - jest on ogromny. Oczywiście mam ogromny podziw dla lekarzy i wszystkich ludzi, z którymi miałam styczność w szpitalu. Są wspaniałymi ludźmi, z ogromną wiedzą, cierpliwością i ciepłem... Bez wsparcia wszystkich wokół moje 2 tygodnie w szpitalu byłyby jeszcze straszniejsze. Pozdrawiwm Was, życząc zdrowia w każdym dniu i wiary w jutro bez bólu.
|
aga66 (offline) |
Post #22 17-04-2014 - 12:50:08 |
Warszawa |
Beatko zdrowia i życzę i tak, jak piszesz z każdym dniem będzie lepiej
filipinka35 (offline) |
Post #23 17-04-2014 - 13:08:41 |
|
Beatko. Przytulam najserdeczniej. Jestes bardzo dzielna. Ja tez leczę przerzuty.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
ania29 (offline) |
Post #28 27-04-2014 - 22:41:24 |
Nowy Dwór Gdański |
Witam,
Niestety ja również mogę się tu podpisac. Przerzuty do kości zdiagnozowano u mnie w sierpniu 2013. Objawem był ból nóg, praktycznie ciągły. Scyntygrafia i TK potwierdzily, że zajęty jest kręgosłup oraz żebra. Dostałam Pamifos oraz Tamoksyfen. Zabrali mi herceptynę oraz naświetlania. Jeśli chodzi o ból, to jest ok. Pamifos dobrze działa. |
marysienka23 (offline) |
Post #29 28-04-2014 - 21:16:23 |
PILA |
witajcie ja tez mam na l4 i l3 no i watroba mnie bolaly strasznie nogi ale mam tez zaawansowana dyskopatie z uciskiem na worek oponowy narazie biore taksolek teraz nic nie boli pozdrawiam
|
adamalika74 (offline) |
Post #30 11-05-2014 - 05:59:38 |
Szczecin |
Osobiście uważam " nie ma wyniku- nie ma choroby" pozdrawiam Wszystkie cieplutko. |