Staram się o uzyskanie renty
joakil (offline) |
Post #3 20-01-2011 - 11:17:30 |
Pomiechówek |
Ja mam inny dylemat.... do maja 2011 mam rentę (całkowita niezdolność do pracy) niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Macie jakiś pomysł jak przekonać komisję, żeby przedłużyli mi rentę? Może być nawet częściowa niezdolność..... Mam lekki obrzęk prawej ręki ale to chyba za mało..... Macie jakieś pomysły?
|
halinar (offline) |
Post #4 20-01-2011 - 12:05:29 |
|
Myślę że nie będzie problemu z komisją,gdyż w ubiegłym roku zakończyłaś leczenie, masz obrzęk na co zwracają uwagę .Po całkowitej niezdolności dostałam rentę z częściową niezdolnością...A na jaki okres czasu ją dostaniesz to już chyba zależy na jakiego lekarza trafisz. Pozbieraj wszystkie wyniki badań jakie robiłaś przez ten rok to Ci się przyda na komisji.
|
Al_la (offline) |
Post #5 20-01-2011 - 12:21:56 |
k/Warszawy |
Wszystko zależy od szczęścia. Ja nie miałam, więc i renty nie dostałam.
A jak już sąd mi ją przyznał, to ZUS się odwołał. Asiu, może Ci się uda. Mi nie pomógł ani obrzęk ani nic innego. Trzymam kciuki W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
lulu (offline) |
Post #6 20-01-2011 - 12:35:40 |
k/Kwidzyna |
ToJa pewnie masz rację z tymi kursami, ale w małych miejscowościach kursy na nic się zdają. Jeśli masz znajomości to coś odpowiedniego wykukasz. Ja dwa lata szukałam pracy. Między innymi startowałam (dwa razy) nawet w kastingu na sprzątaczkę. Jak zobaczy moje CV to było zdumienie, "pani z takimi umiejętnościami ..." a ja na to "to proszę o lepszą propozycję, przyjmę każdą" ... nie było ... nawet na sprzątaczkę nie nadawałam się. Teraz po zmianie przepisów, jak zaczęli zwalniać III grupę, to udało mi się zahaczyć, ja z I grupą jestem atrakcyjna, może bardziej moja grupa, niż moje poprzednie umiejętności, jakiekolwiek umiejętności. Mam umowę do końca lutego. Dobre i to, a nawiasem mówiąc, jestem którąś miotłą, w nowo wyremontowanym biurowcu, nie jest źle, bo wszystko nowe.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
suchal (offline) |
Post #8 27-02-2011 - 11:05:19 |
Uzdrowisko |
Dziewczyny, jest zapewne wśród Was ktoś, kto po uzyskaniu renty ,stawał ponownie na komisji, kiedy termin przyznanej renty minął.
Moje pytanie dotyczy tego czy po 2 latach przyznanej renty mam się zgłosić do ZUS-u po jakieś papiery. Czy ZUS sam przysyła papiery i termin ponownej komisji. Dochodzą mnie różne wypowiedzi na ten temat. Wczoraj np. dowiedziałam się, że 6 tygodni przed terminem końcowym przyznanej renty mam sama do ZUS-u się udać i przypomnieć. Innym razem mówią mi, że z ZUS-u sami przyślą informację o ponownym stawieniu się..... Proszę, jeżeli macie chwilę napiszcie jak to było u Was? |
Al_la (offline) |
Post #9 27-02-2011 - 11:40:48 |
k/Warszawy |
Miesiąc przed końcem terminu renty trzeba zgłosić się do ZUS-u i wypełnić wniosek o przedłużenie renty.
Trzeba również dołączyć zaświadczenie lekarza o stanie zdrowia. I czekać na komisję. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Parabola (offline) |
Post #10 27-02-2011 - 11:55:17 |
Nowy Sącz |
Zosiu ....sama musisz złożyć papiery do Zusu o ponowne badanie przez orzecznika.
Musisz mieć wypełniony przez lekarza druk N-9 o stanie zdrowia // pobiera się w Zusie//. Składasz wypełniony druk i czekasz na termin komisji. W między czasie zbierasz dokumentację lekarska, ksero kartotek, wyniki, badania itd. Zus przysle ci zawiadomienie o terminie badania na które musisz się stawić z dokumentacja lekarska. Na miesiac przed końcem renty mozesz juz składac wniosek do Zusu. Powodzenia |
Becia (offline) |
Post #12 27-02-2011 - 17:46:34 |
Siemianowice Śląskie |
to dziwne co piszecie ... mnie ZUS za każdym razem przysyła dokumentację do ponownego ubiegania się o rentę: wniosek, zaświadczenie do wypełnienia przez pracodawcę i lekarza... dokumenty te dostaję pocztą na około 2 miesiące przed upływem terminu do kiedy renta była przyznana, wypełnioną dokumentację odsyłam do ZUS-u i czekam na termin komisji
"Życie nie po to jest, by się spieszyć. Życie jest po to, by się życiem cieszyć." |
Al_la (offline) |
Post #13 27-02-2011 - 18:21:57 |
k/Warszawy |
Beciu, może Ty masz bardziej ludzki ZUS.
Mój tylko czeka na takich, którzy nie będą się ubiegać o dalszą rentę. Nie mają zamiaru nikomu ułatwiać W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Emi (offline) |
Post #14 27-02-2011 - 20:08:20 |
Warszawa |
Ja 17go lutego po raz piąty miałam'' wątpliwą '' przyjemność spotkać się z przedstawicielem zus. Za każdym razem tak jak
Becia, dostawłam dwa miesiące wcześniej wszystkie niezbędne druki do wypełnienia jeżeli będę chciała ponownie ubiegać się o rentę. |
suchal (offline) |
Post #15 27-02-2011 - 23:00:05 |
Uzdrowisko |
No teraz wiecie skąd moje wątpliwości.
Z każdej strony inne wiadomości. Bogusia już mi szerzej wyjaśniła. Dziękuję. Myślałam, że chociaż ta sprawa jest unormowana, jednak nie. Wiem jedno, mianowicie po następnej komisji będę wiedziała jak jest u nas na 100 procent. Wtedy tu napiszę. |
malgos 10 (offline) |
Post #16 27-02-2011 - 23:36:20 |
Łódź |
A ja tak jak Ala dostawałam wczesniej tylko z ZUS informację ,że zbliża się koniec rent i dalej sama musialam postarac sie o druki
Składałam je tak miesiąc przed upływem i czekałam na komisję więc jak sie mówi co kraj to inny obyczaj ,czyli ZUS jestem na forum od 25-10-2008 Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. - Fiodor Dostojewski Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-02-2011 - 23:36:44 przez malgos 10. |
joakil (offline) |
Post #17 28-02-2011 - 13:05:47 |
Pomiechówek |
Ja też tu się dopiszę. Rentę miałam przedłużoną tylko raz. Mniej więcej na miesiąc przed końcem dostałam z ZUS zawiadomienie, że upływa termin i należy złożyć odpowiednie wnioski (druki były załączone). Ponieważ nie wiedziałam, że ZUS będzie tak miły, to ja postarałam się wcześniej o ich zgromadzenie i wypełnienie. W rezultacie złożyłam je mniej więcej w tym czasie co ZUS mi je wysłał. Miałam nadzieję, że dzięki temu nie będę miała przerwy w otrzymywaniu renty. Niestety nie uniknęłam poślizgu. Komisję wyznaczyli mi na 2 tygodnie po ustaniu poprzedniej renty...... potem czas na uprawomocnienie decyzji i w efekcie byłam przez 2 miesiące bez renty (potem wyrównali). Jak czytam, że czekałyście na komisję 2 tygodnie, to wprost nie mogę uwierzyć.... Teraz renta kończy mi się na koniec maja. Już powoli zaczynam zbierać dokumentację
|
suchal (offline) |
Post #18 04-03-2011 - 14:49:40 |
Uzdrowisko |
Dziewczyny .... szok.
Obiecałam, że jak u mnie się wyjaśni to napiszę. Otóż dzisiaj przyszło pocztą zawiadomienie.... że prawo do renty z tytułu okresowej całkowitej niezdolności do pracy ustaje z dniem 31.05. 2011 ...itd. Z załączeniem odpowiednich druków. czyli N -9..... i wyjaśniło się. Bardzo się cieszę. Ale za Waszą pomoc w tym temacie jeszcze raz dzięki. |
malgos 10 (offline) |
Post #19 05-03-2011 - 10:25:47 |
Łódź |
tylko Suchalku papiery składaj tak w polowie kwietnia nie wcześniej
Ja raz złożyłam na początku pażdziernika a rentę miałam do końca grudnia 2008 to komisję wyznaczyli na początku listopada ,a po uprawomocnieniu następny okres przyznali od 1 grudnia 2008 do końca listopada 2010 czyli obcieli jeden miesiac Więc ostatni złozyłam papiery w połowie pażdziernika 2010 i komisja była na początku listopada 2010 a rentą dostałam przedłuzona od 01 grudnia 2010 Więc powiem krótko dalsza renta uzalezniona jest od terminu komisji bo musi sie uprawomocnić tak do miesiąca i zeby te uprawomocnienie było przed terminem wypłaty renty ( ja mam na 15-go) bo jak nastąpi po to w wypłacie następuje przerwa Chociaz wypłacą w następnym miesiacu z wyrównaniem ,ale wczesniej jej nie ma jestem na forum od 25-10-2008 Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. - Fiodor Dostojewski |
Haniap. (offline) |
Post #20 05-03-2011 - 10:54:06 |
Poznań |
Mnie kolejny raz nasz nieoceniony ZUS rozbawił... Po krótce sprawa wygląda tak. Trzy lata temu dostałam częściową niezdolność do pracy do 31 maja 2011 roku. W związku z tym, że napadły mnie przerzuty, w listopadzie złożyłam papiery na komisję pod tytułem "zmiana orzeczenia w związku z pogorszeniem stanu zdrowia". Komisja się odbyła, dostałam całkowitą niezdolność do pracy od stycznia na dwa lata. Oczywiście decyzję i wyliczenie nowej kwoty dostałam w lutym, a spłatę pieniędzy dostanę w marcu. Jakie było moje zdziwienie, gdy we wtorek dostałam grubą kopertę z ZUS i tam było ponowne przeliczenie renty ze względu na.... podwyższenie stażu pracy, minął kolejny rok jak pracowałam. Podwyżka o 30 złotych, zawsze coś. Ale w skrzynce była jeszcze jedna koperta z ZUS, a w niej uprzejma informacja, że 31 maja mija okres wypłacania renty z tytułu.... częściowej niezdolności do pracy i proszą mnie o złożenie dokumentów dostatecznie wcześniej, żeby nie okazało się, że będzie przerwa w wypłacaniu świadczenia. Do pisma dołączony był komplet dokumentów, które mam złożyć.... Nawet do nich nie zadzwoniłam, bo niby co miałabym powiedzieć? Że nie jestem wielbłądem? Albo, że jestem w jednej, chorej osobie, o czym oni przecież wiedzą. Przecież byłam na komisji w ZUS-ie, a nie w kosmosie.... Może skrót ZUS można tłumaczyć zakład uśmiechu społecznego... z nich
"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-03-2011 - 10:56:56 przez Haniap.. |
Al_la (offline) |
Post #21 05-03-2011 - 11:01:47 |
k/Warszawy |
Haniu, bo jedna pani Ci dała rentę z całkowita niezdolnością, a druga pani Ci wysłała dokumenty.
Te panie nie rozmawiają o Tobie, tylko co ugotować na obiad W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Haniap. (offline) |
Post #22 06-03-2011 - 23:52:20 |
Poznań |
A ja myślałam, że one mają na biurkach takie migające monitory, które są podłączone do sieci... ale pewnie się pomyliłam. A kto płaci pensję tym paniom i za te stosy papieru i znaczki i koperty i pracę pani, która wysyła te listy i pracę listonosza.... ? Czyżby ja, podatnik.....?
"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
akzseinga74 (offline) |
Post #23 19-05-2011 - 18:29:37 |
|
Haniu - ja w zeszłym roku składałam na rentę - też oczywiście jak miałam przerzuty, po rocznym zasiłku rehabilitacyjnym - i lekarz orzecznik dał mi całkowitą niezdolność do pracy na rok. Powiedział mi przy tym, że za rok zobaczymy. Właśnie upływa rok i dostałam wezwanie na komisję na 27 maja. Ciekawa jestem na ile teraz mi dadzą, bo że dadzą to chyba nie powinnam wątpić? Boję się tylko, że dadzą mi częściową niezdolność, a to przekłada się niestety na pieniądze. Jeżeli tak będzie to się odwołam i już
|
Haniap. (offline) |
Post #24 19-05-2011 - 18:59:01 |
Poznań |
Agnieszko ja też myślę, że dostaniesz częściową, niestety. To się wiąże z mniejszą kasą, wiem, ale oni mają chyba jakieś wewnętrzne przepisy.... No i pewnie chodzi im właśnie o te pieniądze, które nam wypłacają. Ja mam całkowitą niezdolność, ale pracuję na pół etatu, bo inaczej to bym nawet tej mojej połowy czynszu i opłat nie miała z czego zrobić. Moja córka i tak mi dużo pomaga...
"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
akzseinga74 (offline) |
Post #25 25-05-2011 - 16:05:42 |
|
W piątek na 8 rano mam komisję o przedłużenie renty. Trochę się boję, żeby to nie była częściowa niezdolność. Co ma być, to będzie - zawsze można się odwołać. Trzymajcie za mnie kciuki
|
suchal (offline) |
Post #29 07-06-2011 - 19:59:39 |
Uzdrowisko |
W związku z tym, że często narzekamy na ZUS, wpisuję się aby tym razem pochwalić tę instytucję.
Otóż papiery złożyłam 16 maja a wezwanie na komisję dostałam na początku czerwca z wyznaczoną datą komisji na 7. 06. Jestem już po..... miałam do czynienia z przesympatyczną osobą, która miała na względzie moje dobro. Czyli może być po ludzku. |
Al_la (offline) |
Post #30 07-06-2011 - 20:28:12 |
k/Warszawy |
Ja papiery o przedłużenie renty złożyłam 6 kwietnia, a komisję mam 15 czerwca i na przesympatyczność nie liczę
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |