Przerzuty do wątroby

Wysłane przez Amazonki.net 

sue (offline)

Post #1

25-06-2019 - 22:38:09

Dania 

Rany Tomasz ....po koktajlu z ... Zoladex Rybocyclib Letrozol i Bondronat.....

Tomasz. (offline)

Post #2

26-06-2019 - 07:38:04

Pruszków 

Bondronat zasadniczo nie ma wpływu na włosy. Analog GnRH z letrozolem- osłabiają gęstość (bujność) włosów na tle hipoestrogenizmu. Tym niemniej jest Forumowiczka Edytaxxx1 u której silna blokada antyhormonalna nie spowodowała problemów z włosami. Rosną mimo dodanych metronomicznych dawek cytostatyków. Więc za wszystko odpowiada prawdopodobnie rybocyclib. Na Medycynie Praktycznej nie ma danych na ten temat. Może czepki schładzające w dniu podania?



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

sue (offline)

Post #3

26-06-2019 - 08:00:26

Dania 

Nå 100% to Rybocyclib...Ja go biore codziennie w tabletkach po 3 szt.. ?takze czepki raczej nie pomoga sad smiley Chyba nie ma rakunku sad smiley a czy ktos moze cos powiedziec nå temat hair lab ?

Tomasz. (offline)

Post #4

27-06-2019 - 06:46:37

Pruszków 

W Polsce rybocyclib jest nierefundowany. Z tego powodu znikoma ilość osób go używa. Więc brak doświadczeń własnych.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Tomasz. (offline)

Post #5

28-06-2019 - 11:34:43

Pruszków 

Cytuj
IzABeLaBella
Witam wpisuję sie i ja. Mam wynik tk klatka i brzuch. Klatka bez zmian a to moje 3 tk i nigdy nic nie było opisane aż do teraz.
Wątroba nie powiększona. W fazie tętniczej badania tk widoczne są obwodowo wzmacniające się małe zmiany w s.6 o śr. 12mm i 6mm bez zmian ogniskowych. Zmiany meta bogato unaczynione? Zmiany te nie sa widoczne w fazie wriotnej badania kt.
W ogóle to pisać w tym wątku powinny osoby mające potwierdzone zmiany metastatyczne do wątroby. Na razie czegoś takiego nie ma.
Są zmiany strukturalne- ale do obserwacji.
W razie, gdyby była ich stała dynamika lub gdyby innym (czynnościowym) badaniem potwierdził się wzmożony metabolizm tych zmian (powiększone SUV-y w PET-CT) można rozpoznać metastazę. Ale nie na takim etapie. Pisuje tu chora która miała 8 cm przerzuty do wątroby i leczeniem metronomicznym zmiany się uwsteczniły. Są, ale wyraźnie zmniejszone, wyniki czynnościowe prób wątrobowych w normie.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Alexix (offline)

Post #6

10-07-2019 - 22:00:46

Poznań 

Moja Mama od roku stosowania tabletek teraz na złość zapomniałam nazwy oks.... (Coś tam to chemia w tabletkach) znowu 3 zmiany na wątrobie sad smiley((( przypominam ma raka piersi hormonozaleznego z przerzutami do kości. Dziś miała USG wszystko inne czyste tylko znowu zmiany na wątrobie. 22 lipca rezonans i wówczas pomyślą o leczeniu. Czy ktoś dwa razy miał przerzut w to samo miejsce?? Ostatnio miała tyle zmian nie do policzenia jak to pani dr powiedziała ale wszystko ładnie zeszło i teraz znowu sad smiley((

Tomasz. (offline)

Post #7

11-07-2019 - 18:00:09

Pruszków 

Jeśli operacja zasadnicza została wykonana to zasadniczo nie spotyka się przerzutów w "to samo miejsce". Natomiast stają się uchwytne dla badania obrazowego te zmiany przerzutowe, które w poprzednim badaniu były poniżej progu detekcji- a rozwijają się z powodu nieskuteczności leczenia.
"Wszystko ładnie zeszło"- na razie onkologia nie dysponuje lekami, które by spowodowały wyleczenie w przerzutach guzów litych. Próbuje się różnych leków, aby utrzymać stabilizację (daj Boże regresję) choroby przerzutowej.
Poczytaj posty w tym wątku, jest Forumowiczka leczona paliatywnie 5 lekami onkologicznymi i dosżło u niej do regresji.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

edytaxxx1 (offline)

Post #8

27-07-2019 - 18:39:39

 

Trochę mnie tu nie było. Dla przypomnienia od maja 2018 r na leczeniu dawkami metronomicznymi - Xeloda, Navelbine, Endoxan + hormonoterapia Zoladex i Fulwestrant.
Regresja zmian (kilka dni temu robiłam usg - dalej zmiana największa się zmniejsza, pozostałe niepoliczalne zmiany wycofane prawie w całości; zostały bardzo małe pojedyńcze, widoczne za pomocą głowicy o dużej rozdzielczości). Wyniki w normie, rok temu ALT i AST ponad 100, obecnie 24 i 20. Obecnie markery 12, w maju 2018 - 600. Obecnie hemoglobina 12,2; białe krwinki, 4,57, czerwone 3,2.
Od miesiąca dawka Xelody zmniejszona z 3 tabletek dziennie do 2 z powodu zmian skórnych na dłoniach. Upały dały się we znaki, zaczęła mi trochę skóra schodzić. Zmniejszona dawka do końca sierpnia, później powrót do dawki pierwotnej.
Pracuje na cały etat, funkcjonuje normalnie (mam ochotę na kiełbasę z grilla to zjem, mam ochotę na wino to się napije), jeżdżę na wakacje. Włosy do szyi odrosły kręcone ???? Poprawa z bezsennością - sypiam lepiej niż na początku leczenia :-)

edytaxxx1 (offline)

Post #9

27-07-2019 - 18:39:40

 

Trochę mnie tu nie było. Dla przypomnienia od maja 2018 r na leczeniu dawkami metronomicznymi - Xeloda, Navelbine, Endoxan + hormonoterapia Zoladex i Fulwestrant.
Regresja zmian (kilka dni temu robiłam usg - dalej zmiana największa się zmniejsza, pozostałe niepoliczalne zmiany wycofane prawie w całości; zostały bardzo małe pojedyńcze, widoczne za pomocą głowicy o dużej rozdzielczości). Wyniki w normie, rok temu ALT i AST ponad 100, obecnie 24 i 20. Obecnie markery 12, w maju 2018 - 600. Obecnie hemoglobina 12,2; białe krwinki, 4,57, czerwone 3,2.
Od miesiąca dawka Xelody zmniejszona z 3 tabletek dziennie do 2 z powodu zmian skórnych na dłoniach. Upały dały się we znaki, zaczęła mi trochę skóra schodzić. Zmniejszona dawka do końca sierpnia, później powrót do dawki pierwotnej.
Pracuje na cały etat, funkcjonuje normalnie (mam ochotę na kiełbasę z grilla to zjem, mam ochotę na wino to się napije), jeżdżę na wakacje. Włosy do szyi odrosły kręcone ???? Poprawa z bezsennością - sypiam lepiej niż na początku leczenia :-)

renatar (offline)

Post #10

27-07-2019 - 18:56:40

sieradz 

Edyto bardzo się cieszę z takich wiadomości. Życzę dalszej poprawy zdrówka.






T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

berni (offline)

Post #11

27-07-2019 - 19:35:46

Gryfino 

Wspaniale wiadomości. Pozdrawiam serdecznie i też mam nadzieje,ze u mnie to leczenie zadziała.



Tomasz. (offline)

Post #12

28-07-2019 - 15:06:09

Pruszków 

Istotne są wyniki krwi- mimo permanentnego leczenia RBC, WBC, Hgb są na pograniczu normy. Widać, że organizm b.dobrze znosi terapię, a wyniki są extra. Warto też zwrócić uwagę na osobnicze wrażliwości odnośnie erytrodyzestezji dłoniowo-podeszwowej. Agnieszka30 była leczona Xelodą w dawce 2x2000 mg- zespół ten był widoczny, dokuczliwy- ale do zaakceptowania. 3 tabletki to 1500 mg. Więc widać różnice w reakcji osobniczej. I dobrze, że lek zmniejszony, a nie odstawiony. Metronomicznie leki działają w sposób skojarzony- wszystkie mają wpływ na leczenie onkologiczne.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

bursztyn (offline)

Post #13

28-07-2019 - 23:14:56

 

U mnie po roku leczenia systemem metronomicznym zespół dłoniowo-podeszwowy zaczyna być odczuwalny i chyba trzeba będzie podjąć decyzję o redukcji jednej dawki xelody .Dłonie mniej dokuczają- lekkie rumieniowate zmiany skóry na powierzchni wewnętrznej ale gorzej ze stopami . Bolesny rumień,pogrubienie naskórka ,rogowacenie to już utrudnia normalne funkcjonowanie i jest poważnym ograniczeniem.
Trochę odpoczęłam od karboplatyny -chociaż morfologia jeszcze niezbyt dobra WBC 2,96 RBC 2,85, Hgb 12,O ,płytki 128 ale cieszą mnie bardzo dobre wyniki ALT 14 , AST 26 oraz marker CA 15-3 29,4 - utrzymujący się na tym poziomie od kilku miesięcy a rok temu 57,6.
Boję się odstawienia jednej xelody bo ten schemat ma mniejszy potencjał p. nowotworowy / xeloda +cyklofosfamid+ letrozole/ niż poprzedni z karboplatyną a badania kontrole obrazowe dopiero w sierpniu ,wrześniu.
Jak sobie pomóc ,żeby złagodzić te uciążliwe dolegliwości stopa- dłoń przy xelodzie .Różne maści ,kremy z mocznikiem ,kwasem salicylowym, wit.A i niewiele pomaga. My pacjenci onkologiczni jesteśmy trochę zdani na siebie bo lekarze rozkładają ręce i nie mają pomysłu .W literaturze medycznej opisano pozytywne skutki podawania pacjentom większych dawek Vit B6 przy takich dolegliwościach - tylko czy można ?



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-07-2019 - 23:17:01 przez bursztyn.

dziubas (offline)

Post #14

28-07-2019 - 23:19:26

Gdańsk 

zbadaj poziom wit B6 i jeśli wyjdzie niedobór to wieksza korzyść z likwidacji niedoboru niz z czego innegomyśli

Tomasz. (offline)

Post #15

29-07-2019 - 00:51:41

Pruszków 

Maść cholesterolowa z wit. A i E oraz z małą dawką D3 i innych witamin. Kosmetyki na bazie masła (silnie natłuszczające). Np. Z olejem konopnianym i innymi olejami. Zob. np. [allegro.pl]
A co do nieutracenia potencjału p.nowotworowego- może okresowo wdrozyć dodatkowo winorelbinę (Navelbine)?? Też dobrze ten fazowo specyficzny lek współpracuje z niespecyficznym cyklofosfamidem. Albo wrócić na jakiś czas do wlewów karboplatyny. Można zamiast letrozolu zastosować silniejszy exemestan (Symex) czy domięśniowo fulwestrant (Faslodex).



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

bursztyn (offline)

Post #16

26-08-2019 - 17:21:08

 

Moje leczenie działa ! / obecnie Xeloda +Endoxan+ Letrozole w systemie metronomicznym/.Dzisiejsze badanie usg potwierdziło,że największa zmiana w wątrobie zmniejszyła się ,pojedyncze z cechami upłynnienia oraz zwapnieniami.Lekarz nawet określił obecny stan jako dyskretna regresja .Dla mnie najważniejsze ,że jest stabilizacja i chemia metronomiczna daje dobry,oczekiwany efekt. Od paru dni mam zredukowaną dawkę xelody z 3 do 2 dziennie bo zespół dłoniowo-podeszwowy dokuczliwy -problem ze stopami. Próby wątrobowe, bilirubina w normie.

Krynia58 (offline)

Post #17

26-08-2019 - 18:54:34

Warszawa 

Bursztyn, bardzo cieszy Twój wpis. Niech leczenie działa tak dalej!







Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Al_la (offline)

Post #18

31-08-2019 - 15:07:34

k/Warszawy 

Bursztyn ok serce





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Tomasz. (offline)

Post #19

31-08-2019 - 20:09:20

Pruszków 

Ela, świetne wieści. Co ciekawe- leczenie nieforsowne, Navelbine i Faslodex pozostają w odwodzie. Okaże się na jak długo będziesz mieć zmniejszoną Xelodę. Edyta ma Xelodę zmniejszoną do 2x500 do chwili zejścia z upałów- poniżej 25-26 oC. Później ma być powrót do 3x500.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

bursztyn (offline)

Post #20

31-08-2019 - 23:42:54

 

Dziękuję , za miłe słowa .Ze względu na zmiany skórne na stopach moja doktor chciała mi teraz wstrzymać podawanie leków na co najmniej tydzień. .Ja nie chciałam się na to zgodzić i udało mi się ją przekonać ,żeby zredukować 1 xelodę i nie przerywać leczenia .Po tygodniu już odczuwam poprawę . Dłonie mam w dobrej kondycji a stopy przy tak wysokich temperaturach szczególnie cierpią. W planie powrót do pierwotnej dawki - 3x500.

Pollik (offline)

Post #21

01-09-2019 - 09:56:58

Warszawa 

Gratuluję wyników!






Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny...
mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi.
rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%
Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen

magcen (offline)

Post #22

16-09-2019 - 11:34:36

 

Mama ma przerzuty do kości i wątroby (4 guzy). Ostatnio zastosowano u niej 6 wlewów paklitakselu, niestety bardzo podwyższyła się z tego powodu bilirubina, początkowo do 7, teraz utrzymuje się w okolicach 5. Źle dobrana chemia do biologii raka przez to, że nie dało się zrobić biopsji. Teraz USG wątroby wskazało, że guzy w wątrobie się rozsiały. Dodatkowo mama miała jeszcze prześwietlenie dróg żółciowych. Obecnie mama nie może dostać żadnej chemioterapii ze względu na podwyższoną bilirubinę co oznacza brak leczenia raka.
Pani doktor po konsultacji z warszawskimi lekarzami zdecydowała podać środki farmakologiczne na zbicie bilirubiny, niestety spadła tylko do okolic 5. Warszawscy lekarze podobno powiedzieli, że farmakologicznie nic już nie da się zrobić i założyć protezy na odprowadzanie żółci też nie. W tym tygodniu mamy umówioną wizytę we Wrocławiu oraz jedną konsultację z wrocławskim lekarzem. Proszę powiedzcie, że jest jakaś nadzieją. Czytam, szukam, próbuje coś pomóc, ale sama też jestem w ciąży i powinnam się jakoś trzymać, a już nie daję rady.

Tomasz. (offline)

Post #23

16-09-2019 - 12:28:23

Pruszków 

Najpierw należy podać wyniki komórkowe i biochemiczne raka. Jaka była złośliwość (lub skala Blooma-Richardsona), czy były receptory steroidowe ER i PgR, czy był czynnik wzrostu HER2.
Podwyższony wynik bilirubiny świadczy nie tyle o samym uszkodzeniu miąższu wątroby a o zajęciu dróg żółciowych (brak odpływu żółci).
Są na tym Forum chore leczone metronomicznie codziennie małymi dawkami kilku leków działajacych na odrębne stadia rozwoju komórkowego raka. Takie leki to kapecytabina (Xeloda), vinorelbina (Navelbine) i cyklofosfamid (Endoxan). To leki doustne, stosuje się je w domu z zaleceniem określonych dawek. Czy tego typu leczenie można zastosować- nie wiemy, nie jesteśmy lekarzami. Z leków na obniżenie bilirubiny jest stosowany Proursan. Jest na receptę, lekarz ma ocenić czy ten lek pomoże, czy nie.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

magcen (offline)

Post #24

16-09-2019 - 14:39:43

 

Tomaszu, dziękuję Ci za odpowiedź.
Przy przerzutach do kości określono receptory estrogenowe (+++), receptory progesteronowe (+), Her 2 reakcja ujemna, natomiast nie było możliwości sprawdzenia przerzutów do wątroby ponieważ były bardzo małe.
Mama 2 lata temu dowiedziała się o przerzutach do kości, najpierw była hormonoterapia niestety nieskuteczna, doszły do tego przerzuty do wątroby. Po zastosowaniu chemioterapii Myocet Ctx, przerzuty z wątroby zniknęły, a w kościach była stabilizacja. Mama potem stosowała Symex i Endoxan. Wszystko po konsultacji z profesorem Wysockim. Niestety pod koniec zeszłego roku mama miała ogromne problemy rodzinne i bardzo duży stres, tak samo w okolicach Wielkanocy tego roku i wyniki zaczęły się psuć. Po badaniach PET zdecydowano o paklitakselu, dodatkowo jeszcze była radioterapia na kości, wyniki krwi zaczęły się psuć, a jakieś 3 tygodnie temu podskoczyła ta bilirubina.
Właśnie kolejnym etapem leczenia u mamy miała być chemia metronomiczna oraz Tamoksifen. Jutro mama ma wizytę u onkologa zobaczymy co powie Pani doktor, czy można zastosować tą chemioterapię mimo podwyższonej bilirubiny albo może chociaż Tamoksifen.
Teraz najważniejsza jest możliwość obniżenia bilirubiny. Nie chcę słyszeć o tym, że nie da się tego zrobić sad smiley

Tomasz. (offline)

Post #25

16-09-2019 - 19:29:41

Pruszków 

Na ile u chorej jest podwyższona fosfataza zasadowa?
Ja bym zlecił badanie d-dimerów (i w ogóle czynników krzepnięcia) oraz albumin. Niedobory albumin łącznie z zaburzeniami w układzie krzepnięcia mogą zwiastować problemy wydolnościowe wątroby.



____________
Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Gosia1982 (offline)

Post #26

21-09-2019 - 00:56:13

Świdnica 

Magcen co powiedział lekarz we Wrocławiu? Moja mama też ma przerzuty do kości i wątroby i obecnie po zastosowaniu chemioterapii kapecytabiną nastąpiła progresja. Kapecytabina nie pomogła w ogóle.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 127
Największa liczba gości online: 5263 dnia 07-04-2018