Bielizna pooperacyjna

Wysłane przez Amazonki.net 

grażula (offline)

Post #1

28-02-2013 - 11:16:16

Kraków 

Podciągnę nieco, bo może coś się zmieniło w temacie od tamtego czasu?
Jestem niespełna tydzień po rekonstrukcji LD + ekspanderoproteza. Nie wiem co z bielizną, może pas? Nikt niczego mi na razie nie powiedział na ten temat, ale z drugiej strony nie pytany - milczy. Dopytam jeszcze doktorów za tydzień jak będę na zdjęcie drena.
Myślałam o Amonei gorset Eva, a jeśli chodzi o pas, to któraś z sympatycznych koleżanek polecała stabilizator na kostkę (w postaci właśnie gumowej taśmy). Jestem wąska w klacie, więc może będzie ok. rotfl

" Śmierć nie jest problemem, problemem jest życie bez sensu "

" Jak ktoś chce, znajdzie sposób. Jak ktoś nie chce, znajdzie powód "

Al_la (offline)

Post #2

28-02-2013 - 14:25:15

k/Warszawy 

Może tutaj [amazonki.net] znajdziesz jakieś przydatne informacje uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

grażula (offline)

Post #3

02-03-2013 - 12:09:48

Kraków 

Tak, dziękuję. Trafiłam na ten wątek i przeczytałam go od dechy do dechy uśmiech

" Śmierć nie jest problemem, problemem jest życie bez sensu "

" Jak ktoś chce, znajdzie sposób. Jak ktoś nie chce, znajdzie powód "

hundzik1 (offline)

Post #4

16-05-2014 - 16:00:19

Niebawem stracę lewą pierś. Mój problem polega na tym że noszę teraz rozmiar 70F lub 75E/F. Brak takiego wielkiego cycka nie da się ukryć, tym bardziej że będzie lato i nie zakryję się bluzą czy też kurtką. W domu przy mężu i dzieciach też chcę normalnie wyglądać, a nie budzić obrzydzenie. W żadnym ze sklepów internetowych nie widzę takich rozmiarów biustonoszy pooperacyjnych. Czy wogóle są takie wkładki pooperacyjne, które będą pasowały? Najważniejszy chyba biustonosz, a coś już tam do niego włożę. Gdzie nabyć taki rozmiar? 75 w obwodzie to dla mnie bardzo luźna wersja, ale musi dobrze trzymać sporą pierś w miseczce e lub f.
Doradźcie mi coś.

Al_la (offline)

Post #5

16-05-2014 - 16:13:28

k/Warszawy 

Ja kupuję tutaj i są takie rozmiary [gorsety.com.pl] uśmiech

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

babka19 (offline)

Post #6

16-05-2014 - 16:31:23

Hej, ja proponuję najpierw kupić/przymierzyć coś w sklepie stacjonarnym. Ja mam rozmiar 70E i bez większych problemów dobrałam biustonosz z kieszonką i protezę. Oczywiście pomogła mi doświadczona sprzedawczyni.

asia_lap (offline)

Post #7

16-05-2014 - 20:01:14

Witam smiling smiley
Mam pytanie - 2,5 tygodnia temu miałam mastektomie z równoczesnym
włozeniem ekspandera (wymiana na silikon za 4 miesiace).
Oczywiście przy ostatniej wizycie zapomniałam spytać się o to
lekarza, a on sam mi też nic nie powiedział -- o bieliźnie, którą
mogę nosić mając ekspander smiling smiley

24/7 noszę pas uciskowy spychający eksander w dół, ale nie wiem,
jakie staniki mogę nosić ? Mam mały biust (75cool smiley więc narazie chodzę
bez niczego, ale w przyszłym tygodniu wracam do pracy i z chęcią bym
coś założyła pod spód winking smiley

jakieś porady ? smiling smiley
i ewentualnie sklepy w Warszawie do polecenia z taką bielizną?

Pozdrawiam serdecznie

b_angel (offline)

Post #8

16-05-2014 - 22:45:42

radom 

http://www.sklepuroda.pl/product-pol-61-Biustonosz-Model-SPORT-bez-suwaka-.html
taki biustonosz kupiłam onegdaj w siedzibie firmy PadTech na Belgijskiej- zadowolona byłam zeń bardzo smiling smiley

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-05-2014 - 22:46:14 przez b_angel.

lucy1970 (offline)

Post #9

16-05-2014 - 23:20:58

Na początku nosiłam taki, kupiłam go w sklepie medycznym razem z pasem...
Później zrobiłam przymiarkę w sklepie Triumpha i zamówiłam przez internet taki:
triaction- soft control.....

hundzik1 (offline)

Post #10

19-05-2014 - 09:27:53

Te gorsety są bardzo ładne i rzeczywiście w różnych rozmiarach, ale mi chodzi o coś do założenia od razu po operacji, coś miekkiego, bo szwy będą jeszcze nie zagojone i jaką wtedy protezę?

magda2411 (offline)

Post #11

19-05-2014 - 09:39:40

Olsztyn 

protezę pooperacyjną, tymczasową - wkłada się ją do kieszonki stanika dla Amazonek np:

hundzik1 (offline)

Post #12

19-05-2014 - 10:45:29

Czy takie protezy mają różne wielkości?

magda2411 (offline)

Post #13

19-05-2014 - 12:13:47

Olsztyn 

tak, mają
[www.akson.pl]

Ivy (offline)

Post #14

21-05-2014 - 14:01:36

@Hundzik1,

mam dość podobne proporcje do Twoich (jestem ciut grubsza- nosiłam staniki 75G-H). Powiem wprost, mimo najszczerszych chęci producentów bielizny pooperacyjnej, te wszystkie staniki po prostu nie trzymają dużego biustu. Wybór jest taki- albo prawdziwa pierś wisi swobodnie i nic nie uciska blizny, albo pierś jest ładnie utrzymana, ale blizna pozostaje uciśnięta, boli, swędzi, piecze i ogólnie dokucza. Jeżeli chodzi o protezy, możesz w sklepie medycznym spokojnie dobrać sobie taką mięciutką, bawełnianą, idealną na okres rekonwalescencji (u mnie chyba wyglądała lepiej niż te wszystkie silikony).
Ja podczas radioterapii dostałam dość mocnych poparzeń na całej napromieniowanej powierzchni w związku z czym na dwa miesiące odpuściłam sobie jakikolwiek stanik i protezy. Efekt? Ucho jamnika... :/ No może nie aż tak skrajnie, ale po jędrności zostało tylko wspomnienie. Oczywiście poparzenia zdarzają się bardzo rzadko i mam nadzieję, że u Ciebie do czegoś takiego nie dojdzie. Myślę jednak, że powinnaś wiedzieć o takiej ewentualności.
Obecnie w ogóle odpuściłam sobie bieliznę dla amazonek. Przy "biuściastych" modelach nawet zwykłą bieliznę ciężko dopasować, a tu? Klapa na całej linii. Jakieś pół roku od operacji przerzuciłam się z powrotem na stare staniki- usztywniane z fiszbinami. Miałam także problem z dobraniem protezy, bo te większe są raczej przewidziane na grubsze kobiety i w porównaniu z okrągłym oryginałem, sztuczna pierś jest lekko... hmmm... taki trochę kaczy dzióbek... nie wiem jak to dokładnie nazwać. Sprawdzałam dziesiątki różnych modeli, aż babeczka, która pomagała mi w dopasowaniu rozłożyła ręce, mówiąc, że tak pełnej protezy po prostu chyba nie ma. Ostatecznie zmieniłam klasyczną protezę, na model ze żłobieniami, który pomaga mi utrzymać jako taki przepływ limfy, a wrzucam ją do zwykłego stanika. Nie bawię się w doszywanie kieszonek, może kiedyś... jak chcę gdzieś wyjść i obawiam się, że proteza wyskoczy w biegu, to zakładam dodatkowo na stanik jakiś drugi o sportowym modelu, który trzyma piersi także od góry.

Robi się ciepło, więc chyba w końcu te kieszonki podoszywam, ale na specjalne staniki nawet nie chcę już patrzeć.

hundzik1 (offline)

Post #15

21-05-2014 - 22:00:54

Ivy tak własnie myślałam, wszystko opisałas tak jak ja to sobie wyobrażam, niestety. Przy moim biuście najlepiej sprawdza się drogi ale solidny Panache Sport. Myślę, że z niego proteza nie będzie się wysuwała. Więc pozostanę na razie na tym z jakąś delikatną protezą, bez kieszonki tak jak piszesz. Polecam Tobie ten moedel, fajny, miękki ale solidnie trzyma, jak gorset.

domena (offline)

Post #16

14-06-2014 - 11:07:46

Gdańsk 

Witam
Dowiedziałam się ,że musze kupić sobie specjalny gorset i pas do rekonstrukcji,byłam w sklepie iPani pyta mi się rozmiar miseczki jaką będę miała czyli B bo tak uzgodniłam z lekarzem,ale druga pierś jest zdrowa i większa o jeden numer i dopiero będzie dopasowana po czterech miesiącach do tej co mi zrobia .W ziazku z czym mam pytanie jaki rozmiar kupić gorsetu,bo moze ta większa pierś się nie zmieścic w mały gorset.
Co mi radzicie?
Pozdrawiam serdecznie domena

Witam jestem amazonka od września 2013 roku .
Mam na imię Danuta ( domena)
Pozdrawiam wszystkich

krosno_5 (offline)

Post #17

23-11-2016 - 22:46:17

Hej, ja akurat nie miałam problemu z doborem stanika, bo zapytałam lekarza, który kupić. Polecił mi firmę YajLee. Stanik sprawdził się doskonale, bo bardzo dobrze trzymał biust, równocześnie nie uciskając go. Po okresie regeneracji, piersi były takie o jakich marzyłam radocha hura rotfl

prymulka (offline)

Post #18

25-09-2017 - 20:33:47

Witam.
Mam pytanie-po jakim czasie od operacji usunięcia piersi zacząć nosić stanik ?Jaki najlepiej?

Al_la (offline)

Post #19

26-09-2017 - 10:43:20

k/Warszawy 

Jak najszybciej.
Trzeba iść do sklepu z bielizną dla amazonek i dobrać stanik do protezy, czyli przymierzyć.

prymulka (offline)

Post #20

26-09-2017 - 13:08:21

Mama jest prawie 3 tygodnie po amputacji jednej piersi i bez protezy.Ma jeszcze ściąganą chłonkę i zaklejoną ranę.

gosia0101 (offline)

Post #21

26-09-2017 - 14:21:17

małopolskie 

prymulka
Mama jest prawie 3 tygodnie po amputacji jednej piersi i bez protezy.Ma jeszcze ściąganą chłonkę i zaklejoną ranę.
Ja też prawie trzy tygodnie po mastektomii.Po wyjściu ze szpitala od razu pobiegłam do sklepu dla Amazonek i kupiłam biustonosz pooperacyjny,do tego protezę tymczasową.Całe to ubranko zakładam tylko gdy wychodzę z domu.Lekarz kazał mi chodzić bez opatrunku bo nie mam wycieków,gdy rana oddycha to lepiej się goi-to słowa lekarza.Gdy zakładam biustonosz to na ranę podkładam sobie grubszą warstwę gazy .

Al_la (offline)

Post #22

26-09-2017 - 16:27:56

k/Warszawy 

Ja miałam operację 8 grudnia, a protezę założyłam po Nowym Roku.
Chirurg mnie ochrzanił podczas ściągania szwów, że jeszcze nie chodzę w staniku. Powiedział, że mi się kręgosłup skrzywi.

prymulka (offline)

Post #23

26-09-2017 - 19:31:46

I na jaki stanik się zdecydowałaś?
Czy od samego początku można nosić ten który jest na zdjęciu powyżej lucy1970?

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 26-09-2017 - 19:35:12 przez prymulka.

Al_la (offline)

Post #24

26-09-2017 - 21:55:43

k/Warszawy 

Ja kupiłam normalny stanik z kieszonką dla amazonek.

Agnieszka.21 (offline)

Post #25

13-02-2018 - 14:32:14

Warszawa 

Prawdopodobnie pod koniec lutego będę miała operację oszczędzającą. Mam dość mały biust ( B ) i zastanawiam się czy będzie mi potrzebna specjalny pooperacyjny biustonosz? Oglądam produkty firmy Amoena, ale czy jest to niezbędne?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-02-2018 - 14:36:24 przez Agnieszka.21.

dziubas (offline)

Post #26

13-02-2018 - 15:12:35

Gdańsk 

Aga! serce powoli!!! po oszczędzajacej bedziesz miała radio tak jak ja i wlasnie w czasie naświetlań jest wskazany miekki staniczek, najlepiej sportowy (taki jak top), albo taki dla mam karmiacych, widziałam np w Smyku, ale białe a jeżeli za bardzo myc sie w czasie rzdio nie każa\ą to szkoda tej bieli, bawełniany bez fiszbin, ja akurat donaszałam swoje stare staniki firmy polskiej VIKI, ale ja byłam porysowana do radio ciemnym flamastrem, to mozesz sobie wyobrazic jak moja bielizna wyglądała... po radio wszystko poszło na smieci łaćznie z koszula nocną, a do miseczki piersi operowanej wkładałam apaszkę z jedwabiu, mięciutką acz sfatygowaną... i tyle w tym temacie, po operacji to dośc szybko mówia, żeby nosić stanik, też miękki i wygodny, luźny, ja dzis koszystam ze staników, które nosiłam przed diagnozą, wiadomo - firmy VIKI- sa nie gorsze od tych co ludziska przywozili drzewiej z NRDowa.. kosztują ok 40-50 zł, amoena jest bardzo droga, chce napisać do VIKI i zaproponować, żeby zaczęli szyć dla amazonek, przecież to wielki biznes!uśmiech

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

marzusia (offline)

Post #27

13-02-2018 - 16:21:02

Cieszyn 

Nie wiem bo jestem po mastektomii ale wydaje mi się, że po oszczędzającej nosi się normalne biustonosze, ewentualnie są jakieś wkładki uzupełniające

Agnieszka.21 (offline)

Post #28

13-02-2018 - 20:30:40

Warszawa 

bardzo Wam dziękuję, mało co nie wywaliłam kilku stówek niedowiarek

Załamka (offline)

Post #29

13-02-2018 - 21:23:48

Kraków 

Dobrze dziubas napisała. Ja dodam, że wygodny jest sportowy, rozpinany z przodu. Spokojnie za 2 dychy kupisz, a jak dojdziesz do siebie to wtedy wybierzesz na spokojnie, na stałe, co i za ile będzie Ci pasować.

Ptysiek (offline)

Post #30

07-07-2020 - 08:48:42

Witajcie Dziewczyny,

To mój pierwszy post, więc chciałam się przywitać i odgrzebując stary wątek spytać o kilka rzeczy, bo wydaje mi się, że jest tu dużo wiarygodniej niż na stronach producentów bielizny pooperacyjnej winking smiley

W sierpniu będę miała wycinankę na prawej piersi - nawrotowy ropień, rozległe zmiany zapalne, przewody mlekowe. Na 12, być może obudzę się bez brodawki. Piersi spore 75E/F.

- w jaki stanik zaopatrzyć się zawczasu na okres po operacji (można ją uznać za oszczędzająca, ale ubytek może być spory) a jaki później ?
- czy pierś ma być podtrzymywana mocno np fiszbinami czy raczej biustonosz typu sportowy /ciążowy z gumką i miejscem na ew.wkładkę push? Biust mam jednak raczej spory...
- pas stabilizujący też potrzebny?
- jak długo dochodzi się do siebie po wyjściu ze szpitala (po 3,4 dniach) i kiedy można wrócić do pracy (biurowej) ?
- jak to "technicznie" wygląda? Zmiany opatrunkow, szwów?
- czy warto rozważać symetryzacje drugiej piersi (pewnie zależy to od wielkości ubytku.. ) a jeśli tak to po jakim czasie?

Przepraszam, jeśli pytania są banalne, ale nie spytałam lekarza i teraz czytam internety coraz bardziej skołowana... Z góry dziękuję za wszystkie ewentualne odpowiedzi smiling smiley
.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 505
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022