Jestem na zasiłku rehabilitacyjnym

Wysłane przez Anonimowy użytkownik 

Anonimowy użytkownik (offline)

Post #1

20-04-2010 - 12:13:18

Mam pytanie,jestem na zasiłku rehabilitacyjnym do lipca,dostałam go na 8 mies.co mi radzicie? złożyc wniosek o przedłuzenie zasilku o jeszcze 4 mies. czy wniosek o rente?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-04-2010 - 12:45:37 przez Al_la.

malgos 10 (offline)

Post #2

20-04-2010 - 12:42:05

Łódź 

wszystko zależy jak się czujesz i jak układa się Tobie w pracy
czy po zasiłku masz możliwość powrotu do pracy
Bo na rencie jakbyś dostała też przecież możesz pracować ( ja tam mam)
Masz tylko ograniczenia w wysokości zarobków

jestem na forum od 25-10-2008

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.

- Fiodor Dostojewskiserce

bożka1 (offline)

Post #3

20-04-2010 - 14:37:18

Jastrzębie Zdrój 

Złóż wniosek o przedłużenie zawsze to 4-m-ce pewne , zobaczysz co oni zdecydująbezradny Ja też mam podobny problem i zastanawiam się bo 14.VIII kończy mi się 12-ty miesiąc świadczeń rehabilitacyjnych. I albo wracam do pracy , albo muszę wystąpić o rentę . stresA starać się o rentę to my możemy , ale tak szybo to jej się chyba nie dostaje.załamka

lulu (offline)

Post #4

20-04-2010 - 16:06:24

k/Kwidzyna 

"ale tak szybo to jej się chyba nie dostaje."
O szybkości to nawet nie ma mowy. Dostać rentę to jak trafić na rodzynek (w cieście do którego nikt nie dodał rodzynków).

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Ola_1300 (offline)

Post #5

09-07-2010 - 20:32:53

Gdańsk 

Aż tak ciężko otrzymać rente na nasze schorzeniepali

bożka1 (offline)

Post #6

09-07-2010 - 20:43:57

Jastrzębie Zdrój 

Ola myślę ,że dużo zależy od lekarza. Ja przeszłam dwie różne choroby nowotworowe, a pani orzecznik w ZUS-ie powiedziała ,"że teraz jest dędencja aby osoby młode wracały do pracy"" A z tego co widzę to Ty jesteś sporo młodsza ode mnie to chyba szanse marne , ale spróbować można . Może się trafi jakiś "ludzki" lekarzzałamka

Ola_1300 (offline)

Post #7

16-07-2010 - 11:03:16

Gdańsk 

Tak,ja wszystko rozumiem że jestem młoda,ale nigdy nawet nie byłam na L4 a pracowałam non stop przez 18 lat-i pewnie mi powiedzą że jestem zdrowa ok!!!
Ale jak patrze czasami na osoby , które nawet 10 lat nie pracowały tylko piły tanie winko,a teraz mają orzeczoną chorobę alkoholową i dostają tzw.rente socjalną to mnie poprostu ściska!!!!
Ja może będę próbowała,nie mam nic do straceniaoczko

aniolek1 (offline)

Post #8

03-09-2010 - 14:17:41

Przedłużał ktoś z was zasiłek rehabilitacujny?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-09-2010 - 14:49:29 przez b_angel.

Agaba190 (offline)

Post #9

04-09-2010 - 16:11:56

k/Warszawy 

"Okres wypłaty

Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy. W praktyce świadczenie rehabilitacyjne może być przyznane na okres np. jednego, trzech albo ośmiu miesięcy. Ilekroć przy ustalaniu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego lub jego wysokości okres jest oznaczony w miesiącach, za miesiąc uważa się 30 dni.
Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy - również za dni ustawowo wolne od pracy."

Tak mówią przepisy. Powyżej tego okresu nie przedłużysz zasiłku. Później już tylko renta.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

aniolek1 (offline)

Post #10

06-09-2010 - 14:32:50

to wiem ale ja mam zasiłek na 9 m-cy i chciałam przedłużyć na 3 i nie wiem jakie dokumenty złożyć?

Ola_1300 (offline)

Post #11

02-10-2010 - 22:52:18

Gdańsk 

Ja otrzymałam w zeszłym tygodniu świadczenie rehabilitacyjne na okres 6 m-cy a w lutym mam składać znowu dokumenty( tak powiedziała lekarz orzecznik) tj.nowe wyniki .

serenia (offline)

Post #12

02-11-2010 - 09:36:22

Cieszyn 

Jestem na zasiłku rehabilitacyjnym od sierpnia .....dostałam na rok......będę składała papiery na rentę nie ma mowy o powrocie do pracy zawodowej ( sprzątaczka)bezradny

'Każdy nowy dzień zaczyna się głęboka nocą'
'Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem,
nie gaś nigdy światła nadziei'

aniolek1 (offline)

Post #13

20-11-2010 - 12:24:49

Mam pytanie czy tak przeważnie po zasiłku rehabilitacyjnym dostaje się rentę

Al_la (offline)

Post #14

20-11-2010 - 12:29:03

k/Warszawy 

To zależy od orzecznika ZUS. Jeśli się nie dostanie można się odwołać do ZUS, a potem do sądu za pośrednictwem ZUS, a potem do sądu apelacyjnego.
A czy się dostanie? Jedni dostają, inni nie uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

aniolek1 (offline)

Post #15

20-11-2010 - 12:35:21

bo ja składałam wniosek o przedłużenie rehabilitacyjnego a dostałam rentę

Al_la (offline)

Post #16

20-11-2010 - 13:01:27

k/Warszawy 

No to się ciesz.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

aniolek1 (offline)

Post #17

20-11-2010 - 15:38:34

no i się ciesze

karolka (offline)

Post #18

11-01-2011 - 16:54:22

okolice Wawy 

a ja mam pytanie odwrotne. Będę składała papiery o świadczenie, bo mi jednak zafundowali radioterapię, a już myślałam, że do pracy wrócęsad smiley No i chciałabym wiedzieć, czy jest możliwość przerwania takiego świadczenia? To znaczy jak mi go np przyznają na 6 m-cy, to czy po 2m-cach mogę wrócić do pracy, czy muszę siedzieć na świadczeniu do oporu?

ToJa (offline)

Post #19

11-01-2011 - 17:05:25

Karolko, oczywiście, że możesz zasiłek przerwać - ja przerwałam smiling smiley
U lekarza orzecznika - w Zusie - od razu powiedz, że zaraz po zakonczeniu radioterapii chcesz wrócić do pracy, poproś o najnizszy wymiar zasiłku rehabilitacyjnego czyli 3 miesiące.
Ja dostałam 3 miesiące, a po półtora miesiąca wróciłam do pracy - nalezy złożyc pismo (nie pamietam, ale chyba w zakładzie pracy), z prośba o przerwanie zasiłku rehabilitacyjnego. Reszte załatwia zakład pracy.
Gdyby jeszcze jakies pytanka, to w tym temacie jestem obeznana, służe pomocą duży uśmiech

karolka (offline)

Post #20

11-01-2011 - 21:04:41

okolice Wawy 

oh, bardzo dziękuję. Ja już dni do powrotu do roboty odmierzam, ale jakoś mi się ta przerwa na leczenie ciągle wydłuża.
Narazie mam złożyć papiery o zasiłek i czekać. No i się naświetlaćwinking smiley

FRIDO (offline)

Post #21

24-05-2011 - 11:16:58

ToJa. Proszę o odpowiedz jeśli możesz coś poradzić.
Jestem na zasiłku rehabilitacyjnym 4 m-ce / po 182 dniach chorobowego/ Zasiłek kończy mi się 7 lipca i chcę wrócić do pracy.Ale czekam na sanatorium poszpitalne w Ustroniu, myślałam że to bedzie w czasie chorobowego/papiery złożyłam w marcu/ Niestety zadzwoniłam a pani powiedziała że prawdopodobnie koniec lipca i tu mój problem. Troszkę obawaiam sie o pracę. Jak myślisz czy to bedzie ok jeśli po dwóch trzech tygodniach od powrotu dostanę sanatorium.W pracy akurat mamy ciezki okres bo żniwa a pracuje w laboratorium. Troche sie tym stresuje choc znajomi mówia że niepotrzebnie. Ze to nie jest mój wymysł tylko san. poszpitalne. Chciałam przesunąć wyjazd na termin późniejszy np. wrzesien ale pani z Ustronia powiedziała że albo sie leczę albo może mnie wykreślić z ewid.
Co o tym myślisz czy nic mi nie grozi.. naprzykład zwolnienie. Może ktoś też miał podobny problem.zmeczonysmutny

ToJa (offline)

Post #22

24-05-2011 - 11:43:00

Jesli jestes zatrudniona na umowę o prace na czas nieokreślony, to nie powinno byc problemu.
Może i będą patrzec krzywym okiem oczko, ale to zależy od Twoich pracodawców.
Wracasz do pracy - pracujesz - wyjeżdżasz do sanatorium poszpitalnego.
Wsio jest ok.
Jesli mieliby Cię zwolnic zrobiliby to w terminie, gdy konczyły Ci się 3 miesiące zasiłku rehabilitacyjnego.
Podstawa prawna:

Art. 53. (KP)
§ 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia:
1) jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa:
a) dłużej niż 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy,
b) dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową
no i tutaj jest ważne:
§ 3. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić po stawieniu się pracownika do pracy w związku z ustaniem przyczyny nieobecności.
Pamiętaj jednak, że pracodawca może rozwiązać stosunek pracy z każdym pracownikiem, w dniu kiedy pracownik wraca do pracy po dłuższej usprawiedliwionej nieobecności, ale to są skrajne przypadki i na to są zupełnie inne przepisy. Tutaj obowiązują przepisy art. 32 do 43 Kodeksu Pracy
Nie wiem jaką masz sytuację w pracy.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-05-2011 - 11:50:29 przez ToJa.

FRIDO (offline)

Post #23

24-05-2011 - 12:52:36

Bardzo dziekuję za tak szybką i wyczerpującą odpowiedzradocha
Naprawdę jestes dobra w tych sprawach. Ja pracuję już ponad 30 lat i byłam zawsze bardzo dobrym pracownikiem./sekretarka/ lubiana i miła. Od 3 lat jestem na innym stanowisku bo wiesz pozwalniali starą kadrę/za dużo wiedziel/ a ze mnie Prezes nowy był bardzo zadowolony pracowałam z nim 2 lata,ale nie miał wyjścia
byl nowy i nie mógł sie przeciwstawić więc przeniósl mnie do laboru.Często mnie pozdrawia i pyta przez dziewczyny o zdrowie więc myslę że nie był by takim świnią żeby mnie zwolnić ale życie jest takie a nie inne więcsmutny... niepewność jest.
No cóż miejmy nadzieje że bedzie ok.
Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i jeszcze raz dziekikwiatek

ewiz (offline)

Post #24

25-05-2011 - 12:41:43

Piszę w wątku nie w tym temacie,ale jest on najbardziej aktywny i zależy mi na szybkiej podpowiedzi.W 2003 po prawej mastektomii,chemioterapii wróciłam do pracy (laboratorium)ostatnie 2lata w biurze.W tej chwili są masowe zwolnienia m.in moje stanowisko również do likwidacji.Dostałam propozycję przejścia na produkcję (zakład mleczarski).Podejrzewam,że nie dostanę pozwolenia od lekarza zakładowego,po drodze zachorowałam na przepuklinę międzykręgową(6m-cy rehabilitacji i stan się unormował).Pracodawca sugeruje mi, starać się przejść na rentę,ale to jest z jego strony tylko taka "alatroska".Pytam tylko z czystej ciekawości czy taka ewentualność jest możliwa?.Myślę,że nie a może się mylę.

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 25-05-2011 - 12:47:51 przez ewiz.

ToJa (offline)

Post #25

26-05-2011 - 18:49:58

no to odpowiadam na szybko smiling smiley
ja nigdy sama nie przeszłabym na rentę, bo renta chorobowa to najwyżej 2 lub 3 lata
a potem co? czy w Twojej okolicy masz możliwość podjęcia innej pracy? nie wiem w jakim jesteś wieku, ale wiadomo jak to teraz jest, im człek starszy tym trudniej o zatrudnienie, no chyba, że jesteś młoda laska smiling smiley i mieszkasz w dużym mieście, w rejonie, w którym łatwo o zatrudnienie.
Skoro jest likwidowane Twoje stanowisko pracy to należy Ci się odprawa, a potem zasiłek dla bezrobotnych (moim zdaniem lepsze to niż renta pod znakiem zapytania - bo pewności nie masz, że ją dostaniesz)
Na produkcje się nie nadajesz (sorki), od lekarza zakładowego nie dostaniesz "zdolności", więc nie rozumiem po co Ci dają propozycje przejścia na to stanowisko. Jeśli najpierw podpiszesz zgodę na przejście na to stanowisko, a potem nie dostaniesz "zdolności" od lekarza to kicha.
Proponuję Ci zadzwonić do PIP, aby wytłumaczono Ci (i podano przepisy) na kolejność czynności przy likwidacji stanowiska pracy i propozycje nowego stanowiska, na którym nie wiadomo czy dostaniesz "zdolność".
Tel do PIP w swoim miescie znajdziesz w googlach, jak będziesz telefonować, to od razu mów, że jesteś pracownikiem z orzeczonym stopniem o niepełnosprawności. To ważne!
W poznańskim PIP jest super facet od niepełnosprawnych - podaje tel.61/ 859 90 56 - p. Zygmunt Kala - przepisy przecireż w całej Polsce jednakowe, to wal jak w dym pod ten tel. i przedstaw mu Twoja sytuację

lulu (offline)

Post #26

26-05-2011 - 20:15:01

k/Kwidzyna 

Z tą odprawą to też jest różnie.

Aby nabyć prawo do odprawy należy spełnić łącznie następujące warunki: być pracownikiem takiego pracodawcy, który zatrudnia co najmniej 20 pracowników oraz stracić zatrudnienie z przyczyn zaistniałych po stronie pracodawcy.

Prawo do odprawy w związku ze zwolnieniem pracownika reguluje ustawa z 13 marca 2003 roku o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz.U. Nr 90, poz. 844 ze zm.), zwana dalej ustawą o zwolnieniach grupowych.

Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

ToJa (offline)

Post #27

26-05-2011 - 20:46:13

Lulu, ale likwidacja stanowiska pracy to jest przyczyna zaistniała po stronie pracodawcy. ( w art. 10 cytowanej przez Ciebie ustawy jest o tym mowa)

lulu (offline)

Post #28

27-05-2011 - 00:29:39

k/Kwidzyna 

Owszem, ale ilość zatrudnionych pracowników jest bardzo istotna. Właśnie jestem świadkiem przegranej w sądzie sprawy przez pracownika zwolnionego z powodu likwidacji stanowiska ... zatrudnionych było mniej niż 20 osób.

je

ewa49 (offline)

Post #29

27-05-2011 - 07:22:11

JUGOW 

HEJ DZIEWCZYNY NIE JEST TAK ZLE Z RENTAMI NA NASZE SCHORZENIE JA JUZ JESTEM 6 ROK NA RENCIE PO CZESCIOWYM USUNIECIU PIERSI PRAWEJ TO PRAWDA ZE DUZO ZALEZY OD LEKARZA JA MIALAM SZCZESCIE ZE TRAFIALAM NA MADRYCH LEKARZY A SZCZEGOLNIE WRAZLIWE SA PANIE LEKARKI POZDRAWIAM

Pijmy herbatki białą i zieloną samo zdrowie!!!!!!!!!Dziewczyny z dolnego slaska pozdrawiam:

ToJa (offline)

Post #30

27-05-2011 - 10:19:05

Lulu, oczywiście, że musi by zatrudnionych minimum 20 osób (Art.1 ust.1 cytowanej ustawy)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 688
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024