Jestem na zasiłku rehabilitacyjnym
andzia73 (offline) |
Post #1 27-09-2013 - 22:52:06 |
Gdańsk |
Marzenko musisz isc do ZUS aby złożyć wniosek o ustanowienie renty chorobowej...do lekarza trzeba isc także z drukiemN-9...No nie masz na co sie ogladać,bo to powinnas juz zrobic ...aby nie mieć przerwy w swiadczeniu...tu masz druk N_9 [amazonki.net] a tu wnosek o rente [g.infor.pl]
![]() Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 27-09-2013 - 22:59:11 przez andzia73. |
domena (offline) |
Post #2 25-02-2014 - 19:56:13 |
Gdańsk |
Ja jestem na zasiłku rehabilitacyjnym do m-ca sierpnia przyznano mi na 6 m-cy.
Mam pytanie poradzcie mi czy moge składać papiery o rentę bez przedłuzenia zasiłku rehabilitacyjnego,czy musze jeszcze przedłużać zasiłek rehabilitacyjny. \nie pracuje zwolnili mnie z pracy w grudniu jak byłam na zasiłku chorobowym . Na emeryture mogę iść dopiero w Październiku 2017 roku, jestem po maskotomii piersi,którą miałam w ubiegłym roku we wrzesniu. Poradzcie mi co robić ??? Witam jestem amazonka od września 2013 roku . Mam na imię Danuta ( domena) Pozdrawiam wszystkich |
mea (offline) |
Post #3 25-02-2014 - 22:23:46 |
Piaseczno |
To ja też z pytaniem do Was kochane. W połowie kwietnia kończy mi sie półroczne świadczenie rehabilitacyjne, co muszę zrobić, żeby wrócić do pracy? Tzn. Czy mam iść do lekarza, jeśli tak to jakiego? Czy muszę uzyskac zaswiadczenie, ze jestem zdolna do pracy? i kiedy to najlepiej zacząć załatwiać? Buziole
![]() With or without you... |
jagodula (offline) |
Post #4 25-02-2014 - 22:31:50 |
Sławkow |
![]() Danusiu, możesz teraz już złożyć w ZUS wniosek o rentę. Nie ma obowiązku wykorzystania zasiłku rehabilitacyjnego przez rok. ![]() |
domena (offline) |
Post #5 26-02-2014 - 20:06:03 |
Gdańsk |
Witam
Piszesz mi ,że Zakład pracy mnie wysyła tylko ,że ja zostałam już zwolniona i nie pracuje od stycznia. Zasiłek rehabikitacyjny płaci mi ZUS. Więc nie wiem czy Ja sama wypisuję wniosek o rentę Witam jestem amazonka od września 2013 roku . Mam na imię Danuta ( domena) Pozdrawiam wszystkich |
Waldemar (offline) |
Post #7 01-04-2014 - 11:44:03 |
|
Witam serdecznie. Moja Zuzia byla dzis na komisji w ZUS Sosnowiec.To jest po prostu zalamka.Wyszla zaplakana od lekarza orzecznika.Tydzien temu przeszla mastektomie lewej piersi,pozbierala cala dokumentacje choroby ktora przedstawic miala lekarzowi, a on zapytal co to pani mi tutaj przyniosla,co pani chce uzyskac,obolala z opatrunkiem na swiezej jeszcze ranie,z lewa reka nie w pelni sprawna.Zostala potraktowana jak przyslowiowy smiec.Jak mozna tak postepowac z czlowiekiem do tego tak powaznie chorym.Nie miesci sie to w glowie,jakich orzecznikow maja w ZUSie i nic ich to nie usprawiedliwia gdyz choroby i stanu w jakim sie tam idzie nikt sobie nie wybiera.Co prawda dostala zasilek rehabilitacyjny na okres 12 miesiecy ale to co przeszla i ile lez wylala nie spotkalo ja przez caly okres choroby.Pozdrawiam i zycze wiele sil i determinacji w walce z choroba i urzednikami
![]() Dopóki walczysz,jesteś zwyciezcą....... Dopóki walczysz,jesteś zwycięzcą........... |
Gizi (offline) |
Post #10 01-04-2014 - 12:28:06 |
Warszawa |
Oj, Waldemarze. Tak właśnie odbywają się komisje ZUS - owskie. To nie jest lekarz, raczej urzędnik broniący kasy ZUS.
Ja miałam szczęście, trafiłam na Panią dr , która była bardzo miła i cała wizyta przebiegła prawidłowo i sympatycznie. Inna sprawa że czekałam na korytarzu dobre 1,5 godziny po umówionej godzinie, a że był to następny dzień po AC, to mój stan fizyczny był nie najlepszy. Pokładałam się na krzesełkach, zasypiałam i ogólnie trochę mało przytomna byłam. A Pani dr wychodziła z gabinetu bo jakieś sprawy pacjenta załatwiała i widziała tą moją niedolę. Potem w gabinecie poszło szybko i naprawdę bardzo miło. Jestem zaskoczona, widać można trafić na różne osoby. By nie było tak różowo to wspomnę tylko że mój mąż starający się o rentę, nie dostał jej. A przy nim moja choroba to pryszcz. Teraz sprawa jest w sądzie. Pozdrawiam Cię i Twoją Zuzankę. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
dziubas (offline) |
Post #11 01-04-2014 - 12:43:31 |
Gdańsk |
Gizi! Pracuę (jeszcze) w służbie zdrowia i z tego co wiem to w komisjach Zus zasiadają lekarze (znam takich conajmniej kilku) fakt , że spełniają funkcje urzedników biurowych broniących kasy ZUS za całkiem niezłe wynagrodzenie!
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
mea (offline) |
Post #12 01-04-2014 - 13:24:19 |
Piaseczno |
Waldemarze, ja na szczęście trafiłam a "ludzkiego" człowieka- lekarza. I to zarówno na komisji przyznającej zasiłek rehabilitacyjny jak i wtedy, gdy starałam się o stopień niepełnosprawności. Zgadzam się z Tobą, że wszyscy chorzy powinni być traktowani godnie, w końcu nie przychodzą tam z własnego widzimisię... Ale tak jak napisałam wyżej, człowiek człowiekowi nie równy, nigdy nie wiadomo na kogo trafimy. Olejcie to!!! Zuzia ma teraz wypoczywać, nabierać sił i nie przejmować sie niczym. Jej zdrowie jest najważaniejsze
![]() With or without you... |
hundzik1 (offline) |
Post #15 09-07-2014 - 18:53:30 |
|
Kończy mi się zasiłek chorobowy, przechodzę na zasiłek rehabilitacyjny. Martwię się bardzo, ponieważ teraz dostaję dosłownie grosze a potem będze zaledwie 75% tego co teraz. Nie poradzę sobie finansowo. Czy coś jeszcze mi przysługuje? Nie łapiemy się na pomoc MOPSU ze względu na zbyt wysoki dochód na członka rodziny, ale mamy zoobowiązania, kredyty itp, które trzeba spłacać a bez mojej pracy na nic nie starczy
![]() |
andzia73 (offline) |
Post #18 09-07-2014 - 19:17:03 |
Gdańsk |
Kurcze to nie wiem co poradzić
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hundzik1 (offline) |
Post #19 05-08-2014 - 18:04:51 |
|
Czy to bardzo źle będzie jeżeli nie pojadę na komisję? Komisja 90km dalej w innym mieście w dniu jutrzejszym, miałam w piątek podaną chemię i nie czuję się na siłach, jak pomyślę o podróży to mi niedobrze
![]() |
Gizi (offline) |
Post #20 05-08-2014 - 19:01:34 |
Warszawa |
Hundzik, myślę że źle nie będzie, ale dobrze by było byś raniutko zadzwoniła do ZUS i powiedziała, że nie jesteś w stanie przyjechać bo źle się czujesz po chemii.
Ja prosiłam o nie wyznaczanie komisji w określonych terminach. Napisałam prośbę o wyznaczenie wizyty w terminie w którym będę w lepszej kondycji. Oczywiści pisałam ,,proszę i bardzo dziękuję" i udało się bez problemu. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
ewa 65 (offline) |
Post #21 08-08-2014 - 14:52:22 |
|
Hej !!
Proszę o informację ,jeżeli wiecie co trzeba zrobić i kiedy aby przedłużyć świadczenie rehabilitacyjne ,dostałam na 8 miesiecy . Ale nie wiem ,czy trzeba od nowa przechodzic tę sama procedurę co wcześniej i zbierać wszystkie dokumenty i składać ponownie wniosek taki sam 6 tygodni wcześniej przed terminem upływu zasiłku? Może ktoś już był w takiej sytuacji i wie jak to trzeba załatwiać .Proszę o info . Pozdrawiam ![]() |
panikara (offline) |
Post #25 24-02-2015 - 16:12:06 |
Toruń |
Wczoraj mama miała komisję. Lekarz orzecznik orzekł niezdolność do pracy. Wystawił dokument że mama jest niezdolna do pracy na rok. Pytanie. Czy jakieś jeszcze formalności trzeba dopełnić? Zapewne w zakładzie pracy ale czy gdzieś jeszcze????
Dziękuję za pomoc |
Rudzia (offline) |
Post #27 27-11-2015 - 09:22:58 |
Warszawa |
Hey Kochana ![]() ad.1 jak i przy pierwszym załatwianiu świadczenia tak i przy przedłużaniu go na kolejne pól roku, miałam tylko i wyłącznie dokumenty od onkologa. ad.2 z tego co pamiętam (bo to już dwa lata temu) to... 75% Buziaki i pozytywnego załatwiania ![]() "Cha do dhuin doras nach d’fhosgail doras" |
Krynia58 (offline) |
Post #28 27-11-2015 - 09:56:31 |
Warszawa |
Ja za pierwszym razem miałam dokumenty wypisane przez onkologa , przy przedłużeniu wniosek podpisała rodzinna ( onkolog odmówił ).
Z tego co pamiętam zasiłek wynosi 75% ostatniego wynagrodzenia ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
mgla (offline) |
Post #29 23-08-2017 - 11:07:36 |
|
A jeśli upłynie termin zwolnienia i zasiłku i czas wrócić do pracy, a jeszcze nie ma się siły, to można jakoś przedłużyć ten "wypoczynek"?
Hydraulik Kraków - najlepsza pomoc w kryzysowej sytuacji! |
dziubas (offline) |
Post #30 23-08-2017 - 15:18:16 |
Gdańsk |
składa sie do ZUS dokumenty na świadczenie rehabilitacyjne
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |