Protezy

Wysłane przez Amazonki.net 

berni (offline)

Post #1

10-09-2011 - 13:09:15

Gryfino 

Witaj Metko, dziękuję za opinię ,każda porada jest cenna i przydatna.W sklepie oczywiście namawiają i chwalą tak jak piszesz, ale najlepiej jest porozmawiać z kimś kto ją nosi. Jak będę na kontrolnej wizycie to zapytam moją dr co o tym myśli. Narazie przyglądam się i mam na nią chętkę, ale poczekam. Protezę "stacjonarną" do kieszonki mam z Amoeny i jest ok, ale przez te kilka miesięcy przytyłam i jest troszkę za mała. Więc zaczęłam rozglądać się za czymś nowym i tak sobie pomyślałam o tej przyklejanej, ale to tylko zamierzenia. Pilnie śledzę forum i wszystkie nowinki .....Serdecznie pozdrawiambuzki

lulu (offline)

Post #2

10-09-2011 - 13:21:26

k/Kwidzyna 

Berni ja mam już dwie protezy z funduszu, jedna mniejsza (to pierwsza, byłam nieco chudsza ... początek hormonoterapii), druga większa (ponad trzy lata hormonoterapii) i trzecią, którą sama uszyłam i wypełniłam gorczycą ... bardzo wygodna, można odsypać albo dosypać i wielkość jest dopasowana. duży uśmiech

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Halinka (offline)

Post #3

10-09-2011 - 13:36:37

A mnie pani sprzedająca w sklepie odradzała samoprzylepną (amoeny - silimy nie prowadzą) - ponoć na podstawie opinii odwiedzających ją pań amazonek.

berni (offline)

Post #4

10-09-2011 - 13:36:39

Gryfino 

Lulu, ja jestem dopiero na poczatku zajadania tamoxifenu, zaczęłam 4 miesiąc i mam 7 kg do przodu od poczatku leczenia, odżywiam się już nieco skromniej niż w czasie chemii, ale waga stoi w miejscu. Przymierzam się do drugiej protezy, ale popytam, poczekam i wtedy się zdecyduję. A ta z siemieniem to fajna sprawa, dosypiesz i jest ok chichot

berni (offline)

Post #5

10-09-2011 - 13:43:10

Gryfino 

Halinko, ile sklepów i pań tyle opinii. Nasze dziewczyny z praktyki wiedzą co dla nas najlepsze, dlatego poczekam i poczytam co piszą i co proponują, a tak na marginesie to chyba też uszyję z gorczycy czy z siemienia lnianego tak jak pisze Lulu, bo to najlepszy masaż jaki może być.buzki

maja49 (offline)

Post #6

16-10-2011 - 18:28:06

berni
Dziękuję Lulu, to już druga opinia przemawiająca na "nie", może jeszcze dziewczyny coś napiszą calusPozdrawiam.
Berni, wpadłam żeby Ci powiedzieć, że mam 2 letnią samoprzylepną protezę Amoeny i bardzo sobie chwalę. Klej jeszcze trzyma, ale trzeba o nią bardzo dbać. Myć specjalnym płynem (nie innym) szczoteczką mocno pocierając. Na noc układać na specjalnej podkładce. (to wszystko jest w zestawie, ale płyn trzeba potem dokupić) Skórę przecierać tonikiem, aby nie była tłusta i spocona. (To chyba wiadomo. uśmiech )
Napisałam coś o sobie w profilu, ale pewnie coś pokićkałam i nie wlazło, więc napiszę, że Amazonką jestem już 34 lata. Pierwszej protezy pamiętać nie chcę. nie Teraz to istny luksus z przepychem!
Pewnie jeszcze wpadnę Was poczytać. papa

maja49 (offline)

Post #7

19-10-2011 - 11:47:34

Berni, masz już ? grinning smiley Dodam jeszcze, że protezka nie podjeżdża do góry, noszę do niej lekkie staniki z Amoeny (drogie, ale kiedyś nosiłam Triuphy też drogie. niezdecydowany ) Trzeba też pamiętać, żeby wkładając ją do kieszonki (jak taka potrzeba) zakładać na klej folię ochronną (jest w zestawie), a po myciu nie wycierać ręcznikiem - można zniszczyć stronę z klejem. Świeżo po umyciu protezy klej trzyma tak mocno, że zdejmowanie jest trochę bolesne. jablko Powodzenia.

berni (offline)

Post #8

20-10-2011 - 20:53:26

Gryfino 

Witaj Maju, jeszcze nie mam, ponieważ mój sklep jest zamknięty z powodu choroby .Może w poniedziałek już będzie otwarty. Jak będę miała to się odezwę rotfl

KMi.. (offline)

Post #9

23-10-2011 - 23:15:52

Wrocław 

No to mamy piersiątko smiling smiley Mamka moja wybrała sobie Amoena Essential smiling smiley plus dwa staniczki. Wygląda bardzo naturalnie smiling smiley

diar3 (offline)

Post #10

24-10-2011 - 09:03:21

Jaką protezę polecacie dla małego biustu? Czy Essential (całkowice refundowana) będzie odpowiednia czy lepiej dopłacić do lepszej?
Byłam na pierwszych przymiarkach i nie wiem co zrobić. Mierzyłam produkty amoena. I tak - przed mastektomią nosiłam stanik 75A i był ok. Mierząc stanik amoeny o takim rozmiarze okazywał się za duży!!! Fakt, miseczka nieusztywniana też inaczej wygląda, ale po prostu się marszczyła... Próbowałam więc 75AA i też nie wyglądał zachwycająco. Ostatecznie rozważam stosowanie protezy na stronę operowaną, a na stronę zdrową wkładki uzupełniającej, żeby jakoś mój biust wyglądał...w sensie był choć trochę widoczny winking smiley Co o tym rozwiązaniu myślicie?

Halinka (offline)

Post #11

24-10-2011 - 12:24:44

A może inny kształt (też refundowany) będzie lepiej wyglądał? Ja np. musiałam nosić takie, co to pod pachę wchodząoczko

agawa (offline)

Post #12

24-10-2011 - 15:15:33

okolice 

Diar, może idź do sklepu z innymi protezami. Amoena jest dobra, ale przecież nie jedyna. Kształt też ma znaczenie. Ja nosiłam przed mastektomią 75B, natomiast moja najlepsza proteza ma nr 3, czyli C, i własnie trochę wchodzi pod pachę. Sama wygląda na ogromniastą, ale w biustonoszu leży idealnie.
Możesz też, zamiast protezy kupnej, spróbować uszyć sobie własną - wypełnioną siemieniem lnianym. Układa się dobrze i fajnie masuje. Sprawdź, czy Ci pasuje. Można wykorzystać w tym celu kawałek pończochy winking smiley U mnie sprawdzało się fantastycznie, szczegółnie latem, gdy silikon odparzał smiling smiley
Buziaki

Kris (offline)

Post #13

24-10-2011 - 16:49:54

Radom 

Diar, jesli chodzi o proteze, to troche trudno radzic, musisz poprzymierzac...

...ja ostanio wzielam taka z doplata 10 zl (nie pamietam firmy) i jest ok.

Przy malym biuscie dobor nie powinien byc trudny, bo jakiej by firmy nie byla,

to i proteza bedzie niewielka i lekka.

Natomiast nie kupie juz biustonosza z miseczkami nieusztywnionymi,

nie ma szans, aby biust w takim biustonoszu wygladal w miare zgrabnie, ksztaltnie

i symetrycznie.

Ostatnio kupuje firmy Alles. Sa w kolorach bialym, naturalnym i czarnym,

maja miseczki pikowane, ramiaczka wezsze lub szersze, sa calkiem ladne i zgrabne...

Sprobuj moze przymierzyc cos takiego...

diar3 (offline)

Post #14

24-10-2011 - 17:54:05

Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi. Pójdę jeszcze poprzymierzać biustonosze i protezy firmy Anita. Może akurat okażą się dla mnie lepsze. A swoją drogą zrobię sobie woreczek z siemieniem lnianym. Czy wtedy ten woreczek (pończochę) jakoś profilujecie, czy ułoży się sam w biustonoszu?

malgos 10 (offline)

Post #15

24-10-2011 - 18:13:43

Łódź 

A ja dzisiaj byłam w szpitalu na wizycie u lekarza i po drodze wdepłam do sklepu kupic biustonosz
( i kupiłam bialutki firmy Krystyna)
I przy okazji obejżałam sobie protezki i powiem pojawily sie nowe ( i na wiosnę coś trzeba nowego wybrać)
Do tej pory mam protezy firmy Amoena -refundowane ,ale powiem szczerze pierwsza bardziej mi pasowała ,niz obecna
Ale teraz takich nie robią

I podobała mi sie protezka francuskiej firmy chyba nazwa Conntakt (nawet miały eleganckie brodawki) i jeszcze jakies innej firmy zagranicznej z małą dopłatą z ożebrowaniem lzejsza od innych
Ale tez uważam że trzeba przymierzać ,bo protezki różnych firm róznia sie bardzo i różnie leża
I jeżeli troszkę droższa dobrze lezy to warto dopłacic ,by dobrze sie czuć

jestem na forum od 25-10-2008

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.

- Fiodor Dostojewskiserce

agawa (offline)

Post #16

24-10-2011 - 20:31:24

okolice 

diar3
Czy wtedy ten woreczek (pończochę) jakoś profilujecie, czy ułoży się sam w biustonoszu?

Mój był dość luźny i układał się sam smiling smiley

berni (offline)

Post #17

19-11-2011 - 10:21:53

Gryfino 

Kochane dziewczyny, wczoraj zakupiłam protezę samoprzylepną firmy Amoena Contact +, narazie pierwszy dzień i samopoczucie super, biust wygląda dużo lepiej niż proteza w kieszonce. Jest prosta w zakładaniu, gdyż nie wymaga plastrów samoprzylepnych. Ale jestem szczęśliwa radocha

maja49 (offline)

Post #18

19-11-2011 - 23:15:09

Jakbym Cię wyczuła Berni. kwiatek Dawno mnie tu nie było, a dziś zaglądam i widzę Twój wpis. Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona! Biegała tu opinia, że 'przylepka' jest gorsza. Ja sobie nie umiem teraz wyobrazić innej. Po wielu latach noszenia zwykłej, teraz czuję się wolna! Każdy staniczek pasuje. (No prawie uśmiech ) Dużo dopłaciłaś, czy całkiem prywatnie?

berni (offline)

Post #19

20-11-2011 - 09:31:46

Gryfino 

Prywatnie, zapłaciłam 745 zł.Były też tańsze firmy Anita i Silima po około 500 zł, ale te są przyklejane na plastry dwustronne. Amoena jest prosta w zakładaniu. To był strzał w dziesiatkę. Maju jestem wdzięczna za podpowiedź ,bo tak jak piszesz czuję się w niej wolna. I co jeszcze jest wspaniałe, to mam odciążone ramię i nie jest mi ciężko, ramiączko nie ciągnie w dół. Naprawdę polecam wszystkim zaineresowanym.chichot

agawa (offline)

Post #20

20-11-2011 - 10:49:36

okolice 

Pamiętajcie dziewczyny, zeby z przylepką się obchodzić zgodnie z zaleceniami. Moja Amonea świetnie się spisywała przez 2,5 roku, ostatnio zaczęła się odklejać, ale ja ją zaniedbałam oczko

mag_dag (offline)

Post #21

20-11-2011 - 21:48:45

Sosnowiec 

berni, a nie trzeba od operacji czekać 2 lata, by używać samoprzylepnej?

jak ja kupowałam, to było takie obostrzenie, ale to dawno było - i w sumie nie wiem dlaczego to było takie istotne
myśli

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

agawa (offline)

Post #22

20-11-2011 - 21:57:08

okolice 

Ja swoją kupiłam bardzo szybko, już nie pamiętam czy to były 2 czy 3 miesiące po operacji (zaznaczam, ze nie miałam naświetlań). Pamiętam, bo uparłam sie na bal karnawałowy założyć sukienkę bez pleców chichot
Nie był to najlepszy pomysł (ta sukienka) oczko Ale proteza nie spowodowała żadnych problemów zdrowotnych uśmiech

berni (offline)

Post #23

21-11-2011 - 16:57:48

Gryfino 

Zakupiłam protezkę za pozwoleniem mojej pani dr , skórka jest ładnie wygojona, a w książeczce z kpl.(tonik, płyn do mycia i krem) jest napisane ,że 5 miesięcy po radioterapii już można kleić. Właśnie wróciłam z pracy i mam komfortowe samopoczucie, ponieważ nie boli mnie ramię, a tak kieszonka mnie ciągnęła do przodu i bolał mnie kręgosłup szyjny. A teraz cudo, aż dziwie się ,że tak mogło być. Do rekonstrukcji mam jeszcze czas, a tymczasem ciesze się tym co mam radocha.Pozdrawiam Was moje drogie i biorę się za robotki domowe buzki

mag_dag (offline)

Post #24

21-11-2011 - 17:54:43

Sosnowiec 

fajnie, że się to zmieniło, ja czekałam 2 lata

-----><-----

debora48 (offline)

Post #25

22-11-2011 - 15:31:12

Kozienice 

Berni, ja miałam zwykłą protezę z amoeny, refundowaną przez NFZ, teraz po 2 latach mogę ubiegać się o drugą, ciekawa jestem czy mogłabym dopłacić i wybrać samoprzylepną......stara jeszcze służy, a na wszelki wypadek mam uszytą z siemieniem lnianym.

mag_dag (offline)

Post #26

22-11-2011 - 15:59:16

Sosnowiec 

deborko, oczywiście, że możesz teraz wybrać samoprzylepną, dostaniesz papier na protezę a w sklepie dopłacasz do ceny tej samoprzylepnej i już chichot

-----><-----

debora48 (offline)

Post #27

22-11-2011 - 16:41:26

Kozienice 

tak też zrobię, trochę się pobawię tymi meduzami.

berni (offline)

Post #28

22-11-2011 - 18:56:35

Gryfino 

Tak,tak Deborko kupuj, bo ja z dnia na dzień jestem jeszcze bardziej zadowolona i do tego zakupiłam normalne biustonosze, ale raj chichot, dodam jeszcze, że mój rozmiar to 6 (przylega wspaniale, jak własna).

danuś (offline)

Post #29

24-11-2011 - 20:56:47

witajcie dziewczyny , ja juz ponad dwalata mam amoene comfort i jest dobraale z zastanawiam sie nad zmianą protezki, mam problemy z ramionami i myślę o zmianie na samoprzylepną amoene contakt

lulu (offline)

Post #30

24-11-2011 - 21:08:17

k/Kwidzyna 

Testujcie te samoprzylepne ... za 1.5 roku może się skuszę na taką ... do tej pory miałam te najzwyklejsze z amoeny.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 704
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024