Jestem częściowo niezdolna do pracy

Wysłane przez Amazonki.net 

aniolek1 (offline)

Post #1

20-10-2010 - 16:42:00

dziewczyny po zasiłku reh.dostałam częściową niezdolność do pracy z ZUS , mam pytanko jak teraz z pracą?
|

Al_la (offline)

Post #2

20-10-2010 - 17:59:49

k/Warszawy 

Jeśli lekarz medycyny pracy da Ci pozwolenie, możesz pracować.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

aniolek1 (offline)

Post #3

20-10-2010 - 20:30:52

aha a rente też będę dostawać i jak to w pracy muszą mnie jakoś od nowa przyjąć w ciągłości

ToJa (offline)

Post #4

20-10-2010 - 20:42:50

aniołku........ bardzo niewyraźnie piszesz......
jesli dobrze zrozumiałam to:...byłas na zasiłku rehabilitacyjnym, po skończonym zasiłku otrzymałaś częściową niezdolnośc do pracy czyli skierowano Cię na rentę....
jesli jest tak jak napisałam wyżej to:
- to czy w pracy Cię będa dalej zatrudniać to jest zależne od pracodawcy.....nie muszą Ci zapewnic pracy skoro masz rentę - nie we wszystkioch zakładach pracy renciści są mile widziani.....jeśli jednak będa chcieli abyś pracowała w zakładzie pracy w czasie renty to po prostu stosunek pracy będzie trwał nadal.......nie zatrudniają Cię od nowa, tylko nastapi zmiana warunków pracy (aneks do umowy).... no ale najwazniejsza jest decyzja lekarza medycyny pracy (tak jak Ala pisała, bo bez otrzymania zdolności do pracy niestety żadnej pracy nie możesz podjąć)

renatarzeplinska (offline)

Post #5

03-11-2010 - 22:04:29

Dla osób ,które są na emeryturze ,a chorują na raka należy się dodatek pielęgnacyjny.odpowiednie dokumenty pobiera się z ZUS celem wypelnienia przez lekarza ,następnie staję się przed jednoosobową komisją .Dodatek jeżeli zostanie przyznany wynosi180zlJest o co walczyć.Nie wiem jak jest w przypadku renty, wydaje mi się że też.żresztą można dopytać w ZUSie/Składamy wniosek o przyznznie dodatku pielęgnacyjnego/ Jestem na etapie wypełniania dokumentów.

luska (offline)

Post #6

03-11-2010 - 22:15:08

Gdynia 

Komu przysługuje dodatek pielęgnacyjny?

Do dodatku pielęgnacyjnego ma prawo osoba uprawniona do emerytury lub renty (z tytułu niezdolności do pracy lub rodzinnej), jeżeli:

- została uznana za całkowicie niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji albo

- ukończyła 75 lat życia.

Aby otrzymać dodatek, trzeba spełnić co najmniej jeden z tych warunków.

Mowa o tym w art. 75 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Osoba całkowicie niezdolna do pracy to osoba, która utraciła zdolność do jakiejkolwiek pracy. Natomiast niezdolność do samodzielnej egzystencji musi być spowodowana naruszeniem sprawności organizmu konieczność stałej lub długotrwałej opieki i pomocy drugiej osoby w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych.

Osoba, która ubiega się o dodatek pielęgnacyjny powinna udowodnić, że ze względu na stan jej zdrowia musi się nią opiekować inna osoba. Opieka ta polega także na pomocy w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych.

Potwierdził to Sąd Apelacyjny w wyroku z 27 kwietnia 2000 r. (sygn. akt III AUa 190/00), orzekając, że do czynności zabezpieczających samodzielną egzystencję człowieka nie należą wyłącznie tzw. czynności samoobsługi, jak mycie się, ubieranie, samodzielne jedzenie posiłków, ale również nabywanie żywności, przyniesienie jej do domu, ogrzewanie mieszkania, przynoszenie w tym celu wiader z węglem, podstawowe prace porządkowe niewymagające wysiłku fizycznego i prac na wysokości

Aby ustalić prawo do dodatku pielęgnacyjnego, niezbędny jest w zasadzie wniosek osoby zainteresowanej - emeryta lub rencisty.

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

żaba (offline)

Post #7

04-11-2010 - 08:38:29

Dodam,że w przypadku Amazonek w trakcie leczenia,
można ubiegać się o dodatek pielęgnacyjny także!
Należy złożyć wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności w PEFRONie!
Jeśli stopień niepełnosprawności będzie w stopniu znacznym to należy się taki dodatek z właściwego ośrodka opieki społecznej!

Post #8

04-11-2010 - 08:42:50

PIszę o tym zasiłku ponieważ moja znajoma chorująca na raka pluc otrzymala zasilek pielęgnacyjny na 2 lata,sama byłamile zaskoczona bo dziewczyna jest samodzielna śmiga samochodemi.może to też zależy od samego lekarza orzecznika na kogo się trafi. ..ja jestm po lewostronnejmastektomii radykalnej roczek i w dalszym ciągw mam z ręką problemy a w dodatku jestem leworęczna i dużo rzeczy nie mogę zribć sama,ciągle mam rehabilitację i dwa razy dziennie musze sama ćwiczyć po 20 minut .trocheutrudnia mi to życie /ele z tym możnażyć .w następnym tygodniu składam papiery

Rybka (offline)

Post #9

04-11-2010 - 09:02:33

Gród nad Sanem 

Witaj Renata! Ja też jestem lewostronna, ale od 2006r. Pierś osunięta, ale osunięto mi tylko węzeł wartowniczy, więc rękę mam sprawną i miałam przyznany I stopień niepełnosprawności na 3 lata i oczywiście pobierałam zasiłek. Dodam jeszcze, że pracowałam i pracuję cały czas, tylko musiałam mieć dodatkowe zaświadczenie od lekarza medycyny pracy, że mogę pracowac samodzielnie i być oddelegowywana poza miejsce pracy. Po chemioterapii wróciłam do pracy na swoje dotychczasowe stanowisko i pracuję jak dawniej. Teraz mam II stopień niepełnosprawności, pracuje 7 godzin i mam dodatkowo 10 dni urlopu. hura
I stopień daje również inne przywileje, jak zniżki na kolej i PKS oraz bezpłatne przejazdy komunikacją miejską oraz kolejkami podmiejskimi.
Pozdrawiam!

"...a także ludzie pomniejsi, pasikoniki i ważki.. Lampy, puste ramy i grzechotki mają swoją wieczność.. I są raz na zawsze..."

żaba (offline)

Post #10

04-11-2010 - 09:09:54

Miała prawo taki dodatek otrzymać przy tej chorobie!,warunkiem jest złożenie wniosku o stopień niepełnosprawności w PFRON
Ty także powinnaś otrzymać taki dodatek i to wcześniej,niestety to brak informacji dla nas chorujących!Należy złożyć wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności w PEFROnie i z orzeczeniem (musi być stopień znaczny)zgłosić się do ośrodka pomocy społecznej do działu świadczeń rodzinnych!Z ZUSu dodatek otrzymują tylko osoby po 75 r życia pobierające świadczenia emerytalne lub rentowe,wszystkie pozostałe tylko z MOPSu!

luska (offline)

Post #11

04-11-2010 - 10:45:07

Gdynia 

Dziewczyny prawo prawem a rzeczywistość jest zupełnie inna .....
Jestem obustronna ,mam tez usunięte narządy rodne i co po 4 latach chorowania ZUS zabrał mi rentę....wg ZUS nadaje się do PRACY !!!
Zasiłek pielęgnacyjny otrzymywałam przez rok czasu z Zusu ....było to w czasie brania chemii ....miałam wtedy pierwszą gr Zus....
Zasiłek z MOPSU otrzymywałam przez 4 lata bo miałam wtedy st. ZNACZNY ....
Na dzień dzisiejszy jestem 5 lat po chorobie i nie mam renty ....bo wyzdrowiałam chichot
A z Mopsu mam st . UMIARKOWANY na stałe z 09R ,11 I,...i nawet nie dostałam karty parkingowej bo pani orzecznik stwierdziła że nie mam kłopotów z poruszaniem się .....

Mops oddałam do sądu, na pierwszej sprawie kartę parkingową mi przywrócono , teraz czekam na drugą sprawę o st niepełnosprawności.....
Sprawy w sądzie o rentę odbyły się już dwie i jeszcze nic nie wiadomo ,kolejną rozprawę mam 8 grudnia o przywrócenie renty i o częściową niezdolność..

Tak w skrócie wygląda rzeczywistość....przepisy swoje życie i orzecznicy swoje

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

Al_la (offline)

Post #12

04-11-2010 - 11:25:43

k/Warszawy 

W wątku "rentowym" wymieszałyście dokładnie rentę ze stopniem niepełnosprawności.
Gdybym nie była obeznana w tych tematach, to zgłupiałabym do reszty duży uśmiech

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Post #13

04-11-2010 - 12:10:50

Ala ma racje .W tym wątku inne są procedury uzyskania zasiłku pielęgnacyjnego w ZUSie ,inne są procedury ustalenia stopnia niepełnoasprawności przez ZESPOLd/s ORZEKANIA ONIEPELNOSPRAWNOŚCI funkjonujący przy POWIATOWYCH CENTRACH POMOCY RODZINIE w każdy powiatowym mieśćieDo ZUSu składa się tylko WNIOSEKo przyznanie zasiłku pielęgnacyjnego i zaświadczenie o stanie zdrowia /druki do pobrania w ZUSie w informacji/a następnie czekasz na komisje około miesiąca,dostaniesz bądz nie musiszdostać w zależności jak zadecyduje lekarz orzecznik/wiecie jak to wygląda nie muszę wam tego tłumaczyć./Natomiast po ustaleniu stopnia niepełnosprawności/najlepiej aby był znaczny możesz ubiegać się o zasiłek w lokalnym
MOPSIE lub GOPSIE .Zasiłek tn jeżeli spełniasz warunki wypłacany jest w zależności od dochodów.Jeżeli masz ustalony stopien niepełnosprawności możesz korzystac z ulg o których już pisano .Osobiście radzę odwiedzić ZUS informacja i PCPR tam uzyskacie wyczerpujące informacje

mopsie

Post #14

04-11-2010 - 12:16:55

Drogie Amazonki nie należy mylić zasiłku pielęgnacyjnego po 75 roku życia z zasiłkiem pielęgnacyjnym w czasie choroby ,są to dwie odrębne kwestie.

Post #15

04-11-2010 - 12:28:53

Witaj Zabo . W ZUSie zasiłek pielę gnacyjny mogą uzyskać osoby przebywające na emeryturze bądz renci zusowskiej w różnym wieku.Ja osobiście wyjaśniałam tą sprawę ,ale czy dostane to nie wiem co na to lekarz orzecznik .Mam55lat

b_angel (offline)

Post #16

04-11-2010 - 12:52:53

radom 

Renato
Jeżeli nie minęło 15 minut od napisania poprzedniego postu .....a chcesz coś dopisać to korzystaj z opcji ZMIEŃ

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

żaba (offline)

Post #17

04-11-2010 - 15:24:04

Przepraszam,że pociągnę dalej ten wątek,
zasiłek a dodatek pielęgnacyjny to dwie różne sprawy!z tego co się orientuję nie zależy od dochodu,ani jeden ani drugi!Z ZUS jeśli by się należał to tylko w przypadku całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji(tu mogło się coś zmienić)Sprawdzę!
Luśia natomiast przy stopniu umiarkowanym możesz starać się (jak nie wyjdzie Ci z rentą)o zasiłek stały w opiece,ten zależy od dochodu na osobę w rodzinie!buzki

żaba (offline)

Post #18

04-11-2010 - 15:55:55

[www.pzn.org.pl]
Poczytajcie dziewczynki,może to pomoże rozwiać wszelkie wątpliwości!

Al_la (offline)

Post #19

10-11-2010 - 11:56:20

k/Warszawy 

Zastanawiałam się przez chwilę w którym wątku mam napisać: w tym, czyli "jestem częściowo niezdolna do pracy", czy w "staram się o uzyskanie renty".
Dzwoniłam wczoraj do ZUS z zapytaniem na jakim etapie utknęła moja sprawa.
Przypomnę, że od 1 maja 2009(!!!) roku staram się o przedłużenie renty. ZUS I i II instancji mnie uzdrowił, sąd był odmiennego zdania. Wyrok zapadł 7 października br i do tej pory cisza.
Otóż przemiła pani mnie wczoraj poinformowała, że moja sprawa jeszcze do niej nie dotarła, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, że żadnego opóźnienia nie ma, że moje dokumenty spoczywają w Wydziale Obsługi Prawnej i na koniec zapytała, czy wiem, że ZUS ma prawo do apelacji duży uśmiech

Uświadomiłam panią, że wiem, ale chyba powinnam dostać informację...jakąkolwiek, co dalej w mojej sprawie.
Mam czekać. Czekam już prawie 2 lata, to umiem, ale cisną się na usta niecenzuralne wyrazy zly

Magda (offline)

Post #20

10-11-2010 - 12:01:18

Jastrzębie Zdrój 

przewraca_oczyAla urzędasy maja czas...a nas zalewa,ale kogo to obchodzi,maja to w czterech literach ???przewraca_oczy

żaba (offline)

Post #21

10-11-2010 - 15:10:31

Al_la
Zastanawiałam się przez chwilę w którym wątku mam napisać: w tym, czyli "jestem częściowo niezdolna do pracy", czy w "staram się o uzyskanie renty".
Dzwoniłam wczoraj do ZUS z zapytaniem na jakim etapie utknęła moja sprawa.
Przypomnę, że od 1 maja 2009(!!!) roku staram się o przedłużenie renty. ZUS I i II instancji mnie uzdrowił, sąd był odmiennego zdania. Wyrok zapadł 7 października br i do tej pory cisza.
Otóż przemiła pani mnie wczoraj poinformowała, że moja sprawa jeszcze do niej nie dotarła, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, że żadnego opóźnienia nie ma, że moje dokumenty spoczywają w Wydziale Obsługi Prawnej i na koniec zapytała, czy wiem, że ZUS ma prawo do apelacji duży uśmiech

Uświadomiłam panią, że wiem, ale chyba powinnam dostać informację...jakąkolwiek, co dalej w mojej sprawie.
Mam czekać. Czekam już prawie 2 lata, to umiem, ale cisną się na usta niecenzuralne wyrazy zly

ZUS ma od 30 do 60 dni na załatwienie sprawy,znaczenie ma czy wszystkie wątpliwości zostały wyjaśnione!i zamiatanie rzeki kijem,ponownie terminy30 lub 60 dni!ot nasza polska rzeczywistość!Moje Panie nie odpuszczać!Stare przysłowie"koniec języka za przewodnika"!Rząd walczy o swoje to my też!
Życzę cierpliwości,jestem przykładem,że warto!hura

Jaggoda0 (offline)

Post #22

21-11-2011 - 13:06:16

Stargard  

Dawno tu nikt nie pisał znaczy ze wszystkie dziewczyny pracujące...ja w czwartek byłam na komisji w zusie dostałam rente na 2 latka częsciowo niezdolna do pracybrawo ostatnio w marcu jak stawałam dali mi tylko na 5 miesiecy ..w tym czasie wysłali mnie jeszcze do senatorium byłam 24 dni w Wieńcu zdroju .bałam sie że mnie tam uzdrowią i zabiora rentę jednak senatorium pomogło bo komisja przebiegła szybko i sprawnie , chociaz papiery złozyłam w sierpniu a dopiero w listopadzie miałam komisje , ale pani orzecznik powiedziala ze wszytko wyrówna ...warto wiec dziewczyny jezdzic do senatorium z zusuhura

Życie Jest Darem Od Boga Więc Czemu Za Nie Płacimy...???...

Al_la (offline)

Post #23

21-11-2011 - 22:52:16

k/Warszawy 

Niedawno byłam, a za "chwilę" będę składała wniosek o przedłużenie renty.
Się zobaczy, czy masz rację duży uśmiech

żaba (offline)

Post #24

02-12-2011 - 13:10:09

Jaggoda0
Dawno tu nikt nie pisał znaczy ze wszystkie dziewczyny pracujące...ja w czwartek byłam na komisji w zusie dostałam rente na 2 latka częsciowo niezdolna do pracybrawo ostatnio w marcu jak stawałam dali mi tylko na 5 miesiecy ..w tym czasie wysłali mnie jeszcze do senatorium byłam 24 dni w Wieńcu zdroju .bałam sie że mnie tam uzdrowią i zabiora rentę jednak senatorium pomogło bo komisja przebiegła szybko i sprawnie , chociaz papiery złozyłam w sierpniu a dopiero w listopadzie miałam komisje , ale pani orzecznik powiedziala ze wszytko wyrówna ...warto wiec dziewczyny jezdzic do senatorium z zusuhura

Kochana!jestem w szoku,że dali Ci sanatorium,mnie nikt do tej pory nie zaproponował!!nie wiem od czego i kogo to zależy!ale słońce Ty moje z tego co się orientuję to w chorobie nowotworowej to ZUS dla zasady daje rentę na 5 lat!

żaba (offline)

Post #25

02-12-2011 - 13:31:36

Kochana!jestem w szoku,że dali Ci sanatorium,mnie nikt do tej pory nie zaproponował!!nie wiem od czego i kogo to zależy!ale słońce Ty moje z tego co się orientuję to w chorobie nowotworowej to ZUS dla zasady daje rentę na 5 lat!znowu namieszałam!
te 5 lat to nie tak od razu!chodzi mi o to,że do 5 lat można być na rencie w chorobie nowotworowej!a potem to wola Boża!albo jesteśmy zdrowe albo renta do śmierci!!ale kobitki wiecie,że w naszych czasach można wyleczyć się z raka!i wszystkim i sobie tego życzę!pozdrawiam buziaki!

Jaggoda0 (offline)

Post #26

02-12-2011 - 14:02:57

Stargard  

Zabciu i tu sie z Toba zgadzam że rente na choroby nowotworowe daja na 5 lat w moim przypadku tak bylo że po 5 latach zabrali mi rente lekarz orzecznik dał mi wyklad ze jestem juz całkiem zdrowa i powinnam szukać nowej pracy zaznaczam bo w tej co pracowałam (warunki szkodliwe) zakazał ...wówczas wtedy odwołałam się do sadu (sad tez nie przyznał mi renty)wówczas poszłam na zasilek dla bezrobotnych ....i po roku na nowo skladałam wniosek tylko z tym że już miałam dopisanych innych lekarzy mnie leczacych i sie udałoduży uśmiech

Życie Jest Darem Od Boga Więc Czemu Za Nie Płacimy...???...

akzseinga74 (offline)

Post #27

02-12-2011 - 16:05:54

Wcale nie prawda z tym 5 lat. Gdy zachorowałam pierwszy raz dostałam rentę na rok - całkowicie niezdolna do pracy, następną też na rok - i tu już byłam częściowo niezdolna do pracy i po tych 2 latach renty mi już nie przyznali. W chwili obecnej od 3 lat walczę z przerzutami i dają mi rentę tylko na rok. Nie wiem od czego to zależy. Może dlatego, że wiekowo jestem młoda, albo stwierdzają, że nie ma co dawać na stałe, bo niedługo może umrę bezradny

żaba (offline)

Post #28

07-12-2011 - 12:55:55

akzseinga74
Wcale nie prawda z tym 5 lat. Gdy zachorowałam pierwszy raz dostałam rentę na rok - całkowicie niezdolna do pracy, następną też na rok - i tu już byłam częściowo niezdolna do pracy i po tych 2 latach renty mi już nie przyznali. W chwili obecnej od 3 lat walczę z przerzutami i dają mi rentę tylko na rok. Nie wiem od czego to zależy. Może dlatego, że wiekowo jestem młoda, albo stwierdzają, że nie ma co dawać na stałe, bo niedługo może umrę bezradny

Normalnie należny się Tobie "manto" za takie myślenie!!!co to znaczy "nie długo może umrę"?
Kobieto żyjemy w czasach cudów medycyny!będziesz żyć kobieto!
myślę,że te różnice w przyznawaniu rent zależą od regionu, w którym się mieszka i gdzie się leczymy!

Haniap. (offline)

Post #29

07-12-2011 - 23:37:28

Poznań 

Tak, ja też uważam, że to zależy od rejonu i dodatkowo od indywidualnego podejścia orzecznika. Jak skończyła mi się renta, którą dostałam w trakcie chemii, lekarka powiedziała, że może mnie wzywać co roku, ale pewnie mi się nie chce, a jej też, więc dała mi od razu na 3 lata częściową niezdolność do pracy. Jak zachorowałam w zeszłym roku, poszłam do ZUS-u i wcześniej poprosiłam o komisję i dostałam na dwa lata całkowitą niezdolność do pracy... ale wcale nie uważam, że za dwa lata umrę... Agnieszka, dorwę Ciebie w końcu na jakimś sabaciku i manto spuszczę za takie gadanie oczko

"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje"
Ezop

joakil (offline)

Post #30

08-12-2011 - 00:04:21

Pomiechówek 

A ja trochę z innej beczki. Mam do końca czerwca 2012r częściową niezdolność do pracy. Teraz zaczynam leczenie od nowa i chcę złozyć wniosek do ZUSu o pogorszeniu stanu zdrowia i przyznanie całkowitej niezdolności do pracy. I tu mam kłopot. Na jakim wniosku powinnam to zrobić? czy Rp-1R? a może Rp-1a? Czy któraś wie coś na ten temat?

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 459
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022