Staram się o uzyskanie renty
Agaba190 (offline) |
Post #1 29-10-2015 - 15:18:16 |
k/Warszawy |
Ja nie miałam sprawy z Zus ani o rentę ani o odsetki. W poście 26 umieściłam link do sprawy o odsetki ( za zaległe świadczenie chorobowe), a tu poniżej o zaległa rentę i odsetki.
Człowiek uzyskał pozytywny wyrok,w Sądzie Najwyższym, po 4 latach sprawy sądowej. [www4.rp.pl] ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
lewy (offline) |
Post #2 30-11-2015 - 15:21:41 |
Mińsk Mazowiecki |
Witajcie
![]() ![]() styczen 2011r -lewostronna mastektomia. Choroby wspolistniejace: depresja, kregoslup, niedoczynnosc tarczycy -hashimoto ![]() Dodatkowo jestem jedyna (i samotna) osoba z rodziny, ktora opiekuje sie ciezko chorym na raka 82 letniego taty (jest coraz slabszy, bo rak jest juz we krwi). Do tej pory pracowalam na umowe zlecenie (wazna jest do konca XII.2015r i juz mi zapowiedziano, ze za czesto chodze na zwolnenia i przebywam w szpitalu -wiec mi jej nie przedluza...) -ze wszystkimi swiadczeniami- w Wwie (a mieszkam w Minsku Maz, dojazdy sa potworne, dluugie i..drogie). A przebywam na zwolnieniu lekarskim od 21.X.2015r -to jest do dzis -41 dni. Jaka mam szanse na otrzymanie renty ? Gdzie moge zobaczyc WZORY wypelniania tych DRUKOW RENTOWYCH, bo nie wiem jak to sie wypelnia ![]() Czy w moim przypadku musze chorowac te 182 dni, by zlozyc papiery na rente ? Czy w miedzy czasie moge sie starac o sanatorium ZUSowskie /od momentu operacji nie korzystalam ani razu/ i czy na to tez dostane zwolnienie lekarskie ? Bede bardzo wdzieczna za kazda i bardzo szybka odp, bo jutro przed poludniem jestem zapisana juz do lekarza |
Agaba190 (offline) |
Post #3 30-11-2015 - 19:36:56 |
k/Warszawy |
Wg mojej wiedzy ( ale najlepiej jak byś zadzwoniła do "swojego" ZUS, lub poszła tam z wizytą) to nie musisz "odbyć" 182 dni chorobowego. W ZUS składasz wniosek o rentę (druk Rp-1r) no i oczywiście zaświadczenie od lekarza o stanie zdrowia. Później orzecznik ZUS (po przeprowadzonym badaniu) wydaje orzeczenie czy jesteś zdolna do pracy czy nie.
Przejrzałam pobieżnie ten druk [www.zus.pl] , z którym punktem masz problem ? Tutaj [www.zus.pl] informacje, kiedy przysługuje prawo do renty. Trudno powiedzieć jakie masz szanse na rentę. Nie umiem powiedzieć na jakie choroby dają rentę a na jakie nie. Nie wiem, czy przebywając na zwolnieniu lekarskim możesz jechać do sanatorium. Pamiętaj, że wniosek do sanatorium wystawia lekarz, więc chyba on powinien wiedzieć jak to wygląda. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
lewy (offline) |
Post #4 30-11-2015 - 21:19:57 |
Mińsk Mazowiecki |
Dzieki Ci kochana
![]() Podnioslas mnie na duchu, tym ze sie do mnie konkretnie odezwalas -juz sobie poczytalam te wnioski i jurto o 8 rano pobiegne do ZUSu i wezme cos takiego, wypelnie i zaniose mojej internistce. zapisana jestem na 11.1o wiec sie wyrobie w czasie. Czyli nic sie bac i o wszystko tam pytac ![]() Dobrej nocki kochana Ci zycze ![]() |
oska (offline) |
Post #20 18-02-2016 - 22:57:17 |
|
Dzięki Jagodula
![]() ![]() |
Ewa46 (offline) |
Post #23 04-05-2016 - 16:39:39 |
Szczecin |
Kochane dziewczynki mam pytanie: czy mam szansę dostać rentę? W 2013 roku w sierpniu wykryto u mnie raka piersi. Potem operacja oszczędzajaca węzły na szczęście były bez przerzutu raka. Następnie radioterapia i hormonoterapia: zoladex i tamoksyfen. I było dobrze aż do stycznia 2016r kiedy to wykryto przerzut do kręgu piersiowego i żebra. W lutym przeszłam rozległą operację kręgosłupa podczas której usunięto zajęty krąg, odbarczono rdzeń oraz wycięto zajęty kawałek żebra. Potem wstawiono implanty i stabilizację kręgosłupa. W wypisie ze szpitala napisano: zakaz dźwigania, skrętów i schylania. Dodatkowo miałam naświetlania paliatywne w ilości 5 sesji. Cały czas chodzę o kuli bopozostałością po operacji jest niedowład lewej nogi... i do tego mam małopłytkowość samoistną która uniemożliwia podanie chemii.
![]() |
basia04 (offline) |
Post #26 23-06-2016 - 16:53:40 |
Olsztyn |
Dzisiaj miałam sprawę w Sądzie Okręgowym. Ukochany ZUS, oczywiście zażądał nowych biegłych. Sędzina spytała czy się zgadzam, odpowiedziałam, że nie. Sędzina przyznała mi rację. Trochę przepychanek z ZUS, sędzina pilnowała, aby pańcia z ZUS za mocno nie szalała. 30.06 ogłoszenie wyroku, sędzina kazała pańci z zus wyliczyć ile dni byłam nas zasiłku chorobowym oo 2.12.2014 r. , bo coś będzie trzeba wyliczyć. To już sprawa technicznz, jak powiedziała sędzina.
Nie wiem może wyliczą, DAJ BOŻE, mi rentę wstecz. Aż boję się myśleć |
marta221992 (offline) |
Post #27 29-06-2016 - 22:58:42 |
|
witam mam pytanie od dwoch lat lecze sie ma raka piersi rozsianego do pluc caly czas biore chemie nie mialam operacji na piers mam 23 lata mam tylko 3 lata przepracowane-zaliczone praktyki szkolne zastanawiam sie czy nalezy mi sie jakas renta?
|
basia04 (offline) |
Post #29 30-06-2016 - 15:13:36 |
Olsztyn |
Dzisiaj, miało być ogłoszenie wyroku. Sprawa techniczna, jak to powiedziała sędzina a jest powołanie nowych biegłych. Walczyć od 02.12.2014 r., nie mam już siły.Czuję się jak niepotrzebny przedmiot w tym beznadziejnym kraju. Na dpresję choruję od 1983 r. W mięczyczasie rak z przerzutami. Teraz jakiś guzek podoopłucnowy. Pracuję 36 lat i zus, dla którego jestem śmieciem.....Koszmar...
|
Agaba190 (offline) |
Post #30 30-06-2016 - 17:25:07 |
k/Warszawy |
[www.zus.pl] Tutaj zasady przyznawania renty. Nie wiem co to znaczy praktyki szkolne?. Czy była odprowadzana składka chorobowa i rentowa? ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |