Proteza,a normalny stanik

Wysłane przez Betii 

Betii (offline)

Post #1

27-02-2016 - 19:43:29

Tychy 

Mam pytanie, czy po mastektomii można nosić proteze w normalnym staniku, jakie nosiłam do tej pory, nadmienie, że mam nie za duży biust i nosze staniki usztywniane z fiszbinami ?
Przeglądałam staniki typowo dla amazonek, ale mówiąc szczerze, raz że dość drogie, dwa nie bardzo mi się podobają.bezradny
Cały czas nosze, nawet po oszczędzającej staniki z dość dużym wycięciem, mam ich dużo w różnych kolorach i jak do tej pory w lato bluzki w serek, na ramiączkach i typu bokserka, mam ich dużo, bo bardzo je lubie .tak Co teraz z tym wszystkim, bluzki, staniki, mam je powyrzucać, czy nadal będę mogła z nich korzystać , co myślicie? stres
Jestem załamana tym wszystkim, operacja planowana dopiero koniec kwietnia, nic nie idzie i nie jest, jakbym chciała smutny

Życie jest piękne.Szczęśliwa i zadowolona z życia i oby tak było dalej.serceserce
Mam jedno maleńkie marzenieprosi i myśle,że za niedługo się spełni.tak
"Śpieszmy się kochać ludzi,tak szybko odchodzą" Ks.Jan Twardowski.

Moja Kochana Mamusia (*)(*)(*) 03.06.2017

doria (offline)

Post #2

27-02-2016 - 21:37:50

Kraków 

Betii
Mam pytanie, czy po mastektomii można nosić proteze w normalnym staniku, jakie nosiłam do tej pory, nadmienie, że mam nie za duży biust i nosze staniki usztywniane z fiszbinami ?
Przeglądałam staniki typowo dla amazonek, ale mówiąc szczerze, raz że dość drogie, dwa nie bardzo mi się podobają.bezradny
Cały czas nosze, nawet po oszczędzającej staniki z dość dużym wycięciem, mam ich dużo w różnych kolorach i jak do tej pory w lato bluzki w serek, na ramiączkach i typu bokserka, mam ich dużo, bo bardzo je lubie .tak Co teraz z tym wszystkim, bluzki, staniki, mam je powyrzucać, czy nadal będę mogła z nich korzystać , co myślicie? stres
Jestem załamana tym wszystkim, operacja planowana dopiero koniec kwietnia, nic nie idzie i nie jest, jakbym chciała smutny

Betii, uszy do góry, wszystko się poukłada, biust i staniki też, a poważniej mówiąc, noszenie protezki w normalnym staniku jest chyba trochę ryzykowne, nawet jeśli proteza nie jest duża, to siła grawitacji ciągnie w dól, więc trzeba by się stresować czy nie wyleci ze staniczka. No chyba że sama doszyjesz kieszonkę do biustnika. A jeśli chodzi o letnie ubrania, to powiem Ci, że noszę i bluzki i sukienki na ramiączkach, co prawda z niezbyt dużymi dekoltami, ale też nie jestem pozapinana do samej góry, czuję się swobodnie, ważne ,żeby staniczek był dobrze dopasowany i układał się jak trzeba. Jak już będziesz po zabiegu , sama wypróbujesz, co Ci będzie odpowiadać najlepiej. W każdym razie po zabiegu nie robiłam rewolucji w szafie, wszystko mi pasowało dalej.buzki

lulu (offline)

Post #3

27-02-2016 - 22:32:39

k/Kwidzyna 

Ja kupiłam tylko jeden stanik z sklepie medycznym, razem z protezą. Po jakimś czasie zorientowałam się, że pani w sklepie nie najlepiej mi dobrała ten stanik. Do protezy pasował, ale moja pierś tam się nie mieściła. Zaczęłam sama szukać w normalnych sklepach i udało się. Miały nieco szersze ramiączka i utrzymywały protezę na właściwej wysokości, kieszonkę wszywałam sama. Bluzek mocno wydekoltowanych nie nosiłam. Teraz jak jestem już obustronna, to mam łatwiej. Nawet takie sportowe mogę przystosować do moich potrzeb.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Marggan2 (offline)

Post #4

27-02-2016 - 22:33:19

Szwecja 

Po jakims czasie od operacji mozna zaczac nosic proteze przyklejana.
Wtedy mozesz nosic staniki jakie chcesz.
Ja do przyklejanej nosze staniki, ktore mialam wczesniej (na fiszbinach).
Do zwyklej staniki sportowe. One bardzo dobrze trzymaja.
Te z kieszonka jakos mi " nie leza".

ania87 (offline)

Post #5

09-03-2016 - 17:14:59

A po jakim czasie od operacji można nosić tą przyklejaną? Ona nie odklei się od ciała? myślijęzyk

fianiebieska (offline)

Post #6

09-03-2016 - 17:24:49

Warszawa 

Zarajałam się tymi przyklejanymi po przeczytaniu tej dyskusji, ale ceny mnie rozłożyły na łopatki. Muszę się polubić z moim dyndającym cyckiem chichot

fianiebieska opowiada

Al_la (offline)

Post #7

09-03-2016 - 18:56:13

k/Warszawy 

ania87
A po jakim czasie od operacji można nosić tą przyklejaną? Ona nie odklei się od ciała? myślijęzyk

Pewnie zależy od ciężaru. Moja na bank by się odkleiła duży uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-03-2016 - 18:56:28 przez Al_la.

ania87 (offline)

Post #8

10-03-2016 - 11:56:15

Fianiebieska też się podjarałam tymi przyklejanymi rotfl Jak będę w wielkim mieście to idę takową przymierzyć i zasięgnąć porady pań sprzedających śmiech

fianiebieska (offline)

Post #9

10-03-2016 - 12:21:50

Warszawa 

maja1987 (offline)

Post #10

20-02-2017 - 23:20:03

kłodzko 

Dziewczyny kochane. Jestem już prawie 4 lata po operacji oszczędzającej. Brakuje mi ponad 1/4 piersi z boku. Męczę się z tym. Noszę zwykle silikonowe wkladki podnoszące piersi. Obie w jednej misce. Znalazlam na stronie amoeny takie super wkladki uzupelniajace. Mysle ze pasowala by mi Oval. Niestety nie wiem jaka jest ich cena. Nie ukrywam ze nie stac mnie na jakis mega wydatek. Wiem ze nfz cos tam refunduje ale nie bardzo sie w tym orientuje. Balance Contact Oval 287B
Nr artykułu: 287B. To jest ta wkladka. Wiecie jaka jest ich cena? Warto sie w to bawic czy lepiej nosic te swoje zwykłe?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-02-2017 - 23:22:57 przez maja1987.

marzusia (offline)

Post #11

21-02-2017 - 00:07:35

Cieszyn 

Na stronie Perukarnia.pl znalazłam za 450 zł, ktoś na forum pisał że do wkładek uzupełniających NFZ się nie dokłada ale nie wiem tego na pewno

Agaba190 (offline)

Post #12

21-02-2017 - 06:56:48

k/Warszawy 

maja1987
Dziewczyny kochane. Jestem już prawie 4 lata po operacji oszczędzającej. Brakuje mi ponad 1/4 piersi z boku. Męczę się z tym. Noszę zwykle silikonowe wkladki podnoszące piersi. Obie w jednej misce. Znalazlam na stronie amoeny takie super wkladki uzupelniajace. Mysle ze pasowala by mi Oval. Niestety nie wiem jaka jest ich cena. Nie ukrywam ze nie stac mnie na jakis mega wydatek. Wiem ze nfz cos tam refunduje ale nie bardzo sie w tym orientuje. Balance Contact Oval 287B
Nr artykułu: 287B. To jest ta wkladka. Wiecie jaka jest ich cena? Warto sie w to bawic czy lepiej nosic te swoje zwykłe?

Najlepiej zadzwonić do NFZ (22) 456 74 01. Z tego co doczytałam, to refundacji podlega zarówno proteza piersi jak i nakładka uzupełniająca do w kwocie 280 zł.
Po zakupie takiej nakładki, jeżeli zapłacisz więcej niż te 280 zł, można wystąpić do PFRON (poprzez PCPR) o dopłatę do zakupu takiej wkładki.
Ja kupiłam protezę piersi za 650 zł. W sklepie zapłaciłam 370 zł (różnicę między 650 a 280 zł). Następnie wypełniłam wniosek do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, zgodnie z miejscem zamieszkania ( oni realizują wnioski PFRON), złożyłam i w ciągu miesiąca dostałam na konto 370 zł zwrotu.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 506
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022