Przerzuty do wątroby
Asinus (offline) |
Post #1 13-07-2017 - 18:39:09 |
|
Witajcie!
Jestem po 7 chemii (dla przypomnienia: docetaxel, perjeta, herceptyna). NST G2 Her2 dodatni, niehormonozależny. Guzy na piersi, w pasze i na wątrobie (11mm, 7mm, 6mm). Po 3 chemii regresja, po 6 chemii znaczna regresja: w piersi i pod pachą trudno cokolwiek znaleźć, a w wątrobie został jeden mały guzek z trzech, który z ok. 11 mm zmniejszył się do 4 mm. Moja onkolog stwierdziła, że skoro dziad się wycofuje, a ja dobrze znoszę immunochemioterapię, to oprócz zaplanowanych 8 wlewów, dołoży mi jeszcze 10, tak by całe leczenie wynosiło 18 cykli co 3 tygodni, co w rezultacie daje bity rok leczenia chemią. W międzyczasie mam kontrolne USG, scyntygrafia, TK, RM i EKG/UKG. Ponieważ przerzut na wątrobę blokuje póki co operację (całościowa + wszystkie węzły), to lekarze kombinują zastosować u mnie stereotaksję wątroby. Szczerze mówiąc wcześniej nie spotkałam się z takim terminem, ale poszukałam w internecie, że to radiochirurgia stereotaktyczna SBRT. Drogi Tomasz, skarbnico wiedzy - cóż to ta stereotaksja w praktyce??? Dziewczyny, czy któraś z was miała taki zabieg?? |
Tomasz. (offline) |
Post #2 13-07-2017 - 20:16:42 |
Pruszków |
Leczenie sterotaktyczne to synonim "noża gamma" - wykonanie operacji nie poprzez cięcie skalpelem a wiązką promieniowania rentgenowskiego podawanego z różnych pól (co najmniej dwóch). Leczenie stereotaktyczne dotyczyć ma w szczególności guzów ulokowanych głęboko pod czaszką. Np. w przysadce (objawy akromegalii), w okolicach narządu mowy i słuchu, przy nerwach wzrokowych. Stosuje się specjalne maski tworzone dla konkretnego przypadku i naświetla przez otwory w masce. Leczenie jest nieobciążające. Najlepszy sprzęt do tego typu operacji ma Centrum Cyklotronowe Bronowice w Krakowie, ale zdaje się ze tam mają kontrakt tylko na terapię nowotworów gałki ocznej i oczodołu. Ale popytać można. Gamma Knife jest na Kondratowicza w Warszawie (prof. Mirosław Ząbek) i w Katowicach.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
ricarda05 (offline) |
Post #3 14-07-2017 - 19:05:11 |
Olsztyn |
witam...w 2005r.(hormonozależny) obustronna mastektomia przeszłam czerwoną chemię ,naświetlanie i przez 5 lat brałam Armidex...po 9 latach przerzut do kości od września 2014r. kwas zolendronowy i Faslodex od 03.2015 do 06.2017. Miesiąc temu okazało się że mam przerzuty do wątroby dostaję Pacitaxelum co tydzień. Takie były zalecenia mojej lekarki przed jej urlopem i co dalej?...po jakim czasie można stwierdzić że działa?...o co walczyć?...mam mętlik w głowie..pozdrawiam
|
Tomasz. (offline) |
Post #4 14-07-2017 - 19:49:51 |
Pruszków |
Starałbym się dowiedzieć jaka jest szacowana wielkość zmian w wątrobie i w zależności od tego- rozważyć wykonanie termoablacji zmian metastatycznych. Poza tym badania obrazowe (TK) co 2-3 miesiące i zmiana schematu leczenia w razie progresji.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
erminka89 (offline) |
Post #6 24-07-2017 - 15:37:56 |
|
Mama ma jednak przerzuty do wątroby największa zmiana 20mm w samym miąższu wątroby nie chcą jej podać chemi bo jakiś parametr jest ponad 200.. nie rozumiem tego. Ma mieć podaną chemię AC. Wlewają w nią jakieś kroplówki zeby spadly parametry no ale chyba kazdy z przerzutami ma zle wyniki wiec??
|
Tomasz. (offline) |
Post #7 24-07-2017 - 17:28:25 |
Pruszków |
Schemat AC jest schematem forsownym jak na chorobę rozsianą, zwłascza, gdy zaznacza się początek niewydolności narządowej. Czy to nie pomyłka?
Parametrów pracy wątroby jest wiele. ALT (ALAT), AST (AspAT), GGTP, bilirubina. Trzeba wiedzieć jaki to parametr. A co lekarze mówią o ew. termoablacji zmian w wątrobie?? ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
erminka89 (offline) |
Post #8 24-07-2017 - 18:35:41 |
|
2 lata leczenie hormonami i teraz sa przerzuty w watrobie i plucach; guz nieoperacyjny kości przerzuty ale opanowane wynik RM:
wiem że jest źle ale chociaz ratujmy się chemią ale lekarz nie chce podac chemii narazie.. dostaje hepa merz w kroplowce do srody. wysięk w prawej jamie opłucnowej do 16mm w zakresie objetym badaniem watroba powiekszona usiana nieostro odgraniczonymi ogniskami hyperintensywne w dyfuzji i wykazują postępujące w czasie obwodowe wzmocnienie kontrastowe, najwyrażniejsze w fazie miąższowe. Największe ogniska do ok.20mm Po za tym w wątrobie nieregularne obszary ograniczonej dyfuzji i zaburzonej perfuzji gornej dolnej czesci plata prawego. We wnece watroby wezly chlonne do 16mm. Przewody zolciowe nieposzerzone pecherzyk zolciowy obkurczony sledziona trzuska nadmercza bez zmiany dodatkowo sledziona 9mm nerki bez zastoju lewa mniejsza z kilkoma torbielami miazszowymi do 10mm wnioski rozsiew meta w watrobie. wyniki alat 80 aspat 200 biliurbina ok kreatynina coś kolo 3 wapn troche powyzej normy |
Tomasz. (offline) |
Post #10 26-07-2017 - 13:08:02 |
Pruszków |
Nie ma leków stricte na obniżenie AspAT i ALAT podniesionych w wyniku rozsianych zmian w wątrobie. W przypadku, gdy po chemioterapii rosną próby wątrobowe to pomóc mogą np. leki zawierające fosfolipidy (Esseliv, Essentiale Forte). Te leki na pewno nie zaszkodzą, można spróbować z jednym opakowaniem, może poskutkują??
Al_la (offline) |
Post #12 02-08-2017 - 19:59:10 |
k/Warszawy |
Takie pytania trzeba zadawać lekarzowi prowadzącemu, a nie nam na forum.
To zbyt poważna sprawa, żeby się wypowiadać. Jeśli lekarka zdecydowała podać chemię, to na pewno wie co robi. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
erminka89 (offline) |
Post #13 21-08-2017 - 15:53:01 |
|
chemioterapia 50% AC po 2 tyg. wyniki alat było 140 jest 113, aspat było 160 jest 130. tylko niestety serce dostało bisocard 2,5 --> 5mg .
mama ma caly czas zgagę i jak jej się odbija to boli ją w przełyku.. nie boli ją watroba apetyt w miarę ma .. ale śpi mało bo po 4 h i już nie moze spac zastanawiam sie czy nie ma zastoju toksyn.. chociaz ostatni bilirubina byla 0,8 pytanie czy gdyby byla zastoj zolci, toksyn to alat aspat poszły by w gore? |
Tomasz. (offline) |
Post #15 22-09-2017 - 15:42:55 |
Pruszków |
Nie ma na to recepty. Trzeba zakończyć proponowany cykl leczenia- no chyba że dojdzie do progresji- wtedy leczenie się przerywa. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
lulu (offline) |
Post #17 03-10-2017 - 10:04:33 |
k/Kwidzyna |
Eminka jak i czy chemia zadziała, to można ocenić dopiero po wzięciu cyklu chemii. Każdy pacjent jest inny, więc nie można się sugerować efektami innych.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Paula.kh (offline) |
Post #18 03-10-2017 - 12:12:51 |
|
Kiedyś też bardzo bałam się przerzutów do wątroby, teraz znam mnóstwo kobiet, które żyją po nich mnóstwo lat i takich, które nie mając przerzutów miały komplikacje...Nie ma reguły, chociaż ja też ciągle szukam schematów, osób, które miały podobnie . |
Tomasz. (offline) |
Post #19 03-10-2017 - 14:53:18 |
Pruszków |
Przerzuty do wątroby to (z resztą jak i wszystkie przerzuty do narządów miąższowych) przerzuty b.poważne.
Leczenie systemowe z założenia działa ogólnie ustrojowo- więc działa na ew. przerzuty w całym ciele. Skuteczności nie da się przewidzieć. Trzeba monitorować corobę i zmieniać leki, gdy dojdzie do progresji. Zgaga może być skutkiem chemioterapii- należy brać leki z grupy blokerów pompy protonowej (np.pantoprazol- Panzol) czy inne np. esomeprazol czy starszy omeprazol. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #21 03-10-2017 - 21:40:16 |
Pruszków |
Chemia ma nie być "silna" a skuteczna. I o akceptowalnych objawach ubocznych- zwłaszcza tam, gdzie wyleczenie nie jest możłiwe i liczyć się trzeba z wieloma cyklami leczenia- czasem obciążającego czy wręcz wyniszczającego. Rzadziej spotyka się sytuacje gdy nie ma co podać. Częściej- gdy wyniszczenie jest tak duże, iż lekarz kończy leczenie onkologiczne.
Tomasz. (offline) |
Post #23 04-10-2017 - 14:21:45 |
Pruszków |
Trzeba o takie rzeczy pytać lekarza leczącego. Właściwsze jest badanie tomografem niż USG- mogą być jednak problemy ze skierowaniem na pierwsze. Po 2-3 cyklach powinna być reakcja na leczenie (jeśli leczenie jest "trafione".
erminka89 (offline) |
Post #24 06-10-2017 - 11:15:28 |
|
Tj.Tomasz pisałeś USG nie jest dokładne i nie za bardo cokolwiek pokazało tzn lekarka powiedziała że guzy zmniejszyły się ale nei widzi tego co by chciala widzieć i za 3 tyg. TK brzucha co w biochemii oznacza symbol TROI?
alat 49 aspat 87 wydaje mi sie ze na tak zaawansowane przerzuty wyniki sa ok |
blankaIn (offline) |
Post #25 20-10-2017 - 22:04:06 |
Warszawa |
Ręce i nogi mi opadają. Dziś miałam USG jamy brzusznej (przepisuję gdyż okazało się, że chyba jestem debilem i nie mogę wstawić wyniku):
Wątroba niepowiększona, o prawidłowej echogeniczności, w segm 4b hypoechogeniczna zmiana ogniskowa 9mm nie spełniająca kryteriów torbieli prostej, do weryfikacji w TK. Drogi żółciowe, trzustka, śledziona, nerki, pęcherz, węzły chłonne zaotrzewnowe, aorta brzuszna - prawidłowe. Oprócz tego wyszły węzły nadobojczykowe największy 11mm, w otoczeniu zmienionej tkanki tłuszczowej. Biopsja wskazała na C5 - liczne komórki nowotworowe (w węźle). C5 w patomorfologii to zmiana złośliwa - tak tylko dla rozjaśnienia. Lekarz powiedział, że tą wątrobą to niema co się martwić. A węzły jak były takiej wielkości tak są.....A co Wy, na to? Bo ja chyba rozsądnie na swoim przypadku myśleć nie potrafię. No jest progres, no tak? Jeżeli nawet nieznaczny to widać, że jednak coś się dzieje. Wg lekarza zostajemy przy obecnym leczeniu - Tamoxifen + Zometa. I wiem, że jeżeli bedzie chciał zmienić to zmieni na schemat AC. Ja próbuję forsować fulvestrant albo monoterapię np. paklitaksel. AC chcę sobie zatrzymać na dalszy progres... pozdr Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018, kontynuacja Letrozole i Zometa. |
Al_la (offline) |
Post #26 21-10-2017 - 17:49:47 |
k/Warszawy |
Blanko, ja to z tych czarnowidzących, więc pewnie bym spanikowała. Ale rozsądnym wyjściem byłoby wykonanie badania TK (za jakiś czas) i porównanie wielkości zmiany. Jeśli rośnie, to niestety, chemia. Jeśli węzły są bez zmian, to może jeszcze nie progresja...
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
blankaIn (offline) |
Post #27 21-10-2017 - 23:16:18 |
Warszawa |
Alu, TK mam za dwa tygodnie. Najgorsze jest to, że wiem i pewnie pani opisująca też wie, że torbiel inna niż prosta to z reguły rozrost, czyli nowotwór. Teraz znowu tygodnie w oczekiwaniu na badania, wyniki, potem myślenie nad leczeniem...a startować można by już teraz.
Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018, kontynuacja Letrozole i Zometa. |
blankaIn (offline) |
Post #28 16-11-2017 - 17:46:01 |
Warszawa |
no i stało się...Wynik TK
1. przerzuty mam do węzlów nadobojczykowych po przeciwnej stronie niż usunięta pierś - moja onka któregoś dnia zasugerowała, że może to być z drugiego dziada. Nie bardzo w to wierzyłam a teraz na TK pojawił się guzek w drugiej piersi (nad którą są te przerzuty w węzłach)...no cóż, myślałam że to cecha raczej bazalnych a nie luminalnych. 2. Myślałam też, że zmiana hypodensyjna to ta niegroźna, nie typowa dla guzów, zmian litych a tu proszę. Dlatego jeszcze się łudzę że to "meta" obok to na wyrost, hehe. 3. Czy to jest możliwe, żeby w trzy miesiące był taki progres (teoretycznie to wszystko jest możliwe...)? Jutro mam zaordynowaną AC, mimo że przez wiele godzin usiłowałam przekonać do drugiej linii hormonoterapii Jak żyć, premierze... Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018, kontynuacja Letrozole i Zometa. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-11-2017 - 17:50:20 przez blankaIn. |
Tomasz. (offline) |
Post #29 16-11-2017 - 18:51:30 |
Pruszków |
Szukałbym innego ośrodka onkologicznego. W pierwszej kolejności biopsja gruboigłowa guzka z drugiej piersi. W drugiej- zmiana formy tzw. hormonoterapii. W razie gdyby drugi guzek był trójujemny- wtedy chemioterapia. Ale poddanie się chemioterapii bez sprawdzenia bioptatu z drugiego guzka to nieporozumienie.
blankaIn (offline) |
Post #30 16-11-2017 - 20:47:39 |
Warszawa |
Właśnie, najlepsze jest to że zmiana ośrodka/lekarza to znów tygodnie w plecy. Zanim znajdę tego co chcę, zanim prześledzi moją historie choroby i zaowocuje to jakimś pomysłem, no to w tym tempie będzie kolejny progres co bedzie oznaczało pewne podanie chemii. Czyli rezultat ten sam bez zmieniania lekarza
Powiedziała że po 6xAC przestawiamy się na Inhibitor Aromatazy dla podtrzymania. Jestem między młotem a kowadłem. Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018, kontynuacja Letrozole i Zometa. |