Jestem całkowicie niezdolna(-y) do pracy
Amazonki.net (offline) |
Post #1 20-02-2010 - 18:39:00 |
Forumowo |
Tu piszemy o uzyskaniu całkowitej niezdolności do pracy.
|
joakil (offline) |
Post #6 10-06-2010 - 16:40:02 |
Pomiechówek |
To ja też się dopiszę. Przedłużyli mi całkowitą niezdolność o kolejny rok (drugi). Pani orzecznik stwierdziła lekki obrzęk ręki (2 cm w obwodzie - powyżej łokcia) i ponieważ czekam na scyntygrafię ....... Jednym słowem dała mi czas na określenie się. Jestem chora, czy zdrowa. Wolę to drugie ale cieszę się, że jeszcze rok mogę poleniuchować....
![]() |
jolek34 (offline) |
Post #7 14-06-2010 - 11:36:52 |
Sosnowiec |
Witam,a ja poszłam do zus-u na komisję o przedłużenie świadczenia rehabilitacyjnego a lekarz mi oznajmił że to bez sensu przedłużać świadczenie i dał mi calkwitą niezdolność do pracy na rok.Byłam w lekkim szoku,bo nasłuchałam się trochu o lekarzach orzecznikach.
![]() |
lulu (offline) |
Post #8 14-06-2010 - 11:41:40 |
k/Kwidzyna |
No chyba zahipnotyzowałaś tego lekarza ... poproszę o sposób.
![]() Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
lulu (offline) |
Post #10 14-06-2010 - 12:00:55 |
k/Kwidzyna |
Albo trafiłaś na ludzkiego człowieka-lekarza.
![]() Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Haniap. (offline) |
Post #13 11-01-2011 - 11:55:14 |
Poznań |
Dziewczyny mam pytanie i problem.... Właśnie wróciłam z komisji i uznała mnie pani okularnica doktor, że jestem całkowicie niezdolna do pracy do 31 stycznia 2013 roku. Może ktoś mi powie co to dla mnie oznacza? Czy ja nie mogę pracować? Mam umowę o pracę do 31 sierpnia i szkoła musi mnie teraz zwolnić? A czy mogę dostać dalszą umowę o pracę od września? Dla mnie bardzo ważne jest, żebym mogła pracować. To jest dla mojego zdrowia psychicznego.... w domu dostanę świra i pójdę na komisję z powodu głowy
![]() Teraz mam pół etatu i to by mi wystarczyło...... "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
ToJa (offline) |
Post #14 11-01-2011 - 12:09:58 |
|
Haniu, wg moich wiadomości, to wszystko zależy od lekarza medycyny pracy - bo to on daje zdolność do pracy
ale zadzwoń do PIP - Poznań tel centrala tel. 61 85 99 000 a tu masz telefon bezpośrednio do faceta od niepełnosprawnych (tez w tym samym PIP): Zygmunt Kala tel 61-859 90 56 powiedz mu dokładnie o co chodzi, bez owijania w bawełnę - i przede wszystkim zaznacz na poczatku rozmowy, ze jestes pracownikiem, nie pracodawca ![]() |
Haniap. (offline) |
Post #16 11-01-2011 - 12:38:22 |
Poznań |
No i wszystko już wiem
![]() ![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
Becia (offline) |
Post #20 11-01-2011 - 18:13:27 |
Siemianowice Śląskie |
ToJka, a jak miało się częściową niezdolność do pracy, pracowało się cały czas, potem była komisja rentowa i dali całkowitą niezdolność, czy kadry powinny mnie skierować do medycyny pracy celem uzyskania zdolności do pracy?
"Życie nie po to jest, by się spieszyć. Życie jest po to, by się życiem cieszyć." |
suchal (offline) |
Post #23 12-01-2011 - 23:42:06 |
Uzdrowisko |
Tak, jak już gdzieś pisałam, jestem na rencie do końca maja tego roku z orzeczeniem - całkowicie niezdolna do pracy.
Sądziłam, że przy takim orzeczeniu nie można podjąć pracy. No chyba, że się zrezygnuje z renty i dostanie się pozwolenie od lekarza medycyny pracy. Wiem, że gdyby mąż pracy nie miał, to w jakiś sposób dowiadywałabym się czy można, czy nie. A tak żyłam sobie w błogiej nieświadomości myśląc że nie mogę pracować i już. Proszono mnie kiedyś o zastępstwo, powiedziałam, Że nie..... absolutnie.... ktoś się dowie i mi rentę zabiorą. Oj durny człowiek, prawdą jest, że całe życie się uczy.... Dopiero wasze wpisy uświadomiły mi, że jestem w błędzie. Haniu, podziwiam Ciebie, ![]() Mnie osobiście bardzo pasuje taki stan rzeczy jaki jest. Ale to już nie na ten wątek rozmowa. ![]() |
akzseinga74 (offline) |
Post #24 27-05-2011 - 10:42:42 |
|
Właśnie wróciłam z komisji ZUS - mam rentę na kolejny rok (poprzednio też była na rok) - całkowicie niezdolna do pracy i do samodzielnej egzystencji. Cieszę się, ale i tak wolałabym być zdrowa i pójść do pracy. No i dlaczego tylko na rok
![]() No i mam pytanie: co w związku z tym mi się należy? Wiem, że zasiłek pielęgnacyjny, ale czy coś jeszcze? (jakieś ulgi, przywileje? ) |
ToJa (offline) |
Post #25 27-05-2011 - 21:28:07 |
|
Agnieszko, masz takie ulgi jak przy orzeczeniu o niepełnosprawności w stopniu znacznym
to wszystko jest równoznaczne sobie kiedyś: I grupa inwalidzka obecnie w ZUS : Całkowita niezdolność do pracy oraz samodzielnej egzystencji obecnie na komisji ds. ozreczenia o niepełnosprawności: Znaczny stopień niepełnosprawności Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-05-2011 - 21:31:03 przez ToJa. |
kucja15 (offline) |
Post #30 20-08-2013 - 18:10:07 |
|
Witam.Byłam na komisji w ZUS-ie,starałam się o świadczenie rehabilitacyjne.
![]() ![]() Mam pytanie-czy zakład pracy może rozwiązać ze mną umowę o pracę,czy przysługuje mi odprawa rentowa? Proszę o odpowiedzi i porady. Pozdrawiam ![]() |