Staram się o uzyskanie renty
marta221992 (offline) |
Post #1 30-06-2016 - 21:43:27 |
|
praktyki zawodowe to znaczy mam zasadnicza szkole zawodowa skladki byly odprowadzane |
marta221992 (offline) |
Post #2 30-06-2016 - 21:45:00 |
|
dziekuje bede czekac za odpowiedzia |
Agaba190 (offline) |
Post #5 16-07-2016 - 07:05:31 |
k/Warszawy |
Trudno tak ogólnie coś napisać. Nie ma czegoś takiego, że renta Ci się należy. Możesz zawsze o nią wystąpić do ZUS. Trzeba spełnić określone wymagania. Najlepiej zadzwonić na infolinię, podjechać do najbliższego Zus-u lub poczytać tutaj [www.zus.pl] Okres urlopu wychowawczego zalicza się do stażu pracy, ale do okresów nieskładkowych. Co do zasiłków, to należy wystąpić o stopień niepełnosprawności ( orzekają o nim powiatowe/miejskie zespoły ds orzekania o niepełnosprawności). W zależności od przyznanego stopnia możesz liczyć na 153 zł m-nie (przy stopniu znacznym) i różne dodatkowe zniżki i ulgi m.inn. w podatkach (stopień znaczny i umiarkowany). Musisz poczytać o tym. Np. tutaj [amazonki.net], lub na stronie [www.niepelnosprawni.pl]. Mając niskie dochody można starać się o pomoc z MOPS-u. Nie jest ona jakaś duża, ale zawsze coś można dostać. Może to być np. zasiłek stały, okresowy celowy - [obywatelskieinfo.ngo.pl]. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-07-2016 - 07:06:16 przez Agaba190. |
Aga06 (offline) |
Post #12 19-09-2017 - 11:51:05 |
Wrocław |
Witam chciałam się dowiedzieć taka rzecz otóż jestem po operacji oszczędnościowe w trakcie chemii i przed radio, pracuje ale jestem na urlopie macierzyńskim który mi się konczy w listopadzie i będę przechodzić na wychowawczy. I moje pytanie czy mogę starać się o rentę lub inne jakies świadczenia nieznam się na tym a do ZUS raczej nie pójdę się podpytać. Bardzo proszę o inf z góry bardzo dziękuję
|
Agaba190 (offline) |
Post #13 19-09-2017 - 18:09:48 |
k/Warszawy |
Jeżeli nie chcesz iść do ZUS ( a i tak będziesz musiała składając dokumenty dot. przyznania renty), to może zadzwoń na ich infolinię do Warszawy 22 560-16-00 i wybierasz później "0" - połączenie z konsultantem.
Generalnie możesz się starać o rentę będąc na urlopie macierzyńskim lub wychowawczym, o ile spełniasz warunki wymagane do przyznania renty. Tu ogólne zasady [praca.gazetaprawna.pl] Tu też o rencie w czasie urlopu wychowawczego [www.polskieradio.pl] lub na stronie ZUS [www.zus.pl]. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
julcia.1966 (offline) |
Post #14 06-11-2017 - 00:12:37 |
Ostrołęka |
|
julcia.1966 (offline) |
Post #15 21-11-2017 - 20:14:56 |
Ostrołęka |
|
Moniczka8730 (offline) |
Post #17 14-12-2017 - 06:10:07 |
Olsztyn |
Witam dziewczyny mam pytanie obecnie jestem na macierzyńskim do maja i będę składać do mops o ustalenie niepelnosprawnosci ponieważ jestem w trakcie leczenia z tym że mam stopień umiarkowany Ale z tytułu niedoluschu od urodzenia i dostaje 153 zł zasiłku. Czy jak dostanę kolejny stopień to mogę się ubiegać o zasiłek kolejny czy raczej nie ??? Czy renta socjalna wchodzi w grę .? O co mogę się ubiegać ??
|
Agaba190 (offline) |
Post #18 14-12-2017 - 06:52:44 |
k/Warszawy |
Rozumiem, że chcesz uzyskać podwyższenie stopnia niepełnosprawności z umiarkowanego na znaczny. Będziesz dostawała tylko jeden zasiłek. Do renty socjalnej trzeba spełnić odpowiednie warunki. Tutaj o rencie socjalnej z ZUS [www.zus.pl] . Z MOPS możesz starać się o zasiłek stały lub celowy.
Orzecznictwem w sprawie stopni niepełnosprawności do celów poza rentowych zajmują się miejskie/powiatowe zespoły ds orzekania o niepełnosprawności. Tutaj strona z wnioskami [mzon.olsztyn.pl] . ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
agniesia761 (offline) |
Post #19 27-01-2018 - 19:28:00 |
Jarocin |
|
Agaba190 (offline) |
Post #20 28-01-2018 - 10:43:48 |
k/Warszawy |
Z tego co się orientuję ( ale nie jestem specjalistką od świadczeń) to nie będąc pracownikiem, a przebywając na świadczeniu rehabilitacyjnym nie wlicza się ono do stażu potrzebnego do uzyskania renty. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości najlepiej wyjaśnić je "u źródła" czyli w ZUS-ie. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Wenus304 (offline) |
Post #21 02-10-2018 - 15:21:58 |
Kargowa |
dostałam dzisiaj wezwanie na komisje w ZUS-ie w sprawie renty. Mam kilka pytań :
- jak wygląda badanie - czy wezwanie oznacza ze spełnia się przesłanki dotyczące okresów składkowych i nieskładkowych czy to też ocenia lekarz orzecznik - jak przygotować si na komisje |
Agaba190 (offline) |
Post #22 02-10-2018 - 15:43:35 |
k/Warszawy |
Nie starałam się o rentę, ale sądzę, że skoro wezwali Cię na komisję lekarską, to co do zasady spełniasz warunki do przyznania renty (okresy składkowe i nieskładkowe, staż pracy).
Lekarz orzecznik orzeka tylko w zakresie Twojego stanu zdrowia tzn. czy jesteś zdolna do pracy czy nie. Na pewno musisz zabrać ze sobą dowód osobisty i dokumentacje medyczną (jeżeli nie dołączałaś do wniosku o rentę lub jeżeli od tego momentu coś się zmieniło w Twoim zdrowiu - czytaj pogorszyło). ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
dziubas (offline) |
Post #24 11-10-2018 - 17:45:52 |
Gdańsk |
Może tak być
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
goja66 (offline) |
Post #29 13-03-2019 - 19:31:22 |
Ozorków |
Pytaj Ageba ..ona ma to w jednym placu i śmiga po przepisach jak nie wiem co...Czego jej zazdraszczam - bo mój ciasna główka tego nie ogarnia ...Aga jest w tym świetna … Ja przerwałam zasiłek rehabilitacyjny ...ale z duszą na ramieniu -bo jak nie dałabym rady ...to co by było...sama nie wiem ...Ale dałam i mnie akurat dobrze to zrobiło .Zajęłam głowę czymś innym ...Ale moja sprawność fizyczno -umysłowa sprzed a po leczeniu -to na moje oko jakieś 25 procent... Wkurzające , ale dla mnie samej głównie i może dla koleżanek też - bo pytam po 3 razy o to samo..A one myślą ,że je wkręcam..A JA NIE PAMIĘTAM... NST Gx po chemioterapii ypT3N3 Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20% |
Pollik (offline) |
Post #30 13-03-2019 - 19:49:01 |
Warszawa |
Ja też nie pamiętaaaam!!!! Buuuuu!!!!!!!
Z pytamiem to nienajgorzej bo pędzę zapisać, ale nie pamiętam co przed sekundą miałam zrobić ![]() Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny... mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi. rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5% Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small] |