Jestem całkowicie niezdolna(-y) do pracy

Wysłane przez Amazonki.net 

Agaba190 (offline)

Post #1

20-08-2013 - 19:30:10

k/Warszawy 

[www.gofin.pl]
[prawo.rp.pl]

Poczytaj tutaj, może coś znajdziesz dla siebie.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Al_la (offline)

Post #2

20-08-2013 - 20:17:44

k/Warszawy 

kucja15
Witam.Byłam na komisji w ZUS-ie,starałam się o świadczenie rehabilitacyjne. stresLekarz orzecznik zapytał,czy chcę się nadal narazć na stresy związane z pracą przy 35-letnim stażu? Zaproponował 2-letnią rentę-całkowicie niezdolna do pracy.Zgodziłam się ale byłam w szoku,że taka propozycja.niedowiarekPrzecież ZUS tak łatwo nie przyznaje renty.Czy mam się cieszyć?
Mam pytanie-czy zakład pracy może rozwiązać ze mną umowę o pracę,czy przysługuje mi odprawa rentowa?
Proszę o odpowiedzi i porady.

Miałam taką samą sytuację. Starałam się o zasiłek, ZUS dał mi rentę, aby po 2 latach mi ją zabrać.
Ale im się nie udało oczko
Po przejściu na rentę dostałam rozwiązanie umowy o pracę. Odprawy nie pamiętam, ale mój zakład nie był skory do dawania czegokolwiek.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

andzia73 (offline)

Post #3

20-08-2013 - 20:34:08

Gdańsk 

tak dostaniesz odprawę ,ale rozwiazanie umowy musi byc za porozumieniem stron według art. 92 punkt 1 K.p. odprawa wynosi jedną pensję..i zaległy urlop pilnuj, aby Tobie zapłacilipociesza

anna2008 (offline)

Post #4

25-09-2013 - 12:16:02

Bydgoszcz 

Cześć dziewczyny.Mam takie pytanie dotyczące renty z całkowitą niezdolnością do pracy.Pewnie na forum jest gdzieś to ujęte,ale zapytam.Czy przy powyższym orzeczeniu,można podjąć pracę,czy też obowiązuje jej całkowity zakaz myśli.
Bo rozumiem,ze zakaz całkowity dotyczy posiadanych kwalifikacji i charakteru pracy wykonywanej przed orzeczeniem,ale czy jest możliwość skorzystania z orzeczenia lekarza medycyny pracy(chyba kiedyś coś takiego było możliwe),który stwierdzi ,ze nadajemy sie do tej samej roboty,w określonych warunkach,czy też takie coś nie funkcjonuje?
Czy w takiej sytuacji jeśli chcemy jednak pracować i otrzymywać rentę ,oznacza to,że musimy się przekwalifikować? Jak to wyglada w obecnych przepisach?
Mam nadzieje,że nie zamotałam za mocno z tym pytaniem,jeśli ktos coś wie ,to proszę prosi napiszcie.

"Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac

"To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj"

Al_la (offline)

Post #5

25-09-2013 - 16:22:32

k/Warszawy 

Mając całkowitą niezdolność do pracy można pracować.
Lekarz medycyny pracy musi Cię dopuścić do pracy, a Ty nie możesz przekroczyć określonych dochodów.

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-09-2013 - 16:23:45 przez Al_la.

anna2008 (offline)

Post #6

25-09-2013 - 22:12:45

Bydgoszcz 

Dzięki AluśkwiatekWłaśnie o to mi chodziło.Czyli orzeczenie(dopuszczenie)przez lekarza medycyny pracy nadal obowiązuje ok.

"Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac

"To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj"

jagodula (offline)

Post #7

17-01-2014 - 16:00:32

Sławkow 

jablkoTak. Stało się. Mam czarno na białym, że robota nie dla mnie. I to na stałe. Ale jakoś nie rozpaczam. Myślę, że pół roku temu nie potrafiłabym tak spokojnie o tym myśleć i pisać. A może dlatego, że już mam propozycję pracy na ułamki etatu?niedowiarek

Al_la (offline)

Post #8

17-01-2014 - 20:17:56

k/Warszawy 

Jagodulko, ułamek to zawsze mniej, niż całość buziak

arkaola (offline)

Post #9

17-01-2014 - 20:20:31

Izbicko 

Hej smiling smiley ułamek zawsze większy niż 0 duży uśmiech Pozdrowionkabuzki

jagodula (offline)

Post #10

17-01-2014 - 20:33:12

Sławkow 

jablkoDobre jesteście. Razem stanowicie cały mój dawny etatrotfl

dziubas (offline)

Post #11

17-01-2014 - 22:13:25

Gdańsk 

rotfl

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Al_la (offline)

Post #12

18-01-2014 - 13:04:31

k/Warszawy 

śmiech

elzbieta. (offline)

Post #13

03-04-2014 - 15:38:43

mam Umiarkowany stopien, , to tak jak całkowita niezdolności do pracy , kiedyś miałam całkowita niezdolnosć ,ale przeszłam na wcześniejsza emeryture , a ten stan zły zdrowia to przepukliny szyjne i deprsja powaracjaca, teraz doszedł Rak przedinawzyjny, , czekam na radioterapie , ciesze sie ,z e tam malo.
Ale mam pytanie? czy mogę wystąpić do komisji o pogorszenie stanu zdrowia , chodzi mi o te komisje przy urzedzie pracy ? przyznajaca grupe niepelnosprawnosci.
Mam mała emeryture 1060 zl , mieszkam sama, wiec kazdy dodatkowy dochód czy przepis dzialajacy na korzyść sie liczy?

Al_la (offline)

Post #14

03-04-2014 - 16:14:06

k/Warszawy 

Elżbieto, myślisz dwa pojęcia.
Całkowitą albo częściową niezdolność do pracy daje ZUS i jeśli takową uzyskasz, dostajesz rentę z ZUS-u.
A umiarkowany, to stopień niepełnosprawności, który wydaje Powiatowy Zespół d/s Orzekania o Niepełnosprawności i można dostać: lekki, umiarkowany i znaczny.
Tu poczytaj [amazonki.net]
Oczywiście, że możesz się starać o podwyższenie stopnia niepełnosprawności na znaczny.

ewa33 (offline)

Post #15

24-04-2014 - 21:53:53

Racibórz 

Witam
U mnie to było tak. Zakonczenie leczenie sierpien 2012. Mastektomia, chemioterapia 6 cykli i 30 naswietlań. do maja 2013 świadczenie rehabilitacyjne, od czerwca 2013 do grudnia przyznano mi rente, na pół roku. W listopadzie 2013 złożyłam wniosek o przedłużenie renty... ale zostałam lekko że sie określę "zgnojona" przez lekarza orzecznika, że jestem zdrowa i nic mi nie ma ... mam tylko 5cm obrzęk limfatyczny na ręce ... wysłano mnie na rehabilitację w styczniu 2014 do Polanicy Zdroju i przedłużono mi na 3 miesiące rente - do marca 2014 roku. Łączny okres rentowy 9 miesięcy. Więcej renty nie dostałam. Jestem zdrowa. Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności mam nadal, I grupa inwalidzka... a mimo tego nie otrzymałam już renty.

marysienka23 (offline)

Post #16

29-04-2014 - 09:37:07

PILA 

melomanczesc wlasnie wrocilam z komisji dostalam pierwsza grupe na dwa lata duży uśmiechchoc z drugiej strony lepiej byc zdrowym i srac na ta rente no ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma a wiecie jak to jest ztymi rentami bo ja niemam bladego pojecia wiem tyle ze to calkowita niezdolnosc i ze jakis dodatek tez bedziebuzki

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-04-2014 - 09:38:20 przez marysienka23.

lulu (offline)

Post #17

01-05-2014 - 00:09:17

k/Kwidzyna 

Dziewczyny, tak dla jasności.
Orzeczenie z ZUS wiąże się z rentą.
Orzeczenie ''Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności" nie daje żadnych pieniędzy, z wyjątkiem stopnia znacznego, który upoważnia do ubiegania się o zasiłek pielęgnacyjny.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

ofta (offline)

Post #18

14-08-2015 - 15:53:14

Witam,dostałam całkowitą niezdolność do pracy ,ale do końca grudnia. Czy ktoś wie czemu tak krótko

Agaba190 (offline)

Post #19

14-08-2015 - 16:07:01

k/Warszawy 

Tego nie wie nikt. Wszystko zależy po pierwsze od rodzaju operacji i leczenia jakie dostałaś, po drugie od lekarza orzecznika.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

rose (offline)

Post #20

12-08-2016 - 00:19:52

Orzecznik ZUS przedłużył mi całkowitą nie pełnosprawność na 1rok co oznacza 1rok renty.
Mam pytanie wczoraj ,byłam na komisji powiatowego zespołu orzekania o niepłnosprawności .

Karty parkingowej nie dostanę, pytanie brzmi:jakie profity zyskam po otrzymaniu stopnia niepełnosprawności?
Jaki stopień mogą przyznać biorąc pod uwagę korzystne podejście zusu?

Al_la (offline)

Post #21

12-08-2016 - 11:57:22

k/Warszawy 

Mogą przyznać każdy stopień, oni nie opierają się na ZUS-ie.
A profity zależą od stopnia niepełnosprawności.

rose (offline)

Post #22

12-08-2016 - 21:36:20

Dzięki Aluś! Odpowiedź poznam 24.08.

gosia0101 (offline)

Post #23

09-07-2018 - 19:21:54

małopolskie 

Trzy tygodnie temu składałam wniosek o rentę.Dziś przyszło orzeczenie,bez komisji-widocznie nie chcą mnie już widziećduży uśmiech.Renta na 4 lata.Niezdolna do samodzielnej egzystencji na rok.
Do tego uświadomiono mnie w Urzędzie że mam kartę parkingową o którą się nie starałam bo byłam pewna że jej nie dostanę.
Dzień dobroci.duży uśmiech

Agaba190 (offline)

Post #24

09-07-2018 - 19:38:36

k/Warszawy 

Gratulacje. Nie zapomnij złożyć wniosek o dodatek pielęgnacyjny ( nie zasiłek) w wysokości 215,84 zł brutto. Będzie Ci przysługiwał przez rok. Później musisz złożyć wniosek, w swojej gminie o zasiłek, pielęgnacyjny .
[www.infor.pl] - tu o dodatku

Mark Twain

Załamka (offline)

Post #25

09-07-2018 - 19:55:07

Kraków 

gosia0101

Cieszmy się z każdego ludzkiego odruchu smiling smiley)) Dużo sił życzę!

gosia0101 (offline)

Post #26

09-07-2018 - 20:00:52

małopolskie 

Agaba190
Gratulacje. Nie zapomnij złożyć wniosek o dodatek pielęgnacyjny ( nie zasiłek) w wysokości 215,84 zł brutto. Będzie Ci przysługiwał przez rok. Później musisz złożyć wniosek, w swojej gminie o zasiłek, pielęgnacyjny .
[www.infor.pl] - tu o dodatku
Dzięki Agabauśmiech.Słyszałam o tym i napewno im nie odpuszczę.Chociaż szczerze mówiąc to ja jestem "zielona" w tych całych przepisachmyśli

Agaba190 (offline)

Post #27

09-07-2018 - 20:08:20

k/Warszawy 

Wniosek o dodatek pielęgnacyjny składasz w ZUS-ie. A po roku o zasiłek pielęgnacyjny u siebie w gminie ( w Miejskim lub Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej). Nie można brać równocześnie dwóch dodatków.

Mark Twain

gosia0101 (offline)

Post #28

09-07-2018 - 20:10:34

małopolskie 

Załamka

Cieszmy się z każdego ludzkiego odruchu smiling smiley)) Dużo sił życzę!
Też jestem zaskoczona,nie wiedziałam że można na odległość.Myślałam że stołek zawsze trzeba przetrzećprzewraca_oczy
Dzięki Załamkouśmiech

Załamka (offline)

Post #29

09-07-2018 - 20:15:22

Kraków 

Agaba190
Wniosek o dodatek pielęgnacyjny składasz w ZUS-ie. A po roku o zasiłek pielęgnacyjny u siebie w gminie ( w Miejskim lub Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej). Nie można brać równocześnie dwóch dodatków.

Na podstawie czego twierdzisz, że nie może ponowić za rok w ZUS-ie, skoro tam wyższy ?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-07-2018 - 20:16:28 przez Załamka.

Agaba190 (offline)

Post #30

09-07-2018 - 20:21:52

k/Warszawy 

Gosia dostała ....Niezdolna do samodzielnej egzystencji na rok... . To zgodnie z tym co jest w przepisach przysługuje jej dodatek pielęgnacyjny na ten okres czasu.
....Dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobie uprawnionej do renty w dwóch przypadkach. Po pierwsze, gdy rencista został uznany za osobę całkowicie niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji. Po drugie dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobie uprawnionej do renty, jeśli ukończył 75 rok życia.....

Mark Twain
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 567
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022