Protezy

Wysłane przez Amazonki.net 

Krynia58 (offline)

Post #1

04-08-2015 - 17:17:21

Warszawa 

Barzory, jakiś czas temu była u nas w stowarzyszeniu konsultantka z firmy produkującej m,in, protezy. Pokazywała samoprzylepną, przykleiła mi ją do ręki uśmiech. Nawet nieźle się toto trzymało....Taką protezę można też nosić w kieszonce biustonosza jak każdą inną. Jedna z moich znajomych tak właśnie ją nosi,częściej w kieszonce niż przyklejoną uśmiech Ale jest zadowolona, mówi że kiedy trzeba proteza się trzyma, dzięki specjalnej przylepnej wkładce. Z tego co pamiętam, konsultantka mowiła że taką przylepną można nosić najwcześniej po roku od operacji. Mnie też się podobała, jednak jest to spory wydatek mimo refundacji, a ja potrzebuję dwóch. Ale może kiedyś się na nie zdecyduję. Do protez przyzwyczaiłam się szybko, teraz nie myślę wcale że je mam uśmiech
Po operacji i zdjęciu szwów, kiedy okazało się że rana goi się bardzo dobrze, powiedziano mi że mogę od razu nosić lekkie protezy silikonowe. Nie czułam żadnego dyskomfortu ani niewygody. Gdyby było inaczej, można nosić protezę pooperacyjną- bawełnianą ze specjalnym wypełnieniem. Jest ona tez polecana w czasie radio. Dobrze jest odwiedzić sklep medyczny i obejrzeć, poprosić o poradę sprzedawców. Najczęściej potrafią doradzić, czasem są to amazonki które dobrze wiedzą jak ważny jest dobry wybór, protezy i bielizny.

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

doria (offline)

Post #2

04-08-2015 - 17:42:57

Kraków 

Przymierzam się do następnej protezki i nie ukrywam ,że chciałabym coś zmienić, chociaż teraz jestem zadowolona (noszę Essentiale Amoeny). Zastanawiałam się nad przylepką, ale jak przestudiowałam cały wątek ,to mam wrażenie, że niezadowolonych jest tyle , co zadowolonych i dalej jestem w lesie.

wiwibis (offline)

Post #3

26-08-2015 - 16:50:44

knurów 

Ja kupiłam z Amoney samoprzylepna i nie chce mi sie kleic mam wszystkie potrzebne zeczy do pielegnacji i jak ja przylepie to zaraz sie odkleja nie mam pojecia dlaczego,

mea (offline)

Post #4

04-02-2016 - 07:24:53

Piaseczno 

Dziewczynki chyba mam problem!!! Otóż moja w miarę nowa, bo 4 miesięczna proteza została dziś w nocy brutanie sponiewierana i pogryziona przez moją młodszą kicięzlyśmiech dziury są jak talala, silikon się wylewa, stanik zniszczony.... nie wiem czy mam się śmiać i płakać. Moja wina, bo zostawiłam ją na pralce (ale zostawiałam tam maduzy od 2 lat i nic się nie działo), a to tylko zwierzątko, a zwłaszcza mogłam pomyśleć, że młody kot wpadnie na taki pomysł...
Czy bez zlecenia, tzn.refundacji mogę kupić normalnie pałnopłatnie protezę? Dobrze, że mam dwa dni wolnego, bo na rządanie bym dziś muziała brać w pracy...pomóżcieprosi

With or without you...

fianiebieska (offline)

Post #5

04-02-2016 - 07:30:33

Warszawa 

Tak. Pełnopłatną możesz kupić. Ale cię kicia załatwiła ; )

fianiebieska opowiada

mea (offline)

Post #6

04-02-2016 - 10:46:18

Piaseczno 

Dziękuję fianiebieska za odzewkwiatekDzowniłam do sklepu, jutro jadę po nową. Cóż, mam nauczkęmyśli

With or without you...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-02-2016 - 10:46:46 przez mea.

Al_la (offline)

Post #7

04-02-2016 - 12:33:52

k/Warszawy 

Mea, Fia Ci odpowiedziała, więc się już nie odzywałam, ale ja też już 2 razy kupowałam protezę bez zlecenia.
Dokładnie w sklepie "Barbara" na Puławskiej. Pani mi wtedy powiedziała, że jak przyniosę zlecenie za jakiś (nawet odległy czas), to mi zwróci pieniądze. Ale jak poszłam ze zleceniem, to wzięłam następną protezę uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

elisabeth (offline)

Post #8

04-02-2016 - 14:51:00

Lubuskie 

mea
Dziewczynki chyba mam problem!!! Otóż moja w miarę nowa, bo 4 miesięczna proteza została dziś w nocy brutanie sponiewierana i pogryziona przez moją młodszą kicięzlyśmiech dziury są jak talala, silikon się wylewa, stanik zniszczony.... nie wiem czy mam się śmiać i płakać. Moja wina, bo zostawiłam ją na pralce (ale zostawiałam tam maduzy od 2 lat i nic się nie działo), a to tylko zwierzątko, a zwłaszcza mogłam pomyśleć, że młody kot wpadnie na taki pomysł...
Czy bez zlecenia, tzn.refundacji mogę kupić normalnie pałnopłatnie protezę? Dobrze, że mam dwa dni wolnego, bo na rządanie bym dziś muziała brać w pracy...pomóżcieprosi
napisz do mnie na PW jaki rozmiar potrzebujesz bo mam niepotrzebną smiling smiley

W życiu wszystko ma swój zmierzch. Tylko noc kończy się świtem.

ewa m (offline)

Post #9

20-10-2017 - 17:11:53

Gdynia 

witam dziewczyny czy możecie podać adres do NFZ muszę tam wysłać zapotrzebowanie na protezy ,a gdzieś zawieruszyły mi sie dane smiling smiley

dziubas (offline)

Post #10

20-10-2017 - 22:15:51

Gdańsk 

[nfz-gdansk.pl]

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

lulu (offline)

Post #11

21-10-2017 - 10:40:40

k/Kwidzyna 

Ale wnioski to się chyba do Słupska wysyła.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

ewa m (offline)

Post #12

21-10-2017 - 18:35:07

Gdynia 

dziękuję dziubasku za odzew smiling smiley masz rację lulu wysyłam do Słupska smiling smiley

dziubas (offline)

Post #13

21-10-2017 - 22:51:26

Gdańsk 

słyszalam, ze przez NFZ jest szybciej...

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Krystyna (offline)

Post #14

19-02-2018 - 16:25:42

Mogilno 

Czy lekarz rodzinny wystawi zlecenie na nową protezę czy muszę jechać do onkologa?

renatar (offline)

Post #15

19-02-2018 - 16:29:10

sieradz 

Ginekolog ma uprawnienia ale ja od niego po wielkich awanturach dostałam zlecenie [musiał nfz interweniować].

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Pollik (offline)

Post #16

21-03-2019 - 23:12:50

Warszawa 

[www.newsweek.pl]

Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny...
mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi.
rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%
Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small]

Krynia58 (offline)

Post #17

22-03-2019 - 09:02:55

Warszawa 

Przeczytałam z zainteresowaniem smiling smiley wierzę ze będzie to szansa dla wielu kobiet, chociaż sama - jako obustronna - raczej nie bede miala mozliwosci aby wypróbować taką protezę smiling smiley

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Pollik (offline)

Post #18

22-03-2019 - 17:01:30

Warszawa 

Postęp jest w wielu sprawach, obyśmy tylko do niego mieli dostęp...

Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny...
mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi.
rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%
Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small]

Iam (offline)

Post #19

14-07-2020 - 19:25:59

Dzień dobry! Odświeżam wątek smiling smiley
Czy ktoś wypróbował już Adapt Air Light? Może któraś z Pań używa lub chociaż przymierzała? Jeśli tak, to jakie są wrażenia?
[www.amoena.com]
Pozdrawiam!

goja66 (offline)

Post #20

12-08-2020 - 21:15:03

Ozorków 

Pierwszą protezę wypisuje onkolog ...Następną może rodzinny .No wiadomo ale , po dwóch latach ..

NST Gx po chemioterapii ypT3N3
Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20%

dziubas (offline)

Post #21

12-08-2020 - 22:23:37

Gdańsk 

ooo!!! coś nowego sie dowiedziałam! rodzinny tez może? ma takie druki do tego potrzebne? jutro sprawdzę! forumowiczjezor

lopuszek76 (offline)

Post #22

12-05-2022 - 22:25:35

Czy jak mam mastektomię obustronną to osobno dostaje zlecenie do refundacji na lewa i osobno na prawą pierś?
No bo skoro jest napisane ,ze proteza przysługuje co 2 lata ,,to co mam dostac jedna(np. prawą) a drugą za dwa lata (lewą).. CZy po prostu dostaje co dwa lata x2 ?

Al_la (offline)

Post #23

14-05-2022 - 20:11:20

k/Warszawy 

Obie piersi miałaś usuwane w jednym czasie?

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

lopuszek76 (offline)

Post #24

15-05-2022 - 12:28:17

Z przesunięciem pół roku. I własnie nie wiem jak to teraz jest z tymi protezami, osobno jest papier na lewą stronę i osobno na prawą czy zostanę z jedna a druga za 2 lata smiling smiley smiling smiley smiling smiley

Al_la (offline)

Post #25

15-05-2022 - 19:46:59

k/Warszawy 

Raz będziesz dostawała jedną, a raz drugą - każdą co 2 lata.
Albo na jedną nie weźmiesz zlecenia po 2 latach, tylko poczekasz na drugą i od tej pory będziesz obie brała co 2 lata.
Ja tak zrobiłam uśmiech

lopuszek76 (offline)

Post #26

19-05-2022 - 10:03:08

oki,dziekuję za info..chyba tez tak zrobię smiling smiley

marzena12128 (offline)

Post #27

17-06-2022 - 12:42:06

Polecam protezy marki amoena - [far-med.krakow.pl]
Bardzo fajnie rozwiązanie.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 783
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024