Jestem na zasiłku rehabilitacyjnym

Wysłane przez Anonimowy użytkownik 

lulu (offline)

Post #1

27-05-2011 - 10:25:31

k/Kwidzyna 

Ewa49, oczywiście są panie i "panie" lekarki ... ja miałam akurat "szczęście" trafić na "panie" ... i one się pewnie wykazały ... a ja renty nie mam.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

ewiz (offline)

Post #2

01-07-2011 - 18:13:56

Zakład mój został przejęty przez bardziej prężną firmę w związku z tym zlikwidowano w moim pokoju 4 stanowiska pracy, w tym oczywiście i moje.Żeby nie wylecieć za bramę zgłosiłam chęć przejścia na produkcję.Lecz w obawie,że mogę nie dostać pozwolenia od lekarza zakładowego na pracę, udałam się na rozmowę do nowego już pracodawcy przedstawić mu swoją sytuacje.Zostałam przeniesiona do laboratorium w którym wcześniej pracowałam.Będąc już u lekarza z czystej ciekawości zapytałam czy w moim przypadku dopuściłby mnie do pracy na produkcję.Cholernie się zdziwił,dlaczego by nie, przecież nie ma żadnych przeszkód.Więc ja mu tłumaczę,że musiałabym dźwigać,on dalej swoje,że to tak dawno było(8 lat),że naprawdę nie ma co przesadzać.Jeszcze wyszczególnione miałam zagrożenia min.odczynnik rakotwórczy.W jego rozumowaniu to też nie ma znaczenia bo ten odczynnik nie wpływa na układ moczowy, na sutka (TAK DOKŁADNIE SIĘ WYRAŻAŁ)tylko na wątrobę, płuca.Nie wiem co ma do tego układ moczowy.Teraz rozumiem, dlaczego oni łączą ten układ przy symbolu nadając stopnień niepełnosprawności.

magdalena90 (offline)

Post #3

16-12-2011 - 13:11:05

witam Ciebie ToJa. chcialam Cie zapytac czy przebywajac na zasilku rehabilitacyjnym i pracujac w okresie ok 3 ostatnich miesiecy,jest sie zmuszonym oddac im pieniadze za okres 3 miesiecy czy calosc?(jesli oczywiscie sie dopatrza)

ToJa (offline)

Post #4

16-12-2011 - 19:47:35

magdalenko, będziesz musiała oddać pieniądze, które pobierałaś w okresie gdy pracowałaś przebywając na świadczeniu (nie zasiłku) rehabilitacyjnym
na dodatek możesz zostac obciążona odsetkami (sa bardzo wysokie), no i pewnikiem zostanie doliczony podatek od dochodu, który trzeba bedzie zapłacić fiskusowi
wg przepisów ZUS:
Świadczenie rehabilitacyjne nie przysługuje za miesiąc kalendarzowy, w którym zostało stwierdzone wykonywanie pracy zarobkowej albo wykorzystywania okresu, na który świadczenie zostało przyznane niezgodnie z jego celem.

długotrwały czas choroby to:
wynagrodzenie za pracę - pierwsze 33 dni chorobowego w ciągu roku kalendarzowego
zasiłek chorobowy - od 34 dnia
świadczenie rehabilitacyjne - od 183 dnia
Na wszystkie te dni otrzymuje sie L-4 (troche inaczej jest płatne w każdym z tych okresów), a podczas L-4 NIE WOLNO pracować

akzseinga74 (offline)

Post #5

16-12-2011 - 21:46:57

Magdaleno, a nie mogłaś pracowac w tym czasie "na czarno"? Ja tak właśnie robiłam. Brałam zasiłki, świadczenia, a kiedy mogłam chodziłam do pracy. Szefowa płaciła mi wtedy za godzinę pracy.duży uśmiech

magdalena90 (offline)

Post #6

19-12-2011 - 23:34:07

Witaj ToJa i akzseinga74,bardzo dziekuje wam za odpowiedz,jednak sprawa w moim przypadku jest o wiele bardziej skomplikowana.
od pewnego czasu mieszkam poza granicami panstwa. na swiat mial przyjsc moj synek i zmuszona bylam do podjecia pracy poniewaz swiadczenie nie bylo w stanie zapewnic bytu mi a co dopiero malemu. wkoncu przyszedl moment ze jestesmy razem a ja staram sie o roznego rodzaju dodatki na dziecko i siebie(swiadczenie juz sie skonczylo).w jednym z formularzy musialam podac wszystko na temat mojego poprzedniego zycia w kraju(praca,zasilki itd) oraz zostalam poinformowana ze moga i prawdopodobnie beda(tak mysle) sprawdzac mnie w Polsce. Boje sie tego ze nasz kraj moze sie zainteresowac,albo kraj w ktorym teraz przebywam podac dane o zatrudnieniach itd. . Bedzie to ok. 4 miesiecy...jednak nie stac mnie na zwrot....a gdy pomysle o odsetkach za prace w obcym kraju...ehh...doradzcie.

ToJa (offline)

Post #7

20-12-2011 - 21:07:50

magdalenko, tutaj jest forum "amazonkowo - rakowe"
poradnictwo kadrowo - płacowo - chorobowe tylko przy tzw okazji
nikt z nas nie jest ekspertem w tych sprawach
a Twoja sytuacja jest bardziej złożona
wykracza nie tylko poza granice naszej wiedzy, ale również po za granice panstwa oczko

tarantella (offline)

Post #8

28-12-2011 - 14:47:12

Kielce 

Witam i bardzo proszę o radę. Jestem nauczycielem, pracuje w przedszkolu. Od operacji tj. od lutego jestem na urlopie zdrowotnym, kończy się w lutym. Chemia i naświetlania są już za mną, a obecnie herceptyna (do końca wrzesnia 2012), zoladex i na okrągło rehabilitacja (obrzęk ręki). Nie czuję się jeszcze na siłach wracać do pracy i nie wiem jaką drogę obrać. Myślę o powrocie po zakończeniu leczenia tj. od października 2012. Czy ciągnąć zwolnienia lekarskie od lutego, czy składać papiery o świadczenie rehabilitacyjne. Ta druga opcja wydaje mi sie wygodniejsza, ale czy bezpieczniejsza dla mnie? Gubię się troche w tym wszystkim.
Pozdrawiam

tarantella (offline)

Post #9

28-12-2011 - 18:02:07

Kielce 

Właśnie doczytałam, że "Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wykorzystaniu pełnego okresu zasiłkowego(182 dni albo 270 dni - gdy niezdolność była spowodowana gruźlicą):
jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie tej zdolności,
został skierowany na badanie przez lekarza orzecznika ZUS w celu przyznania renty z tytułu niezdolności do pracy, a lekarz orzekł, że rokuje on odzyskanie zdolności do pracy."

Czy to oznacza, że najpierw muszę bezwzględnie korzystać ze 182 dni zwolnieniia lekarskiego?

ToJa (offline)

Post #10

28-12-2011 - 18:07:30

taranteloo
Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wykorzystaniu pełnego okresu zasiłkowego (chorobowego - 182 dni) nadal nie jest zdolny do pracy.
Ty przebywałaś na urlopie zdrowotnym - jest to zupełnie co innego niż okres zasiłkowy.

malgos 10 (offline)

Post #11

29-12-2011 - 01:35:22

Łódź 

Tarantelo wszystko zalezy jakie masz uklady w pracy
bo z tego co wiem na swiadczeniu rehabilitacyjnym zaklad pracy może cię zwolnić w kazdej chwili
a na zwolnieniu raczej nie
a swiadczenie dostaje sie jak doczytalaś sie po wykorzystaniu 182 dni zwolnienia lekarskiego
Ale nie wiem jak to jest przy urlopie zdrowotnym nauczycieli

jestem na forum od 25-10-2008

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.

- Fiodor Dostojewskiserce

ALDI 1970 (offline)

Post #12

12-11-2012 - 07:33:31

Częstochowa 

Ja zadam pytanie choć nie wiem czy to tu bo jakoś nie mogę odnaleść tematu na forum. Najwyżej mnie Dziewczyny przeniosą. ... Na jakich zasadach i kiedy przysługuje zasiłęk rehabilitacyjny i gdzie oraz jakie dokumenty są wymagane? duży uśmiech

andzia73 (offline)

Post #13

12-11-2012 - 08:24:11

Gdańsk 

Aldi tu masz linka...Najlepiej załatwiać ten zasiłek na 6 tygodni przed wyczerpaniem zasilku chorobowego....( tzn.184 lub 182 dni nie pamietammyśli)
[www.zus.pl]

Al_la (offline)

Post #14

12-11-2012 - 10:51:01

k/Warszawy 

Aldi, wniosek o zasiłek rehabilitacyjny wydaje lekarz jeśli uzna, że po skończeniu L4 (do 182 dni), jeszcze do pracy się nie nadajesz, a w czasie zasiłku rehabilitacyjnego (max do 1 roku) wrócisz do zdrowia.
ZUS wzywa Cię na komisję i ocenia (bo zawsze wie lepiej duży uśmiech ), czy ten zasiłek rehabilitacyjny jest zasadny.
Moja komisja uznała, że jestem tak chora, iż w ciągu roku nie wyzdrowieję i dali mi rentę na 2 lata.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

ALDI 1970 (offline)

Post #15

12-11-2012 - 13:39:03

Częstochowa 

Fajnie, dzięki za niusa i podpowiedź. Czyli pod koniec L4 można zacząć dopiero myśleć.

kasiaf (offline)

Post #16

21-01-2013 - 21:56:53

SZKLARĘBA 

hej dziewczyny duży uśmiech
będę chciała przedłużyć zasiłek rehabilitacyjny bo dostałam na 1 komisji na 6 mscyprzewraca_oczy
podpowiedzcie jakie papiery muszę złożyć i gdzie ????

- Żyj! - powiedziała nadzieja.
- Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie.

Al_la (offline)

Post #17

21-01-2013 - 22:40:25

k/Warszawy 

Takie same dokumenty składasz, jak za pierwszym razem. Oczywiście do ZUS-u.

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

kasiaf (offline)

Post #18

21-01-2013 - 22:54:05

SZKLARĘBA 

wiem Aluś wiem ...tylko wstyd sie przyznać to zapomniałam co składałam
-coś tam mi lekarz wypełniał to wiem ale co poza tym tobezradnybezradnymam czarną dziurę w głowie....duuużą bezradny

Al_la (offline)

Post #19

21-01-2013 - 23:22:55

k/Warszawy 

[www.zus.pl]

andzia73 (offline)

Post #20

22-01-2013 - 23:32:46

Gdańsk 

Kasiu na 6 tygodni przed koncem okresu zasilkowego musisz składac papiery...

kasiaf (offline)

Post #21

28-01-2013 - 19:55:23

SZKLARĘBA 

dzięki kobitki sercetocham Was serce

jagodula (offline)

Post #22

28-01-2013 - 20:09:13

Sławkow 

jablkoKasiu mój orzecznik kazał mi gromadzić pełną dokumentację (z leczenia onko, z poz i innej specjalistyki). od dnia komisji do czasu wyznaczenia nowej daty komisji. Ja jestem na świadczeniu od 01.01 br. do czerwca, a papiery przedłożyć na 6 tygodni przed upływem terminu. Pozdro.ok

mariangel (offline)

Post #23

21-03-2013 - 14:23:49

Zawiercie 

Cześc Dziewczyny smiling smiley. Jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym, które chciałabym przerwać, oczywiście, jeśli zgodę wyrazi onkolog. Mam jednak pewne wątpliwości związane z niepełnosprawnością. Otóż, w moim orzeczeniu o znacznym stopniu niepełnosprawności jest zapis, że nie jestem zdolna do pracy. Czy przedstawiając pracodawcy to orzeczenie (chciałabym ten dodatkowy urlop) wpędzę go w kłopoty? Może lepiej nie pokazywać?
Na razie chodzę do pracy nielegalnie winking smiley, właśnie teraz tu jestem i piszę, bo w domu mam kłopot z netem, no ale chciałabym jednak już pracować normalnie. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam serdecznie buzki

Przyjaźń jest najpiękniejszym ze wszystkich prezentów, jakimi możemy zostać obdarowani aby szczęśliwie ukształtować swoje życie

Epikur

ToJa (offline)

Post #24

21-03-2013 - 14:46:54

Nic nie stoi na przeszkodzie aby przerwać zasiłek rehabilitacyjny.
Jeśli lekarz medycyny pracy wystawi Ci (na 95% ją dostaniesz jeśli masz pracę "biurową"winking smiley zdolność do pracy (dobrze wziąć od onkologa zaświadczenie, że nie widzi przeszkód w powrocie do pracy) to po raz drugi pokonasz przeszkodę.oczko Lekarzowi med.pracy pokaż orzeczenie i zaświadczenie od onka.
W pracy pokazujesz orzeczenie o niepełnosprawności + zdolność do pracy od lekarza medycyny pracy i................ spokojnie możesz sobie pracować, a pracodawca będzie zadowolony, bo będzie miał z tego tytułu ulgi.
Jednak, aby wszystko było zgodne z prawem, zakładowy behapowiec powinien Ci stworzyć warunki do pracy chronionej, czyli: na piśmie powinnaś otrzymać informacje, że podczas obowiązywania orzeczenia o niepełnosprawności otrzymasz wszystkie "przywileje", które bardzo dokładnie są opisane w ustawie z dnia 27.08.1997r art. 19, 20, 21 [www.pfron.org.pl]

Jeśli nie macie behapowca to "papier" wypisuje kadrowa, albo pracodawca.
O tym wszystkim kilkakrotnie już pisałyśmy. Poczytaj inne wątki w dziale o niepełnosprawności.

Przyjemnej pracy uśmiech

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-03-2013 - 14:49:21 przez ToJa.

mariangel (offline)

Post #25

24-03-2013 - 00:45:29

Zawiercie 

ToJu Kochana, Ty, jak zwykle, niezawodna. Dziękuję - poczytałam i wiem prawie wszystko smiling smiley. Chyba za eksperta powinnaś robić tutaj tak No, ze mnie biurwa winking smiley, to pewnie nie będzie przeszkód z uzyskaniem zaświadczenia a i pracodawca nie musi się natrudzić ze zorganizowaniem stanowiska pracy. Żebym tylko dała radę pracować normalnie, bo moje łapki trochę niesprawne. Na razie to chodzę do pracy na kilka godzin i nie codziennie... Cóż, jakoś trza se będzie radzić.
Przepraszam, że dopiero dziś piszę, ale wciąż mam w domu kłopot z netem.

Przyjaźń jest najpiękniejszym ze wszystkich prezentów, jakimi możemy zostać obdarowani aby szczęśliwie ukształtować swoje życie

Epikur

Agaba190 (offline)

Post #26

27-03-2013 - 15:32:18

k/Warszawy 

madela
Możecie u pracodawcy na etacie przsługuje was bodajże godz mnie w 8godz czasie pracy i wiecej dni zwyklego urlopu chyba o 10 dni.

Nie żebym się czepiala. Ale za nic nie rozumiem co napisałaś.bezradny

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

ToJa (offline)

Post #27

27-03-2013 - 15:56:24

faktycznie niezrozumiale, ale się mocno wczytałam i:
madeli chodzi o to, że jesli jesteśmy zatrudnieni jako osoby niepelnosprawne to nalezy nam się 7 godzinny dzien pracy i dodatkowe 10 urlopu.

madelo, my to wiemyuśmiech, baaaaaa nawet specjalny dział jest utworzony,
jesli natomiast miało to byc pytanie to zapraszam do przeczytania odpowiednich wątków w dziale [amazonki.net]

Nooo i jeszcze chciałam dodać, że dodatkowy urlop i obniżenie ilości godzin, nie ma nic wspólnego z zasiłkiem rehabilitacyjnym.
Ma natomiast wiele wspólnego ze stopniem niepełnosprawności umiarkowanym lub znacznym

Szpaku (offline)

Post #28

28-03-2013 - 11:05:56

Poznań 

madela
Możecie u pracodawcy na etacie przsługuje was bodajże godz mnie w 8godz czasie pracy i wiecej dni zwyklego urlopu chyba o 10 dni.

Post został skasowany ze względu na reklamę w stopce.

...szanuj ADMINA swego...zawsze możesz mieć INNEGO...

zapraszamy fotografia dziecięca poznań

jola1967 (offline)

Post #29

29-05-2013 - 23:29:24

Jelenia Góra 

Hej Dziewczyny Pierwszy zasilek dostalam na 6 msc.Pod koniec kwietnia stanelam ponownie i orzecznik dal mi na nastepne 8 msc.(co mnie zdziwilo bo myslalam ze zasilek moze trwac tylko 12 msc.) Dzisiaj dostalam pismo z Warszawy ze moje papiery zostaly wyslane do Wroclawia i bede tam ponownie wzywana na komisje Zastanawiam sie co oni kombinuja !!!!!!!!!!!!To jakas paranoja !!!!!!!!!!!Miala ktoras z Was podobna sytuacje ??????????????Pozdrawiam

marzenka.28 (offline)

Post #30

27-09-2013 - 22:41:29

SKOKI 

Witam wszystkich.Kończy mi sie zasiłek rehabilitacyjny w pazdzierniku,dostałam go na rok,co dalej mam zrobic?oni mi wezwanie jakieś przyślą czy sama musze złożyć papiery?znowu po lekarzach musze chodzić?jakiś wniosek wyciągnąć?bardzo proszę o jakąś porade,jestem młodą amazonką zresztą napisze Wam moją historię troszke póżniej............dziękuje z góry.Marzena
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 516
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024