Renta odwołanie !
Marta760 (offline) |
Post #1 18-03-2013 - 21:23:33 |
Gorzów Wlkp |
Dziewczyny! Dzisiaj byłam na komisji w sprawie renty.Jestem po świadczeniu rehabilitacyjnym i w związku z cieżką pracą fizyczną do pracy nie wrócę.Lekarz zakładowy napisał, że jestem nie zdolna do pracy na swoim stanowisku.Posiadam 1 stopień niepełnosprawności.Mam usunięte węzły i jestem w trakcie leczenia hormonalnego.Dodatkowo nawala mi kręgosłup,ale pani stwierdziła,że to nie jest ważne.Czasami pojawia sie obrzęk, ręki ale po rehabilitacji i masażu przechodzi.Dzisiaj na komisji obrzęku nie miałam i pani orzecznik była zdziwiona.Onkolog napisał w papierach o obrzęku,ale pewnie nie czytała wszystkiego.Stwierdziła,że wyniki badań mam dobre i jestem za młoda żeby dostać rentę i skierowała mnie na dodatkowe badanie do chirurga,wizytę mam w środę.Nie wiem jaka opinię wyda chirurg.Po wizycie mam czekać na decyzję.Wiem,że nie dostanę renty i nie mam pojęcia, czy sie póżniej odwoływać!
|
ToJa (offline) |
Post #3 19-03-2013 - 19:10:44 |
|
Marto, dla ZUSu brak węzłów i chory kręgosłup (który nie był operowany) to trochę za mało aby dać rentę.
Wiele dziewczyn z tego forum opowiadało o swoich perypetiach związanych ze staraniem sie o rentę. Niektóre z nich miały bardzo dobrze udokumentowe szereg chorób. Dopiero po kilku odwołaniach (w tym sąd którejs tam instancji) sie udawało. Odwoływać sie oczywiście możesz, bo zawsze jest szansa, że trafi sie na ludzkiego orzecznika ![]() Nie rób sobie jednak zbyt dużych nadziei. I nie piszę tego po to, aby Cię zniechęcić, ale po to abyś pomyslała co zrobić w sprawie pracy (gdybys jednak tej renty nie otrzymała). Szkoda byłoby zostać na lodzie. Jesli lekarz zakładowy wypisał Ci brak zdolności do pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku to zakład pracy powinien zaproponować Ci inną, lżejszą pracę. Jednak wiadomo jakie sa realia na dzień dzisiejszy w zakładach pracy. Ja bym raczej pomyslała o zrobieniu kursów,szkoleń (np bezpłatnych unijnych) aby nie zostać z niczym. |
Al_la (offline) |
Post #6 20-05-2013 - 18:07:41 |
k/Warszawy |
Trzeba napisać, że się nie zgadzasz z decyzją ZUS i umotywować dlaczego.
Przede wszystkim opisać szczegółowo, jakie masz dolegliwości i poprzeć te opisy najnowszymi wynikami badań - szczególnie takimi, z których wynika, ze Twój stan zdrowia się nie poprawił. Powodzenia ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
mała Mi (offline) |
Post #9 22-05-2013 - 23:28:22 |
Rybnik |
mi moja onko od razu powiedziala ze Zus mi nie da niezdolnosci i tak sie stalo odwolywalam sie ale niestety brak jakiegokolwiek wspolczucia mozna jeszcze w sadzie ale dalam sobie spokoj i szukam pracy .Na razie jestem na zasilku .praca przeciez to blogoslawienstwo
|
gosiaw (offline) |
Post #12 09-05-2014 - 21:48:16 |
Biłgoraj |
Dziewczyny poradźcie, co robić !!!
W październiku 2013 roku dostałam częściową niezdolność do pracy do października 2015 r Miesiąc temu ZUS wezwał mnie na komisję w sprawie zasadność przyznania renty i właśnie dostałam odpowiedź z departamentu, ze jestem częściowo niezdolna do pracy do 30 września 2014 r. czyli skrócili mi rentę o 13 miesięcy. Jak myślicie, czy powinnam się odwołać? |
Al_la (offline) |
Post #13 09-05-2014 - 22:05:26 |
k/Warszawy |
Odwołać zawsze się możesz. Możesz też poczekać do końca renty i znów wystąpić o przedłużenie.
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Gizi (offline) |
Post #18 09-05-2014 - 22:29:06 |
Warszawa |
Gosiu, wejdź na stronę ZUS i poczytaj jaki jest tryb, albo tam zadzwoń. Jeśli jest odwołanie to na pewno jest jakiś krótki na to czas np. 2 tygodnie. By się odwołać trzeba zebrać argumenty, czyli dowody że ta renta nadal jest Ci potrzebna. Nie czekała bym z tym, bo teraz ZUS - u zadanie jest takie by nie przyznawać rent, czyli by likwidować rencistów.
Być może jedyną drogą będzie droga sądowa, a na to potrzebny jest czas. Mój mąż z ZUS walczy już rok. Sprawa jest w Sądzie. Jeszcze nie mamy wyznaczonego terminu rozprawy. ZUS powinien napisać powód skrócenia czasu wypłacania renty i podać tryb odwoławczy. Sprawę próbowała bym załatwić jak najszybciej. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
Gizi (offline) |
Post #20 10-05-2014 - 12:50:44 |
Warszawa |
Właśnie Gosiu. Mój mąż mam wrażenie że dostanie rentę przyznaną przez sąd, bo lekarze orzecznicy sądowi są bardzo oburzeni faktem że ZUS renty nie przyznał. Ale bardzo się obawiam czy mimo to ZUS mu jej nie odbierze. Czytałam wpisy osób, które miały przyznaną rentę przez Sąd na stałe, a ZUS po jakimś czasie rentę odbierał mimo że stan zdrowia się nie poprawił. Wtedy znowu trzeba przeprowadzać sprawę sądową.
Tylko że do czasu jej wygrania człowiek pozbawiony jest środków do życia. A na powrót do pracy nie ma szans bo lekarz medycyny pracy nie dopuści go do pracy. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
Al_la (offline) |
Post #23 16-02-2015 - 10:02:56 |
k/Warszawy |
Ja się odwoływałam. Byłam u adwokata, żeby mi napisał pismo procesowe, ale na rozprawie byłam sama.
I na sali byłam tylko ja, sędzina i protokolantka. Zadano mi kilka pytań i zapadł wyrok na moją korzyść. Całość trwała może z 15 min. ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
haniam62 (offline) |
Post #25 16-02-2015 - 10:27:43 |
łęczna |
Bardzo proszę Ewciu bo nie wiem czy jest konieczny Odwołanie złożyłam ,byłam na jednej z dwóch komisji i teraz mam problem ze nie mogę wyegzekwować akt z opinia od orzecznika pisze ponaglenia i nic.Dlatego pytam czy adwokat ma możliwości w tym kierunku
![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-02-2015 - 10:28:40 przez haniam62. |
Al_la (offline) |
Post #28 06-07-2015 - 09:57:54 |
k/Warszawy |
Wyrok sądu odbiera się osobiście po uprzednim złożeniu wniosku -> [www.warszawa.so.gov.pl]
Myślę, ze można złożyć zaraz po rozprawie, bo i tak się czeka na przygotowanie. Ja nie odebrałam swojego wyroku. Jaki jest, usłyszałam na sali rozpraw i to mi wystarczyło. Nie wiem, jak jest w KRUS-ie. Odwołanie do sądu od decyzji ZUS składa się za pośrednictwem ZUS, więc ZUS dostaje wyrok sądu. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Al_la (offline) |
Post #30 29-09-2015 - 10:00:27 |
k/Warszawy |
Kiedy renta mi się skończyła i byłam w trakcie odwoływania się, mąż mnie przepisał na swoje ubezpieczenie.
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |